Το σωστό πρωτοσέλιδο
Ο Αλέξανδρος Λοθάνο γράφει για τον Ρικάρντο Κουαρέσμα που συνήθιζε να κάνει ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω αλλά έστω και αργά, περιορίζεται στο πρώτο (φωτογραφίες+videos).
Το πρωτοσέλιδο της «Correio da Manha» κάνει λόγο για τον «μαγικό Κουαρέσμα» που χάρισε στην Πορτογαλία την δραματική πρόκριση στα προημιτελικά του Euro. Η μαγεία δεν ήταν ποτέ πρόβλημα για τον Ρικάρντο Αντράντε Κουαρέσμα Μπερνάρντο. Τα άλλα ήταν.
Στους δρόμους της Λισσαβόνας, όπου μεγάλωσε, ήταν πάντα ελεύθερο πνεύμα. Ένα άλογο χωρίς χαλινάρι. Ένα μάστανγκ, παρατσούκλι που τον ακολουθεί από τα πρώτα του χρόνια, όταν «ζωγράφιζε» με τις ντρίμπλες και τις επελάσεις του, στα φυτώρια της Σπόρτινγκ.
Στο πλευρό του, με ίδιο στιλ και παρόμοιο ποδοσφαιρικό θράσος, ένας πιτσιρικάς ονόματι Κριστιάνο Ρονάλντο. Το ίδιο καλοκαίρι, αυτό του 2003, και αφού είχαν θητεύσει δίπλα στον δάσκαλο Λάσλο Μπόλονι στα «λιοντάρια», κατακτώντας μάλιστα το νταμπλ, οι δύο τους έκαναν το πρώτο μεγάλο άλμα της καριέρας τους.
Ο Κριστιάνο πήρε μεταγραφή στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ο Ρικάρντο στην Μπαρτσελόνα. Κάπου εκεί, άρχισε η αναρρίχηση του Ρονάλντο προς την κορυφή και η κάθοδος του Κουαρέσμα προς τον πάτο, ποδοσφαιρικά μιλώντας.
Από την στιγμή που ο Λουίς Φίγκο κούνησε μαντήλι και μετακόμισε στην Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπάρτσα έψαχνε διαρκώς τον διάδοχό του. Ο Σιμάο Σαμπρόζα φάνηκε λίγος. Ο Ρικάρντο Κουαρέσμα, ακατάλληλος. Στην Σπόρτινγκ είχε μάθει να κάνει τα δικά του, να μην μπαίνει σε καλούπια και, σε έναν σύλλογο με τόσο ξεκάθαρη φιλοσοφία, ένιωθε σαν ψάρι έξω από το νερό. Ήταν, άλλωστε, μόλις είκοσι ετών.
Ήθελε να καταπιεί τον κόσμο, αλλά ο Φρανκ Ράικαρντ δεν του έδειχνε την εμπιστοσύνη που ο ίδιος πίστευε πως άξιζε. Ο Κουαρέσμα άσκησε δημοσίως κριτική στις επιλογές του Ολλανδού προπονητή και έβαλε ουσιαστικά ταφόπλακα στην θητεία του στην Βαρκελώνη. «Δεν είχα υπομονή στην Μπαρτσελόνα» παραδέχθηκε χρόνια αργότερα.
«Δεν άντεχα να κάθομαι στον πάγκο, αλλά η συμπεριφορά μου ήταν ηλίθια. Έκανα λάθος επιλογές σε στιγμές - κλειδιά της καριέρας μου. Ήθελα τα πάντα γρήγορα και αυτό μου έκανε μόνο κακό» συνέχισε στην κρίση αυτογνωσίας ο Κουαρέσμα, ο οποίος επέστρεψε ως αποτυχημένος στην Πορτογαλία, όπου επιβεβαίωσε ότι, τελικά, ήταν καλύτερο γι' αυτόν να είναι πρώτος στο χωριό παρά δεύτερος στην πόλη.
Στην Πόρτο, ο Ζεζουάλντο Φερέιρα (άλλοτε του Παναθηναϊκού) του δίνει την εμπιστοσύνη και την ελευθερία που χρειάζεται. Με καταγωγή από τους Ρομά, άλλωστε, ήταν πάντα «φευγάτος», απείθαρχος, ελεύθερος. Και, ταυτόχρονα, περιορισμένος από τις προκαταλήψεις ο «τσιγγάνος», όπως επίσης τον αποκαλούν.
«Όταν ακούω τον κόσμο να λέει ότι δεν υπάρχει ρατσισμός, απλά γελάω. Όταν κάτι συμβαίνει στην Πορτογαλία, πάντα φταίνε οι τσιγγάνοι, οι μαύροι, οι μετανάστες. Είναι σκληρό να ζεις έτσι» το προσωπικό του βίωμα, έστω και αν η Πορτογαλία αποτελούσε πάντα εφαλτήριο στην γεμάτη σκαμπανεβάσματα καριέρα του.
Οι «δράκοι» δίνουν νέα ώθηση στην καριέρα του 25χρονου Ρικάρντο, ο οποίος δοκιμάζει εκ νέου εκτός από τα (ασφαλή) σύνορα της χώρας του. Ο Ζοζέ Μουρίνιο του ανοίγει τις αγκάλες στην Ίντερ και ο Κουαρέσμα βλέπει την μεγάλη ευκαιρία για το οριστικό «μπαμ», αφού θα συνεργάζονταν και με συμπατριώτη του. Δεν το είδε καλά όμως.
Στην Πόρτο, ο Φερέιρα απάλλασσε τον Ρικάρντο από τις αμυντικές «αγγαρείες», ώστε να τον έχει ξεκούραστο και φρέσκο στην επίθεση. Στην Ίντερ, ο «Special One» δεν δέχεται από (σχεδόν) κανέναν ποδοσφαιριστή του να μην δουλεύει για το σύνολο. Το 2008, ο Κριστιάνο Ρονάλντο έπαιρνε την «Χρυσή Μπάλα» ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στην Ευρώπη. Τον ίδιο χρόνο, ο Ρικάρντο Κουαρέσμα έπαιρνε το «Χρυσό Μπιτόνι» ως η χειρότερη μεταγραφή στην Serie A.
Ο σύντομος δανεισμός στην Τσέλσι απλά επιβεβαίωσε το προβληματικό του «ποδοσφαιριστή Κουαρέσμα», ο οποίος έψαξε να βρει καταφύγιο στην Τουρκία. Μάταια. Στην Μπεσίκτας μένει μάλλον στα ρηχά και, παρ' ότι συνεργάζεται εκ νέου με Πορτογάλο τεχνικό (τον Κάρλος Καρβαλιάλ, για ένα φεγγάρι στον πάγκο του Αστέρα Τρίπολης), βγάζει τον κακό, ατίθασο εαυτό του.
Ο Καρβαλιάλ «τολμάει» να τον κάνει αλλαγή σε ημίχρονο αγώνα με την Ατλέτικο Μαδρίτης για το Europa League. Ο Κουαρέσμα εκρήγνυται, τα σπάει όλα στα αποδυτήρια και πετάει ένα μπουκάλι νερό στον προπονητή του, αποκαλώντας τον «άχρηστο». Το γυαλί είχε ραγίσει.
«Το ταλέντο δεν είναι αρκετό για να κάνεις μια σπουδαία καριέρα» παραδέχεται σε νέα κρίση αυτογνωσίας, για μια πορεία που θα μπορούσε, βάσει ταλέντου, να είναι πολύ, πολύ πιο λαμπερή.
Στην Τουρκία τον κατηγορούν ότι ούρησε δημοσίως στα αποδυτήρια και έδειξε τα γεννητικά του όργανα σε γυναίκες υπαλλήλους του συλλόγου (!), έφτασε στο σημείο να πλακώσει αστυνομικό που πήγε να τον βοηθήσει (!!) στην καταδίωξη ενός κλέφτη και, στο μεταξύ, μια καριέρα με πολλές προοπτικές συνέχιζε να χάνεται στον υπόνομο.
«Αρπαχτή» στην Αλ Αχλί, εξάμηνη αποχή από την μπάλα και, πάλι, η Πόρτο του δίνει ζωή. «Γεμάτη» σεζόν, μεγάλη εμφάνιση με δύο γκολ κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου και, παρ' ότι είχε ήδη μπει στα τριάντα, ο «Χάρι Πότερ» (ένα ακόμα από τα παρατσούκλια του) δείχνει να έχει ξαναβρεί την μαγεία του.
«Είμαι 31 ετών, αλλά δες Γκιγκς, Ζανέτι ή Πίρλο. Θέλω το ίδιο» εξηγεί, δείχνοντας έστω και αργά να έχει θέσει τις σωστές προτεραιότητες. Πλέον, άλλωστε, δεν είναι μόνος του. Ο Κουαρέσμα έχει τρία παιδιά: Την Αριάνα, από προηγούμενη σχέση, τον Ρικαρντίνιο και την Καουάνα, από τον τωρινό του δεσμό με την Ντάφνε.
Στα 32 του, πλέον, ο πάτερ φαμίλιας Ρικάρντο Κουαρέσμα δείχνει να έχει ωριμάσει. Επέστρεψε στην Μπεσίκτας, κάνει focus στην μπάλα και κέρδισε με το σπαθί του την επιστροφή του στην Εθνική Πορτογαλίας, με την οποία μετέχει σε μεγάλη διοργάνωση για πρώτη φορά από το 2008.
Κόντρα στην Κροατία πέτυχε ένα από τα πιο εύκολα, αλλά και ταυτόχρονα σημαντικά γκολ της ταραχώδους καριέρας του. Κατά σύμπτωση, ολοκληρώνοντας προσπάθεια του άλλοτε «Διόσκουρου» του στην Σπόρτινγκ, Κριστιάνο Ρονάλντο. «Δεν θέλω να χάσει την προσωπικότητα και ατομικότητά του, γιατί τότε θα γίνει ένας παίκτης του σωρού και δεν θα παίζει όπως η ιδιοφυία που πραγματικά είναι» είχε πει κάποτε ο Ζεζουάλντο Φερέιρα, για την ελευθερία που έδινε πάντα στο μάστανγκ.
Ένα άγριο άλογο που, χάρη στον Φερνάντο Σάντος, νιώθει και πάλι ότι μπορεί να τρέξει χωρίς χαλινάρι, χωρίς περιορισμούς. Και, έστω και λίγο καθυστερημένα, να δίνει αφορμές για πρωτοσέλιδα που αρμόζουν στο ταλέντο του.
Η περιγραφή του γκολ της πρόκρισης από τον ραδιοφωνικό σταθμό «Antena 1»