Το Sanda στο ΜΜΑ…μια συγκυρία καθόλου τυχαία!
Στις 3 Ιουλίου του 2012 η οργάνωση του Ultimate Fighting Championship ανακοίνωσε επίσημα το άνοιγμα της στην Κίνα με την διεξαγωγή σόου στις 10 Νοεμβρίου 2012 όπως είχε δεσμευτεί ο Dana White.
Το event έλαβε χώρα στο « Cotai Arena» εντός γνωστού ξενοδοχειακού συγκροτήματος, με χωρητικότητα 15.000 θέσεις. “Η εισαγωγή μας σε μια αγορά 1,3 δισ. ανθρώπων είναι μια απόδειξη της ανάπτυξης του αθλήματος και μια μακροπρόθεσμη πρόκληση.
Είμαι ενθουσιασμένος. Αυτός είναι μόνο ο πρώτος από τους πολλούς παγκόσμιας κλάσης αγώνες που σχεδιάζουμε για τα επόμενα χρόνια στην Κίνα, από τις γενέτειρες των πολεμικών τεχνών. Η «Cotai Arena» είναι το ιδανικό μέρος για να ξεκινήσει το ταξίδι”, επισήμανε ο ιδιοκτήτης Lorenzo Fertitta.
Μα το ταξίδι είχε ήδη ξεκινήσει … και μάλιστα από αυτήν τη χώρα, κάποιες δεκαετίες μόνο νωρίτερα!
Από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1970, η έννοια του συνδυασμού των στοιχείων από πολλαπλές πολεμικές τέχνες διαδόθηκε στη Δύση μέσω του Bruce Lee. Ο Lee πίστευε ότι “ο καλύτερος μαχητής δεν είναι ένας Boxer, καράτε ή τζούντο αθλητής. Ο καλύτερος μαχητής είναι κάποιος που μπορεί να προσαρμόζεται σε κάθε στυλ, να είναι άμορφος”.Το 2004, ο Πρόεδρος του UFC Dana White θα αποκαλέσει τον Lee «πατέρα των μικτών πολεμικών τεχνών».
Αν ο Bruce Lee ζούσε σήμερα θα ήταν πολύ περήφανος που το Kung Fu έχει πλέον εδραιωθεί για τα καλά και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία στο οχτάγωνο κλουβί. Το Sanda είναι το επίσημο άθλημα πλήρης επαφής του μοντέρνου kung fu . Η ακριβή του μετάφραση είναι «ελεύθερη μάχη» και χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις Μεικτές Πολεμικές Τέχνες στην Κίνα. Το Sanda/ MMA είναι συνδυασμός από λακτίσματα, γροθιές, πάλη , ρήψεις και έλεγχο, αλλά περιορισμένη μάχη στο έδαφος. Όπως και σε άλλα αθλήματα, θεωρήθηκε αντιαθλητικό να χτυπήσεις έναν πεσμένο αντίπαλο. Ένας αθλητής Sanda εκπαιδεύεται στα γρήγορα , δυνατά και εκρηκτικά χτυπήματα με απώτερο σκοπό να σπάσει την άμυνα του αντιπάλου. Να βρει δηλαδή το «κενό» και να του κάνει την πτώση, όπως και να διατηρήσει τον έλεγχο της μάχης, ακόμα και αν ο ίδιος βρεθεί στο έδαφος να έχει μια γρήγορη επαναφορά.
Στο «Venetian Macau Resort Hotel» της Κίνας ο Αμερικανός (Βιετναμέζικης καταγωγής) αθλητής Sanda Cung Le, με 11 αγώνες ΜΜΑ και 9 νίκες(9-2), χρειάστηκε μόλις 2:17 για να βγάλει νοκ άουτ τον Rich Flanklin(24-7) κερδίζοντας τον τίτλο του «Νοκ Άουτ της Βραδιάς» αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι έχει το … άγγιγμα . Και δεν είναι ο μοναδικός Sanda style αθλητής στο ΜΜΑ. Ο Zhang Tiequan (The Mongolian Wolf) είναι ακόμα ένας με 19 αγώνες και 15 νίκες(15-4) στο ενεργητικό του. Ακολουθούν ο Patrick Barry (7-5), ο Roy Nelson (17-7), Bao Li Gao (4-0), KJ Noons (11-7), Anthony Johnson (14-4) αλλά και ο Μεξικανός σπεσιαλίστας του Sanda Erik Perez (12-4).
Αν τώρα λάβουμε υπόψη μας ότι το UFC έκανε το άνοιγμα του στη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, με μια από τις πιο μακροχρόνιες παραδόσεις στην ιστορία των πολεμικών τεχνών και με πολλούς εκκολαπτόμενους και ήδη διάσημους στη γενέτειρά τους ΜΜΑ αθλητές, κάτι μου λέει ότι τον όρο Sanda θα τον ακούμε στο εξής όλο και πιο συχνά και όχι μόνο στις Αμερικάνικες διοργανώσεις … στην Ελλάδα το πάντρεμα Sanda/MMA είναι ήδη γεγονός. Εμείς έχουμε απλά να περιμένουμε τα επόμενα event!!!
Alice in fight Pagoni