Η ομάδα πάνω από τα πρόσωπα
Ο Αρης Λαούδης γράφει για το ξενύχτι των τεσσάρων στη Μόσχα και εξηγεί τι είναι αυτό που πείραξε τον Παναθηναϊκό και πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί μια τέτοια κατάσταση.
Αν το περιστατικό ήταν μεμονωμένο δεν θα ενοχλούσε τόσο τον Πασκουάλ και τον Γιαννακόπουλο. Αν συνέβαινε σε οποιαδήποτε ομάδα τότε πιθανότατα να μην είχε πάρει την ανάλογη έκταση και να μην υπήρχε η ανάλογη αντίδραση με τα... πούλμαν, τα ποδήλατα και τα σχετικά σχόλια στα social media.
Το περιστατικό "πονάει" γιατί συνδέεται άμεσα με την κατάσταση που επικράτησε πέρυσι, μια κατάσταση που σε μεγάλο βαθμό οδήγησε τον Παναθηναϊκό να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές στο ρόστερ του. Ο Πασκουάλ έφτιαξε μια ομάδα θέλοντας πρώτα και πάνω απ' όλα να έχει ήσυχο το κεφάλι του, να αισθάνεται πως τα αποδυτήρια, η ομάδα είναι απολύτως ελεγχόμενα και πως δεν υπάρχουν περιστατικά σαν τα περσινά που οδήγησαν σε ακραίες αντιδράσεις και υπερβολές.
Ο Παναθηναϊκός λοιπόν δεν έχει τη διάθεση να ζήσει τα περσινά. Δεν έχει την πολυτέλεια να φτάσει Απρίλιος και Μάιος μήνας για να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους φαινόμενα. Φέτος ειναι αποφασισμένος να τα καταπολεμήσει από την αρχή, είναι αποφασισμένος να κλείσει μια και καλή το θέμα για να μην τον ταλαιπωρήσει όπως πέρυσι.
Εχει απόλυτο δίκιο ο Γιαννακόπουλος που λέει ότι "προέχει η ομάδα κι όχι το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό", αλλά οφείλει με τη σειρά του να αντιμετωπίσει την κατάσταση με μεγαλύτερη ψυχραιμία σε σχέση με πέρυσι. Το ότι ο Παναθηναϊκός κατέκτησε πέρυσι το πρωτάθλημα δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία της επιστροφής με το πούλμαν και ούτε είναι λογικό να αποδεχόμαστε τέτοιου είδους μέτρα.
Ο Παναθηναϊκός οφείλει να διαχειριστεί την κατάσταση, όπως θα την αντιμετώπιζε κάθε ομάδα. Με ηρεμία πρώτα απ' όλα. Αυτά είναι περιστατικά που οφείλει να τα αντιμετωπίσει ο προπονητής εντός των αποδυτηρίων. Είναι από τα θέματα που τα στέλνεις στη διοίκηση, όταν έχεις εξαντλήσει τις δυνατότητες για να το αντιμετωπίσεις face to face με τους παίκτες σου.
Ο Πασκουάλ έχει την εμπειρία να διαχειρίζεται τις καταστάσεις, έχει την περσινή διδακτική ιστορία και σε πρώτη φάση το επεισόδιο θα πρέπει να λήξει εντός των τειχών. Αν δεν τα καταφέρει, τότε επιστρατεύει τη διοίκηση κι αν πάλι έχουμε τα ίδια, τότε η ομάδα πρέπει να είναι πάνω από πρόσωπα και συμβόλαια. Κι αυτό δεν θα πρέπει να τραβήξει μέχρι τον Μάιο, ούτε καν μέχρι τον Νοέμβριο, αν τα φαινόμενα επαναληφθούν...
Αν η διοίκησή έχει εξαντλήσει τα περιθώρια από πέρυσι με τους συγκεκριμένους παίκτες, τότε θα έπρεπε να σκεφτεί διπλά και τριπλά το ζήτημα της ανανέωσης των συμβολαίων. Από την στιγμή που οι "πράσινοι" ήξεραν, θα έπρεπε να το λάβουν υπόψη τους, όταν αποφάσιζαν να επεκτείνουν την συνεργασία με κάποιους από τους "παραβάτες".
Επαγγελματίες παίκτες είναι κι όχι 18χρονα που θα τους μάθεις τι θα πει επαγγελματισμός. Οποιος σέβεται τον εαυτό του σέβεται το συμβόλαιό του, σέβεται τους κανόνες της ομάδας. Οποιος δεν σέβεται τα παραπάνω και ξεπερνά τα όρια δεν μπορείς να πιστεύεις ότι θα τον συνετίσεις επειδή του ανανέωσες το συμβόλαιο.
Από 'κει και πέρα, όσον αφορά στο αγωνιστικό, προκύπτουν 10 συμπεράσματα από τα φιλικά που έδωσαν οι "πράσινοι" στο "Γκομέλσκι Καπ" και όχι μόνο:
1. Επιβεβαιώθηκε ότι ο Πασκουάλ έχει πάρει ρίσκο υψηλού κινδύνου με τη φροντ λάιν. Ο Βουγιούκας έχει τις γνωστές αδυναμίες και ο Ογκαστ έλλειψη εμπειριών από υψηλό επίπεδο. Ο Παναθηναϊκός παρουσίασε προβλήματα μέσα στη ρακέτα, τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει ο Τζέιμς Γκιστ. Ενδεχομένως ο Αμερικανός να επωμιστεί μεγαλύτερο φορτίο απ' αυτό που του αναλογεί, περισσότερες ευθύνες και μάλιστα σε μια θέση που μέχρι πρότινος κάλυπτε από ανάγκη.
2. Η περιφέρεια είναι πιο η πιο ποιοτική των τελευταίων χρόνων. Μπορεί οι Ρίβερς, Λοτζέσκι να μην έχουν βρει ακόμη ρυθμό, αλλά ελάχιστες ομάδες στην Ευρωλίγκα έχουν τόσους ικανούς σουτέρ που ξεχνάς ποιος είναι στο παρκέ και ποιος στον πάγκο. Το ζήτημα πλέον είναι στο κατά πόσο η ομάδα θα δουλέψει σωστά για να βγουν τα ελεύθερα σουτ. Δουλειά άλλωστε του προπονητή δεν είναι η "καλή μέρα" των σουτέρ, αλλά να βρει τον τρόπο ώστε τα 7 από τα 10 σουτ να είναι χωρίς άμυνα.
3. Ο Ντένμον δεν είναι αντι-Φελντέιν, αλλά δεν είναι και αντί-Τζέιμς. Είναι πολύ καλύτερος του πρώτου, λιγότερο ποιοτικός, αλλά πιο χρήσιμος του δεύτερου. Ο Πασκουάλ τον πίστευε από την αρχή και τα πρώτα δείγματα είναι θετικά. Ο Ντένμον είναι παίκτης που "κολλάει" περισσότερο σε μια ομάδα που έχει ψηλά τον πήχη σε σχέση με τον Τζέιμς. Είναι καλός σουτερ, δημιουργεί φάσεις για τον εαυτό του, δεν έχει αυτό το απρόβλεπτο, αλλά το βασικό ζητούμενο είναι η διάρκεια.
4. Ο Καλάθης δεν βγάζει τη χρονιά μόνος του και γι αυτό η επιστροφή του Λεκαβίτσιους είναι κομβική. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει το περιθώριο να περάσει τα περσινά με τον Νικ που έπαιζε 35 λεπτά ανά παιχνίδι. Για να έχει ελπίδες για την υπέρβαση θα πρέπει ο Λεκαβίτσιους να πάρει 10-15 ποιοτικά λεπτά κι ο Καλάθης να κατέβει στα 25. Οταν ο Λιθουανός πατήσει παρκέ, τότε θα κρίνουμε την επιλογή του Πασκουάλ και το πόσο ταιριάζει στην ομάδα.
5. Ο Πασκουάλ έχει να διαχειριστεί πολλούς ημίψηλους παίκτες με αθλητικά προσόντα που μπορούν να απλώσουν "δίχτυ προστασίας" στην άμυνα. Με Ρίβερς, Αντετοκούνμπο, Σίνγκλετον, Γκιστ στην ίδια πεντάδα , ο Παναθηναϊκός έχει τη δυνατότητα να παίξει όλων των ειδών τις πιεστικές άμυνες. Από το να κυνηγήσει στα 3/4 του παρκέ, να αντιμετωπίσει τα πικ εντ ρολ, να φωνάξει «παρών» στις περιστροφές, να κάνει "παγίδες" για να κλέψει μπάλες και να τρέξει στον αιφνιδιασμό.
6. Από πέρυσι ο Παναθηναϊκός είχε ανάγκη από τον παίκτη/παίκτες εκείνους που θα έβγαζαν τα κάστανα από τη φωτιά. Την προσωπικότητα που θα έπαιρνε τη μπάλα στα δύσκολα και θα έδινε τη λύση. Τόσο στον αγώνα με την Νταρουσάφακα όσο και στο παιχνίδι με τη Χίμκι, οι "πράσινοι" παρουσίασαν τη παιδική τους ασθένεια. Δεν είχαν τον παίκτη που θα βγει μπροστά και θα πάρει το δύσκολο σουτ. Φέτος, η περιφέρεια διαθέτει Λοτζέσκι, Ρίβερς, Ντένμον, Παππά, Καλάθη και σίγουρα κάποιοι εξ αυτών θα πρέπει να βγουν λίγο πιο μπροστά από τους άλλους για να τελειώνουν "κλειστά" ματς.
7. Τα κενά διαστήματα είναι στοιχείο που πρέπει να "εξαφανιστεί" από τους προβληματισμούς του Πασκουάλ, αν θέλουμε να συζητάμε για κάτι περισσότερο από την 8άδα. Καμία μεγάλη ομάδα δεν έχει περιθώριο να "χαρίζει" διαφορές. Ο Παναθηναϊκός το 'χει κάνει σε όλα τα φιλικά μέχρι σήμερα, δείγμα της έλλειψης συγκέντρωσης και "καθαρού" μυαλού ανά διαστήματα. Οι περισσότερες ομάδες στην Ευρωλίγκα δεν επιτρέπεται να έχουν κενά σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο-τριών λεπτών, οι "πράσινοι" είχαν πολλά τέτοια διαστήματα και μάλιστα σε μεγαλύτερο χρόνο.
8. Το καλοκαίρι ο Πασκουάλ επέλεξε παίκτες που... μαρτυρούν στις ελεύθερες βολές. Ο Αντετοκούνμπο, ο Ογκαστ είναι παιδιά που δυσκολεύονται από τη γραμμή κι αυτό είναι ένα στοιχείο που θα το βρει μπροστά του ο Παναθηναϊκός. Πόσω μάλλον, αν αυτό γενικευτεί και οι "πράσινοι" τελειώνουν τα ματς με ποσοστό που δεν ξεπερνά το 65%. Στα περισσότερα φιλικά η ομάδα του Πασκουάλ είχε πρόβλημα στο συγκεκριμένο κομμάτι κι αυτό προκαλεί εκνευρισμό, εκτός όλων των άλλων.
9. Ο Πασκουάλ έκανε μια συνειδητή επιλογή το καλοκαίρι. Αύξησε την ποσότητα των παικτών, μεγάλωσε το rotation για να ανταποκριθεί καλύτερα στις μεγάλες απαιτήσεις της χρονιάς. Ο Παναθηναϊκός είναι πιο "γεμάτος", έχει σαφώς περισσότερους έτοιμους παίκτες σε σχέση με πέρυσι. Μπορεί το ρόστερ να μην έχει 12 παίκτες που θα έπαιρναν 8 με άριστα το 10, αλλά έχει μια 12άδα που είναι σαφώς πιο... έτοιμη για όλα σε σχέση με την περσινή.
10. Η Stoiximan.gr Basket League ξεκινάει σε μια εβδομάδα κι όποιος πιστεύει ότι έχει ολοκληρωμένη εικόνα για το ντέρμπι Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού θα πει ψέμματα. Η ανετοιμότητα των ομάδων σε συνδυασμό με την εποχή που αγωνίζονται μου θυμίζει τις εποχές... Βράνκοβιτς, Πάσπαλι και κάτι σκορ 42-40! Τόσο οι "πράσινοι" όσο και οι "ερυθρόλευκοι" είναι παντελώς ανέτοιμοι, με αποτέλεσμα η εκτίμηση να είναι κάτι περισσότερο από ριψοκίνδυνη.
Photo credits: Eurokinissi