Tην κούπα θα την πάρει η...
Γιουβέντους ή Μπαρτσελόνα; Μπαρτσελόνα ή Γιουβέντους; Βάλτε τώρα που γυρίζει, για τον τελικό του Champions League στις 6 Ιουνίου στο Βερολίνο. Εσείς τι λέτε;
Γιουβέντους εναντίον Μπαρτσελόνα. Κάρλος Τέβες εναντίον Λιονέλ Μέσι. Αντρέα Πίρλο εναντίον Τσάβι (αν και ο δεύτερος, λογικά, θα ξεκινήσει στον πάγκο). Τζανλουίτζι Μπουφόν εναντίον Μαρκ - Αντρέ Τερ Στέγκεν. Μασιμιλιάνο Αλέγκρι εναντίον Λουίς Ενρίκε και, βεβαίως, Τζιόρτζιο Κιελίνι εναντίον Λουίς Σουάρες. Ο φετινός τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ (Σάββατο 6 Ιουνίου), στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου, έχει φαβορί (Μπαρτσελόνα) και αουτσάιντερ (Γιουβέντους). Ε και; (φωτογραφίες,VIDEO)
Γιούβε, ήρθε η ώρα!
Χρειάστηκε να φτάσει έως την τελευταία αγωνιστική της φάσης ομίλων για να προκριθεί εις βάρος του Ολυμπιακού. Στα νοκ άουτ, όμως, ήταν συνεπέστατη. Απέκλεισε τη Ντόρτμουντ με θρίαμβο μέσα στο «Ζιγκνάλ Ιντούνα Παρκ» (3-0), ξεπέρασε την σκληροτράχηλη Μονακό με ένα γκολ (και να καίει), ενώ έδειξε χαρακτήρα και μέταλλο μεγάλης ομάδας, κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης. Δώδεκα χρόνια μετά, η Γιουβέντους επιστρέφει σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ και, παρ' ότι μετράει μόλις δύο κατακτήσεις σε εφτά τελικούς, φιλοδοξεί πως θα «τριτώσει» τις κούπες, μετά από την αιματοβαμμένη (λόγω Χέιζελ) του 1985 και αυτή του 1996. Σίγουρα θέλει. Μπορεί όμως;
Θα το πάρει γιατί
- Γουστάρει που είναι το αουτσάιντερ στον τελικό. Ας έχει την πίεση η Μπαρτσελόνα, αυτή θεωρείται (και είναι) ήδη πετυχημένη
- Ένα ματς μπορεί να κριθεί και με «μισό» μηδέν. Θα δώσει την μπάλα στην Μπάρτσα, θα την πιάσει σε μια κόντρα, πάρε το 1-0, άντε γεια.
- Τακτικά άψογη, φαντάζει ως η πιο «άβολη» ομάδα για αντίπαλος της Μπάρτσα. Και θέλει να το επιβεβαιώσει στον αγωνιστικό χώρο.
- Τζανλουίτζι Μπουφόν και Αντρέα Πίρλο επιστρέφουν στο γήπεδο όπου στέφθηκαν παγκόσμιοι πρωταθλητές το 2006. Και αξίζουν ένα αποθεωτικό φινάλε με την κούπα με τα μεγάλα αυτιά.
-Πατρίς Εβρά και Κάρλος Τέβες έχουν πικραθεί στο παρελθόν από την Μπαρτσελόνα σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ και ήρθε η ώρα να πάρουν την ρεβάνς.
- Ο Πολ Πογκμπά «φλερτάρει» με τους Καταλανούς για μεταγραφή και θέλει να τους υπενθυμίσει γιατί τον θέλουν.
- Ο Τζιόρτζιο Κιελίνι συγχώρεσε τον Λουίς Σουάρες για την δαγκωνιά στο Μουντιάλ, αλλά ένας Ιταλός αμυντικός δεν ξεχνάει. Ποτέ.
- Ο Άλβαρο Μοράτα, ως Μαδριλένος, θα «σκυλιάσει» για να νικήσει την Μπαρτσελόνα.
- Την τελευταία φορά που ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι αντιμετώπισε την Μπαρτσελόνα, μέτρησε τέσσερα (ως προπονητής της Μίλαν). Όλα εδώ πληρώνονται.
- Απέκλεισε την κάτοχο του τροπαίου (Ρεάλ Μαδρίτης). Και πέρυσι, η ομάδα που απέκλεισε την κάτοχο (Μπάγερν Μονάχου), πήρε και την κούπα.
- Κρατάει σχεδόν μόνη της το γόητρο του ιταλικού ποδοσφαίρου. Είναι η «Μεγάλη Κυρία» και θα το αποδείξει, άλλη μια φορά, στις 6 Ιουνίου στο Βερολίνο.
Δεν θα το πάρει γιατί
- Όπως παραδέχθηκε ο Αλέγκρι, αυτή η Μπαρτσελόνα δεν παίζεται.
-Μπορεί να περιορίσει τον Μέσι, τον Σουάρες ή τον Νεϊμάρ, αλλά όχι και τους τρεις, ενδεχομένως ούτε καν τους δύο
- Φτάνει θεωρητικά στην τελική ευθεία της σεζόν πιο ξεκούραστη, αλλά από την άλλη δεν είναι φουλ στην πρίζα, όπως η αντίπαλός της.
- Η Ντόρτμουντ ήταν σε μεταβατικό στάδιο, η Μονακό ήταν «λίγη» και η Ρεάλ είχε προβλήματα και έχασε πολλές ευκαιρίες. Η τύχη, κάποια στιγμή, τελειώνει.
- Αν της «στραβώσει» το παιχνίδι, θα πρέπει να ανοιχτεί. Και τότε, τα ζόρια θα είναι πολύ, πολύ μεγαλύτερα.
- Ο Αντρέα Πίρλο είναι το σημείο αναφοράς, αλλά η τελευταία του εμπειρία από κόντρα με παίκτες όπως ο Ζεράρ Πικέ, ο Τζόρντι Αλμπα ή ο Αντρές Ινιέστα, ήταν τραυματική: Συντριβή με 4-0 στον τελικό τουEuro2012.
- Ο Τζανλουίτζι Μπουφόν είναι τυπάρα και μέγας γκολκίπερ, αλλά υπάρχουν στιγμές που δείχνει ότι ζορίζεται να «ξεκολλήσει» από το έδαφος. Και όταν αρχίζουν να «σφυρίζουν» τα σουτ των Μέσι, Σουάρες και Νεϊμάρ, ο Θεός βοηθός.
- Η περίφημη ιταλική άμυνα έχει δεδομένα κενά. Και η Μπαρτσελόνα δεν είναι Ρεάλ.
- Δεν το «έχει» στους τελικούς, αφού από τους εφτά που έχει δώσει, έχει νικήσει μόλις στους δύο.
- Με πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ τον Μισέλ Πλατινί, θα ήταν ανφέαρ να πάρει την κούπα η ομάδα της οποίας υπήρξε είδωλο. Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια.
- Δεν διαθέτει την ποιότητα της αντιπάλου της, απλά και ποδοσφαιρικά.
Μπάρτσα, απόδειξέ το!
Έφτασε «φουριόζα» μέχρι εδώ. Γνώρισε μια ήττα στην φάση ομίλων, όταν ακόμα «ψάχνονταν» ως ομάδα, αλλά ήταν άψογη στα νοκ άουτ. Ξεπέρασε τις πρωταθλήτριες Αγγλίας (Μάντσεστερ Σίτι) και Γαλλίας (Παρί Σεν Ζερμέν) με τέσσερις νίκες και εμφατικές εμφανίσεις, «κατάπιε» την (λειψή) Μπάγερν Μονάχου στον πρώτο ημιτελικό (3-0) και έκανε συντήρηση δυνάμεων στον δεύτερο. Αυτή η Μπαρτσελόνα τα θέλει όλα, διαθέτει μια τριάδα που πετάει «φωτιές», είναι το φαβορί στον τελικό και έχει τα φόντα για να το επιβεβαιώσει και μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου.
Θα το πάρει γιατί
- Η τριάδα Μέσι - Σουάρες - Νεϊμάρ μετράει μαζί 114 (!) γκολ. Δεν την σταμάτησαν άλλες και άλλες ομάδες, στην Γιούβε θα κολλήσει;
- Έχει τρόπους να αντιμετωπίσει τις κλειστές άμυνες, αλλά και τους κενούς χώρους με αντεπιθέσεις. Έτοιμη για όλα τα πιθανά σενάρια
- Αφού απέφυγε «Clasico» με την Ρεάλ στον τελικό, δεν έχει και το ανάλογο άγχος. Και τέτοιοι παίκτες χωρίς άγχος είναι ακόμα πιο επικίνδυνοι
- Απέκλεισε τον Πεπ Γκουαρδιόλα στα ημιτελικά. Και η παράδοση λέει πως, όποια ομάδα πετάει έξω αυτή με προπονητή τον Καταλανό τεχνικό, κατακτάει και την κούπα. Τρεις φορές έχει συμβεί, γιατί να μην συμβεί και τέταρτη;
- Το 2005, ο Λιονέλ Μέσι «παρουσιάστηκε» στον ποδοσφαιρικό πλανήτη, κάνοντας πλάκα στους αμυντικούς της Γιουβέντους, σε φιλικό ματς. Και τότε ο Λέο ήταν μόλις 17 ετών. Φανταστείτε τώρα!
- Ο Λουίς Σουάρες δάγκωσε τον Τζιόρτζιο Κιελίνι στο Μουντιάλ και τώρα θέλει να τον «δαγκώσει» και ποδοσφαιρικά. Αμφιβάλετε ότι μπορεί;
- Είναι η κορυφαία ομάδα της δεκαετίας στην Ευρώπη, όντας αυτός ο τέταρτος τελικός της. Α, είχε μόνο νίκες στους προηγούμενους τρεις, οπότε κάτι ξέρει από κούπες
- Όπως και η Γιουβέντους, έτσι και αυτή κυνηγάει το τρεμπλ. Αλλά αυτή, σε αντίθεση με την «Μεγάλη Κυρία», το έχει ξαναπάρει και ξέρει τον τρόπο. Το έκανε, άλλωστε, πριν από μόλις έξι χρόνια
- Το 2003, η Γιούβε στέρησε από τον ποδοσφαιρική Λουίς Ενρίκε μια πρόκριση σε ημιτελικά Τσάμπιονς Λιγκ και να διατηρήσει «ζωντανό» το όνειρο της κούπας με τα μεγάλα αυτιά. Ο «Λούτσο» είναι πλέον προπονητής, αλλά δεν ξεχνάει
- Ο Μαρκ - Αντρέ Τερ Στέγκεν θα παίζει εντός έδρας (Γερμανία) και δεν έχει καμία διάθεση να του χαλάσουν το πάρτι
- Ο Τσάβι, ο οποίος πιθανότατα του χρόνου θα παίζει στο Κατάρ με την φανέλα της Αλ Σαντ, αξίζει να πει «αντίο» στην Μπάρτσα, σηκώνοντας την κούπα ως αρχηγός
Δεν θα το πάρει γιατί
- Η Γιουβέντους φαντάζει, τακτικά τουλάχιστον, ως η πιο «άβολη» αντίπαλος που μπορούσε να βρει μπροστά της.
- Πλέον της αρέσει περισσότερο να παίζει με κενούς χώρους και όχι με «tiki-taka», αλλά στον τελικό θα βρίσκεται για πολλή ώρα με την μπάλα στα πόδια. Και αυτό πλέον δεν της αρέσει και τόσο.
- Η τριάδα στην μεσαία γραμμή (Ράκιτιτς - Μπουσκέτς - Ινιέστα) δεν διαθέτει τα μούσκουλα και τα τρεξίματα των Πολ Πογκμπά και Αρτούρο Βιδάλ.
- Η Γιούβε έχει τον τρόπο να την εκνευρίσει, να την βγάλει από τον ρυθμό της και να την προβληματίσει. Πολύ.
- Ο Σέρχιο Αγουέρο δημιούργησε «θεματάκια» στην άμυνα της Μπάρτσα. Και ο Κάρλος Τέβες είναι ίδιας «κοψιάς».
- Ο Λουίς Ενρίκε είναι καλός προπονητής, αλλά δεν έχει την εμπειρία του Μαξιμιλιάνο Αλέγκρι. Και σε τέτοια ματς, ο πιο «μπαρουτοκαπνισμένος» έχει προβάδισμα.
- Απέκλεισε τις πρωταθλήτριες Αγγλίας, Γαλλίας και Γερμανίας. Θα νικήσει και αυτή της Ιταλίας; Στατιστικά δύσκολο.
- Μέχρι τον τελικό της 6ης Ιουνίου, έχει τουλάχιστον δύο πολύ απαιτητικά παιχνίδια και φτάνει πολύ «φορτωμένη» στην τελική ευθεία, χωρίς η τριάδα της επίθεσης να έχει κάνει ροτέισον.
- Ο Μαρκ - Αντρέ Τερ Στέγκεν είναι μόλις 22 ετών και έχει να αντιμετωπίσει την πίεση ενός τελικού και μέσα στο σπίτι του. Και τα σίδερα κάποτε λυγίζουν.
- Στα δύσκολα, θα αναζητήσει τον Λιονέλ Μέσι. Αλλά δεν μπορεί να βγάζει πάντα ο Λέο τα κάστανα από την φωτιά.
- Δεν έχει το άγχος ενός «Clasico» στον τελικό, αλλά είναι το φαβορί. Και αυτό το άγχος, συνήθως, είναι πολύ χειρότερο.
Συμπέρασμα: Τα κουκιά είναι (πολύ) μετρημένα. Η Μπαρτσελόνα είναι γκραν φαβορί, τόσο στην συνείδηση του κόσμου, όσο και στις στοιχηματικές εταιρείες (1,65 η απόδοσή της στοStoiximan.gr). Η Γιουβέντους, όμως, είναι από τα μεγάλα «τζάκια» της Ευρώπης, διαθέτει απίστευτο μέταλλο ως ομάδα και, στο συγκεκριμένο γήπεδο, τα σύμβολά της έφτασαν στο απόγειο της δόξας τους. Και ξεκάθαρα έχουν τα κότσια για να το επαναλάβουν.
Η Γιουβέντους πάει τελικό
Η Μπαρτσελόνα πάει τελικό
Τα πανηγύρια της Γιουβέντους στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου"
Τα πανηγύρια της Μπάρτσα στο "Αλιάντς Αρένα"
Μέσιvs.Γιουβέντους, το 2005
Το Βερολίνο τους περιμένει!