ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Παναθηναϊκός βιώνει το μαρτύριο της σταγόνας

Ο Παναθηναϊκός βιώνει το μαρτύριο της σταγόνας
INTIME SPORTS

Το ντέρμπι του ΟΑΚΑ επιβεβαίωσε τη μεγάλη διαφορά δυναμικότητας των αιωνίων. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ παλεύει να αποφύγει τη μοίρα του, δίχως να έχει εναλλακτικές. Γι αυτό, είναι σαν να βιώνει το μαρτύριο της σταγόνας. Γράφει ο Αλέξανδρος Τρίγκας.

Καλώς ή κακώς, η πραγματική διαφορά των δύο αιωνίων τη φετινή σεζόν αποτυπώθηκε επί της ουσίας το βράδυ της Δευτέρας 11 Απριλίου. Όταν δηλαδή ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη επί του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στο ΟΑΚΑ, δίχως να παίξει στα κόκκινα. Για την ακρίβεια, η απόδοσή του κυμάνθηκε σε επίπεδα χαμηλότερα από τον φετινό μέσο όρο του. Κι όμως κέρδισε. Γιατί έχει την ποιότητα, την ποσότητα και την σκληράδα (σωματικά και πνευματικά) για να τα καταφέρει.

Στην αντίπερα όχθη, για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ τα δεδομένα είναι εκ διαμέτρου αντίθετα. Η ποιότητά του αυστηρώς περιορισμένη σε δυο - τρεις παίκτες, που παλεύουν να σώσουν ό,τι σώζεται, η ποσότητα δεν υφίσταται από την πρώτη στιγμή, ενώ συναισθηματικά είναι εύθραυστος.

Όχι μόνο γιατί κουβαλάει συνεχόμενες ήττες από τον αιώνιο αντίπαλο, αλλά κι επειδή βιώνει την πιο δύσκολη σεζόν της σύγχρονης ιστορίας του. Τόσο οικονομικά όσο και αγωνιστικά -πέρσι που ο Ολυμπιακός δεν υπήρχε στη Stoiximan Basket League, η ευκολία με την οποία έβλεπε τον τίτλο αρκούσε για να γλυκάνει τη γενικότερη πίκρα από τα άσχημα αποτελέσματα και τις κακές εμφανίσεις στην EuroLeague.

Το νέο τρικ του Δημήτρη Πρίφτη

Αν πάντως, υπάρχει κάτι για το οποίο δεν μπορεί να "κατηγορηθεί" (sic) ο Δημήτρης Πρίφτης, αυτό είναι το πόσο δουλεύει από πριν τα ντέρμπι. Κάθε φορά προσπαθεί να παρουσιάσει κάτι νέο, κάτι διαφορετικό, προκειμένου να προβληματίσει τον Ολυμπιακό. Ο λόγος που αναζητά διαρκώς αφορμές έκπληξης του αιωνίου αντιπάλου είναι γιατί αναγνωρίζει ότι είναι "από κάτω" σε επίπεδο ταλέντου και επιλογών.

Αυτή τη φορά, έδωσε στον Ιωάννη Παπαπέτρου το μαρκάρισμα του Σάσα Βεζένκοβ και στον έτερο φόργουορντ της πεντάδας (Τζέρεμι Έβανς, Οκάρο Γουάιτ και Λευτέρη Μαντζούκα, στο πρώτο μέρος) το μαρκάρισμα του καλύτερου περιφερειακού δημιουργού/εκτελεστή του Ολυμπιακού. Η αρχή έγινε με το μαρκάρισμα του Τάιλερ Ντόρσεϊ (το πείραμα πέτυχε αν κρίνουμε από τα 1/7 σουτ και τα 2 λάθη) κι η συνέχεια δόθηκε με τον Κώστα Σλούκα (τα προβλήματα περιορίστηκαν, αλλά δεν έπαψαν να υφίστανται).

Η επίθεση των δύο παικτών

Την ίδια ώρα, για πολλοστή φορά φέτος, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έδειξε εγκλωβισμένος στην έλλειψη επιθετικού ταλέντου και συνεργασιών. Πόνταρε ό,τι είχε στη ρέντα του Νεμάνια Νέντοβιτς και τα ξεσπάσματα του Ιωάννη Παπαπέτρου. Οι δυο τους κουβάλησαν (ξανά) την ομάδα,επωμίστηκαν το μεγαλύτερο βάρος σε εκτέλεση και δημιουργία. Απέναντι σε μια απολύτως προσαρμοσμένη άμυνα, έτοιμη να τους "υποδεχθεί" με κάθε τρόπο (είτε από έξω προς τα μέσα είτε από το low post).

Ο Ολυμπιακός δεν φοβάται κανέναν εκ των υπολοίπων παικτών του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ (ούτε καν τον Ντάριλ Μέικον), δίνει βαθιές βοήθειες στους δύο ηγέτες του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ και περιμένει οι υπόλοιποι να επιβεβαιώσουν τον φετινό κανόνα.

Η λύση για τους πράσινους θα μπορούσε να δοθεί από την ουσιαστική ενεργοποίηση ενός τρίτου επιθετικού πόλου, αλλά δυστυχώς γι αυτούς, ο Ντάριλ Μέικον δεν έχει καταφέρει ακόμη στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό να ξεφύγει από το παιχνίδι ενστίκτου: ντριμπλάρει περισσότερο από αυτό που χρειάζεται, διστάζει να πάει μέχρι μέσα. Κάπως έτσι, περισσότερο συμβάλλει στην στατικότητα των επιθέσεων της ομάδας του, παρά στη φυσική ροή που μπορεί να δημιουργήσει ανισορροπία στην ερυθρόλευκη άμυνα.

Ακόμη κι όταν έβρισκε σουτ που του αρέσουν (μετά από προσωπική φάση), το έκανε με αδόκιμο -για το συνολικό ομαδικό παιχνίδι- τρόπο. Κάτι που φάνηκε πιο έντονα στο δεύτερο μέρος, όταν η επιθετική δυστοκία του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ ήταν (ακόμη πιο) εμφανής.

Κι αν ο Ολυμπιακός βρίσκει κάθε φορά σε ντέρμπι αιωνίων τον Σακίλ ΜακΚίσικ να καλύπτει το επιθετικό κενό κάποιου άλλου (σ.σ. χθες του Τάιλερ Ντόρσεϊ), ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ δεν έχει αντίστοιχη πολυτέλεια/άνεση. Γι αυτό κιόλας εγκλωβίζεται στο two man show των Ιωάννη Παπαπέτρου και Νεμάνια Νέντοβιτς -ειδικά από την στιγμή που το σύνολο δεν μπορεί να παράξει πόντους για τον Γιώργο Παπαγιάννη.

"Χ" στο καλό του ημίχρονο

Το πλέον χαρακτηριστικό δείγμα για τη διαφορά των δύο στην "εκμετάλλευση" των καλών στιγμών τους δόθηκε στο ημίχρονο. Το "Χ" έμοιαζε να αδικεί τους γηπεδούχους, αν κάποιος έριχνε μια ματιά στην στατιστική. Γιατί πέραν των 6/18 τριπόντων, υπήρχαν οι 12 ασίστ για το 1 λάθος. Αναλογία που δεν έχει παρουσιάσει ξανά φέτος η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη. Κι όμως, πήγε στα αποδυτήρια ούσα ισόπαλη με εκείνη του Γιώργου Μπαρτζώκα. Σαν να μην είχε συμβεί τίποτα... Τι ακολούθησε στο δεύτερο μέρος; Οι αριθμοί του τριφυλλιού στο ίδιο κομμάτι άλλαξαν ραγδαία: 5 ασίστ για 9 λάθη.

Rotation α λα Ηράκλειο

Για να ακολουθήσει, αυτό που είδαμε ξανά πριν από περίπου δύο μήνες στα "Δύο Αοράκια" του Ηρακλείου. Ο Δημήτρης Πρίφτης περιόρισε αισθητά το rotation στο δεύτερο μέρος. Πήγε σε επτά παίκτες (σ.σ.: ο Λευτέρης Μποχωρίδης, ως όγδοος, έπαιξε μερικά δευτερόλεπτα), αλλά δεν δικαιώθηκε. Πολύ απλά γιατί η κούραση είχε επηρεάσει την ταχύτητα δράσης, όσο και την καθαρότητα των σκέψεων/αποφάσεων. Όλα αυτά, σε μια βραδιά που οι "απέναντι" έπαιρναν πολλά από τον πάγκο τους (33 πόντοι έναντι 11), με κυριότερο τους 18 πόντους του Σακίλ ΜακΚίσικ.

Ψάχνει το θαύμα εκ των έσω

Η μεγάλη εικόνα για τους πράσινους είναι πως σε ενάμιση περίπου μήνα θα μπουν σε μια σειρά τελικών, ξέροντας πως πρέπει να γίνουν πολλά (εκατέρωθεν) για να χαμογελάσουν αυτοί στο τέλος. Ας μην γελιόμαστε: αν οι τελικοί ξεκινούσαν αύριο το βράδυ, ο Ολυμπιακός θα ήταν με την σκούπα στο χέρι, έτοιμος να κάνει τη δουλειά με ταχύτητα και να πανηγυρίσει την κατάκτηση του τίτλου.

Επειδή όμως, οι αγώνες που θα κρίνουν τον σημαντικότερο εγχώριο τίτλο θα ξεκινήσουν σε ενάμιση μήνα, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έχει αντίστοιχο χρονικό διάστημα για να αναπροσαρμόσει τις πιθανότητες. Όχι εκ βάθρων, αλλά ως ένα βαθμό. Με την (γνωστή) υποσημείωση πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο εκ των έσω, δίχως εξωγενή παρέμβαση (βλ. μεταγραφή). Προς ώρας τουλάχιστον, δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο στον ορίζοντα, αφού το πράσινο πορτοφόλι δεν διαθέτει το ρευστό που απαιτείται για να αποκτηθεί ο παίκτης, που θα κάνει τη διαφορά και θα αλλάξει τις ισορροπίες.

Οπότε, ο Δημήτρης Πρίφτης θα προσδοκά απλά στην επιστροφή του Στέφαν Γιόβιτς και την ουσιαστική ενσωμάτωσή του, σε τέτοιο βαθμό που οι επακόλουθες αλλαγές στο rotation θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα στην σκακιέρα των τελικών.

Ειδάλλως ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ θα υποστεί το μαρτύριο της σταγόνας. Ξανά και ξανά.

Παρακολουθήστε την Game Night για ό,τι συνέβη στο ΟΑΚΑ:

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ STOIXIMAN GBL ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΡΙΦΤΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ