Φελίπε Πάρδο: Το τανκ του Θρύλου
Στην Πορτογαλία τον συγκρίνουν με τον Χαλκ. Ο Φελίπε Πάρδο, πάντως, έζησε πάντα την καριέρα του στο κόκκινο και αυτό θα κάνει και στον Ολυμπιακό.
Έμαθε μπάλα στους «Καρχαρίες» της Μπαρανκίγια. Και, παρ' ότι δυσκολεύτηκε μέχρι να μπορέσει να κολυμπήσει στα ποδοσφαιρικά νερά, ο Έντγαρ Φελίπε Πάρδο Κάστρο εν τέλει τα κατάφερε μια χαρά. Και αυτό θέλει να αποδείξει και στον Ολυμπιακό, ο οποίος βρίσκει στο πρόσωπό του το πολυπόθητο εξτρέμ που μπορεί να κάνει την διαφορά.
Τον φωνάζουν «Πίπε» (εκ του Φελίπε), αλλά στην Κολομβία είναι γνωστός και ως «τανκ». Στην Πορτογαλία, τον συνέκριναν με τον Χαλκ, έστω και αν δεν έχει την ευχέρεια στο γκολ που έχει ο Βραζιλιάνος σταρ της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης. Ο Πάρδο, μάλιστα, είναι περίεργο «φρούτο» ως προς το σκοράρισμα, αφού απέκτησε καλύτερη επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα όταν μετακινήθηκε από την θέση του σέντερ φορ σε αυτή του δεξιού εξτρέμ!
Αυτό συνέβη στην Ιντεπεντιέντε Μεντεγίν, όπου καθιερώθηκε και έκανε πραγματικότητα το όνειρο της μεταγραφής στην Ευρώπη, όταν το καλοκαίρι του 2013 η Μπράγκα ξόδεψε 600 χιλιάδες ευρώ, έχοντας εκτιμήσει την δυνατότητα του Πάρδο να κάνει την διαφορά με την δύναμη, την ταχύτητα και την συνέπειά του σε σκοράρισμα και δημιουργία.
Δεν ήταν όλα ρόδινα, όμως. Στην Ιντεπεντιέντε βρέθηκε πολλές φορές στο στόχαστρο των φιλάθλων για μεγάλες χαμένες ευκαιρίες. Ο ίδιος παραδέχεται πως «σκέφτηκα να πετάξω λευκή πετσέτα λόγω των προβλημάτων που είχα με τον κόσμο». Άφησε στην άκρη αυτές τις σκέψεις χάρη στην βοήθεια της συζύγου του Καρολίνας και της κορούλας του, Μαρία Σελέστε, αλλά και των συμβουλών του προπονητή του, Ερνάν Νταρίο Γκόμες, ενός τεχνικού που «έφτιαξε» πολύ καλό όνομα, στο τιμόνι της εθνικής ομάδας του Εκουαδόρ.
«Κοίτα πρώτα τον εαυτό σου για να μπορείς μετά να κοιτάξεις τους άλλους» είναι το μότο ζωής του «Πίπε», ο οποίος στηρίχθηκε και στον προπονητή επιθετικών της ομάδας, Νέλσον Γκαγιέγο. «Μου διόρθωσε πολλά πράγματα και πίστεψα ξανά στον εαυτό μου ως παίκτη» εξηγεί ο Πάρδο, ο οποίος παίζει στις τρεις θέσεις της επίθεσης, αν και πλέον ξεχωρίζει ως δεξί εξτρέμ. Είναι δεξιοπόδαρος, αλλά δεν έχει το αριστερό μόνο για να ανεβαίνει στο τρόλεϊ, ενώ φροντίζει να βοηθάει και αμυντικά την ομάδα του, με τέτοια θέληση μάλιστα, που βλέπει αρκετά εύκολα κίτρινες κάρτες.
Ο φίλος μου ο Τζάκσον
Γεννήθηκε στο Κιμπδό, μια πόλη 115 χιλιάδων κατοίκων στο κέντρο της χώρας. Ένα από πιο διάσημα «παιδιά» του Κιμπδό υπήρξε συμπαίκτης του για μερικούς μήνες στην Ιντεπεντιέντε Μεντεγίν και μαζί την οδήγησαν στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο Τζάκσον Μαρτίνες, περί ου ο λόγος, είναι καλός φίλος του Πάρδο και οι δύο τους διέγραψαν παρόμοιες επαγγελματικές πορείες.
Ο «Τσα Τσα Τσα» αντιμετώπισε την αμφισβήτηση, αλλά εν τέλει διακρίθηκε στην Ιντεπεντιέντε Μεντεγίν, μετακόμισε στο Μεξικό (Χαγουάρες Τσιάπας), από εκεί στην Πορτογαλία (Πόρτο) και, εδώ και λίγες ημέρες και επίσημα, στην «ερυθρόλευκη» Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο κατά τέσσερα μικρότερος του, 24χρονος «Πίπε», έφτιαξε (και αυτός μέσα από δυσκολίες) το όνομά του στην Ιντεπεντιέντε, φλέρταρε έντονα με ομάδες του Μεξικό (και των Ηνωμένων Πολιτειών), πήγε στην Πορτογαλία (στην γειτόνισσα της Πόρτο, Μπράγκα) και όλα δείχνουν ότι θα φοράει πλέον τα «ερυθρόλευκα» του Ολυμπιακού.
Και αν οι πληροφορίες στην Ελλάδα μιλούν για μεταγραφή ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ , στην Πορτογαλία κάνουν λόγο για δανεισμό με οψιόν αγοράς τεσσάρων εκατομμυρίων, για έναν ποδοσφαιριστή που είχε ινδάλματά του τον Ρονάλντο (το «φαινόμενο») και τον Ιβάν Ρενέ Βαλενσιάνο, στη συνέχεια τον Κριστιάνο Ρονάλντο (λόγω αλλαγής θέσης), ενώ δεν παρέλειψε να μάθει πολλά από την συνύπαρξή του με τον Τζάκσον.
«Είναι σπουδαίος παίκτης και αποτελεί παράδειγμα για όλους μας» εξηγεί ο Πάρδο, ο οποίος βεβαίως δεν έχει τις επιδόσεις του Μαρτίνες στο σκοράρισμα, αλλά με 19 γκολ και 14 ασίστ τις τελευταίες δύο σεζόν, κατάφερε να τραβήξει την προσοχή αρκετών ομάδων. Πόρτο, Μαρσέιγ, Μπολόνια, Ρεάλ Σοσιεδάδ και Λεβάντε ενδιαφέρθηκαν για τον ποδοσφαιριστή, ο οποίος επιλέγει εν τέλει τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να έχουν ως δυνατό διαπραγματευτικό χαρτί και το γεγονός ότι ο Πάρδο έχει τον ίδιο μάνατζερ (Κάρλος Γονσάλβες) με τον νέο προπονητή, Μάρκο Σίλβα.
Οι «Έλληνες» προπονητές
Ο Σίλβα, κατά σύμπτωση, ήταν ο τελευταίος προπονητής που αντιμετώπισε ο Πάρδο στην πορτογαλική του διετία. Η Μπράγκα, σε έναν συγκλονιστικό τελικό Κυπέλλου, έχασε από την Σπόρτινγκ Λισσαβόνας στα πέναλτι και ο Πάρδο ευελπιστεί πλέον ως παίκτης του Σίλβα να κατακτήσει τους τίτλους που δεν έχει χαρεί μέχρι τώρα στην καριέρα του.
Στους «Αρσεναλίστας» της Μπράγκα, παρ' ότι δεν πήρε τίτλους, εξελίχθηκε ως ποδοσφαιριστής, βελτίωσε τις αδυναμίες του και απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Και τα κατάφερε, χάρη και στις συμβουλές δύο ανθρώπων που γνωρίζουμε από την καλή, αλλά και από την «ανάποδη» εδώ στην Ελλάδα.
Πρώτος του προπονητής ήταν ο Ζεσουάλδο Φερέιρα, πρώην τεχνικός του Παναθηναϊκού, τον οποίο ο Πάρδο ευχαριστεί πάντα γιατί τον βοήθησε πολύ να προσαρμοστεί στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, ενώ στην συνέχεια συνεργάστηε με τον πρώην «ΠΑΟΚτζή» (ποδοσφαιριστή) Σέρζιο Κονσεϊσάο, χάρη (και) στην δουλειά του οποίου έκανε το τελικό «μπαμ» στην Ευρώπη.
Ο Κονσεϊσάο βρήκε το «κουμπί» του Πάρδο και φρόντιζε να τον έχει συνεχώς στην πρίζα, με τον Κολομβιανό να ανταποκρίνεται άψογα και στα «καρφιά» που κατά καιρούς έριχνε δημοσίως στους ποδοσφαιριστές του ο νεαρός προπονητής, όταν διαπίστωνε κάποια χαλάρωση, λόγω της καλής πορείας της ομάδας.
Το γκολ «α λα Μαραντόνα»
«Έχω μάθει και έχω βελτιωθεί. Εδώ το ποδόσφαιρο είναι πολύ πιο γρήγορο και τεχνικό. Πρέπει να επιτίθεσαι. Τώρα έκανα ένα βήμα μπροστά σε πολλούς τομείς, όπως το κοντρόλ της μπάλας με άμεση κίνηση προς την επίθεση, διάφορες κινήσεις. Είναι πράγματα που έμαθα με τον προπονητή και βελτιώνω μέσω των προπονήσεων» έλεγε για τις «διδαχές Φερέιρα» ο Πάρδο, ο οποίος τράβηξε επάνω του όλα τα φώτα τον περασμένο Δεκέμβριο.
Σε ένα εντυπωσιακό σκηνικό όπως το «Ντα Λουζ» της Λισσαβόνας, πήρε την μπάλα λίγο πίσω από την σέντρα, έτρεξε μέχρι το αντίπαλο τέρμα ξεπερνώντας τους αντιπάλους χάρη στην ταχύτητα και την δύναμή του και, κόντρα στην Μπενφίκα, σημείωσε ένα εξαιρετικό γκολ που έδωσε στην Μπράγκα σπουδαία νίκη - πρόκριση στο Κύπελλο.
«Έκανα μια κούρσα 60-70 μέτρων, προχωρούσα προς την άμυνα, είδα τους αντιπάλους να διστάζουν και τότε αποφάσισα να πάω μέχρι τέλους» εξηγούσε για το γκολ του «α λα Μαραντόνα» ο Κολομβιανός, χάρη στο οποίο η Μπράγκα νίκησε για πρώτη φορά την πρωταθλήτρια μέσα στο καινούργιο «σπίτι» της.
Μέσω του Ολυμπιακού, ο Πάρδο θέλει να βιώσει την ξεχωριστή εμπειρία των αγώνων στα Κύπελλα Ευρώπης (και δη το Τσάμπιονς Λιγκ), φιλοδοξώντας με τις εμφανίσεις του να πείσει οριστικά τον Χοσέ Πέκερμαν να τον καλέσει στην εθνική Ανδρών της Κολομβίας.
Έπαιξε στις ομάδες Κ15, Κ17 και Κ20, αλλά όχι ακόμα με την πρώτη ομάδα των «καφετέρος», αν και ο Αργεντινός προπονητής τον παρακολουθεί και τον έχει στα υπόψη του. Ο ανταγωνισμός, βεβαίως, είναι πολύ μεγάλος από την μέση και μπροστά για τον Πάρδο, ο οποίος δεν πτοείται. «Περιμένω να χτυπήσει το τηλέφωνο» λέει για την πολυπόθητη κλήση από την εθνική ομάδα.
Δείτε εδώ την γκολάρα κόντρα στην Μπενφίκα
Ο Πάρδο εν δράσει...