Αυτές θέλει ο Ολυμπιακός
Ο Αλέξανδρος Λοθάνο χωρίζει σε πέντε κατηγορίες τις 16 ομάδες που θα "βγάλουν" την αντίπαλό του Ολυμπιακού στο Europa League. Ποιες θα ήθελαν οι ερυθρόλευκοι.
«Ισχυρός» μεν, με αρκετά ζόρια δε. Οι 16 πιθανοί αντίπαλοι του Ολυμπιακού στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ κρύβουν πολλές «παγίδες» και, αν μπορούσαν να επιλέξουν, οι «Ερυθρόλευκοι» θα επέλεγαν πέντε και θα απέφευγαν πέντε. Δείτε ποιοι και γιατί.
Καλώς να ορίσουν
(Σιόν, Μίντιλαντ, Σεντ Ετιέν, Άντερλεχτ, Άουγκσμπουργκ)
Καμία ομάδα, εκ προοιμίου, δεν είναι εύκολη ή έστω βατή. Στο γήπεδο αποδεικνύονται όλα. Στην κλήρωση της Δευτέρας (14/12, 14:00,Sport24.gr,OTESport1/HD), αν ο Ολυμπιακός μπορούσε να επιλέξει, πιθανόν να διάλεγε από την παραπάνω πεντάδα για τον αντίπαλο του οποίου την έδρα θα επισκεφτεί στις 18 Φεβρουαρίου του 2016, με την ρεβάνς να διεξάγεται στο «Καραϊσκάκη», μια εβδομάδα αργότερα.
Η ελβετική Σιόντερμάτισε δεύτερη στον όμιλό της (μπροστά από Ρουμπίν Καζάν και Μπορντό), δεν έχασε από την Λίβερπουλ σε δύο ματς (ισάριθμες ισοπαλίες), δέχεται γκολ με δυσκολία, αλλά το υλικό που διαθέτει ο Γάλλος προπονητής Ντιντιέ Τολό δεν γεμίζει το μάτι και, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να ανησυχήσει έναν σοβαρό Ολυμπιακό.
Η δανέζικη Μίντιλανταπέκλεισε την Σαουθάμπτον στα πλέι οφ, ξεπέρασε Κλαμπ Μπριζ και Λέγκια Βαρσοβίας στον όμιλό της, έφαγε εννέα γκολ από τη Νάπολι σε δύο ματς και ο Γιέσπερ Τόρουπ έχει ένα καλό, δεμένο σύνολο, αλλά χωρίς ιδιαίτερη ποιότητα.
Η γαλλική Σεντ Ετιέν, η οποία φέρνει άσχημες αναμνήσεις στον Ολυμπιακό, άφησε εκτός συνέχειας την περυσινή φιναλίστ Ντνίπρο (επίσης «αχώνευτη» στον Πειραιά), έχει ποιότητα, αλλά και πολλά σκαμπανεβάσματα, έναν προπονητή με ελληνικό παρελθόν (ο Κριστόφ Γκαλτιέ πέρασε από τον πάγκο του Άρη την σεζόν 2001-02) και σχεδόν κάθε χρόνο χάνει τους καλύτερους της παίκτες.
Η βελγική Άντερλεχτ, εις βάρος της οποίας ο Ολυμπιακός πέτυχε δύο νίκες προ διετίας, πέταξε έξω την Μονακό του Λεονάρντο Ζαρντίμ, έχει ένα σύνολο που συνδυάζει ταλέντο και εμπειρία, έναν φιλόδοξο προπονητή (Μπεσνίκ Χάσι), όχι όμως «ειδικό βάρος» για να κάνει την ζημιά.
Η γερμανική Άουγσκμπουργκ, τέλος, έκανε την υπέρβαση στην «παρθενική» της συμμετοχή, απέκλεισε την Παρτιζάν με γκολ στις καθυστερήσεις και το μεγαλύτερο «όπλο» του Μάρκους Βάιντσιερλ είναι η άγνοια κινδύνου των ποδοσφαιριστών του. Γερμανική ομάδα, ναι, αλλά σε καμία περίπτωση στο επίπεδο του Ολυμπιακού. Η Θεσσαλονίκη «εκπροσωπείται» εις διπλούν, με τον Κώστα Σταφυλίδη (πρώην ΠΑΟΚ) και τον «καυτό» Ραούλ Μπομπαντίγια (πρώην Άρης), πρώτος σκόρερ στην διοργάνωση μαζί με τον Αρίτς Αντούριθ της Αθλέτικ Μπιλμπάο.
Οι «ίντριγκες»
(Φενέρμπαχτσε, Μαρσέιγ, Σπόρτινγκ Λισσαβόνας)
Η Φενέρμπαχτσετου Βίτορ Περέιρα, παρά τα εκατομμύρια που ξόδεψε σε μεταγραφές, αγκομάχησε για να τερματίσει δεύτερη στον όμιλό της, πίσω από την Μόλντε και μπροστά από Άγιαξ και Σέλτικ. Ο Πορτογάλος πρώην προπονητής του Ολυμπιακού έχει πλειάδα «ονομάτων» στην διάθεσή του (Μπρούνο Άλβες, Ραούλ Μεϊρέλες, Ρόμπιν φαν Πέρσι, Νάνι), αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει πάρει το καλύτερο από αυτούς. Πως θα σας φαίνονταν μια επιστροφή του «τρελό - Βίτορ» στον Πειραιά.
Η Μαρσέιγτου Μίτσελ σφράγισε το εισιτήριο με το «διπλό» στην έδρα της Λίμπερετς αλλά, όπως και στο γαλλικό πρωτάθλημα, είναι αναξιόπιστη και με σκαμπανεβάσματα στην απόδοση της. Ο Ισπανός, ο οποίος θα ήθελε (για τους δικούς του λόγους) να ανταμώσει και να επιχειρήσει να αποκλείσει τον Ολυμπιακό, έχει ταλέντο και ταχύτητα στην ομάδα του, αλλά λίγες προσωπικότητες, με εξαίρεση τους Στιβ Μανταντά και Λασανά Ντιαρά.
Η Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, η πρώην ομάδα του Μάρκο Σίλβα, θέλει όσο τίποτε άλλο να κατακτήσει το πρωτάθλημα στην Πορτογαλία, για πρώτη φορά από το (μακρινό) 2002. Αυτός είναι και ο πρωταρχικός στόχος της πολύ ποιοτικής ομάδας του Ζόρζε Ζέσους, ειδικά από την μέση και μπροστά (Σλιμανί, Μπράιαν Ρουίς, Τεόφιλο Γκουτιέρες και πάει λέγοντας). Πήρε το εισιτήριο για τους «32» στο φινάλε και με ανατροπή κόντρα στην Μπεσίκτας. Ο Σίλβα είναι αγαπητός στην Λισσαβόνα και θα γίνονταν δεκτός με αγάπη από όλους, εφόσον κληρώνονταν η Σπόρτινγκ με τον Ολυμπιακό. Από όλους; Βγάλτε καλύτερα από το κάδρο τον πρόεδρο των «Λιονταριών», Μπρούνο ντε Καρβάλιο.
Ούτε κρύο, ούτε ζέστη
(Σαχτάρ Ντόνετσκ, Γαλατάσαραϊ)
Η Σαχτάρ Ντόνετσκδεν ήταν διόλου ανταγωνιστική στον όμιλο με Ρεάλ Μαδρίτης και Παρί Σεν Ζερμέν, «επιβίωσε» χάρη σε μια τεσσάρα επί της Μάλμε και, αγωνιζόμενη μόνιμα στο ουδέτερο Λβιβ, έχει χάσει την δυναμική της. Ο πανέξυπνος Μιρτσέα Λουτσέσκου (μπαμπάς του Ράζβαν της Ξάνθης) έχει ποιότητα και εμπειρία στο ρόστερ, αλλά την τελευταία διετία έχασε σημαντικότατες μονάδες, όπως οι Φερναντίνιο, Ντούγκλας Κόστα και Λουίζ Αντριάνο. Σε πτώση.
Η Γαλατάσαραϊδεν έπεισε καθόλου στον όμιλό της στο Τσάμπιονς Λιγκ, απέτυχε να νικήσει την πρωτάρα Αστάνα (νίκησε μόνο την Μπενφίκα), άλλαξε προπονητή (Μουσταφά Ντενιζλί αντί Χαμζά Χαμζάογλου), αλλά έχει μονάδες (Σνέιντερ, Ποντόλσκι, Γιλμάζ) που θέλουν προσοχή. Και εμπειρία ικανή να την οδηγήσει στην διοργάνωση.
Η «εθνική υπόθεση»
(Σπάρτα Πράγας)
Η Σπάρτα Πράγαςτερμάτισε με άνεση (και αήττητη) ως δεύτερη στον όμιλο του Αστέρα Τρίπολης, δεν έχασε σε δύο ματς με την Σάλκε (ισάριθμες ισοπαλίες) και άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Ο Ζντένεκ Σκάζνι έχει πολύ καλό εγχώριο δυναμικό, στο οποίο ξεχωρίζει ο άλλοτε γκολτζή της Ξάνθης, Νταβίντ Λάφατα.
Πιθανή κλήρωση του Ολυμπιακού με την Σπάρτα έχει την ιδιαιτερότητα ότι αφορά άμεσα την μάχη Τσεχίας - Ελλάδας για την 13η θέση στην βαθμολογία τηςUEFA, με τους «Ερυθρόλευκους» να έχουν την ευκαιρία να αποκομίσουν διπλό κέρδος, αποκλείοντας τους μαχητικούς, αλλά χωρίς κάτι το ιδιαίτερο, «Σπαρτιάτες».
Μακριά και αγαπημένοι
(Σεβίλλη, Βαλένθια, Ντόρτμουντ, Βιγιαρεάλ, Φιορεντίνα)
Η Σεβίλλη«υποβιβάστηκε» από το Τσάμπιονς Λιγκ, δείχνοντας μια απογοητευτική εικόνα. Με το Γιουρόπα Λιγκ, όμως, έχει μια ιδιαίτερη σχέση η ομάδα του Ουνάι Έμερι, η οποία έχει κατακτήσει τα δύο τελευταία και φιλοδοξεί να τριτώσει το καλό, με ένα ρόστερ γεμάτο παίκτες υψηλού επιπέδου (Ραμί, Κονοπλιάνκα, Μπανέγα, Γιορέντε, Γκαμέιρο). Το δέλεαρ του εισιτηρίου για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ είναι πολύ, πολύ μεγάλο.
Η Βαλένθιααπογοήτευσε σε έναν θεωρητικά βατό όμιλο (Ζενίτ, Γάνδη, Λιόν), βίωσε ήδη μια αλλαγή προπονητή (Γκάρι Νέβιλ αντί Νούνο Εσπίριτο Σάντο), αλλά πιθανόν να ρίξει το βάρος στην Ευρώπη για να διεκδικήσει την είσοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ, με ένα ρόστερ γεμάτο ταλέντο και ποιότητα (Μουστάφι, Ντάνι Παρέχο, Αντρέ Γόμες, Φεγκουλί, Νεγρέδο, Αλκάθερ και πάει λέγοντας). Καλύτερα μακριά.
Η Ντόρτμουντβρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, μετά την αποχώρηση του Γιούργκεν Κλοπ, με τον φιλόδοξο και ικανό Τόμας Τούχελ να την κρατάει σε υψηλό επίπεδο, με παίκτες «διψασμένους» για να δείξουν ότι είχαν και αυτοί μεγάλο μερίδιο στις επιτυχίες της ομάδας. Χούμελζ, Παπασταθόπουλος, Μπέντερ, Γκιντογκάν, Ρόιζ, Καγκάβα και ο «καυτός» Ομπαμεγιάνγκ, για μια πολύ δυνατή ομάδα. Η ήττα από τον ΠΑΟΚ είναι η εξαίρεση, όχι ο κανόνας της, έστω και αν τερμάτισε δεύτερη στον όμιλό της πίσω από την Κρασνοντάρ.
Η Βιγιαρεάλονειρεύεται να φτάσει μακριά στην διοργάνωση και, εφόσον την σεβαστούν οι τραυματισμοί (μέχρι τώρα αυτό δεν έχει γίνει), διαθέτει τα φόντα για να τα καταφέρει. Παρ' ότι τερμάτισε δεύτερο στον όμιλό του πίσω από την Ραπίντ Βιέννης του Θάνου Πέτσου, το «Κίτρινο Υποβρύχιο» του Μαρθελίνο Γαρθία Τοράλ έχει εξαιρετικό σύνολο και ποιοτικές μονάδες (Μπρούνο Σοριάνο, Ντένις Σουάρεθ, Σολδάδο, Μπακαμπού), ικανές για πολλά.
Η Φιορεντίνατου Πάουλο Σόουζα φιλοδοξεί να κρατήσει δύο καρπούζια κάτω από την μασχάλη, παλεύοντας μέχρι τέλους για το πρωτάθλημα και το Γιουρόπα Λιγκ. Ο Πορτογάλος άλλοτε μέσος του Παναθηναϊκού και πολύ φιλόδοξος προπονητής είδε την ομάδα του να τερματίζει δεύτερη, πίσω από την οικοδέσποινα του τελικού Βασιλεία, αλλά ξέρει ότι με Ματίας Φερνάντες, Γιακούμπ Μπλατσικόβσκι, Μπόρχα Βαλέρο, Γιόσιπ Ίλιτιτς και Νίκολα Κάλινιτς, μεταξύ άλλων, μπορεί να πάει μακριά.