X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Χεζόνια και το legacy που δεν ξεθωριάζει

Ο Μάριο Χεζόνια με τη φανέλα των Νιου Γιορκ Νικς Ⓒ 2019 MARY ALTAFFER / ASSOCIATED PRESS

Ο Μάριο Χεζόνια υπέγραψε για το υπόλοιπο της σεζόν στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, για να επιβεβαιώσει πως το legacy του τριφυλλιού παίζει (ακόμη) τον ρόλο του. Το timing, η αυτοπεποίθηση που τρυπάει το ταβάνι και η πεντάδα που αλλάζει τα δεδομένα. Γράφει ο Αλέξανδρος Τρίγκας.

Η απόκτηση του Μάριο Χεζόνια από τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ προκάλεσε αρκετό θόρυβο ανά την Ευρώπη. Δικαιολογημένα, αν κρίνει κανείς από το γεγονός πως μιλάμε για έναν 26χρονο περιφερειακό με πενταετή προϋπηρεσία στο ΝΒΑ, η μπογιά του οποίου περνά -και με το παραπάνω- στα μέρη μας.

Ο Μάριο Χεζόνια δεν είναι σε ηλικία που μπορεί να κάνει συμβιβασμούς σε αγωνιστικό επίπεδο (σε οικονομικό μπορεί να κάνει τέτοιους, από την στιγμή που έβαλε 21.835.224 δολάρια στον τραπεζικό του λογαριασμό από την στιγμή που μετακόμισε στο ΝΒΑ), αναζητούσε μια καλή ευκαιρία για να φτιάξει τα νούμερά του και να ηγηθεί μίας προσπάθειας. Όχι να λειτουργήσει ως ρολίστας, ερχόμενος από τον πάγκο, ούτε για να κάνει τη χαμαλοδουλειά.

ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΠΟΥ ΤΡΥΠΑΕΙ ΤΟ ΤΑΒΑΝΙ

Από τα πρώτα κιόλας χρόνια της σταδιοδρομίας του, ο περί ου ο λόγος ήταν σεσημασμένος για τα επίπεδα αυτοπεποίθησής του. Κάτι που δεν επηρεάστηκε ούτε στο διάστημα που βρέθηκε στο ΝΒΑ, όπου δεν κατάφερε να βρει τον ρόλο που επιθυμούσε.

Για την ακρίβεια, ο 26χρονος γκαρντ/φόργουορντ μπορεί να συγκριθεί με τον Νεμάνια Νέντοβιτς στο πώς βλέπει τον εκάστοτε αντίπαλο, στο πώς νιώθει κάθε φορά που πιάνει την μπάλα στα χέρια του. Η αυτοπεποίθησή του τρυπάει το ταβάνι, σε τέτοιο βαθμό, που νιώθει καλύτερος από αυτόν που βρίσκεται απέναντί του. Ανεξαρτήτως ονόματος και βιογραφικού.

Απόδειξη το βλέμμα και το step over που έκανε στον Γιάννη Αντετοκούνμπο στις 2 Δεκεμβρίου 2018. Δεν υπάρχουν πολλοί που θα έκαναν αυτό εδώ στον Greek Freak:

ΤΟ TIMING ΚΑΙ ΤΟ DEADLINE ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ

Ο Μάριο Χεζόνια κυκλοφορούσε στην αγορά ως free agent εδώ και δυόμιση μήνες περίπου. Από την στιγμή που οι Μέμφις Γκρίζλις τον αποδέσμευσαν (σ.σ.: του έδωσαν βέβαια πρώτα 1.977.011 δολάρια βάσει συμβολαίου). Ήταν 11 Δεκεμβρίου 2020, τότε που ήταν πλέον ελεύθερος να επιλέξει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.

Σε αυτό το διάστημα, τρεις ομάδες της EuroLeague τον προσέγγισαν άμεσα ή έμμεσα, θέλοντας να μάθουν περισσότερα για το καθεστώς που υπάρχει, τη διαθεσιμότητά του και την προοπτική επιστροφής στην Ευρώπη.

Για την πρώτη, το timing δεν ήταν το κατάλληλο. Για τη δεύτερη η συζήτηση σταμάτησε πριν καν ξεκινήσει και για την τρίτη, το εμπόδιο της Μπαρτσελόνα (σ.σ.: διατηρεί τα δικαιώματά του επί ευρωπαϊκού εδάφους) φάνηκε πολύ γρήγορα αξεπέραστο -για να μπει έτσι τέλος σε οποιαδήποτε επί της ουσίας διαπραγμάτευση.

Κάπως έτσι, ο παίκτης συνέχισε να προπονείται μόνος του στο Ορλάντο, έχοντας περισσότερο το μυαλό του στο ΝΒΑ, παρά στην προοπτική της επιστροφής στην EuroLeague.

Ο χρόνος κυλούσε, οι προσφορές που είχε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν τον κάλυπταν κι έτσι αντιλήφθηκε πως η Ευρώπη έπρεπε να είναι μεταξύ των επιλογών του. Στο μυαλό του άλλωστε, δεν μπορούσε να μπει στη διαδικασία των non guaranteed contracts του ΝΒΑ, με τον κίνδυνο να μην γίνει ποτέ ενεργό κομμάτι του rotation και να αποδεσμευτεί μερικές μέρες αργότερα.

Κι εδώ είναι που ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ βρέθηκε να παίζει σε μια παρτίδα που, πλέον, οι πιθανότητες για να την κερδίσει δεν ήταν απαγορευτικές.

Σημείωση: Σε αυτό έπαιξε ρόλο το transfer deadline της EuroLeague, που είναι το απόγευμα της Τετάρτης 24 Φεβρουαρίου. Βλέπετε, ο Μάριο Χεζόνια ήξερε πως είχε μπροστά του μερικές μόλις ημέρες για να αποφασίσει αν θα γυρίσει στην EuroLeague, έχοντας τη δυνατότητα να παίξει και να γεμίσει την στατιστική του ή να περιμένει μια πρόταση από το ΝΒΑ (η αγορά δεν φαινόταν ιδιαίτερα ευνοϊκή για εκείνον) με τον κίνδυνο να μείνει... άνεργος για το σύνολο της φετινής σεζόν.

ΤΟ LEGACY ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ DEAL

Είναι σαφές πως η μεταγραφή στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ δεν θα γινόταν υπό φυσιολογικές συνθήκες. Κι όπου "φυσιολογικές" βάλ' τε την τυπική (σχεδόν αδιάφορη) σχέση που έχει ένας επαγγελματίας με έναν ευρωπαϊκό οργανισμό. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, το τριφύλλι λειτουργεί διαφορετικά στην ψυχοσύνθεση του 26χρονου γκαρντ/φόργουορντ.

Κάτι που είχε επισημάνει στο SPORT24 ήδη από το 2016/17, όταν σε ερώτηση για το αν βλέπει τους αγώνες της Μπαρτσελόνα (τελευταίος ευρωπαϊκός σταθμός της καριέρας του, πριν επιλεγεί στο Νο5 του NBA Draft το 2015): "Όχι, βλέπω μόνο τον Παναθηναϊκό. Δεν είναι πλέον εκεί ο άνθρωπός μου, ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ο αγαπημένος μου παίκτης στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, αλλά δεν παρακολουθώ άλλες ομάδες. Αν δεν είναι ο κορυφαίος που έπαιξε ποτέ στην Ευρώπη, ο Διαμαντίδης είναι σίγουρα ένας από τους καλύτερους".

Η συγκεκριμένη είναι μία απόδειξη πως το legacy του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ μπορεί -ακόμη- να επιδράσει στην ολοκλήρωση μιας μεταγραφής. Το brand name παραμένει ισχυρό (παρά τα όποια προβλήματα και τον περιορισμένο προϋπολογισμό) και είναι ικανό να πείσει παίκτες, όπως ο Νεμάνια Νέντοβιτς και ο Μάριο Χεζόνια να επιλέξουν την Αθήνα για το restart της καριέρας τους. Κοινώς, ακόμη κι αν το πορτοφόλι δεν είναι γεμάτο, άλλα πράγματα μπορούν να επιδράσουν σημαντικά για να κλείσει μια μεταγραφή (σ.σ.: μέχρι κι αυτή του Ενές Καντέρ, αν χρειαστεί).

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΟΛΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ

Ο μικρός χρονικός ορίζοντας της συμφωνίας δεν έχει να κάνει μόνο με το πραγματικό οικονομικό μέγεθος του Μάριο Χεζόνια στην αγορά (υπό φυσιολογικές συνθήκες κοστίζει κοντά στο 1.500.000 ευρώ), αλλά και με το γεγονός πως η Μπαρτσελόνα θα έχει τον πρώτο λόγο.

Οι μπλαουγκράνα παραιτήθηκαν -προς το παρόν- των δικαιωμάτων τους για να πέσουν οι υπογραφές ανάμεσα στον παίκτη και την ελληνική ομάδα, το καλοκαίρι όμως θα είναι εκείνοι σε θέση να αποφασίσουν για τη μετέπειτα ευρωπαϊκή παρουσία του 26χρονου γκαρντ/φόργουορντ.

Θα μπορούσε να πει κανείς πως η Μπαρτσελόνα θα χρησιμοποιήσει το επόμενο τρίμηνο ως μια καλή ευκαιρία για να "δοκιμαστεί" ο Μάριο Χεζόνια σε όλα τα επίπεδα (αγωνιστικός ρυθμός, mindset, πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα), με φόντο την επανένταξή του στον ισπανικό σύλλογο με πολυετές συμβόλαιο. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, ο παίκτης δεν χωρούσε στους μπλαουγκράνα γιατί θα διατάρασσε το rotation και την κατανομή της τράπουλας, σε μια περίοδο που όλα μπαίνουν στην τελική ευθεία.

Το καλοκαίρι όμως, η ιστορία θα είναι πολύ διαφορετική. Από κάθε άποψη. Ποιος νοιάζεται όμως;

Ο ΤΡΙΤΟΣ ΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΨΗΛΟ ΣΧΗΜΑ

Σε αγωνιστικό επίπεδο τώρα, το βασικό μέλημα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ εδώ και μήνες ήταν η απόκτηση ενός πόιντ γκαρντ -ο Τι Τζέι Μπρέι δεν είναι κλασική τέτοια περίπτωση. Οι πράσινοι δεν βρήκαν κάτι που να τους καλύπτει σε οικονομικό/αγωνιστικό επίπεδο, οπότε όταν προέκυψε η περίπτωση του Μάριο Χεζόνια αποφάσισαν να παρεκκλίνουν του αρχικού προγραμματισμού και να πάνε σε κάτι διαφορετικό.

Εν προκειμένω, πρόκειται για έναν γκαρντ/φόργουορντ που έχει την ευχέρεια να παίξει με την μπάλα στα χέρια, να λειτουργήσει (και) ως δημιουργός σε δεύτερο ή τρίτο χρόνο μέσα στα 24'' της επίθεσης. Στην πενταετία που βρέθηκε στο ΝΒΑ, δεν είχε βέβαια απόλυτα αυτόν τον ρόλο. Λειτούργησε κατά βάση ως εκτελεστής και finisher, κι όχι ως ο έχων την ευθύνη της λήψης αποφάσεων.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΟΝΤΟΙ/ΚΑΤΟΧΗ
Catch and Shoot 21.8% 1.29
Transition 18.9% 1.26
Pick N' Roll 15.5% 0.99
Catch and Drive 11.2% 1.17
Isolation 8.7% 0.79

*Τα στατιστικά είναι από το InStat Scout

Στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ βέβαια δεν θα περιμένει απαραίτητα από τους άλλους να δημιουργήσουν για εκείνον. Έχει το ταλέντο και την ικανότητα με την μπάλα στα χέρια για να παίξει κι αυτός τον ρόλο του χειριστή μέσα από το pick n' roll.

Προφανώς κι ο Όντεντ Κάτας έχει ήδη κάνει τα... κουμάντα του για το πλάνο του επόμενου τριμήνου. Έχει καταλήξει στο πώς θα διαχειριστεί το "πάντρεμα" του Μάριο Χεζόνια με τους υπάρχοντες παίκτες, σε επίπεδο ρόλου, αρμοδιοτήτων και χρόνου συμμετοχής.

Η άφιξή του πάντως δεν αποκλείεται να μεταφέρει περισσότερο προς το "1" τον Νεμάνια Νέντοβιτς, δίνοντάς του ακόμη πιο οργανωτικό ρόλο από αυτόν που είχε. Το tall ball του ΣΕΦ αποκτά ακόμη μία εναλλακτική στο rotation για να εφαρμοστεί περισσότερο στο υπόλοιπο της φετινής σεζόν. Με την υποσημείωση βέβαια πως ο Μάριο Χεζόνια μπορεί να παίξει με την μπάλα στα χέρια και να το υπηρετήσει με (σχετική) ασφάλεια.

Όπως και να έχει πάντως, αυτή την στιγμή η "καλή" πεντάδα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ είναι τέτοια που ιντριγκάρει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Το μέγεθος και τα αθλητικά προσόντα στο υψηλότερο επίπεδο. Το σουτ όχι και τόσο, αλλά δεν μπορείς να τα έχεις όλα.

PG: Νεμάνια Νέντοβιτς

SG: Μάριο Χεζόνια

SF: Ιωάννης Παπαπέτρου

PF: Ντίνος Μήτογλου

C: Γιώργος Παπαγιάννης

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΒΑ

Το αθλητικό πακέτο που διαθέτει ο Μάριο Χεζόνια τού δίνει τη δυνατότητα να παίξει σε τρεις θέσεις επί της ουσίας (SG, SF και PF). Με βάση το "3" αλλά και δυνατότητα να πάρει λεπτά τόσο στο "2" όσο και στο "4". Το αυτό αποδείχθηκε την περασμένη πενταετία στο ΝΒΑ, όταν σταδιακά ο χρόνος συμμετοχής του ως power forward αυξήθηκε. Στο Πόρτλαντ μάλιστα έφτασε στο σημείο να παίζει κατά βάση στο "4" με τη δεύτερη πεντάδα, για να μπορεί να ανοίγει το γήπεδο χάρη στην ικανότητα που έχει με την μπάλα στα χέρια.

Αναλυτικά το % του χρόνου που έπαιξε ανά θέση την τελευταία πενταετία στο ΝΒΑ:

ΣΕΖΟΝ ΑΓΩΝΕΣ ΛΕΠΤΑ PG% SG% SF% PF% C%
2015/16 79 1.413 - 22% 72% 6% -
2016/17 65 960 - 10% 73% 18% -
2017/18 75 1.657 - - 42% 58% -
2018/19 58 1.206 - 6% 60% 34% -
2019/20 53 871 - - 30% 67% 2%


Με τον τρόπο που επιλέγει όμως ο Όντεντ Κάτας να χρησιμοποιεί τα τεσσάρια του (μέσα στη ρακέτα) και την ποσότητα που υπάρχει κοντά στο καλάθι, δεν είναι σαφές κατά πόσο θα τον δούμε να παίρνει πολύ χρόνο ως το alter ego του Ντίνου Μήτογλου στο "4".

Στην ουσία του πράγματος, ο 46χρονος τεχνικός βλέπει τα επίπεδα ποιότητας της ομάδας του να εκτοξεύονται και τις εναλλακτικές επιλογές για σχήματα να είναι πολύ περισσότερες. Κοινώς, μπορεί να παρουσιάσει στο παρκέ κάτι πολύ πιο ελκυστικό για τους φίλους της ομάδας -κι ας μην έχουν αυτοί τη δυνατότητα να το ζήσουν από κοντά, στο ΟΑΚΑ.

ⓒ 2019 Mary Altaffer / Associated Press

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ