Τι μας άφησε το 2015
Τι να θυμηθώ, τι να ξεχάσω. Το αλφαβητάρι του διεθνούς ποδοσφαίρου για το χρόνο που έφυγε, είχε απ' όλα. (VIDEOS & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)
Ο γέρο χρόνος 2015 μας άφησε και πήρε μαζί του εκατοντάδες αναμνήσεις, γλυκές και πικρές, σε ότι αφορά και το διεθνές ποδόσφαιρο. Ιδού οι πιο σημαντικές, μέσα από το αλφαβητάρι του έτους που έφυγε.
(Α)ΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ.Το ποδόσφαιρο, τουλάχιστον σε επίπεδο εθνικών ομάδων, δεν φέρθηκε δίκαια στον Ντιντιέ Ντρογκμπά. Ο "καψερός" πάλευε χρόνια για να χαρίσει ένα τρόπαιο στην εθνική ομάδα της χώρας του και αυτή το κατέκτησε όταν πλέον αυτός είχε αποχωρήσει. Οι «Ελέφαντες» της Ακτής Ελεφαντοστού έβαλαν τέλος σε μια αναμονή 23 ετών και, επικρατώντας στα πέναλτι της Γκάνας, πανηγύρισαν την κατάκτηση του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής, σε μια διοργάνωση που διεξήχθη στην Ισημερινή Γουινέα, από τις 17 Ιανουαρίου έως τις 8 Φεβρουαρίου. Ντιντιέ, δεν πειράζει, εμείς πάντα θα είμαστε μαζί σου.
(Β)ΙΑ.Έκανε, δυστυχώς, την εμφάνισή της με διάφορες μορφές στο ποδόσφαιρο. Η χειρότερη εξ' αυτών, είχε ως τραγική κατάληξη την απώλεια της ζωής του Αζέρου δημοσιογράφου Ρασίμ Αλίγιεβ (φωτό). Ο τελευταίος «τόλμησε» να ασκήσει δημοσίως κριτική στον αρχηγό της Καμπάλα, Ζαβίντ Χουσεΐνοβ, πήγε εν αγνοία του σε ενέδρα θανάτου και έξι άνδρες, μεταξύ των οποίων ένας ξάδελφος του ποδοσφαιριστή (και, απ' ότι φαίνεται, εν γνώσει του Χουσεΐνοβ) τον ξυλοφόρτωσαν, με τον 31χρονο συνάδελφο να υποκύπτει στα τραύματά του, στο νοσοκομείο. Παράνοια.
(Γ)ΚΙΤΖΙΑ, ΑΛΣΙΔΕΣ.«Μόνο τρεις άνθρωποι στην ιστορία κατάφεραν να κάνουν το «Μαρακανά» να σιωπήσει με μια ενέργειά τους: Ο Πάπας, ο Φρανκ Σινάτρα και εγώ». Αυτή ήταν η πιο χαρακτηριστική ατάκα του Αλσίδες Γκίτζια, του ήρωα του «Maracanazo», ήτοι της κατάκτησης του Μουντιάλ του 1950 από την Ουρουγουάη με νίκη μέσα στην Βραζιλία επί της «Σελεσάο». Ο θρυλικός επιθετικός της «Σελέστε» πήγε να βρει τους συμπαίκτες του σε εκείνη την απίστευτη ομάδα στις 16 Ιουλίου, ακριβώς 65 χρόνια μετά από την ημέρα που σημάδεψε την ζωή του, αλλά και εκατομμυρίων Βραζιλιάνων. Πιθανότατα δεν θα μάθουμε ποτέ πόσες αυτοκτονίες προκάλεσε με το παρακάτω γκολ.
(Δ)ΙΑΦΘΟΡΑ.Μπορείτε να την πείτε καιFIFA, ταυτόσημες έννοιες είναι πλέον! Στα τέλη Μαΐου στην Ζυρίχη, στο περιθώριο Εκτελεστικής Επιτροπής της διεθνούς ομοσπονδίας, τοFBIσε συνεργασία με τις ελβετικές Αρχές συνέλαβε εφτά στελέχη της, τα οποία κατηγορούνταν για χρηματισμό, με αντάλλαγμα την πώληση τηλεοπτικών δικαιωμάτων διοργανώσεων τηςFIFA. Συνολικά 14 άτομα έχουν συλληφθεί έκτοτε, με τις αποκαλύψεις να παίρνουν την μορφή χιονοστιβάδας και να βάζουν, με τον πλέον άδοξο τρόπο, τέλος στην παραγοντική καριέρα του προέδρου Σεπ Μπλάτερ (φωτό). Στα στα συνολικά σαράντα (!) χρόνια θητείας του στηFIFA, ο Ελβετός παράγοντας ναι μεν κατάφερε να γιγαντώσει το ποδόσφαιρο σε όλο τον κόσμο, αλλά ταυτόχρονα έθρεψε εκατοντάδες φίδια στον κόρφο του, με αποτέλεσμα η διεθνής ομοσπονδία να είναι άντρο διαφθοράς. Ο ίδιος, ύστερα και από τον οκταετή αποκλεισμό του από κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα, θα αποχωρήσει και τυπικά στις προεδρικές εκλογές της 26ης Φεβρουαρίου, με την (μάλλον ουτοπική δυστυχώς) ελπίδα ότι μαζί του θα φύγει και το μεγαλύτερο μέρος της βρωμιάς. Όταν, όμως, έχεις τόσο «μέλι» στα δάχτυλά σου, δύσκολα δεν θα το γλείψεις. Και αυτό αφορά τους επόμενους.
(Ε)ΚΒΙΑΣΜΟΣ.Μέχρι πρότινος, γνωρίζαμε για τα «SexTape» της Παρίς Χίλτον ή της Κιμ Καρντάσιαν. Πριν από λίγους μήνες, μάθαμε ότι και ο Ματιέ Βαλμπιενά θεώρησε «χρήσιμο» να καταγράψει ιδιωτικές του στιγμές, κάτι που του δημιούργησε μεγάλα προβλήματα. Και σε αυτά, λόγω της ανοησίας και του επικίνδυνου κύκλου γνωριμιών του, εμπλέκεται και ο συμπαίκτης του στην Εθνική Γαλλίας και (κάποτε πια) πολύ καλός του φίλος Καρίμ Μπενζεμά, ο οποίος ακόμα δεν έχει ξεμπλέξει με την δικαιοσύνη. Ας πρόσεχε.
(Ζ)ΕΜΠΕΪΚΙΑ.Αυτή η λέξη ταιριάζει για την κλίση που πήρε το σώμα του Ζερόμ Μπόατενγκ της Μπάγερν Μονάχου, ύστερα από την ντρίμπλα του Λιονέλ Μέσι, στο γκολ που ψηφίστηκε ως το ωραιότερο από το περυσινό Τσάμπιονς Λιγκ. Για να μην αδικούμε τον Αργεντινό «μάγο» της Μπαρτσελόνα, όμως, απολαύστε και σε δεύτερο βίντεο την διαστημική γκολάρα του στον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας με την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Χωρίς (παραπάνω) λόγια, απλά με διαφορετικές, απολαυστικές περιγραφές. Και τα δύο.
(Η)ΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ.Όταν οι ΗΠΑ φιλοξένησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994, οι κακές γλώσσες λένε ότι οι Αμερικανοί φίλαθλοι πανηγύριζαν όταν η μπάλα περνούσε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι, γιατί νόμιζαν ότι έγινεtouchdown(εκ του ράγκμπι)! Κακίες. Στην Αμερική ξέρουν πολύ καλά την μπάλα και, ειδικά σε επίπεδο γυναικών, είναι κυρίαρχοι. Το επιβεβαίωσαν στο Μουντιάλ που διεξήχθη στον Καναδά (6 Ιουνίου - 5 Ιουλίου), όπου κατέκτησαν το τρίτο παγκόσμιο στέμμα με εμφατικό τρόπο και αστέρι την Κάρλι Λόιντ (μεταξύ άλλων, πέτυχε χατ - τρικ στον τελικό και το 5-2 επί της Ιαπωνίας).
(Θ)ΡΥΛΟΙ.Μόνο αυτή η λέξη ταιριάζει στους δύο Κυρίους (με Κ κεφαλαίο) της παραπάνω φωτογραφίας. Αντρέα Πίρλο και Τσάβι ουσιαστικά αποχαιρέτησαν το ανταγωνιστικό ποδόσφαιρο στις 6 Ιουνίου, στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ που επέτρεψε στον δεύτερο να σηκώσει ως αρχηγός της Μπαρτσελόνα, τον 25ο τίτλο του (!), εις βάρος της Γιουβέντους του πρώτου. Δύο μαέστροι της μπάλας, δύο ποδοσφαιριστές που έβλεπαν την φάση πριν καν αυτή γίνει. Σεβασμός, υπόκλιση καιthankyouforthememories.
(Ι)ΚΕΡ ΚΑΣΙΓΙΑΣ.Δεν του άξιζε τέτοιο «αντίο», έστω και αν η Ρεάλ Μαδρίτης προσπάθησε στη συνέχεια (τα κατάφερε εν μέρει) να τα μπαλώσει κάπως. Με δάκρυα στα μάτια και ύστερα από 16 χρόνια κάτω από τα δοκάρια της πρώτης ομάδας της «Βασίλισσας», ο κορυφαίος (βάσει τίτλων) Ισπανός τερματοφύλακας όλων των εποχών αποχαιρέτησε, στις αρχές Ιουνίου, την ομάδα της καρδιάς του. Δεν το έκανε όπως ονειρεύονταν και, πιθανώς, να μην ήθελε αυτό να συμβεί και ποτέ, όσο ήταν ακόμα ποδοσφαιριστής. Στα 34 του, βρήκε «καταφύγιο» στην Πόρτο, αλλά στην Μαδρίτη πάντα θα θυμούνται με αγάπη και ευγνωμοσύνη (δυστυχώς, όχι όλοι) τον «Άγιο Ίκερ».
(Κ)ΑΡΝΕΪΡΟ, ΕΥΑ.Εκείνη κρατούσε, άθελά της, το «δηλητηριασμένο μήλο» για τον Ζοσέ Μουρίνιο. Η ρήξη στις σχέσεις του Πορτογάλου με την γιατρό της Τσέλσι μοιάζει σαν την αρχή του (άδοξου) τέλος του «SpecialOne» από τον πάγκο των «Μπλε», το οποίο έλαβε σάρκα και οστά στις 17 Δεκεμβρίου. Η πρωταθλήτρια Αγγλίας δεν μπορούσε να πάρει τα πόδια της και ο Μουρίνιο είχε χάσει τα αποδυτήρια, αφού οι σχέσεις του με αρκετούς ποδοσφαιριστές ήταν οριακές. Και το στραβό κλήμα που άρχισε να το τρώει ο γάιδαρος έκανε την εμφάνισή του με την γλυκιά Εύα, η οποία έχει πάει την Τσέλσι και τον Ζοσέ στα αποδυτήρια, αλλά δεν αποκλείεται σύντομα να επιστρέψει στο «Στάμφορντ Μπριτζ». Όχι τίποτε άλλο, να χαρεί και ο ποδοσφαιριστής της ομάδας που είχε (παράνομο) δεσμό μαζί της!
(Λ)ΙΜΠΕΡΤΑΔΟΡΕΣ, ΚΟΠΑ.Το Τσάμπιονς Λιγκ της Νοτίου Αμερικής κατέληξε στις βιτρίνες της Ρίβερ Πλέιτ ύστερα από 19 ολόκληρα χρόνια. Οι «Εκατομμυριούχοι» του Μπουένος Άιρες, αφού λίγους μήνες νωρίτερα κατέκτησαν το Κόπα Σουδαμερικάνα (το αντίστοιχο Γιουρόπα Λιγκ στην Ευρώπη), επιβεβαίωσαν με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι άφησαν οριστικά πίσω τους τον ντροπιαστικό υποβιβασμό του 2011, με οδηγό τον Μαρσέλο Γκαγιάρδο, μαέστρος την εποχή που έπαιζε μπάλα, μαέστρος πλέον και από την άκρη του πάγκου.
(Μ)SN.Φαντάζει ενδεχομένως πρώιμο, αλλά έχουμε την εντύπωση πως απολαμβάνουμε την κορυφαία επιθετική τριάδα όλων των εποχών. Λιονέλ Μέσι, Λουίς Σουάρες και Νεϊμάρ πέτυχαν μαζί 137 (!) γκολ μέσα στο 2015 (Μέσι και Σουάρες από 48, Νεϊμάρ 41) και οδήγησαν την Μπαρτσελόνα στο δεύτερο τρεμπλ μέσα σε έξι χρόνια και σε πέντε τίτλους από τους έξι που διεκδίκησε (η Αθλέτικ Μπιλμπάο του Ερνέστο Βαλβέρδε, στο Σούπερ Καπ Ισπανίας, της χάλασε το «6 στα 6»). Οι τρεις σούπερ σταρ συνεννοούνται με κλειστά μάτια, έχουν αφήσει στην άκρη τους όποιους εγωισμούς και προσφέρουν μοναδικό θέαμα, όταν συνεργάζονται με στόχο, τι άλλο, το γκολ.
(Ν)ΑΙΑΙΑΙΑΙΑΙΑΙ!Η (αυθόρμητη, γραφική, άστοχη;) κραυγή του Κριστιάνο Ρονάλντο όταν παρέλαβε την τρίτη «Χρυσή Μπάλα» της συλλογής του και δεύτερη διαδοχική, αιφνιδίασε. Άλλους τους ενόχλησε, άλλους όχι. «Ούτε ο Θεός άρεσε σε όλο τον κόσμο» εξήγησε ο «CR7» στην τελευταία του συνέντευξη για το 2015. Για όσους είχατε ακόμα αμφιβολία ότι ο Πορτογάλος σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης θεωρεί τον εαυτό του κάτι λιγότερο από θεό. Και έτσι, τον αγαπάμε.
(Ξ)ΑΦΝΙΑΣΜΑ.Από την πορεία - θαύμα της Λέστερ. Το πιο ωραίο ποδοσφαιρικό παραμύθι του 2015 έχει Πρίγκιπα τον Κλαούντιο Ρανιέρι (ποιος θα μας το έλεγε, όταν χάναμε από τα Νησιά Φερόε;) και δράκους (για τους αντιπάλους βεβαίως) τους Ριγάντ Μαχρέζ και Τζέιμι Βάρντι. Το φινάλε του έτους βρήκε τις «Αλεπούδες» στην κορυφή της Πρέμιερ Λιγκ μαζί με την Άρσεναλ. Πιθανόν το φινάλε του πρωταθλήματος να τις βρει ακόμα και εκτός πρώτης τετράδας. Ότι έχουν πετύχει μέχρι τώρα, όμως, είναι άξιο θαυμασμού και σεβασμού. Αποτελούν παράδειγμα για όλους τους «μικρούς» ανά τον κόσμο, το δίχως άλλο.
(Ο)ΛΛΑΝΔΟΣ, ΙΠΤΑΜΕΝΟΣ.Για γκολ όπως αυτό της φωτογραφίας, πήρε δικαιότατα αυτό το προσωνύμιο. Στις 23 Οκτωβρίου, έγινε γνωστό ότι ο μεγάλος Γιόχαν πάσχει από καρκίνο στον πνεύμονα. «Είναι μια μάχη που θα κερδίσω» υποσχέθηκε. Και ο κορυφαίος Ολλανδός ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, για πολλούς γενικά ο καλύτεροςeverστον πλανήτη, κρατάει τις υποσχέσεις του.
(Π)ΛΑΤΙΝΙ, ΜΙΣΕΛ.Χάρη στο ποδόσφαιρο, έχει δημιουργήσει μεγάλη περιουσία. Το 1,8 εκατομμύρια ευρώ που του όφειλε ο Σεπ Μπλάτερ για παλαιότερες υπηρεσίες του στηνFIFA, μοιάζουν (ξέρω, είναι πρόκληση) «ψίχουλα» για τον πρόεδρο τηςUEFA. Θα αποτελέσουν, όμως, και την ταφόπλακα της παραγοντικής του καριέρας. Ο Γάλλος, ακόμα και ως παράγοντας, είχε την πρωτίστως την ανεμελιά του ποδοσφαιριστή. Και τώρα θα αποχωρήσει από το άθλημα που τόσο λατρεύει και υπηρέτησε μοναδικά, με έναν τρόπο που δεν του αξίζει. Ας πρόσεχε.
(Ρ)ΙΒΑΛΝΤΟ.Επειδή στην Ελλάδα ισοπεδώνουμε τα πάντα και κάποιοι τον θυμούνται γιατί πήγαινε τις αποδείξεις από τις πάνες του παιδιού του στον Ολυμπιακό ή για τα τέσσερα δάχτυλα που έδειχνε, ύστερα από το 4-0 της ΑΕΚ επί των «Ερυθρολεύκων». Μέσα στο 2015, αποχαιρέτησε την μπάλα, σε ηλικία 43 ετών παρακαλώ, ένας από τους κορυφαίους Βραζιλιάνους ποδοσφαιριστές, με «Χρυσή Μπάλα» και Μουντιάλ στην συλλογή του και ένα μεταξένιο αριστερό πόδι, το οποίο είχε την ευγενή καλοσύνη να φέρει και στα μέρη μας. Γι' αυτό και μόνο, τον ευχαριστούμε.
(Σ)ΚΟΡΕΡ.Αυτή η λέξη περιγράφει απόλυτα τον ρόλο του Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι μέσα στο γήπεδο. Και ο Πολωνός επιθετικός της Μπάγερν Μονάχου το επιβεβαίωσε με τον πλέον απίθανο τρόπο στις 22 Σεπτεμβρίου, όταν πέτυχε πέντε γκολ μέσα σε εννέα λεπτά (!) κόντρα στην Βόλφσμπουργκ. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα ακόμα τραβάει τα μαλλιά που δεν έχει!
(Τ)ΡΟΜΟΣ.Αυτός που ένιωσαν χιλιάδες άνθρωποι στο «Σταντ ντε Φρανς», στην διάρκεια του φιλικού της Γαλλίας με την Γερμανία, στις 13 Νοεμβρίου. Το μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι είχε ως τραγικό απολογισμό 130 νεκρούς και 368 τραυματίες. Αν, όμως, είχαν φέρει εις πέρας την «αποστολή» τους τα καμικάζι που επιχείρησαν να μπουν στο γήπεδο ζωσμένα με εκρηκτικά, το μέγεθος της τραγωδίας θα ήταν ασύλληπτο. Τρέμουμε και μόνο στην σκέψη.
(Υ)ΓΕΙΑ.Μπορεί να κουράζουμε, αλλά η επανάληψη είναι η μητέρα της μαθήσεως. Είναι το πολυτιμότερο αγαθό και μην το ξεχνάτε ποτέ. Ο Φρανκ Ριμπερί σίγουρα δεν θα το κάνει, γιατί το 2015 ήταν «μαύρο» γι' αυτόν. Αν ο Γάλλος επιστρέψει και ο «Διόσκουρός» του Άριεν Ρόμπεν αφήσει στην άκρη τους μυϊκούς τραυματισμούς, η Μπάγερν Μονάχου μπορεί κάλλιστα να ελπίζει στο δεύτερό της τρεμπλ μέσα σε τρία χρόνια.
(Φ)ΙΛΟΣΟΦΟΣ.Έτσι αποκαλούσε κοροϊδευτικά ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς τον Πεπ Γκουαρδιόλα. Στις 20 Δεκεμβρίου, ο προπονητής που περισσότερο άλλαξε, εξέλιξε, ομόρφυνε το ποδόσφαιρο την τελευταία εξαετία, ανακοινώθηκε ότι δεν θα συνεχίσει στην Μπάγερν Μονάχου από το καλοκαίρι. Θα αφήσει πίσω τους πολλές καινοτομίες, τίτλους, θαυμαστές και αμφισβητίες, αλλά ποτέ δεν άφησε κανέναν αδιάφορο. Και σίγουρα θα συνεχίσει να το κάνει, όπου και αν πάει.
(Χ)ΟΡΧΕ ΣΑΜΠΑΟΛΙ.Μαθητής της φιλοσοφίας του «τρελού» Μαρσέλο Μπιέλσα, ο Αργεντινός προπονητής οδήγησε την Χιλή στην κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα (11 Ιουνίου - 4 Ιουλίου), ούσα η «Ρόχα» η πιο σταθερή ομάδα της Νοτίου Αμερικής τον τελευταίο χρόνο, ξεπερνώντας κατά πολύ τις «παραδοσιακές» Αργεντινή και Βραζιλία. Πίεση και τρέξιμο παντού, σε συνδυασμό με ωραία μπάλα, για έναν τεχνικό που δεν θα αργήσει να κάνει το άλμα στην Ευρώπη.
(Ψ)ΑΡΑΔΕΣ.Έτσι αποκαλούσαμε (απαξιωτικά) τους Ισλανδούς ποδοσφαιριστές, αλλά το καλοκαίρι θα τους βλέπουμε από την τηλεόραση να παίρνουν μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γαλλίας. Η ιστορική πρόκριση της Ισλανδίας δικαιώνει το νέο, διευρυμένο φορμάτ των 24 ομάδων στην τελική φάση, αφού Αλβανία, Βόρειος Ιρλανδία και Ουαλία επίσης θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια μεγάλη διοργάνωση. Δυστυχώς, χωρίς την παρουσία της Ελλάδας ανάμεσα τους.
(Ω)ΡΑ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.Σημαίνει όταν αρχίζει το Τσάμπιονς Λιγκ, την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση στον κόσμο. Το 2015, χάρη σε αυτήν, απολαύσαμε μοναδικές ποδοσφαιρικές στιγμές, ασύλληπτα γκολ και συνδυασμοί που μας άφησαν με το στόμα ανοιχτό. Το ίδιο, βεβαίως, προσδοκάμε και το 2016. Υπομονή, λίγες εβδομάδες έμειναν!