ΣΕΞ, Εγκυμοσύνη και γυναικείο doping…
Διαβάστε για το doping στον γυναικείο αθλητισμό και πως το σεξ και η εγκυμοσύνη μπορούν να βοηθήσουν τις αθλήτριες.
Το θέμα του doping στον αθλητικό χώρο ήταν και δυστυχώς είναι άκρως απαγορευτικό, όπως φυσικά και πολλά άλλα. Φανταστείτε τι παίζεται στο γυναικείο αγωνιστικό κόσμο, πλήρη άγνοια και απόλυτο σκοτάδι. Κι όμως οι όμορφες και δυναμικές αμαζόνες, όχι μόνον έχουν ξεφύγει αγωνιστικά, αλλά σε αρκετούς αθλητικούς τομείς κοντράρουν στα ίσα το ανδρικό φύλο.
Συγκεκριμένοι φορείς απαγορεύουν την ροή πληροφοριών στο θέμα του doping, δημιουργούν σύννεφα ερωτημάτων και αποριών να πλανάται, χωρίς να ενημερώνεται σωστά κι επαγγελματικά ο αθλητικός χώρος. Οι άμεσα εμπλεκόμενοι, γνωρίζουν πολύ καλά ότι το επίπεδο των σημερινών προπονήσεων κι αγώνων, βρίσκεται εκτός πραγματικότητας και είναι από μόνο του άκρως απαγορευτικό για την υγεία του αθλητή ή της αθλήτριας, χωρίς κάποια συγκεκριμένη εξωτερική βοήθεια ή όπως το λέγανε οι παλαιοί, σπρώξιμο…
Προσωπικά μου αρέσει να ξύνω πληγές και να κεντρίζω την προσοχή των άλλων, παρά να προσαρμόζομαι στα δρώμενα. Σήμερα θα ήθελα να αγγίξω ένα θέμα που μάλλον δεν έχει ποτέ αναφερθεί στην Ελλάδα, ειδικά στο χώρο των πολεμικών τεχνών. Πως ντοπάρονται οι αθλήτριες και τι κόλπα χρησιμοποιούν για να διατηρήσουν ή ακόμα και να αυξήσουν το σωματικό τους μεταβολισμό. Οι παρακάτω σχετικές αναφορές δεν αποτελούν πανάκια λύση και φυσικά δε σημαίνει ότι εφαρμόζονται απόλυτα από τις Ελληνίδες fighters.
Sex…«νόμιμο» ντοπάρισμα
Οι φυσικές και συνθετικές αναβολικές ορμόνες ή προορμόνες, δρουν το ίδιο αποτελεσματικά σε άνδρες ή γυναίκες. Το σεξ, όπως είναι γνωστό, ανεβάζει στα ύψη τις ορμόνες. Είναι πλέον μύθος ότι το σεξ στο ανδρικό ή γυναικείο φύλο επιφέρει περισσότερο καταβολισμό, παρά αναβολισμό, λόγω ενδεχόμενης κόπωσης. Παρατηρώντας προσεκτικά, τα τελευταία χρόνια αρκετοί διεθνής αθλητές συνηθίζουν να συνοδεύονται από το ταίρι τους, ακόμα και κατά τη διάρκεια επίσημων και πολύ καίριων αγώνων, κυρίως στο χώρο της ενόργανης γυμναστικής και του ποδοσφαίρου.
Προσοχή όμως χρειάζεται, όταν το γυναικείο φύλο προσπαθεί να επηρεάσει το σωματικό του μεταβολισμό με τα γνωστά ανδρογόνα, ακόμα και με αναβολικά στεροειδή. Είναι σίγουρο ότι θα δημιουργηθούν δραματικά προβλήματα, ναι μεν θα προσφέρουν τον αναμενομένομενο και επιθυμητό αναβολισμό, αλλά θα «χαρίσουν» πολλές αρνητικές, ανεπιθύμητες οργανικές συνέπειες, όπως ανδρική τριχοφυτία και φωνή, διαταραχή περιόδου, μετάπλαση γενετικών οργάνων προς την ανδρική πλευρά κ.ά.
Αντίθετα το σεξ κατά τη διάρκεια προετοιμασίας, αλλά και πριν τον αγώνα αυξάνει φυσικά το επίπεδο οιστρογόνων, άκρως αναβολικές ορμόνες…τόσο απλά. Στις αρχές του ’60, οι «ειδικοί» στο χώρο παρατήρησαν ότι κατά τη διάρκεια της εφηβείας, οι αμαζόνες κυριολεκτικά ξεχειλίζαν από ενέργεια και δύναμη, τότε φυσικά τα οιστρογόνα ήσαν στα ύψη λόγω σωματικής νεανικής ανάπτυξης. Αποδείχθηκε δε ότι και το σεξ τους επέτρεπε να βελτιώσουν σημαντικά τις επιδόσεις. Ενώ η σεξουαλική επαφή ήταν ταμπού, έγινε απαραίτητη λεπτομέρεια.
Πρώτη η Σοβιετική Ένωση και μετά η πρώην Ανατολική Γερμανία, πρωτοπόροι μέχρι σήμερα στο χώρο του σωματικού αναβολισμού, εφάρμοσαν παρόμοιους τρόπους βελτίωσης των αθλητικών επιδόσεων. Τα κορίτσια ήσαν λίγο περιορισμένα, ενώ όταν ακολουθούσαν ένα πιο απελευθερωμένο σεξουαλικά πρόγραμμα οι αθλητικές τους επιδόσεις ξεπερνούσαν κάθε προσδοκία! Μετά από λίγο, το ταμπού της σεξουαλικής επαφής ξεπεράστηκε και έγινε κυριολεκτικά υποχρεωτική συνήθεια στους νέους αθλητές.
Όλα αυτά γιατί η σεξουαλική πράξη διεγείρει θετικά την υπόφυση, αυξάνοντας έτσι στους άνδρες τα επίπεδα τεστοστερόνης, στις γυναίκες τα οιστρογόνα, χαλαρώνοντας τέλεια τους κουρασμένους μύες, ενώ συγκεκριμένα κολυμβητές και δρομείς, μετά από μια νύχτα «αγάπης» είχαν περισσότερη αντοχή και ενέργεια, γυμναστές έκαναν τις ασκήσεις τους πιο δυναμικά και τεχνικά άριστα…
Και παρόλο που η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας και η Σοβιετική Ένωση είναι πλέον παρελθόν, η «συνταγή» της αγωνιστικής τους επιτυχίας δεν έχει ξεχαστεί: το 1997 ο προπονητής της ολυμπιακής ομάδας κολύμβησης της Αγγλίας Paul Hickson κατηγορήθηκε ότι διέφθειρε 11 αθλήτριες – μαθήτριες του. Όταν το δικαστήριο του έδωσε το λόγο, είπε: «Το μόνο που ήθελα ήταν να κερδίζουν τα κορίτσια μου». Παράξενο που οι αυστηροί Άγγλοι δικαστές δεν κατανόησαν τις απόψεις του, ούτε καν τις επιτυχίες των κοριτσιών.
Εγκυμοσύνη…μία ορμονική βόμβα.
Καλή η «αγάπη», αλλά οι προπονητές αναζητούσαν πιο δυναμικό κι ισχυρό natural doping. Λένε, όποιος ψάχνει ανακαλύπτει. Μετά από μακροχρόνιες παρατηρήσεις, αποδείχθηκε ότι στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης το σώμα της γυναίκας παράγει μια ουσία που ονομάζεται ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη, η οποία ενεργεί ως αυξητική ορμόνη, βελτιώντας σημαντικά τη φυσική κατάσταση της γυναίκας. Είναι γνωστό ότι ο γυναικείος οργανισμός αλλάζει ριζικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενισχύεται η κυκλοφορία του αίματος, αυξάνεται ακόμα και σε μικρό, αλλά υπαρκτό το επίπεδο ανδρογόνων, ο όγκος εισπνεόμενου αέρα, βελτιώνονται οι πνευμονικές λειτουργίες, αναπαράγονται γρηγορότερα οι πρωτεϊνικές αποθήκες. Αυτά τα στοιχεία καλύπτουν κάλλιστα τις προπονητικές απαιτήσεις, κυρίως αερόβιων αγωνισμάτων αντοχής: τρέξιμο, κολύμπι, cross country σκι, κωπηλασία κ.ά.
Η χρυσή ολυμπιονίκης της ενόργανης του Mexico 1968 Olga Karaseva, παραδέχτηκε εκ των υστέρων ότι πριν από τους αγώνες δέχθηκε πίεση από τους προπονητές της για να μείνει για πρώτη φορά έγκυος από τον εραστή της και στη συνέχεια έκανε έκτρωση.
Έκτρωση στον επαγγελματικό αθλητικό χώρο σημαίνει ένας σταθερός μηχανισμός «νόμιμου» ντόπινγκ και τίποτα άλλο. Κάποιες αθλήτριες δε σταμάταγαν την εγκυμοσύνη, αλλά η περίοδος αποκατάστασης τους μετά τη γέννα ήταν σαφώς μεγαλύτερη, ενώ ο ανταγωνισμός παρέμενε τεράστιος…Εάν όμως η αθλήτρια, όντως αποφάσιζε και επέμενε να γεννήσει, θα μπορούσε να το κάνει μετά το τουρνουά, αρκεί να έμενε σε ενδιαφέρουσα τρεις μήνες πριν την έναρξη των αγώνων. Κατά τη διάρκεια της αυτής περιόδου και προετοιμασίας, ο οργανισμός της γυναίκας δημιουργεί τη μεγαλύτερη αποθήκη σε ενέργεια, αποκτά δύο φορές περισσότερη αντοχή και δύναμη. Λιγάκι διαφοροποιούνται οι ασκήσεις…φορτώνονται κυρίως τα πόδια και όχι οι κοιλικοί για να μη διακοπεί κατά λάθος η εγκυμοσύνη. Αποτελεσματικό, αλλά μοιραία απεχθές, κι όμως πολλές αθλήτριες το εφαρμόζουν μέχρι σήμερα.
Προσωπικά δε συμφωνώ με τέτοιου είδους τακτικές, όσο αποτελεσματικές κι αν είναι. Μία επαγγελματίας όμως θα άντεχε τα πάντα. Οι καθημερινές προπονήσεις, αυστηρές διατροφές, απάνθρωπες συνθήκες σκληραγονούν τον οργανισμό, ακόμα και μίας γυναίκας. Συνήθως οι αθλήτριες πιο εύκολα αποκαθίστανται μετά τη γέννα, με λίγα λόγια ένας παράδεισος για μία επαγγελματία…και μητέρα, μπορεί και χρυσή ολυμπιονίκης…τέλεια φάση!!!
Πολλά αγέννητα παιδάκια θυσιάστηκαν στο βωμό του πρωταθλητισμού…μένεις έγκυος ή αποκλείεσαι από την ομάδα τους έλεγε το προπονητικό team. Ακόμα και σήμερα δεν είναι μικρός ο κατάλογος κοριτσιών που ενώ συμμετείχαν σε αγωνίσματα ήσαν έγκυες. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και τα κορίτσια πανέτοιμα για τις οποιεσδήποτε θυσίες. Οι πληροφορίες που έχουμε για το γεγονός είναι λίγες, αλλά αρκετές. Οι έγκυες που πήραν μέρος στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τορίνο ήταν η γερμανίδα Diana Sartor κι η ρωσίδα Larissa Kurkina, ενώ η σουιδέζα Anna Karin Olofsson πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο δίαθλο το 2008. Όχι μόνο κερδίσανε Ολυμπιακό μετάλλιο η αθλήτρια της ενόργανης η ρωσίδα Larissa Latynina και η φινλανδέζα Liisa Veyyalaynen Finn, αλλά και το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, κι οι δύο ακριβώς στο τέλος του τρίτου τους μήνα. Η τύχη δεν χαμογελά όμως σε όλους, καμιά φορά τιμωρεί. Για παράδειγμα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988 στη Σεούλ, στο αγαπημένο της αγώνισμα κι δύο φορές χρυσή ολυμπιονίκης στη σκοποβολή Marina Logvinenko, πήρε μόλις την τρίτη θέση…λόγω της τοξικότητάς έκανε συνεχώς εμετό.
Μην παίζεις με τη φύση, δεν χαρίζει, δανείζει.
Κάποια στιγμή τα πάντα πληρώνονται!!
Γράφει ο Dr. Κωνσταντίνος Χ. Δαβιτίδης
Διαβάστε ακόμη στο fightsports.gr
Η Jade Bryce, o Bruce Lee και μια pizza