X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Όντεντ Κάτας κάνει all in στο μέγεθος

Ο Παπαπέτρου μιλάει με τον Χεζόνια EUROKINISSI

Απέναντι στη Μακάμπι, ο Παναθηναϊκός έδωσε ρεσιτάλ αμυντικής συνέπειας. Το μέγεθος στην περιφέρεια, ο μονόδρομος που δημιούργησε ο Μάριο Χεζόνια και το all in του Όντεντ Κάτας. Γράφει ο Αλέξανδρος Τρίγκας.

Αυτό που είδαμε το βράδυ της Πέμπτης 11 Μαρτίου στο ΟΑΚΑ, απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, δεν είναι παρά η επιβεβαίωση της άποψης πως ο Όντεντ Κάτας εκμεταλλεύεται τις υπάρχουσες συνθήκες (βλ. απουσία του Νεμάνια Νέντοβιτς) για να επενδύσει στο μέγεθος των παικτών του και να δημιουργήσει έναν διαφορετικό δρόμο επιτυχίας για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ.

Από το παιχνίδι του ΣΕΦ κι έπειτα άλλωστε, ο 46χρονος τεχνικός παίζει πολύ περισσότερο αυτό το χαρτί. Κατά βάση λόγω ανάγκης, κι όχι λόγω προτεραιότητας.

Παρότι μάλιστα δεν θέλησε να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για το κατά πόσο αυτή η τακτική προσέγγιση θα εξακολουθήσει να υφίσταται την στιγμή που ο 29χρονος γκαρντ επιστρέψει στην δράση, στην πράξη φαίνεται πως ίσως κάτι τέτοιο αποτελεί μονόδρομο. Για πολλούς λόγους. Κι αν έχει το ελαφρυντικό πως από την στιγμή που μετακόμισε στην Αθήνα, μόλις σε έναν αγώνα (αυτόν με τη Βαλένθια) είχε άπαντες στη διάθεσή του, απέδειξε πως κάθε κρίση κρύβει ευκαιρίες. Ακόμη κι αν πρόκειται για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ του περιορισμένου ταλέντου και του μικρού πορτοφολιού.

Το τριφύλλι άλλωστε, βλέπει τους ημίψηλούς του εδώ και ένα μήνα να είναι σε εξαιρετική κατάσταση και να κάνουν τη διαφορά. Κυρίως στην άμυνα. Κάτι που επιτρέπει να γίνουν σκέψεις περί μετατόπισης του Νεμάνια Νέντοβιτς στο "1" για να παίξει δίπλα στον Μάριο Χεζόνια και τον Ιωάννη Παπαπέτρου. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ρόλο που θα έχει στην ομάδα.

ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ

Δεδομένης της χαώδους διαφοράς (σε μορφολογικό επίπεδο) που υπάρχει στο ρόστερ που διαχειρίζεται το τελευταίο δίμηνο εν συγκρίσει με αυτό με το οποίο δούλευε στη Χάποελ Ιερουσαλήμ, ο Όντεντ Κάτας θα μπορούσε ενδεχομένως να αποφασίσει να αλλάξει ριζικά τα πρόσωπα που βρίσκονται στα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ για να πλησιάσει η ομάδα πιο πολύ στις δικές του συνήθειες. Αντ' αυτού, επέλεξε έναν άλλον δρόμο. Αυτόν της προσαρμογής του ιδίου στα υπάρχοντα δεδομένα.

Αντί λοιπόν να αλλάξει έναν ή δύο περιφερειακούς (βλ. Μάρκους Φόστερ, Σέλβιν Μακ) με άλλους, πολύ πιο ικανούς στο οργανωτικό κομμάτι, αποφάσισε να εκμεταλλευτεί το μέγεθος που διέθετε στο "3" και το "4" και να επενδύσει σε αυτό.

Κάτι στο οποίο συνέβαλε σημαντικά κι η απουσία του Νεμάνια Νέντοβιτς, που τον υποχρέωσε δει αλλιώς τα πράγματα. Όπως έγινε, για παράδειγμα, στο ΣΕΦ -με τα γνωστά αποτελέσματα.

Ο ΜΑΡΙΟ ΧΕΖΟΝΙΑ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ALL IN

Όταν δε, προστέθηκε κι ο Μάριο Χεζόνια στο ρόστερ του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, ο 46χρονος τεχνικός βρήκε την ευκαιρία όχι απλά να ποντάρει περισσότερα στη συγκεκριμένη κατεύθυνση, αλλά να κάνει all in. Παρά το γεγονός πως -την ίδια ώρα- δεν ήταν διαθέσιμος ο Ιωάννης Παπαπέτρου λόγω τραυματισμού, δεν σταμάτησε να "χτίζει" το παιχνίδι της ομάδας του πάνω σε αυτή τη λογική.

Κάτι που βοήθησε σημαντικά στο πίσω μέρος του γηπέδου. Το πρόβλημα στο πικ εν ρολ περιορίστηκε (δεν υφίσταται πλέον επίθεση κατά μέτωπο πάνω στον ψηλό), η προσωπική άμυνα απέκτησε ξεπέρασε την ομαδική και όλοι αποδείχθηκαν διατεθειμένοι να βάλουν το κορμί τους στη φωτιά.

Με αποκορύφωμα το παιχνίδι με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, εκεί όπου οι πράσινοι πέτυχαν το season high στο κομμάτι της αμυντικής αποτελεσματικότητας με τους 63 πόντους που δέχθηκαν -προηγούμενη καλύτερη επίδοση οι 68 πόντοι που δέχθηκαν από τη Φενέρμπαχτσε και τη Ρεάλ Μαδρίτης (σε κανονική διάρκεια), επίσης στο ΟΑΚΑ.

ΑΛΛΑΞΕ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Κάπως έτσι, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έχει καταφέρει τις τελευταίες εβδομάδες να παρουσιαστεί πολύ πιο συμπαγής σε αμυντικό επίπεδο. Κι αν η επιθετική συνέπεια είναι κάτι που δεν μπορεί μεταβλήθηκε σημαντικά (προστέθηκε στο rotation ο Μάριο Χεζόνια, αλλά βγήκε από αυτό ο Νεμάνια Νέντοβιτς), η αμυντική αποτελεσματικότητα βελτιώθηκε σε τέτοιο βαθμό που άλλαξε τη μεγάλη εικόνα των πρασίνων και οδήγησε τη συζήτηση για την αγωνιστική τους εικόνα σε άλλα μονοπάτια.

Κι αυτό δεν αποτελεί κάποιου είδους άποψη ή υποκειμενική κρίση. Στην πράξη, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έχει βελτιωθεί σημαντικά στο πίσω μέρος του γηπέδου, όπως φαίνεται από το γεγονός πως δέχεται 5.2 πόντους λιγότερους επί των ημερών του Όντεντ Κάτας (σ.σ.: δεν λαμβάνεται υπ' όψιν η 100άρα από τη Φενέρμπαχτσε, γιατί ο 46χρονος τεχνικός δεν μπορούσε εκ των πραγμάτων να δείξει κομμάτια της δουλειάς του). Για την ακρίβεια, οι πράσινοι έχουν κατέβει από τους 80.3 πόντους της εποχής του Γιώργου Βόβορα (σ.σ.: υπολογίζονται τα σαραντάλεπτα, δίχως τις παρατάσεις με Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης) στους 75.1 πόντους.

Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της αλλαγής συζήτησης, έχει να κάνει με την αναλογία των ασίστ με τα λάθη (το τριφύλλι έπεσε από το 1.4 στο 1.1), η οποία δεν αποτελεί πλέον αγκάθι ίδιου μεγέθους. Όχι γιατί έπαψε να είναι σημαντική για την αποτύπωση ισορροπίας σε μια ομάδα, όσο επειδή η άμυνα δίνει το δικαίωμα να μπει σε δεύτερη μοίρα κάτι τέτοιο. Πολύ απλά, γιατί όσο κακός κι αν είναι (που είναι) στο κομμάτι των συνεργασιών ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ, έχει το αντίβαρο στην άλλη πλευρά του παρκέ για να κάνει τη δουλειά του.

Φαίνεται λοιπόν πως ακόμη κι ένας προπονητής που έχει την ταμπέλα του offensive minded, μπορεί να.. παίξει άμυνα, αν το υλικό που έχει στα χέρια του είναι σε θέση να εφαρμόσει στην πράξη την αμυντική του κατεύθυνση.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ