X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

OPINIONS

Οι καλύτεροι και οι χειρότεροι της Premier League

Η Premier League ολοκληρώθηκε την Κυριακή και ο Αντώνης Τσιράκης γράφει για τον καλύτερο παίκτη της χρονιάς, τον καλύτερο νεαρό, τον πιο βελτιωμένο ποδοσφαιριστή, τη μεταγραφή που έκανε αίσθηση, τον καλύτερο και τον χειρότερο προπονητή, όπως και την καλύτερη και τη χειρότερη ενδεκάδα.

Αυλαία έπεσε την Κυριακή στην Premier League με την τέταρτη θέση που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League να καταλαμβάνεται από την Άρσεναλ, την τελευταία επί της ουσίας εκκρεμότητα που είχε μείνει, καθώς γνωρίζαμε εκ των προτέρων τόσο τον πρωταθλητή όσο και τις ομάδες που θα υποβιβαστούν.

Εκπλήξεις όσον αφορά αυτούς που βγήκαν στην Ευρώπη ή εκείνους που υποβιβάστηκαν δεν υπήρχαν, όμως, κάποιες ομάδες ξεχώρισαν είτε λόγω της βαθμολογικής τους συγκομιδής είτε λόγω του θεάματος που προσέφεραν, ενώ άλλες απογοήτευσαν.

Το ίδιο ισχύει και με τους πρωταγωνιστές, δηλαδή τους παίκτες και τους ποδοσφαιριστές. Άλλοι ξεχώρισαν, άλλοι βελτιώθηκαν αισθητά, άλλοι έγιναν σύνθημα στα χείλη των οπαδών κι άλλοι απογοήτευσαν ή διέψευσαν τις προσδοκίες που υπήρχαν. Εμείς θα δώσουμε τα δικά μας Oscar και Χρυσά Βατόμουρα (τώρα που έγιναν όλα τα αποτελέσματα γνωστά).

Καλύτερος παίκτης

Μπορεί να σάρωσε τα βραβεία ο Γκάρεθ Μπέιλ, αλλά κατ' εμέ καλύτερος παίκτης της χρονιάς ήταν ο Λουίς Σουάρες. Αρχικά μόνο οι δυο τους άξιζαν να διεκδικήσουν μέχρι τέλους το βραβείο, αλλά ο Ουρουγουανός στα σημεία ήταν καλύτερος. Αναδείχτηκε δεύτερος σκόρερ του πρωταθλήματος έχοντας παίξει πέντε αγώνες λιγότερους από τον Ρόμπιν φαν Πέρσι, ήταν πρώτος σε ντρίμπλες και αποτέλεσε το σημείο αναφοράς της Λίβερπουλ. Ο Μπέιλ ναι μεν ήταν φαντασιτκός στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος, όμως, μέχρι τον Νοέμβριο δεν ξεχώριζε, σε αντίθεση με τον Σουάρες που διατηρήθηκε σε πολύ υψηλό επίπεδο όλη τη χρονιά.

2012 GETTY IMAGES

Καλύτερος νεαρός

Δε γίνεται να βγαίνει καλύτερος νεαρός ο Γκάρεθ Μπέιλ, ο οποίος είναι 23. Το βραβείο εκτιμώ ότι θα έπρεπε να πηγαίνει σε παίκτες κάτω των 21. Ο Ρομελού Λουκακού ήταν εξαιρετικός, όμως, το βραβείο πηγαίνει στον Λουκ Σο, διότι δεν ήταν πολλοί εκείνοι που τον γνώριζαν μέχρι φέτος. Ο 17χρονος αριστερός μπακ της Σαουθάμπτον έκλεψε τις εντυπώσεις και ταυτόχρονα τις καρδιές αρκετών ομάδων με τις Τσέλσι και Άρσεναλ να παρακολουθούν πιο στενά την περίπτωσή του.

Καλύτερος προπονητής

Σχεδόν κανένας προπονητής δεν κατάφερε να βάλει τη σφραγίδα του ή ν' αλλάξει την ομάδα του φέτος. Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον πήρε περίπατο το πρωτάθλημα, χωρίς όμως να κάνει κάτι εντυπωσιακό, ο Ντέιβιντ Μόγιες δεν μπόρεσε τελικά να βγάλει την Έβερτον στην Ευρώπη, ούτε ο Αντρέ Βίλας Μπόας την Τότεναμ στο Champions League. Από τις λίγες εξαιρέσεις ο Στιβ Κλαρκ που έβγαλε 8η την Γουέστ Μπρομ. Το βραβείο, όμως, πάει στον Μίκαελ Λάουντρουπ, τον προπονητή που βγήκε ένατος με τη Σουόνσι, έπαιξε εξαιρετικό ποδόσφαιρο, έκανε απόλυτα επιτυχημένες μεταγραφές και κυρίως χάρισε έναν τίτλο στους "κύκνους", τον πρώτο μεγάλο στην ιστορία τους.

Καλύτερη ενδεκάδα

Ήταν μία χρονιά στην οποία δεν εντυπωσίασαν οι τερματοφύλακες, ενώ λόγω της κακής απόδοσης κάποιων βρίσκεις με το ζόρι κεντρικούς αμυντικούς που να ξεχώρισαν. Αντιθέτως, υπήρχαν πάρα πολλοί μεσοεπιθετικοί και στράικερ, οι οποίοι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μπουν στην καλύτερη ενδεκάδα. Οι αδικημένοι από τις επιλογές μας είναι οι Σάντι Καθόρλα, Ρομελού Λουκακού, Κριστιάν Μπεντέκ, Μάικλ Κάρικ και Μίτσου.

Αναλυτικά αυτοί που την απαρτίζουν (4-4-2): Ασμίρ Μπέγκοβιτς (Στόουκ) - Πάμπλο Σαμπαλέτα (Μαν. Σίτι), Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς (Τσέλσι), Γιαν Βερντόνχεν (Τότεναμ), Λέιτον Μπέινς (Έβερτον) - Γιάγια Τουρέ (Μαν. Σίτι), Μαρουάν Φελαϊνί (Έβερτον) - Χουάν Μάτα (Τσέλσι), Γκάρεθ Μπέιλ (Τότεναμ) - Λουίς Σουάρες (Λίβερπουλ), Ρόμπιν φαν Πέρσι (Μαν. Γιουνάιτεντ).

Ο πιο βελτιωμένος παίκτης

Η εύκολη λύση θα ήταν ο Ρομελού Λουκακού. Ο Βέλγος, ο οποίος πέρυσι δεν έπαιζε στην Τσέλσι έδειξε και με το παραπάνω γιατί θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Ευρώπης. Ωστόσο, η μεγάλη διαφορά είναι πως πήρε ευκαιρίες, όχι τόσο ότι έκανε πράγματα που δε μας είχε δείξει στους "μπλε". Αντιθέτως, εκείνος που εμφανίστηκε άλλος παίκτης ήταν ο Τζόρνταν Χέντερσον. Πέρυσι έκανε λόγω και του τρόπου με τον οποίο τον χρησιμοποιούσε ο Κένι Νταλγκλίς πολύ μέτρια χρονιά. Το καλοκαίρι ο Μπρένταν Ρότζερς προσπάθησε να τον παραχωρήσει, αλλά ο νεαρός Άγγλος τελικά έμεινε και δικαιώθηκε για την επιλογή του. Πέτυχε πέντε γκολ, έδωσε τέσσερις ασίστ, κάλυπτε σε κάθε παιχνίδι πολύ μεγάλες αποστάσεις και αποδείχτηκε ένα πολύτιμο εργαλείο.

Η μεταγραφή της χρονιάς

Δε θα μπορούσε να είναι άλλη από αυτή του Μίτσου. Εξαιρετική σεζόν για πρωτοεμφανιζόμενος στην Premier League έκανε ο Κριστιάν Μπεντέκ, ο οποίος συμμετείχε στο 49% των γκολ της Άστον Βίλα(!), αλλά το Oscar πάει στον Ισπανό και σ' εκείνους που κατάφεραν να τον εντοπίσουν και να τον αγοράσουν με μόλις 2 εκατομμύρια λίρες. Με 18 γκολ, δύο ασίστ κι ένα τρόπαιο στη συλλογή του η τιμή του έχει εκτοξευτεί και η Σουόνσι διαρρέει πως τον παραχωρεί πλέον με ένα ποσό πάνω από τα 30 εκατομμύρια λίρες...

Ο χειρότερος προπονητής

Ήταν ούτως ή άλλως το ακλόνητο φαβορί και δικαιολογημένα. Κακή δουλειά έκαναν και οι Μαρκ Χιουζ, Χάρι Ρέντναπ και Μάρτιν Ο'Νιλ, αλλά κανείς δεν μπορεί να συγκριθεί με τον Ρομπέρτο Μαντσίνι. Όχι μόνο άλλαξε πρόσωπα και συστήματα σε μία ομάδα που είχε πάρει το πρωτάθλημα, όχι μόνο έχασε το κύπελλο από τη Γουίγκαν και το πρωτάθλημα από πολύ νωρίς έχοντας το καλύτερο υλικό στη λίγκα, αλλά κατάφερε να πλακωθεί και με όλους σχεδόν τους παίκτες του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ακόλουθη ατάκα που ακούστηκε στα αποδυτήρια μετά την ανακοίνωση της απόλυσής του από παίκτη: "Κρίμα που αύριο έχουμε αγώνα με τη Ρέντινγκ και δεν μπορούμε να το γιορτάσουμε".

Η χειρότερη ενδεκάδα

Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις στη χειρότερη ομάδα της χρονιάς δεν μπαίνουν οι παίκτες με τις μικρότερες δυνατότητες. Αντιθέτως επιλέχθηκαν παίκτες που είναι πολύ καλοί, έχουν μεγάλες δυνατότητες και δεν κατάφεραν να το δείξουν. Δε θα ήταν είδηση, δηλαδή, να υπάρχει σε αυτή την ενδεκάδα ο Αντρέι Αρσάβιν, ο οποίος αγνοείται επί της ουσίας, ο Ουσάμα Ασαϊντί, που έπαιξε μόνο τέσσερα παιχνίδια ως αλλαγή, ή ο Έμερσον Μπόις, παίκτης περιορισμένων δυνατοτήτων. Τρανό παράδειγμα η επιλογή του καλύτερου τερματοφύλακα της Premier League, Τζο Χαρτ, ο οποίος ήταν κάκιστος όλη τη σεζόν, με τις γκάφες να διαδέχονται η μία την άλλη.

Αναλυτικά η ενδεκάδα: Τζο Χαρτ (Μαν. Σίτι) - Ζοζέ Μποσίνγουα (ΚΠΡ), Τζον Τέρι (Τσέλσι), Γκάρι Κάλντγουελ (Γουίγκαν), Αρμάν Τραορέ (ΚΠΡ) - Τομ Χάντλστοουν (Τότεναμ), Σαμίρ Νασρί (Μαν. Σίτι), Βουρνόν Ανίτα (Νιούκαστλ) - Γκαστόν Ραμίρες (Σαουθάμπτον), Ντάνι Γκρέιαμ (Σουόνσι), Νίκιτσα Γιέλαβιτς (Έβερτον).

Αδικούνται που δε βρίσκονται στην ενδεκάδα οι Κρις Σάμπα, Γκάρεθ Μπάρι, Νουρί Σαχίν, Τζον Χάιτινχα, Μαϊκόν, Τζούνιορ Χόιλετ και Παπίς Σισέ. Ωστόσο, ο καθένας δεν μπήκε για διαφορετικούς λόγους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ