Τα τουρκικά "σκάνδαλα" της Μπαρτσελόνα
Μετά τον Ρουστού, ο Αρντά. O Αλέξανδρος Λοθάνο γράφει για τις δύο μεταγραφές Τούρκων στην ιστορία της Μπαρτσελόνα που κουβαλούν "σκοτεινές" υποθέσεις (φωτογραφίες+videos).
Ο Αρντά Τουράν, αν δεν αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή, θα γίνει ο δεύτερος Τούρκος στα 116 χρόνια ιστορία της Μπαρτσελόνα. Όπως και ο προκάτοχός του, ο Ρουστού Ρετσμπέρ, η μεταγραφή του έχει μια "σκοτεινή" αύρα να την ακολουθεί.
Η «χάρη» στον Λαπόρτα
Το καλοκαίρι του 2003, ο Τζουάν Λαπόρτα «έχτισε» την προεκλογική του εκστρατεία στην Μπαρτσελόνα, έχοντας ως όνομα - κράχτη, την τελευταία εβδομάδα αυτής, τον Ντέιβιντ Μπέκαμ. Ο πολύ φιλόδοξος δικηγόρος είχε καταλήξει σε συμφωνία με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τον Άγγλο σταρ, κάτι που ανακοίνωσαν στην επίσημη ιστοσελίδα τους και οι «Κόκκινοι Διάβολοι». Ο Τζουάν, όμως, δεν είχε φροντίσει να «δέσει» και το «ναι» του «Μπεκς».
Στις 15 Ιουνίου, ο Λαπόρτα κέρδισε τις εκλογές με 27.138 ψήφους και ποσοστό 52,5%, όντας ο τέταρτος νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της Μπάρτσα. Με τη νίκη του, όμως, δεν παρουσίασε εν χορδαίς και οργάνοις τον Ντέιβιντ Μπέκαμ, τον οποίο παρουσίασε, την 1η Ιουλίου, η Ρεάλ Μαδρίτης! Αντί για τον Άγγλο «κράχτη», ο νέος πρόεδρος παρουσίασε ως πρώτη του μεταγραφή, τον Ρουστού Ρετσμπέρ. «Estic molt content de estar al Barcelona» ήτοι «είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι στην Μπαρτσελόνα» στα καταλανικά, ήταν η πρώτη φράση στην παρουσίασή του, όπου υποστήριξε πως ήταν φίλαθλος της Μπάρτσα από την ηλικία των εφτά ετών.
Πρωταγωνιστής στην καταπληκτική, ιστορική πορεία της Τουρκίας στο Μουντιάλ του 2002, όπου τερμάτισε τρίτη, ο ύψους 1,87 τερματοφύλακας που έβαζε μαύρη μπογιά κάτω από τα μάτια κατά του ήλιου, έφτανε ως ελεύθερος από την Φενέρμπαχτσε (για την περίπτωσή του είχαν ενδιαφερθεί Άρσεναλ, Γιουβέντους, Μίλαν, Ίντερ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) και αποφασισμένος να καθιερωθεί σε μια θέση που είχε αποδειχθεί «ηλεκτρική καρέκλα», από το 1994, όταν και είχε αποχωρήσει ο Αντόνι Θουμπιθαρέτα.
Ο Ρουστού διαδέχθηκε τον «λίγο» Αργεντινό Ρομπέρτο Μπονάνο και τον πρόωρα τραγικά χαμένο Γερμανό Ρόμπερτ Ένκε, ο οποίος αυτοκτόνησε στις 10 Νοεμβρίου του 2009. Άθελά του, ο 30χρονος τότε τερματοφύλακας (σε ιδανική ηλικία, δηλαδή) συνέβαλε στο να βρεθεί αυτός ο «αντί - Θουμπιθαρέτα», αφού η ανυπαρξία του άνοιξε τις πόρτες στον Βίκτορ Βαλδές, ένας εκ των κορυφαίων γκολκίπερ στην ιστορία της Μπάρτσα. Ένας τραυματισμός αποδείχθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο για να καθιερωθεί, πρόλαβε να παίξει μόλις εφτά επίσημα ματς σε μια σεζόν (δύο εκ των οποίων κόντρα στον Πανιώνιο, στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ) και «έφυγε νύχτα», παρ' ότι είχε υπογράψει συμβόλαιο για 4+1 χρόνια.
Μια βραδιά - εφιάλτης στο «Σαρδινέρο» του Σανταντέρ, όπου η Μπάρτσα έχασε 3-0 από την Ράθινγκ με δύο γκολ - ευγενική προσφορά του Ρετσμπέρ, ήταν η «ταφόπλακα» στην καριέρα του Ρουστού στην Βαρκελώνη, όπου φέρεται να έφτασε κάτω από «περίεργες» συνθήκες.
Τον παλαίμαχο πια τερματοφύλακα εκπροσωπούσε η εταιρεία που είχε τα δικαιώματα και του Ντέιβιντ Μπέκαμ. Οι κακές γλώσσες, λοιπόν, λένε πως ο Λαπόρτα δεσμεύτηκε στην συγκεκριμένη εταιρεία μάνατζερ να αποκτήσει τον Ρουστού Ρετσμπέρ, παίρνοντας ως αντάλλαγμα το «πράσινο φως» για να χρησιμοποιήσει ως κράχτη το όνομα του «Μπεκς» στην προεκλογική εκστρατεία, παρ' ότι ήδη γνώριζε πως ο ποδοσφαιριστής είχε κλείσει στην Ρεάλ Μαδρίτης!
Ο Ρουστού έφυγε όπως πήγε, ως ελεύθερος, αφού πρώτα έπαιξε έναν χρόνο δανεικός στην Φενέρμπαχτσε, όπου και επέστρεψε με μόνιμη μεταγραφή, το καλοκαίρι του 2005. Ο Ρετσμπέρ έφυγε με παράπονο από την Βαρκελώνη, θεωρώντας ότι δεν μπόρεσε ποτέ να βρει κώδικα επικοινωνίας με τον προπονητή Φρανκ Ράικαρντ επειδή δεν μιλούσε ισπανικά.
«Δεν είναι φυσιολογικό ένας τερματοφύλακας με την καριέρα και την αξία μου να μένει εκτός επειδή δεν μιλάει ισπανικά» υποστήριζε τότε ο Τούρκος γκολκίπερ, εξηγώντας σχετικά πως «υπάρχουν μόνο τρεις παγκόσμιες γλώσσες: Η μουσική, ο έρωτας και το ποδόσφαιρο».
Ο Ράικαρντ, προφανώς, είχε άλλη άποψη για τον πρώτο Τούρκο στην ιστορία της Μπαρτσελόνα, ο οποίος έμεινε σε αυτή ως «χάρη» του Λαπόρτα στο πλαίσιο της «επιχείρησης Μπέκαμ», έστω και αν ο Άγγλος δεν έπαιξε ποτέ στο «Καμπ Νόου». Αντ' αυτού, βεβαίως, αποκτήθηκε ο Ροναλντίνιο, ο οποίος έμελλε να αλλάξει την σύγχρονη ιστορία των «Μπλαουγκράνα». Πως τα φέρνει η ζωή.
«Βόμβα» με το χεράκι του Μπαρτομέου
Η Μπαρτσελόνα δεν μπορεί να κάνει μεταγραφές μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2016, λόγω της σχετικής απαγόρευσης από την FIFA, εξαιτίας των παρατυπιών στις οποίες υπέπεσαν οι «Μπλαουγκράνα», στην απόκτηση ανήλικων ποδοσφαιριστών για την Μασία.
Ο Τζουσέπ Μαρία Μπαρτομέου, ο οποίος ως μέλος της προηγούμενης διοίκησης φέρει ευθύνη γι' αυτές τις παρατυπίες, πρόλαβε παρ' όλα αυτά να αποκτήσει (αλλά να μην δηλώσει) τον Αλέις Βιδάλ πριν προκηρυχθούν εκλογές, ενώ και η μεταγραφή του Αρντά Τουράν είναι ουσιαστικά δική του.
Πριν από λίγες ημέρες, η υποψηφιότητα του απερχόμενου προέδρου διέρρευσε πως είχε έρθει σε συμφωνία με Ισπανό ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται σε ομάδα της Πριμέρα Ντιβισιόν και είναι χαφ. Εν τέλει ο Ισπανός αποδείχθηκε Τούρκος, όπως αποκάλυψε η «Mundo Deportivo», στις 26 Ιουνίου: «Η βόμβα είναι ο Αρντά».
Ο Μπαρτομέου, λοιπόν, θα χρησιμοποιούσε ως «κράχτη» της εκστρατείας του έναν ποδοσφαιριστή που, όπως διέρρεε ο Τύπος αλλά δήλωνε και ο ίδιος, αποτελούσε προσωπική εισήγηση του Λουίς Ενρίκε. Του προπονητή που οδήγησε την Μπαρτσελόνα στο δεύτερο τρεμπλ της ιστορίας της.
Μια μικρή, ασήμαντη λεπτομέρεια; Ο «Μπάρτο» έκλεισε την συμφωνία σαν να ήταν ήδη ο νέος πρόεδρος της Μπαρτσελόνα (είναι το φαβορί στα γκάλοπ και μάζεψε τις περισσότερες υπογραφές μελών), οδηγώντας αυτή την συμφωνία προ της διοικούσας επιτροπής που «τρέχει» τον σύλλογο μέχρι τις 18 του μηνός, ημέρα των εκλογών!
Ο Ραμόν Αντέιλ, πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής και προσκείμενος στον Μπαρτομέου, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη το απόγευμα της Δευτέρας (06/07), όλα τα μέλη αυτής συμφώνησαν να επικυρωθεί η μεταγραφή, παρ' ότι σωστά οι υπόλοιποι υποψήφιοι έλεγαν ότι αυτό οφείλει να το κάνει ο νέος πρόεδρος, εφόσον βεβαίως το κρίνει σκόπιμο.
Χρησιμοποιώντας, όμως, την επιθυμία του Λουίς Ενρίκε ως «πολιορκητικό κριό», ο Μπαρτομέου πιστώθηκε μια μεταγραφή που δεν είχε δικαίωμα να κάνει αυτή την στιγμή, με την διοικούσα επιτροπή να βρίσκει μια απίθανη φόρμουλα για να «χρυσώσει το χάπι». Ο νέος πρόεδρος θα έχει δικαίωμα, έως τις 20 του μηνός, δηλαδή δύο 24ωρα μετά την εκλογή του να επιστρέψει τον ποδοσφαιριστή στην Ατλέτικο, με ένα ποσό όμως μειωμένο κατά 10%, σε σχέση με τα 34 εκατομμύρια ευρώ που θα ξοδέψει η Μπαρτσελόνα για να αποκτήσει τον Αρντά Τουράν! Απώλεια, δηλαδή, της τάξεως των 3,4 εκατομμυρίων ευρώ.
Αν δεν εκλεγεί ο Μπαρτομέου, ο Τζουάν Λαπόρτα, δεύτερο φαβορί στις εκλογές, θα βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων, γνωρίζοντας ότι τον παίκτη τον θέλει ο προπονητής που επανέφερε την Μπαρτσελόνα στο προσκήνιο. Συμπέρασμα; Ο Αρντά Τουράν θα γίνει κατά 100% ο δεύτερος Τούρκος στην ιστορία των «Μπλαουγκράνα», αλλά και αυτός θα κουβαλάει, άθελά του, μια «σκοτεινή» ιστορία μαζί του, όπως και ο Ρουστού Ρετσμπέρ.
Ο Ρουστού με την Μπάρτσα κόντρα στην Γιούβε
Ο Ρετσμπέρ αποκρούει πέναλτι
Highlights του Αρντά Τουράν
Ο Αρντά κόντρα στην Μπαρτσελόνα
Ο Τουράν εκτοξεύει παπούτσι κατά του επόπτη, σε ματς με την Μπάρτσα!