ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός μπορεί να φτάσει μακριά στο Europa League με ακόμη δύο πολύ καλές προσθήκες

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ
Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ EUROKINISSI SPORTS

Η μεταγραφική ενίσχυση που απαιτείται για μια μακρά πορεία στο Europa League, τα δεδομένα που δημιουργεί το νέο φορμάτ, οι βλέψεις του Ολυμπιακού με δύο "δημιουργικές" προσθήκες και η απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαρκή εξέλιξη του συνόλου. Γράφει ο Δημήτρης Χριστοφιδέλλης.

Όλα στο ποδόσφαιρο αποδεικνύονται στο χορτάρι, αλλά η κλήρωση στο Μονακό επιτρέπει στον Ολυμπιακό να χαμογελά και να κάνει όνειρα για καλή πορεία στο Europa League. Αρκεί, η πειραϊκή ομάδα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μπαίνει στη διοργάνωση ως Κυπελλούχος Ευρώπης μετά την κατάκτηση του Conference League πριν από τρεις μήνες στον τελικό απέναντι στη Φιορεντίνα στην OPAP Arena.

Οι "ερυθρόλευκοι" θα αντιμετωπίσουν ομάδες που είναι πάνω κάτω στα μέτρα τους και είναι στο χέρι τους να τα καταφέρουν. Τα πιο δύσκολα παιχνίδια θεωρητικά είναι αυτά με την Πόρτο και τη Λιόν εκτός έδρας, ενώ επικίνδυνο είναι και αυτό με την Μπράγκα στο Φάληρο. Να θυμίσουμε ότι ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει τους Ρέιντζερς, Μπράγκα, Καραμπάγκ και Τβέντε στο "Γ. Καραϊσκάκης" και τις Πόρτο, Λιόν, Μάλμε και Στεάουα εκτός έδρας.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η πειραϊκή ομάδα, λοιπόν, θα επιδιώξει να πετύχει το απόλυτο στην έδρα της, να πάρει βαθμούς στα ματς εκτός με την Μάλμε και τη Στεάουα και ότι καλύτερο μπορεί στους αγώνες με την Πόρτο και τη Λιόν. Σύμφωνα με τις προσομοιώσεις που έχουν κάνει στην UEFA, για να βρεθεί μία ομάδα στην πρώτη οκτάδα παίρνοντας το απευθείας εισιτήριο για τους "16", θα πρέπει να συγκεντρώσει 15+ βαθμούς. Για να καταλάβει μία από τις θέσεις 9-24 και να παίξει στα ενδιάμεσα παιχνίδια φαίνεται να απαιτούνται 9 βαθμοί.

Το δεύτερο μοιάζει απολύτως εφικτό, αλλά και το πρώτο δεν είναι απαγορευτικό. Αν ο Ολυμπιακός συγκεντρώσει 10-12 βαθμούς στο "Καραϊσκάκης", θα χρειαστεί τουλάχιστον 3-5 πόντους ή κάτι περισσότερο για να πλασαριστεί στην πρώτη οκτάδα. Δηλαδή, μία νίκη επί της Μάλμε ή της Στεάουα (αν κερδίσει όλα τα ματς στο Φάληρο), διαφορετικά δύο νίκες ή μία νίκη και δύο ισοπαλίες εκτός έδρας (χωρίς φυσικά να χάσει κάποιο ματς εντός).

Σε κάθε περίπτωση, ο Ολυμπιακός θα πρέπει να πορευτεί βήμα – βήμα. Άλλωστε, το νέο φορμάτ της διοργάνωσης θα δημιουργεί νέα δεδομένα στη βαθμολογία από αγωνιστική σε αγωνιστική και κάθε ομάδα δεν θα κοιτάζει μόνο με τον παίζει, αλλά και τι κάνουν όλες οι υπόλοιπες την ίδια βραδιά.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Έτσι, το πρόγραμμα των αγωνιστικών ημερών που θα ανακοινώσει η UEFA το Σάββατο (31/8) και η σειρά των παιχνιδιών θα παίξει και αυτή τον ρόλο της, αφού θα διαμορφώσει τον χάρτη με τις υποχρεώσεις της πειραϊκής ομάδας σε σχέση με τις εγχώριες διοργανώσεις. Και πρόκειται για τέσσερις μήνες με συνεχόμενους αγώνες σε Ελλάδα και Ευρώπη -από τις 25-26 Σεπτεμβρίου μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Το σημαντικό για τον Ολυμπιακό στην κλήρωση ήταν ότι απέφυγε ομάδες από την Αγγλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Γερμανία και την Τουρκία. Βέβαια, πήρε δύο δυνατές ομάδες από το β΄ γκρουπ δυναμικότητας, την Λιόν και την Μπράγκα, αλλά έτσι είναι αυτά τα πράγματα και σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ομάδες τις οποίες μπορεί να αντιμετωπίσει και να πάρει τους βαθμούς που επιθυμεί.

Ο Ολυμπιακός θα συναντήσει την πρώην ομάδα του Κάρμο και γνώριμη του Πόρτο, όπως γνώριμη είναι η Μπράγκα των Καρβαλιάλ και Όρτα, ενώ στο παρελθόν έχει αντιμετωπίσει τη Μάλμε και την Καραμπάγκ και σε φιλικά παιχνίδια τους Ρέιντζερς και την Τβέντε.

Η πειραϊκή ομάδα με δύο πολύ καλές προσθήκες ακόμη στο ρόστερ της και δη στα εξτρέμ και στη θέση του κεντρικού μεσοεπιθετικού μπορεί να φτάσει μακριά στο Europa League. Χρειάζεται η έξτρα ποιότητα στη δημιουργία του παιχνιδιού καθώς δεν υπάρχουν οι Ποντένσε, Όρτα και Φορτούνης.

Όμως, οι "ερυθρόλευκοι" μέχρι να μπουν στην διαδικασία των ευρωπαϊκών αγώνων έχουν σχεδόν ένα μήνα μπροστά τους, οπότε θα πρέπει πρώτα να αφοσιωθούν στο πρωτάθλημα συνεχίζοντας με νίκες, βελτιώνοντας από παιχνίδι σε παιχνίδι την απόδοσή τους.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ