Οι αριθμοί εξηγούν τα πάντα
Στη Zalgirio Arena, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ δεν έκανε τίποτα απ' όσα είχε προαναγγείλει ο Όντεντ Κάτας. Τα 11/11 δίποντα από Λούκας Λεκαβίτσιους και Τόμας Γουόκαπ, το πρόβλημα στη ρακέτα και οι έξι μέρες υπομονής. Γράφει ο Αλέξανδρος Τρίγκας με την βοήθεια του InStat Scout.
Τι κι αν την παραμονή της αναμέτρησης με τη Ζάλγκιρις, ο Όντεντ Κάτας έκανε λόγο για σταθερότητα και βελτίωση μέσα από την αναγνώριση και διόρθωση των λαθών του πρόσφατου παρελθόντος; Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ παρουσιάστηκε στη Zalgirio Arena με συμπεριφορά πολύ μακριά από αυτή που είχε ζητήσει ο 46χρονος τεχνικός, κάτι που οι γηπεδούχοι το εκμεταλλεύτηκαν για να... κάνουν τη δουλειά και να αποχαιρετήσουν τη διοργάνωση με το κεφάλι ψηλά.
ΠΟΝΑΕΙ ΣΤΗΝ "ΚΑΡΔΙΑ" ΤΟΥ
Αν μη τι άλλο, αυτό που επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο το βράδυ της Πέμπτης 8 Απριλίου ήταν η αδυναμία του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ να προστατεύσει τη ρακέτα του. Το βαμμένο εξελίχθηκε ξανά σε πρόβλημα, όχι όμως εξαιτίας της δράσης των αντίπαλων ψηλών. Δεν υπήρχαν πολλοί τέτοιοι άλλωστε, από την στιγμή που τρία βασικά κομμάτια του rotation του Μάρτιν Σίλερ ήταν εκτός μάχης (Ζοφρί Λοβέρν, Όγκουστιν Ρούμπιτ και Νάιτζελ Χέιζ).
Οι γηπεδούχοι χτύπησαν ξανά και ξανά την ελληνική ομάδα με διεισδύσεις, με επιθέσεις από έξω προς τα μέσα χάρη στα γρήγορα πόδια των κοντών τους. Καταστάσεις τις οποίες είχε επισημάνει μια μέρα νωρίτερα ο Όντεντ Κάτας, αλλά για τις οποίες δεν φάνηκε να υπάρχει ετοιμότητα. Κι εν συνεχεία, το αντίδοτο για να τις περιορίσει.
Κάπως έτσι, τα 11/11 δίποντα που "έγραψαν" ο Λούκας Λεκαβίτσιους και ο Τόμας Γουόκαπ μοιάζουν πολύ φυσιολογικά. Όλα μάλιστα από το ίδιο σημείο (βαμμένο) και με τον ίδιο τρόπο (διεισδύσεις).
*Το shot chart των δύο παικτών στα σουτ δύο πόντων από το InStat Scout
ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΑΣΟΣ
Από την άλλη, αν εστιάσει κανείς στους δύο κοντούς της Ζάλγκιρις θα χάσει την ουσία του πράγματος. Ποια είναι αυτή; Ότι εδώ και ενάμιση μήνα, η ρακέτα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ μοιάζει με... αφύλακτη διάβαση. Στα παιχνίδια με τον Ερυθρό Αστέρα και την Αναντολού Εφές είχε γίνει κάτι παραπάνω από εμφανές πόσο ευάλωτο ήταν το τριφύλλι, σε καταστάσεις που δεν αφορούσαν όμως αποκλειστικά τους ψηλούς και την δράση στο low post, αλλά πολύ περισσότερο στην άμυνα από έξω προς τα μέσα. Κοινώς, σε προσωπικές φάσεις -η άμυνα με αλλαγές αυξάνει άλλωστε την ατομική ευθύνη.
*Το shot chart των αντιπάλων του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στα εννέα τελευταία παιχνίδια της EuroLeague από το InStat Scout
Από το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό κι έπειτα, οι πράσινοι βλέπουν τους αντιπάλους τους να εκτελούν με 58% από την καρδιά της ρακέτας, ποσοστό που μόνο κολακευτικό δεν είναι για ομάδα αυτού του επιπέδου. Πόσω μάλλον, όταν αυτό τους τοποθετεί κάτω ακόμη κι από τη Χίμκι (οι αντίπαλοί της έχουν 53% από το ίδιο σημείο). Οι συγκρίσεις μόνο κολακευτικές δεν είναι και επιβεβαιώνουν μέχρι κεραίας το μέγεθος του προβλήματος.
ΟΚΤΩ ΣΟΥΤ ΣΕ ΕΝΝΕΑ ΑΓΩΝΕΣ
Από εκεί και πέρα, ούτε απέναντι στη Ζάλγκιρις φάνηκε η στόχευση για παιχνίδι από το low post. Τα ψηλά σχήματα με τον Ιωάννη Παπαπέτρου ή τον Μάριο Χεζόνια στο "2" μπορεί να μην χρησιμοποιήθηκαν τόσο όσο στο πρόσφατο παρελθόν (σ.σ.: η παρουσία του Νεμάνια Νέντοβιτς άλλαξε άλλωστε τα δεδομένα), ξανά όμως δεν υπήρξε η παραμικρή προσπάθεια εκμετάλλευσης του μεγέθους των δύο παικτών.
Απέναντι σε μια ομάδα που είχε για 20'38'' στο παρκέ τον Λούκας Λεκαβίτσιους και για 10'18'' τον Στιβ Βαστούρια, το τριφύλλι δεν επιδίωξε ποτέ να τους σημαδέψει και να τους υποχρεώσει να παίξουν άμυνα κοντά στο καλάθι.
Κάτι που δεν αποτελεί βέβαια πρωτοφανές φαινόμενο για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, αφού πρόκειται για μια κατάσταση που επαναλαμβάνεται κάθε βδομάδα εδώ και εννέα αγωνιστικές. Απόδειξη αυτού αποτελούν οι οκτώ προσπάθειες που έχουν πάρει από post up ο Ιωάννης Παπαπέτρου και ο Μάριο Χεζόνια, στο διάστημα που συνυπάρχουν στα πράσινα αποδυτήρια.
*Το shot chart του Ιωάννη Παπαπέτρου και του Μάριο Χεζόνια με post up από το InStat Scout
ΠΕΝΤΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ
Για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, η regular season της EuroLeague δεν ολοκληρώθηκε το βράδυ της 8ης Απριλίου, αφού είναι σε εκκρεμότητα τα παιχνίδια με Ζενίτ (12/4) και ΤΣΣΚΑ Μόσχας (14/4). Αγώνες που μπορεί να αποτελούν τυπική διαδικασία για το τριφύλλι (δεν κυνηγάει τίποτα ουσιαστικό), παράλληλα όμως μπορεί να εξελιχθούν σε μεγάλο μπελά, αν επαναληφθούν καταστάσεις σαν κι αυτή της Zalgirio Arena. Η παθητικότητα και η έλλειψη διάθεσης άλλωστε, θα τιμωρηθούν πολύ περισσότερο, από τόσο ποιοτικούς αντιπάλους.
Photo Credits: Eurokinissi