Ο Μήτογλου είναι η προσωποποίηση της αλλαγής
Ο Ντίνος Μήτογλου είναι ο πρώτος κερδισμένος από την αλλαγή φιλοσοφίας στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Οι συνεργασίες των ψηλών, η πρώτη δομική διαφορά στην άμυνα και το crash test. Γράφει ο Αλέξανδρος Τρίγκας.
Το παιχνίδι με τη Χίμκι ήταν εκ προοιμίου απλό για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, από την στιγμή που η ρωσική ομάδα ταξίδεψε αυθημερόν για την Αθήνα δίχως την αγωνιστική της ραχοκοκαλιά (Αλέξι Σβεντ - Ντέβιν Μπούκερ). Οι παίκτες του Όντεντ Κάτας άφησαν τη θεωρία και πέρασαν στην πράξη, για να κερδίσουν με σχετική άνεση, δίχως να αντιμετωπίσουν προβλήματα στη διάρκεια του σαρανταλέπτου. Αυτό από μόνο του, ήταν ένα μικρό κέρδος εν όψει της συνέχειας, που βρίσκει το τριφύλλι να παίζει με Ρεάλ Μαδρίτης (εκτός) και Βαλένθια (εντός) την επόμενη βδομάδα.
Παρά το γεγονός πως το ρωσικό εμπόδιο ήταν χαμηλό και η αμυντική παρουσία των παικτών του Αντρέι Μάλτσεφ αποδείχθηκε αφελής, ήταν ευδιάκριτες στο παρκέ του ΟΑΚΑ κάποιες σημαντικές διαφοροποιήσεις στο παιχνίδι του Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ. Τα πρώτα στοιχεία που έχει ήδη περάσει στην αγωνιστική κατεύθυνση της ομάδας του, ο Όντεντ Κάτας.
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΕΡΔΟΣ
Από την πρώτη στιγμή, είχε επισημανθεί πως ο 46χρονος τεχνικός έχει εκ διαμέτρου αντίθετη προσέγγιση στον χώρο δράσης και τις τοποθετήσεις των ψηλών του, εν συγκρίσει με τον Γιώργο Βόβορα. Προτιμά να γεμίζει τη ρακέτα με μεγάλα κορμιά, δίνοντας τη δυνατότητα για συνεργασίες (high - low) και προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να αυξήσει την πίεση στο επιθετικό ριμπάουντ.
Κάπως έτσι, η απουσία του Γιώργου Παπαγιάννη δεν είχε αντίκτυπο στις δύο πλευρές του παρκέ. Με τον Ντίνο Μήτογλου να εκμεταλλεύεται κάθε δευτερόλεπτο συμμετοχής, η δουλειά έγινε με σχετική ευκολία. Απέναντί του άλλωστε δεν υπήρχαν τα κορμιά για να ματσάρουν το μέγεθος και την ικανότητά του στον αέρα. Κι από την στιγμή που σχεδόν επί μονίμου βάσεως βρισκόταν μέσα στο βαμμένο, ήταν πιο εύκολο για εκείνον να εκμεταλλευτεί το mismatch και να χτυπήσει σε πρώτο χρόνο μετά από επιθετικό ριμπάουντ.
Βάσει της κατεύθυνσης που έχει δώσει ο Όντεντ Κάτας στους ψηλούς του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, μοιάζει ασφαλές -ως συμπέρασμα- να ειπωθεί ότι ο 25χρονος φόργουορντ/σέντερ είναι ο πρώτος κερδισμένος από τη νέα εποχή. Όχι μόνο γιατί πλέον -κι από την στιγμή που ο Ζακ Όγκαστ επέστρεψε στο rotation- παίζει σχεδόν αποκλειστικά στο "4" αλλά κι επειδή το (νέο) πεδίο δράσης του είναι πιο κοντά στο καλάθι.
Η ΔΟΜΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ
Ο Όντεντ Κάτας δεν είναι από τους προπονητές που σε κάθε παιχνίδι θα προσαρμόζει την αμυντική του προσέγγιση, ανάλογα τον αντίπαλο. Είναι πιστός στο σύστημα και τη φιλοσοφία του, θέλει οι παίκτες του να είναι αποδοτικοί σε αυτό που τους διδάσκει. Κι αν απέναντι στη Φενέρμπαχτσε πριν από μια βδομάδα ήταν εκ των πραγμάτων αδύνατο να τους μεταφέρει έστω τα βασικά, κόντρα στη Χίμκι αποτυπώθηκε η πρώτη δομική αλλαγή στο πίσω μέρος του παρκέ. Κι είχε να κάνει με τον παίκτη της δυνατής πλευράς.
Με όσο ρίσκο αυτό ενέχει σε βραδιές που ο αντίπαλος θα βρει πόντους από τα 6μ75, οι πράσινοι πήγαν σε πολύ μεγάλο βαθμό σε help and recover. Με τον παίκτη της δυνατής πλευράς (ή της μιας πάσας απόστασης) να δίνει μια μικρή βοήθεια στον παίκτη που μαρκάρει την μπάλα, για να περιορίσει τους χώρους για διείσδυση.
Σε βάθος χρόνου (είναι σημαντικό να καταστεί σαφές πως η Χίμκι, με τη σύνθεση που παρουσιάστηκε στο ΟΑΚΑ, δεν μπορεί να αποτελέσει μονάδα μέτρησης για την αποτελεσματικότητα) έχει σημασία να φανεί πόσο έτοιμοι είναι οι πράσινοι να πάνε σε αρκετές περιστροφές σε μία αμυντική κατοχή ή πόσο διατεθειμένοι είναι να τρέξουν περισσότερο στην άμυνα.
Η συγκεκριμένη προσέγγιση όμως, όσο χρήσιμη μπορεί να φανεί απέναντι σε ομάδες που δεν πασάρουν καλά την μπάλα και δεν σουτάρουν από μακριά, τόσο επίπονη μπορεί να αποδειχθεί με αντιπάλους που είναι σε θέση να δράσουν άμεσα και να την τιμωρήσουν.
ΤΟ "DNP" ΚΑΙ ΤΟ STATUS ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥΣ ΦΟΣΤΕΡ
Μετά το τέλος της αναμέτρησης, ο Όντεντ Κάτας εξήγησε πως το γεγονός ότι ο Μάρκους Φόστερ δεν χρησιμοποιήθηκε δευτερόλεπτο, δεν σημαίνει αυτόματα κάτι για το μέλλον του. Μία δήλωση που πάντως έγινε περισσότερο προκειμένου να προστατεύσει τον παίκτη του και να μην φουντώσει ακόμη περισσότερο τη συζήτηση περί αντικατάστασής του.
Όσο κι αν περίμεναν κάποιοι άλλωστε πως στα χέρια του 46χρονου τεχνικού, ο Μάρκους Φόστερ θα αναγεννηθεί, αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει. Πολύ απλά γιατί ο πρώην παίκτης της Χάποελ Χολόν θέλει χώρο για να δράσει, ήτοι ρακέτα άδεια από κορμιά -κάτι που επ' ουδενί δεν πρόκειται να συμβεί με τον Όντεντ Κάτας στον πάγκο.
Τι συμβαίνει από εδώ και πέρα; Επί της ουσίας τίποτα διαφορετικό απ' ότι ίσχυε τον τελευταίο μήνα. Ο 26χρονος γκαρντ μένει μέχρι να φύγει από τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Μέχρι δηλαδή:
1) Να βρεθεί (πρώτα) ο κοντός που θα καλύπτει τα θέλω του Όντεντ Κάτας (περισσότερο "1" παρά "2", με καλό περιφερειακό σουτ και ικανότητα στο πικ εν ρολ) στα οικονομικά δεδομένα που μπορεί να αντέξει το τριφύλλι, και
2) Να εμφανιστεί ομάδα διατεθειμένη να καλύψει μέχρι κεραίας το υπόλοιπο του συμβολαίου του Μάρκους Φόστερ
Όσο αυτές οι δύο παράμετροι δεν ικανοποιούνται, ο παίκτης θα βρίσκεται στο ρόστερ, θα προπονείται και θα λογίζεται ως κομμάτι της ομάδας.
Παρένθεση. Αν στον πάγκο βρισκόταν ο Γιώργος Βόβορας, ενδεχομένως η αλλαγή προσώπου στην περιφέρεια να γινόταν άμεσα (σ.σ.: ο Κόντι Μίλερ ΜακΙντάιρ, που μένει ελεύθερος από την Παρτίζαν, είναι ένας παίκτης που είχε εξετάσει ενδελεχώς πριν από δύο μήνες), με τον Όντεντ Κάτας στον πάγκο όμως οι προτεραιότητες (ως προς τα χαρακτηριστικά του παίκτη που θα έρθει), έχουν αλλάξει. Κλείνει η παρένθεση.
CRASH TEST ΣΤΑ ΙΣΠΑΝΙΚΑ
Η διαβολοβδομάδα που ακολουθεί δεν θα επιτρέψει στον Όντεντ Κάτας και τους συνεργάτες του να περάσουν τις επιθυμητές ώρες με τους παίκτες στο γήπεδο, για προπόνηση. Το εξήγησε κι ο ίδιος μετά τον αγώνα με τη Χίμκι πως ο προπονητικός χρόνος είναι ελάχιστος. Κάπως έτσι, τα παιχνίδια με τη Ρεάλ Μαδρίτης (εκτός) και τη Βαλένθια (εντός) θα αποτελέσουν crash test για τη συνέχεια. Τόσο σε αγωνιστικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.
Κι αυτό γιατί η φυσιογνωμία των δύο ισπανικών ομάδων δημιουργεί μια εύλογη ανυπομονησία για να φανεί ο βαθμός αποτελεσματικότητας των δύο σημαντικότερων αλλαγών που έχει επιφέρει η παρουσία του Όντεντ Κάτας. Το short roll και οι συνεργασίες των ψηλών (από την στιγμή που η Ρεάλ Μαδρίτης έχει τον Έντι Ταβάρες στο "5"), αλλά και το help and recover στην περιφέρεια (δεδομένου του εκτελεστικού ταλέντου της Βαλένθια από την περιφέρεια).
Εν αναμονή λοιπόν...
Photo Credits: Eurokinissi