"Ελάτε γρήγορα, ο Ρονάλντο πεθαίνει!"
Η κόντρα Γαλλίας - Βραζιλίας θα μας φέρνει πάντα στη μνήμη το «μυστήριο Ρονάλντο» που συγκλόνισε τον ποδοσφαιρικό (και όχι μόνο) κόσμο, το 1998 (videos & φωτογραφίες)
Πώς να θεωρείται «φιλική» μια οποιαδήποτε κόντρα τους, όταν στο παρελθόν έχουν παλέψει για το Άγιο Δισκοπότηρο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου; Όταν, στο περιθώριο αυτής της μάχης, βίωσαν ως παρατηρητές οι μεν και ως παθόντες οι δε, ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια - σκάνδαλα στην ιστορία των Μουντιάλ; Γαλλία και Βραζιλία τα λένε απόψε στο «Σταντ ντε Φρανς», εκεί όπου η σκιά του Ρονάλντο πέφτει ακόμα βαριά, 17 χρόνια μετά.
«Το μεσημέρι του τελικού και ενώ χαλαρώνουμε στο δωμάτιο με τον Ριβάλντο εν αναμονή της αναχώρησης για το «Σταντ ντε Φρανς», ακούμε φωνές. Διακρίνουμε αυτή του Ρομπέρτο Κάρλος να καλεί πανικόβλητος τον γιατρό της ομάδας. «Ελάτε γρήγορα, ο Ρονάλντο πεθαίνει!». Τρέχουμε προς το δωμάτιο όπου έμεναν ο Ρομπέρτο Κάρλος με τον Ρονάλντο. Όταν φτάνουμε εκεί, ήταν ήδη ο Εντμούντο και ο Σέζαρ Σαμπάιο, οι οποίοι έμεναν στο διπλανό. Ηεικόναπουαντικρίζουμεμαςσοκάρει.Κοκαλώνουμε.Ο Ρονάλντο έχει σπασμούς, βγάζει αφρούς από το στόμα και στα μάτια του διακρίνεται μόνο το ασπράδι».
Η αφήγηση του Ζιοβάνι, στην αυτοβιογραφία του «Ζιοβάνι: Ο θρύλος», καθηλώνει. Όπως καθήλωσε τότε η περιπέτεια του Ρονάλντο, η οποία αρχικά παρουσιάστηκε ως κρίση επιληψίας, λίγες ώρες πριν από τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου (12 Ιουλίου του 1998), μεταξύ της τετράκις παγκόσμιας πρωταθλήτριας Βραζιλίας και της οικοδέσποινας Γαλλίας. Ο «Ζιό» συνεχίζει στην αφήγησή του: «Στην ομιλία του πριν αναχωρήσουμε για το γήπεδο, ο Ζαγκάλο (σ.σ. ομοσπονδιακός προπονητής) μας ανακοινώνει ότι ο «Ρόνι» δεν θα παίξει στον τελικό. «Προέχει η ζωή του, η υγεία του» μας λέει».
Εικονογράφηση του περιοδικού «Placar»: Ο Σέζαρ Σαμπάιο ανοίγει το στόμα του Ρονάλντο για να δει αν έχει δαγκώσει την γλώσσα του
Ο Ζαγκάλο έχει αποφασίσει πως ο Εντμούντο θα πάρει την θέση του «Φαινομένου» στην ενδεκάδα. Η οργανωτική επιτροπή τυπώνει τις ενδεκάδες και τις δίνει στους δημοσιογράφους. Οι Βραζιλιάνοι, οι οποίοι αγνοούσαν όλα όσα είχαν συμβεί στο ξενοδοχείο της «Σελεσάο», θεωρούν ότι πρόκειται για μποϊκοτάζ των (Γάλλων) διοργανωτών και επιχειρούν ακόμα και να. λιντσάρουν τους άμοιρους εργαζόμενους στο γραφείο Τύπου. Λίγη ώρα αργότερα, μοιράζεται ένα χαρτί με άλλες ενδεκάδες. Σε αυτή της Βραζιλίας, το «21» του Εντμούντο έχει δώσει την θέση του στο «9» του Ρονάλντο.
Τι είχε συμβεί; «Στα αποδυτήρια και ενώ αλλάζουμε για την προθέρμανση, εμφανίζεται ο Ρονάλντο, μαζί με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας, Ρικάρντο Τεϊσέιρα και τον γιατρό. Ήταν χλωμός, έδειχνε πολύ πεσμένος, αλλά τουλάχιστον στεκόταν στα πόδια του. Πολλοί σπεύδουν να τον αγκαλιάσουν και εκείνος το πρώτο που κάνει είναι να ευχηθεί καλή επιτυχία στον Εντμούντο. Έχει πληροφορηθεί πως θα πάρει τη θέση του στην ενδεκάδα και γνωρίζει πόση πίεση μπορεί να αισθάνεται στους ώμους του εκείνη τη στιγμή ο αντικαταστάτης του» συνεχίζει ο Ζιοβάνι. Και, κάπου εκεί, το σενάριο αλλάζει.
«Οι τρεις άνδρες που μόλις είχαν μπει στα αποδυτήρια, κλείνονται μαζί με τον Ζαγκάλο σε ένα παρακείμενο δωματιάκι. Τι να έλεγαν άραγε; Υποθέταμε πως θα συζητούσαν για το ανακοινωθέν με το οποίο θα εξηγούσαν στον Τύπο όλου του πλανήτη και σε 200 εκατομμύρια Βραζιλιάνους γιατί ο καλύτερος επιθετικός της ομάδας δεν επρόκειτο να παίξει στον μεγάλο τελικό. Όταν βγαίνουν λίγο αργότερα, όμως, μαθαίνουμε έκπληκτοι ότι ο Ρονάλντο, τελικά, θα δώσει το παρών στον αγώνα και μάλιστα από την αρχή!».
Οι στιγμές στο δωμάτιο, συγκλονιστικές: Ο Ριβάλντο με τον Ζιοβάνι κλαίνε, τον Ρομπέρτο Κάρλος τον έχει πιάσει νευρικό γέλιο και ο Σέζαρ Σαμπάιο προσεύχεται. Ο Εντμούντο φωνάζει συνεχώς: «Θα πεθάνει, θα πεθάνει!»
Το τι ακολούθησε, λίγο πολύ, είναι γνωστό. Ο Ρονάλντο, στα είκοσι του, χωρίς ακόμα να έχει υποστεί σοβαρό τραυματισμό στην καριέρα του (θα ακολουθούσαν τρεις) και στην καλύτερη φόρμα που τον θαυμάσαμε ποτέ σε ποδοσφαιρικό γήπεδο, δεν μπορεί να πάρει τα πόδια του. Οι συμπαίκτες του, εμφανώς επηρεασμένοι, το παλεύουν όσο τους το επιτρέπει ο εγωισμός τους, αλλά λυγίζουν στις κεφαλιές - γκολ του Ζινεντίν Ζιντάν και η Γαλλία κατακτά με πανηγυρικό τρόπο το πρώτο, και μοναδικό μέχρι σήμερα, Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας της (3-0).
Η υπόθεση, βεβαίως, δεν επρόκειτο να μείνει έτσι, αφού το ποδόσφαιρο στην Βραζιλία είναι κάτι περισσότερο και από θρησκεία. Μια επιτροπή που συνέθεσε το Κογκρέσο της χώρας, ξεκίνησε έρευνα και κάλεσε για κατάθεση όλους τους εμπλεκομένους, αναζητώντας τα αίτια για την χειρότερη (μέχρι εκείνη την στιγμή) ήττα της «Σελεσάο» σε επίπεδο Μουντιάλ και, ειδικά, σε τελικό.
Ο Εντμούντο αφηγήθηκε την σκηνή «επιληψίας» του συμπαίκτη του και πως τον κρατούσε, ώστε ο Σέζαρ Σαμπάιο να αποτρέψει το ενδεχόμενο να δαγκώσει την γλώσσα του. Μόλις έκαναν αυτό, το «Φαινόμενο» αποκοιμήθηκε σαν μικρό παιδί. Ξύπνησε όντας, θεωρητικά, σε καλή κατάσταση, δεν θυμόταν τίποτα, ήπιε τσάι και πήγε στη κλινική «Λίλας» του Παρισιού για εξετάσεις. Αν αυτές έδειχναν πως όλα είναι καλά (;), ο Ρονάλντο θα έπαιζε στον τελικό. Ο ίδιος, φτάνοντας στο γήπεδο, επέμενε να αγωνιστεί. Και αυτά είπε στην κατάθεσή του στην προαναφερθείσα επιτροπή.
«Επέλεξα να παίξει ο Ρονάλντο. Ευθύνεται αυτή η επιλογή για την ήττα της Βραζιλίας; Σε καμία περίπτωση. Πιστεύω ότι ήταν ομαδικό το τραύμα, λόγω της ατμόσφαιρας απ' ότι είχε συμβεί» εξήγησε στην κατάθεσή του στο Κονγκρέσο ο Ζαγκάλο. Ο γιατρός Λίδιο Τολέδο, ως άλλος Πόντιος Πιλάτος, υποστήριξε πως «φανταστείτε αν τον είχα αποτρέψει από το να παίξει και η Βραζιλία έχανε. Εκείνη κιόλας την στιγμή θα έπρεπε να φύγω και να πάω να ζήσω στο Βόρειο Πόλο».
Η έρευνα δεν οδήγησε επί της ουσίας πουθενά και δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις για το τι ακριβώς συνέβη στον «Ρόνι». Επειδή στην διάρκεια του τουρνουά είχε ενοχλήσεις στο γόνατο, υπήρξε η θεωρία πως του χορηγήθηκε μια ένεση ξυλοκαΐνης, αλλά κατά λάθος το φάρμακο μπήκε στο αίμα και προκάλεσε, όπως ιατρικά συμβαίνει, την προαναφερθείσα αντίδραση.
«Με αυτό αυτοκτόνησε η Μέριλιν»!
Τον Φεβρουάριο του 2012, ο γιατρός Μπρούνο Καρού υποστήριξε πως «ο Ρονάλντο άρχισε να νιώθει άσχημα ενώ έβλεπε στην τηλεόραση μια κούρσα της Φόρμουλα Ένα (σ.σ. εκείνη την ημέρα διεξάγονταν το Βρετανικό Γκραν Πρι στο Σίλβερστοουν, στο οποίο είχε κερδίσει ο Μίχαελ Σουμάχερ). Το πρόβλημα είχε να κάνει με την καρδιά και όχι με κρίση επιληψίας. Όπως ήταν ξαπλωμένος στο κρεβάτι, ο λαιμός πίεσε ένα όργανο που ευθύνεται για τον έλεγχο των παλμών της καρδιάς και της αρτηριακής πίεσης. Ο καρδιακός σφυγμός έπεσε και αυτό προκάλεσε την λιποθυμία και τους σπασμούς» εξήγησε ο Καρού, εμβαθύνοντας στις αναφορές του Πιέρο Βόλπι, επικεφαλής του ιατρικού τιμ της Ίντερ, στην οποία αγωνίζονταν τότε ο Ρονάλντο.
«Ο παίκτης υποβλήθηκε σε αρκετές εξετάσεις αλλά, όπως γνωρίζουμε καλά οι γιατροί, ένας νευρολόγος δεν χάνει τον καιρό του κάνοντας ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα, όπως κάναμε ο Βόλπι και εγώ, όταν ο Ρονάλντο επέστρεψε από το Παρίσι. Αυτό το ηλεκτροκαρδιογράφημα έδειξε έναν καρδιακό σφυγμό 18 παλμών το λεπτό, κάτι που σημαίνει ότι στην διάρκεια του επεισοδίου δεν είχε σχεδόν καθόλου ηλεκτρική και μηχανική λειτουργία στην καρδιά» συνέχισε ο Καρού, σύμφωνα με τον οποίο ο Ρονάλντο, για αρκετές ημέρες μετά τον τελικό, βρίσκονταν σε μια κατάσταση «αφασίας», λόγω των φαρμάκων που του είχαν χορηγηθεί και αφορούσαν κρίσεις επιληψίας.
«Οι γιατροί θεώρησαν δεδομένο ότι είχε υποστεί κρίση επιληψίας και του δόθηκε ένα ισχυρό φάρμακο, ιδανικό για την επιληψία, αυτό που είχε χρησιμοποιήσει η Μέριλιν Μονρόε για να αυτοκτονήσει και το οποίο περιορίζει την εγκεφαλική λειτουργία. Έτσι εξηγείται η απόδοσή του στον τελικό με την Γαλλία. Και αυτό εξηγεί και τις εικόνες με τον παίκτη να παραπατάει στις σκάλες του αεροπλάνου, σαν να ήταν μεθυσμένος, κατά την άφιξή του στην Βραζιλία μετά το Μουντιάλ» συμπλήρωνε ο Καρού.
ΗNike, το «στήσιμο» και το μπλε χάπι
Όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, οι θεωρίες συνομωσίας για το τι ακριβώς συνέβη εκείνη την ημέρα, δίνουν και παίρνουν. Οι πλέον δημοφιλείς είναι οι εξής: Η εταιρείαNike, με την οποία η βραζιλιάνικη συνομοσπονδία είχε πολυετές και πλούσιο συμβόλαιο, υποχρέωνε με ρήτρα σε αυτό την χρησιμοποίηση του Ρονάλντο στον τελικό, δικού της «παιδιού» διαφημιστικά μιλώντας.
«Η αλήθεια» υποστηρίζει ότι αποκάλυψε, έναν χρόνο αργότερα, το περιοδικό «Placar», το οποίο αναφέρονταν σε ένα «περίεργο» μπλε χάπι που πήρε ο Ρονάλντο
Η Εθνική Βραζιλίας «πούλησε» το Παγκόσμιο Κύπελλο (!), με αντάλλαγμα είκοσι εκατομμύρια ευρώ για τους ποδοσφαιριστές, την υπόσχεση ότι η χώρα θα διοργανώσει το Μουντιάλ του 2006 και ότι θα έπαιρνε εύκολα την πρόκριση σε αυτό του 2002, αν έδινε το ματς στην Γαλλία. Ο Ρονάλντο αρνήθηκε να συμμετάσχει στο «στήσιμο», γι' αυτό και ο Εντμούντο πήρε την θέση του στην ενδεκάδα. Αλλά ηNikeτον απείλησε να αποσύρει τις χορηγίες του και του άλλαξε γνώμη. Το σενάριο ήθελε την Βραζιλία να χάνει στην παράταση με το «χρυσό» γκολ, αλλά όντες σοκαρισμένοι από την συμφωνία, οι παίκτες έχασαν καθαρά με 3-0.
Θέλετε και άλλες θεωρίες συνομωσίας; Ο Ρονάλντο έπεσε θύμα σαμποτάζ από τους Γάλλους και ήταν ναρκωμένος, ο Ρονάλντο έχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας που κράτησε κρυφό σε όλη την καριέρα του και οι γιατροί του έδωσαν ένα «μπλε χάπι» (όχι. Βιάγκρα) για παυσίπονο, το οποίο όμως αποδείχθηκε ηρεμιστικό και τον έφερε σε κατάσταση νιρβάνα.
Ο Πελέ, η γκολάρα και ο «Τιτί»
Η παραπάνω σκοτεινή ιστορία κυριαρχεί, αναμφίβολα, στις 15 αναμετρήσεις Γάλλων και Βραζιλιάνων σε επίπεδο Ανδρών, όπου η ισορροπία είναι απόλυτη: Έξι νίκες οι «Μπλε», άλλες τόσες η «Σελεσάο» και τρεις ισοπαλίες. Σε επίπεδο Μουντιάλ, όμως, η γαλλική κυριαρχία είναι εντυπωσιακή και δεν αφορά μόνο τον προαναφερθέν τελικό.
Εξαίρεση η κόντρα τους, στα ημιτελικά του 1958 και στα γήπεδα της Σουηδίας, όταν ο 17χρονος Πελέ με χατ - τρικ οδηγούσε την Βραζιλία στο θριαμβευτικό 5-2 επί των «Τρικολόρ» των Φοντέν - Κοπά και, στη συνέχεια, στην κατάκτηση του τροπαίου.
Τι ακολούθησε; Το 1986, στην Γουαδαλαχάρα του Μεξικό και τα προημιτελικά, πρόκριση της Γαλλίας στα πέναλτι, με τον Ζοέλ Μπατς να αποκρούει ένα του Ζίκο στην κανονική διάρκεια και άλλο ένα του Σόκρατες στην ψυχοφθόρο διαδικασία (φωτό). Οι «Μπλε», παρ' ότι ο Μισέλ Πλατινί αστόχησε από την άσπρη βούλα την ημέρα των 31ων γενεθλίων του, πήραν το εισιτήριο.
Μετά τον τελικό του 1998, οι δυο τους αντάμωσαν το 2006 και πάλι στα προημιτελικά. Στην Φρανκφούρτη, ένα γκολ του Τιερί Ανρί έδωσε την ευκαιρία στην Γαλλία του Ζινεντίν Ζιντάν να συνεχίσει στην διοργάνωση, ρίχνοντας τίτλους τέλους στην Εθνική Βραζιλίας για παίκτες - θρύλους όπως ο Ρομπέρτο Κάρλος, ο Ροναλντίνιο (όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια) και ο Ρονάλντο.
Περιέργως, όμως, κανένα από τα γκολ που σημειώθηκαν στα προαναφερθέντα, επίσημα παιχνίδια, δεν μας έχει μείνει τόσο βαθιά ριζωμένο στη μνήμη όσο το πιθανότατα πιο τέλεια εκτελεσμένο φάουλ στην ιστορία του ποδοσφαίρου! Ήταν 3 Ιουνίου του 1997 και σε τουρνουά - προθέρμανση για το Μουντιάλ, Γαλλία και Βραζιλία έπαιζαν στο «Ζερλάν».
Οι 28.193 θεατές που βρέθηκαν εκείνο το καλοκαιρινό βραδάκι στο γήπεδο της Λιόν είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν ένα ασύλληπτα δυνατό και τεχνικό φάουλ του Ρομπέρτο Κάρλος. Ο Φαμπιέν Μπαρτέζ ψάχνει ακόμα να καταλάβει πως η μπάλα κατέληξε στο βάθος της εστίας του...
Η «υπόθεση Ρονάλντο»
Ο Ζιντάν «χορεύει» την σοκαρισμένη Βραζιλία
Το φάουλ - ποίημα του Ρομπέρτο Κάρλος
Ο 17χρονος Πελέ «καταπίνει» μόνος του την Γαλλία
Το θρίλερ της Γουαδαλαχάρα
Ο Ανρί ρίχνει στο καναβάτσο την «Σελεσάο»