Η λίστα του Κάρπετ
Ο Αντώνης Καρπετόπουλος διαλέγει 40 ανθρώπους του ελληνικού ποδοσφαίρου, που μας απασχόλησαν μέσα στο 2014. Από τον Παναγιώτη Κονέ ως τον Γιώργο Καραγκούνη...
Κάθε φορά που φεύγει ο παλιός χρόνος συντάσσουμε λίστες με καλούς και κακούς, κερδισμένους και χαμένους κτλ. Επειδή εδώ στο Sport 24 κυρίως συζητάμε, η δική μου λίστα έχει τους σαράντα ανθρώπους του ελληνικού ποδοσφαίρου, που συζητήθηκαν περισσότερο μέσα στο 2014, το οποίο το έχουμε σχεδόν ξεχάσει αλλά ήταν κυρίως χρονιά μουντιάλ.
Στη λίστα υπάρχουν μόνο προπονητές, ποδοσφαιριστές και τεχνικοί διευθυντές. Παράγοντες και διαιτητές είναι σε ό,τι έχει να κάνει με την κουβέντα πραγματικά εκτός συναγωνισμού. Εχουμε και λέμε:
40) Παναγιώτης Κονέ. Ο καλύτερος έλληνας του Καμπιονάτο και ίσως ο έλληνας παίκτης που πέρυσι έκανε τις καλύτερες εμφανίσεις σε πρωτάθλημα του εξωτερικού. Και με το μόνιμο παράπονο πως στην Ελλάδα τα κατορθώματα του παραμένουν μακριά από τους προβολής της δημοσιότητας.
39) Τσόρι Ντομίγκες. Ισως ο μόνος παίκτης στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή που δικαιούται να φοράει τη φανέλα με το δέκα. Σπάνια τον συζητάς για κάτι που κάνει εκτός αγωνιστικού χώρου.
38) Χοσέ Χολέμπας. Από αδύναμος κρίκος της άμυνας της Εθνικής πρωταγωνιστής στο μουντιάλ και βασικός αριστερός μπακ της Ρόμα!
37) Παναγιώτης Τζαλακώστας. Η μυστηριώδης πρόσληψή του και το πέρασμά του από την Εθνική Νέων, η ήττα – διασυρμός της ομάδας από την Ελβετία με 10-0, η απόλυσή του από την ΕΠΟ χωρίς απολογία στο ΔΣ, συνθέτουν τα μικρά μεγάλα επεισόδια μιας απίστευτης ελληνικής ποδοσφαιρικής ιστορίας. Στην Αγγλία θα γράφονταν βιβλίο.
36) Πέτρος Μάνταλος. Πάνω του χτίζεται η νέα ΑΕΚ και ο Ντέμης Νικολαϊδης τον έχρισε ηγέτη της. Κυρίως όμως συζητήθηκε για την κλήση του και το ντεμπούτο στην Εθνική από τον Ρανιέρι. Ο πρώτο παίκτης που φτάνει στην Εθνική ενώ αγωνίζεται στην Β εθνική, από τον καιρό του Καλογερόπουλου και του Χρήστου Αρχοντίδη.
35) Ορέστης Καρνέζης. Το 2014 φεύγει και πολλοί εξακολουθούν να έχουν την ίδια απορία. Μα γιατί ένας τόσο καλός τερματοφύλακας δεν πιάνει πέναλτι;
34) Σωκράτης Παπασταθόπουλος. Ο χαρισματικότερος έλληνας ποδοσφαιριστής του καιρού μας δεν αφήνει περιθώρια για συζητήσεις παρά μόνο για την αγωνιστική του αξία. Αν υπήρχε στο ματς με τα Φερόε είμαι βέβαιος ότι η Εθνική θα είχε γλυτώσει μια από τις πιο ντροπιαστικές ήττες της ιστορίας της.
33) Ανδρέας Σάμαρης. Ένα γκολ στο μουντιάλ (το πρώτο της Εθνικής), μια μεταγραφή δέκα εκατομμυρίων ευρώ στην Μπενφίκα. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα για τον Ανδρέα Σάμαρη…
32) Χαβιέ Σαβιόλα. Έφυγε από τον Ολυμπιακό βιαστικά, τελευταίες ημέρες των καλοκαιρινών μεταγραφών. Λείπει και από την ομάδα (που δεν βρίσκει κάποιον να πετύχει τα περσινά γκολ του) και από τα αποδυτήρια.
31) Τζενάρο Γκατούζο. Ήρθε κι έφυγε από τον ΟΦΗ, αλλά μόνο απαρατήρητος δεν πέρασε. Τίποτα το σπουδαίο ως προπονητής, αλλά μεγάλος σόουμαν: θα τον θυμόμαστε για τις επεισοδιακές συνεντεύξεις Τύπου και την υπόσχεση ότι φέρνει επενδυτές να αναλάβουν την ομάδα!
30) Μάικλ Ολαϊτάν. Πρωταγωνιστής σε μια από τις σοκαριστικότερες εντός γηπέδων στιγμές του 2014. Ακόμα δυσκολεύεται να επιστρέψει: δεν χρειάζονται βιασύνες – οι παθήσεις του μυοκαρδίου είναι απερίγραπτα επικίνδυνες.
29) Ζοέλ Κάμπελ. Ξεκίνησε την περασμένη χρονιά στον Ολυμπιακό ως αναπληρωματικός του Βάις και του Γιαταμπαρέ, αλλά μέσα στο 2014 έκανε πράγματα και θαύματα κερδίζοντας το χειροκρότημα του Μαραντόνα στο μουντιάλ, μια θέση με την Κόστα Ρίκα στους προημιτελικούς και μια θέση στην 18αδα της Αρσεναλ. Και την νοσταλγία των οπαδών του Ολυμπιακού που θαύμασαν στο πρώτο μισό της σεζόν ένα σπουδαίο παίκτη.
28) Ερίκ Αμπιντάλ. Έζησε στον Ολυμπιακό το φινάλε μιας τεράστιας καριέρας κι έφυγε σαν φίλος αφού για μήνες συζητιόνταν (και διαψεύδονταν) το επικείμενο αντίο του. Ενας μεγάλος κύριος.
27) Κώστας Τσάνας. Θα χει να το λέει ότι το 2014 υπήρξε για ένα μήνα περίπου προπονητής σε τρεις Εθνικές ομάδες ταυτόχρονα, δηλαδή στη Νέων, στην Ελπίδων και στην Ανδρών.
26) Γιάννης Αναστασίου. Με λίγη έπαρση, με λίγη στοχευμένη μουρμούρα, αλλά και με πολύ δουλειά κέρδισε μέσα στο 2014 στον πάγκο του ΠΑΟ μ ένα από τα δυσκολότερα στοιχήματα που έχει βάλει ποτέ έλληνας προπονητής.
25) Βαγγέλης Μόρας. Πρωταγωνιστής σε μια τεράστια ανθρώπινη ιστορία – την προσπάθεια σωτηρίας του καρκινοπαθούς αδερφού του, αλλά και καταπληκτικός σε όλο το 2014 με την φανέλα της Ελλάς Βερόνα. Ενας μεγάλος κύριος.
24) Νίκος Νταμπίζας. Το ξαφνικό διαζύγιο του με τον Παναθηναϊκό ξάφνιασε μόνο όσους δεν τον γνωρίζουν. Πολύ σκληρός για να δέχεται οδηγίες, πολύ πεισματάρης, αλλά και αποδεδειγμένα καλός στη δουλειά του, έφτιαξε με λίγα χρήματα ένα πολύ καλό Παναθηναϊκό κερδίζοντας σχεδόν όλα τα στοιχήματα που έβαλε!
23) Φάνης Γκέκας. Είναι άδικο, αλλά πολύ θα θυμούνται ως highlight της καριέρας του ένα χαμένο πέναλτι που έβαλε τέλος στο όνειρο της συμμετοχής της Εθνικής στα προημιτελικά του μουντιάλ.
22) Στάικος Βεργέτης. Αρχιτέκτονας ενός σπουδαίου Αστέρα Τρίπολης που έκανε μια πολύ καλή σεζόν στην Ευρώπη και που αν είχε λίγο περισσότερο τσαγανό και λίγο δυνατότερη έδρα θα χτυπούσε πρωτάθλημα! Για πολλούς ο έλληνας προπονητής της χρονιάς!
21) Δημήτρης Σαλπιγγίδης. Σοφότερος από ποτέ, έτοιμος να ξεκινήσει καριέρα δεξιού μπακ (!), ο εκ των ηγετών του ΠΑΟΚ παρέμεινε όλο το 2014 στόχος διάφορων που δεν καταλαβαίνουν πως με πέντε παίκτες που ν αγαπούν τον ΠΑΟΚ, όσο αυτός η ομάδα θα είχε ψυχή και πάθος που θα ζήλευαν όλοι.
20) Φερνάντο Σάντος. Ότι θα έφτανε μια ολόκληρη χώρα να νοσταλγεί με δέος το ποδόσφαιρο του 1-0 που έπαιζε επι των ημερών του η Εθνική μας μοιάζει με σενάριο φαντασίας καθόλου επιστημονικής. Συνεχίζει τα μαθήματα ποδοσφαίρου του 1-0 στην Πορτογαλία.
19) Νίκος Καρέλης. Ο πιο βελτιωμένος από τους μικρούς του ΠΑΟ: σύμβολο όχι της ομάδας, αλλά της προσπάθειας να στηριχθεί σε μικρούς ανερχόμενους Ελληνες.
18) Ρομπέρτο. Ο μόνος τερματοφύλακας που υπάρχει στην Ελλάδα που δίνει νίκες στο Τσάμπιονς λιγκ. Κρίμα που χάθηκε η talking town σύζυγος.
17) Γιώργος Σαμαράς. Το 2014 στάθηκε αιτία για πολλές συζητήσεις: η ιστορία του με τον μικρό Τζέι έγινε παγκόσμιο θέμα συζήτησης, άλλες πρωτοσέλιδο στην Εσπρέσο. Θα παραμείνει στην ιστορία ως ο παίκτης που με ολύμπια ψυχραιμία χτύπησε εύστοχα το πέναλτι που έστειλε την Εθνική στις 16 καλύτερες του κόσμου στο ματς με την Ακτή Ελεφαντοστού.
16) Γιάννης Μανιάτης. Πρωταγωνιστής στο μουντιάλ και εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων, εξαιτίας του μεγάλου καυγά του με τον Τζαβέλα, που παραλίγο να διαλύσει την Εθνική και τελικά την ξύπνησε. Με τα πάνω του και τα κάτω του, με τους εχθρούς και τους φίλους του.
15) Εργκους Κάτσε. Η ποδοσφαιρική του ωριμότητα απασχόλησε δυστυχώς λιγότερο τον κόσμο από μια φωτογραφία του με τη φανέλα του UCK. Κατάλαβε μέσα στο 2014 τι συμφορές προκαλούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ευτυχώς ο ΠΑΟΚ χειρίστηκε πολύ καλά την περίπτωση του. Ο πιο βελτιωμένος παίκτης του ελληνικού πρωταθλήματος μέσα στη χρονιά.
14) Αβραάμ Παπαδόπουλος. Το διαζύγιο με τον Ολυμπιακό εξαιτίας των κακών του σχέσεων με τον Μίτσελ ήταν εξίσου περιπετειώδης με τη χρονιά του. Είναι από αυτούς που λένε να φύγει το 2014 και να μην ξανάρθει.
13) Κλάους Αθανασιάδης. Μια απουσία στο μουντιάλ, μια δύσκολη σχέση με την Εθνική, ένα νέο συμβόλαιο στον ΠΑΟΚ του οποίου είναι ηγέτης και σκόρερ. Και ο χαρισματικότερος πλέον παίκτης του.
12) Τραϊανός Δέλλας. Αποδέκτης κάθε γκρίνιας που αφορά ανώδυνα στραβοπατήματα της ΑΕΚ, κρατά το τιμόνι με ψυχραιμία, δουλεύει και μαθαίνει.
11) Τάκης Φύσσας. Εφυγε από τη θέση του τιμ μάνατζερ της Εθνικής και βρήκε αμέσως δουλειά στον ΠΑΟ. Κι όταν έφυγε από την Εθνική φούντωσαν οι συζητήσεις για την πολυποίκιλη προσφορά του.
10) Βασίλης Τοροσίδης. Εχει το θάρρος να βγαίνει μπροστά στα δύσκολα και κάποιες δηλώσεις του, ειδικά για την κρίση της Εθνικής, συζητήθηκαν όσο λίγες. Αν υπήρχαν πέντε σαν αυτόν όλα θα ήταν στην Εθνική ευκολότερα για όλους.
9) Κώστας Μανωλάς. Ένα σούπερ μουντιάλ ως συνέχεια ενός σπουδαίου Τσάμπιονς λιγκ με τον Ολυμπιακό τον έστειλε στη Ρόμα όπου συνεχίζει την ανοδική του πορεία. Απόδειξη ότι η Ελλάδα βγάζει λάδι, προπονητές στο μπάσκετ και στόπερ.
8) Γιώργος Τζαβέλας. Τον αγαπούν ή τον μισούν, αλλά δεν είναι από αυτούς που νοιάζονται για αυτά! Γεννημένος καπετάν φασαρίας, αλλά και μεγάλος μαχητής και πεισματάρης.
7) Αγγελος Αναστασιάδης. Συνέδεσε το όνομα του με μια πρωτοχρονιάτικη πρωτιά του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα μετά από δεκαετίες! Όμως το πραγματικό του κατόρθωμα μέσα στη σεζόν ήταν η σωτηρία του Πλατανιά – κυρίως χάρη σε εκείνο το τεράστιο «διπλό» στην Ξάνθη. Πάντα με τη δύναμη της Παναγιάς…
6) Κλαούντιο Ρανιέρι. Κανονικά θα πρεπε να γραφτεί βιβλίο για τις περίπου εκατό μέρες του στην Ελλάδα. Αποτελεί πραγματικό μυστήριο πως ένας τόσο έμπειρος άνθρωπος τα έκανε θάλασσα σε χρόνο ρεκόρ.
5) Μάρκους Μπεργκ. Πρωταγωνιστής σ ένα εξαιρετικό περσινό φινάλε του ΠΑΟ συζητήθηκε μόνο για τους τραυματισμούς του, το πόσο έλειψε και φυσικά το πόσο εξαιρετικός παίκτης είναι. Εκτός γηπέδων είναι σαν να ζει στη Σουηδία!
4) Μίτσελ. Εχει μια ατάκα για κάθε περίσταση και παίζει με τα μέσα με τρόπο που θα ζήλευαν οι πάντες. Αρχηγός της Ρεάλ πάντα στην ψυχή, ικανός για καυγάδες και ρίσκα απερίγραπτα, άντεξε στον ηλεκτρικό πάγκο του Ολυμπιακού παρά τη μουρμούρα. Να δούμε πόσο ακόμα…
3) Κώστας Κατσουράνης. Αν δεν είχε πάει στην Ινδία για κάποιους μήνες θα ήταν νούμερο 1 στη λίστα αφού μέχρι το καλοκαίρι κανείς δεν είχε συζητηθεί περισσότερο. Το διαζύγιο με τον ΠΑΟΚ, η ματαίωση της επιστροφής του στην ΑΕΚ, ένα μουντιάλ στο οποίο έγινε εθνικό θέμα συζήτησης η παρουσία του στην ενδεκάδα – είναι τα μεγάλα κεφάλαια μιας χρονιάς γεμάτης περιπέτειες. Και η επιστροφή στον Ατρόμητο θα φέρει κι άλλες.
2) Κώστας Μήτρογλου. Το 2014 ξεκίνησε με τον ίδιο πρωταγωνιστή σε μια μεταγραφή ρεκόρ από τον Ολυμπιακό στη Φούλαμ. Ολοκληρώθηκε με τον ίδιο πρωταγωνιστή σε μια σειρά από συζήτησης για την προσφορά του στον Ολυμπιακό μετά την επιστροφή του, την φόρμα του, την καθοριστικότητα του. Ενας τραυματισμός, ένα μέτριο μουντιάλ, μια επιστροφή: όλα θέματα ατελείωτων συζητήσεων.
1) Γιώργος Καραγκούνης. Είχε μια από κάθε άποψη εντυπωσιακή χρονιά. Η είσοδος του 2014 τον βρήκε να αγωνίζεται στην Φούλαμ και στην ολοκλήρωσή του έτους ο ίδιος άνθρωπος είναι τεχνικός διευθυντής της Εθνικής ομάδας και για πολλούς μελλοντικός πρόεδρος της ομοσπονδίας! Στο μεσοδιάστημα ο Κάρα έζησε το απόλυτο παραμύθι στη Βραζιλία αποχαιρετώντας την Εθνική και κρεμώντας τα παπούτσια του με τον πλέον θεαματικό τρόπο. Ο μόνος άνθρωποςστην Ελλάδα που μπορεί να θυμάται το 2014 ως κάτι το υπέροχο.