Ο Μποχωρίδης έδωσε δύο απαντήσεις
Η άμυνα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ πήρε άριστα απέναντι στη Βαλένθια. Το δίδυμο που ήρθε από το... πουθενά, η επίδραση του Γιώργου Παπαγιάννη κι ο Λευτέρης Μποχωρίδης, που έδωσε απαντήσεις. Εντός κι εκτός παρκέ. Γράφει ο Αλέξανδρος Τρίγκας.
Η νίκη επί της Βαλένθια (91-72) δεν αλλάζει επί της ουσίας την πορεία του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στην EuroLeague. Αυτό είναι σαφές και το (ανα)γνωρίζουν όλοι.
Μπορεί όμως να αλλάξει δομικά την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση όλων στο εσωτερικό της ομάδας. Κι η αλήθεια είναι πως το +19 της τελικής επικράτησης, αλλά πολύ περισσότερο η συνέπεια στην άμυνα ήρθαν την κατάλληλη -για τους πράσινους- στιγμής. Μια βδομάδα πριν από το συναπάντημα με τον Ολυμπιακό.
Είναι σαφές πως οι πράσινοι δεν θα πάνε στο ΣΕΦ με τον... αέρα του φαβορί. Το κάθε άλλο. Οι ερυθρόλευκοι είναι ποιοτικότερη ομάδα, έχουν περισσότερες λύσεις στην περιφέρεια και -εν γένει- ταλέντο. Σε τέτοια παιχνίδια όμως, αυτά δεν λένε πολλά.
ΤΟ +1 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Είναι γνωστό πως ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ψάχνει πλεϊμέικερ στην αγορά. Μία αναζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και τουλάχιστον ενάμιση μήνα -πριν ακόμη προκύψει η αλλαγή προπονητή. Ο Σέλβιν Μακ δεν βρίσκεται σε καλό φεγγάρι, κι αυτό επιτείνει την ανάγκη για την εύρεση του παίκτη που θα πάρει λεπτά στο "1" για να καλυφθεί η θέση.
Η συγκεκριμένη ανάγκη όμως καμουφλάρεται σε βραδιές σαν την αποψινή, όπου ο Λευτέρης Μποχωρίδης λειτουργεί τόσο αποτελεσματικά, ερχόμενος από τον πάγκο. Μπορεί από μόνος του να λύσει το πρόβλημα; Όχι. Μπορεί όμως να καμουφλάρει το κενό και να δώσει στον Όντεντ Κάτας όσο χρόνο χρειάζεται για να βρει την ιδανική λύση (σ.σ.: ο 27χρονος γκαρντ έκανε τρία ρεκόρ καριέρας απέναντι στη Βαλένθια σε πόντους, ασίστ και αξιολόγηση).
Κι όλα αυτά σε μια χρονική στιγμή που υπήρχε έξτρα ψυχολογική πίεση πάνω του. Άθελά του. Οι δηλώσεις του Πάμπλο Λάσο μετά το παιχνίδι του WiZink Center έγιναν εν θερμώ, λίγα λεπτά μετά το φινάλε της αναμέτρησης. Ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια πως "ζυγίζει" πολύ τα λόγια του, εν προκειμένω όμως η αγωνία για τον τραυματισμό του Τζέισι Κάρολ τον οδήγησε σε μια διαφορετική προσέγγιση.
Αντίστοιχα όμως, κι ο Λευτέρης Μποχωρίδης έχει αποδείξει το ποιον του ως αθλητής και άνθρωπος. Αυτό βέβαια δεν είναι υποχρεωμένος να το γνωρίζει ο Πάμπλο Λάσο. Αρκεί όμως, που το γνωρίζουν αυτοί που πρέπει. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ο τρόπος που μίλησε στην κάμερα της NOVA είναι ενδεικτικός της ενόχλησης για την αστοχία της τοποθέτησης του Πάμπλο Λάσο, για τη μουρμούρα που υπήρχε το τελευταίο διήμερο στην Ισπανία.
ΕΚΟΨΕ ΤΗ ΒΑΛΕΝΘΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ
Από εκεί και πέρα, η καλή βραδιά φάνηκε από νωρίς για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, κι αυτό δεν είχε να κάνει μόνο με το +10 (20-10 στο 5') στα μισά της πρώτης περιόδου, αλλά κατά βάση με το πώς συμπεριφέρονταν όλοι στην άμυνα. Με συγκέντρωση και ένταση τόσο πάνω όσο και μακριά από την μπάλα, με τον Όντεντ Κάτας να έχει στοχεύσει στον τρόπο περιορισμού του Νίκολα Κάλινιτς. Του παίκτη δηλαδή που στο παιχνίδι του πρώτου γύρου δημιούργησε πολλά προβλήματα από το low post.
Προκειμένου λοιπόν να... κόψει κάθε ιδέα περί εκμετάλλευσής του, είτε σε πρώτο (εκτέλεση) είτε σε δεύτερο χρόνο (δημιουργία), ο Όντεντ Κάτας έδωσε στον Ντίνο Μήτογλου το μαρκάρισμά του. Κι από εκεί, κόπηκε στη μέση το παιχνίδι της ισπανικής ομάδας στην πρώτη περίοδο. Σταδιακά, όλα πήραν τον δρόμο τους.
Η ΕΠΙΤΟΜΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗΣ
Την ίδια ώρα, η επίδραση του Γιώργου Παπαγιάννη στο παιχνίδι του τριφυλλιού (ιδίως στην άμυνα) είναι τέτοια, που με αυτόν στο παρκέ αλλάζει... όλο το πράγμα για την ομάδα του Όντεντ Κάτας. Ο 23χρονος σέντερ χρειάστηκε 3'20'' στο πρώτο δεκάλεπτο για να γράψει 8 πόντους και 3 ριμπάουντ και να οδηγήσει το ελληνικό προβάδισμα στο +10 (20-10) και να θυμίσει σε όλους πόσο διαφορετική μπορεί να είναι η εικόνα του συνόλου.
Ο τρόπος δε που λειτουργεί, μένοντας στην καρδιά της ρακέτας, είναι τέτοιος που αλλοιώνει πολλές φορές την κατεύθυνση της αντίπαλης ομάδας. Κι αυτό φαίνεται από το γεγονός πως εν τη απουσία του, οι κοντοί του Χάουμε Πονσαρνάου (εν προκειμένω) επιτέθηκαν περισσότερο με διεισδύσεις.
ΤΟ ΔΙΔΥΜΟ ΠΟΥ ΗΡΘΕ... ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ
Μείζονος σημασίας για τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε το πρώτο μέρος στο ΟΑΚΑ έπαιξαν κι αυτοί που αποτέλεσαν κομμάτια της "δεύτερης πεντάδας" του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. Παρά το εκτεταμένο rotation, διατηρήθηκαν τα ίδια επίπεδα ενέργειας και συγκέντρωσης, ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με τους ψηλούς -εκεί δηλαδή που πολλές φορές πονάει φέτος η ελληνική ομάδα.
Ο Μπεν Μπεντίλ και ο Ζακ Όγκαστ βρέθηκαν ταυτόχρονα στο παρκέ για περίπου τρία λεπτά στο δεύτερο δεκάλεπτο, κι αποδείχθηκαν πολύτιμοι. Παρεμπιπτόντως, ο δεύτερος έδειξε να νιώθει πολύ άνετα μέσα από το short roll που επιλέγει ο Όντεντ Κάτας πολλές φορές για τους ψηλούς του, βάζοντας δύο διαδοχικά καλάθια από τέτοιες καταστάσεις.
Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ
Στο τέλος της βραδιάς, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έγραψε τρίτο σερί παιχνίδι με παθητικό μικρότερο των 80 πόντων. Κάτι που μέχρι πρότινος αποτελούσε την εξαίρεση, κι όχι τον κανόνα. Μπορεί να πει κάποιος λοιπόν πως μπήκε λοιπόν μια σταθερά, σε ό,τι έχει να κάνει με το πίσω μέρος του παρκέ.
Κι αν το δείγμα με τη Χίμκι δεν μπορεί να θεωρηθεί ως το πλέον αξιόπιστο, αυτά με Ρεάλ Μαδρίτης και Βαλένθια στη διαβολοβδομάδα δίνουν τον... τόνο.
Τα τρικ του Όντεντ Κάτας και η έμφαση στο help and recover σε κάθε διείσδυση (ο παίκτης στη μία πάσα απόσταση πηγαίνει σε αυτόν που έχει την μπάλα για να "ενοχλήσει" την ντρίμπλα και μετά επιστρέφει στον προσωπικό αντίπαλο) έχουν βοηθήσει σημαντικά προκειμένου να αλλάξει η εικόνα.
Θα υπάρξουν βέβαια βραδιές όπου ο αντίπαλος θα είναι προετοιμασμένος γι αυτό, θα πασάρει την μπάλα πολύ πιο γρήγορα και θα τιμωρήσει την άμυνα.
Το μείζον όμως είναι πως όλοι δείχνουν να νιώθουν άνετα με αυτό που κάνουν στο γήπεδο, προσπαθούν να υλοποιήσουν το πλάνο και να εκπληρώσουν την αποστολή τους. Δεν έγιναν ξαφνικά αμυντικοί εξολοθρευτές, είναι όμως συνεπείς σε δύο βασικές αρχές. Κι αυτό αρκεί.
Τα υπόλοιπα σε μια βδομάδα στο ΣΕΦ.
Photo Credits: Eurokinissi