Μιλγουόκι Μπακς - ΝτεΜάρκους Κάζινς: Μηδενικό ρίσκο, ρεαλισμός και τεράστιο potential
Το βιογραφικό και οι διακρίσεις, η βόμβα του Βοϊναρόφσκι και τα πρόστιμα, οι τραυματισμοί, το ρίσκο των Μπακς, το trade που δεν έγινε και το Depth Chart όταν Μιλγουόκι θα έχει πλήρες ρόστερ. Ο Χάρης Σταύρου εξηγεί γιατί στο Μιλγουόκι πόνταραν στον ΝτεΜάρκους Κάζινς και ξεχωρίζει τα στοιχεία που θα εκτοξεύσουν ή θα "πνίξουν" από νωρίς αυτόν τον αναπάντεχο γάμο.
Η είδηση της συμφωνίας των Μπακς με τον ΝτεΜάρκους Κάζινς προκάλεσε έκπληξη το βράδυ της Κυριακής (29/11), για πολλούς λόγους. Η ομάδα του Μιλγουόκι είχε ανοιχτή την 15η θέση στο ρόστερ, η σημαντικότερη ανάγκη της ήταν ένας ψηλός, η αγορά δεν πρόσφερε πολλές αξιόλογες επιλογές και με τον Μπρουκ Λόπεζ εκτός δράσης, για άγνωστο χρονικό διάστημα (έχει παίξει μόνο στην πρεμιέρα της σεζόν), ο GM Τζον Χορστ κι ο Μάικ Μπουντενχόλζερ κατάλαβαν ότι κάπως έπρεπε να ελαφρύνει το φορτίο που κουβαλούν το τελευταίο διάστημα μόνοι τους στη ρακέτα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και ο Μπόμπι Πόρτις.
Γιατί, όμως, ο Κάζινς; Γιατί να ποντάρουν οι Μπακς αυτό που έχουν χτίσει τα τελευταία οκτώ-εννέα χρόνια σε έναν τόσο, μα τόσο εκκεντρικό χαρακτήρα; Γιατί να ζουν με το άγχος αν θα μείνει υγιής; Και κυρίως, σε ποιον ρόλο μπορεί να ανταπεξέλθει ο 31χρονος ύψους 2μ.08 ψηλός; Καλά ερωτήματα, που έχουν όλα απάντηση. Για αρχή, ας δούμε τι έχει πετύχει στην καριέρα του το νέο Ελάφι.
Το βιογραφικό του
Γεννημένος στις 13 Αυγούστου του 1990 στην Αλαμπάμα, ο Κάζινς έπαιξε στο Λύκειο Τζον ΛεΦλόρ και σε όλα τα ματς των κορυφαίων νεαρών (McDonald's, Nike Hoop Summit, Jordan Brand Classic), πριν φορέσει την φανέλα του θρυλικού Κεντάκι. Έδωσε τα χέρια με το Αλαμπάμα-Μπέρμιγχαμ, έκανε πίσω, συμφώνησε με το Μέμφις, έκανε ξανά πίσω όταν αποχώρησε ο Τζον Καλιπάρι και τον ακολούθησε στο Κεντάκι. Εκεί έπαιξε σε μια... Dream Team με τον Ντάριους Μίλερ, τον Τζον Γουόλ, τον Έρικ Μπλέντσο, τον Ντάνιελ Όρτον, τον ΝτιΆντρε Λίγκινς, τον Ραμόν Χάρις και τον Πάτρικ Πάτερσον, έφτασε στους 8 και ηττήθηκε από το Γουέστ Βιρτζίνια σε μία από τις πιο παταγώδεις αποτυχίες στην ιστορία του NCAA.
Στις 24 Ιουνίου του 2010, αφού προηγουμένως είχε αποχαιρετήσει το Κεντάκι, ο Κάζινς είδε Γουίζαρντς (Τζον Γουόλ), Σίξερς (Έβαν Τέρνερ), Νετς (Ντέρικ Φέιβορς) και Τίμπεργουλβς (Γουέσλι Τζόνσον) να τον προσπερνούν, τους Σακραμέντο Κινγκς να τον επιλέγουν στο νούμερο 5 του Draft και έτσι ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα. Μέλος της κορυφαίας rookie πεντάδας, ο νεαρός τότε σέντερ έκλεισε την πρώτη του σεζόν με 14.1 πόντους, 8.6 ριμπάουντ, 2.5 ασίστ, ένα κλέψιμο και ένα μπλοκ ανά 28.5 λεπτά, πριν οι αριθμοί του πάρουν την... ανηφόρα.
Οι διακρίσεις και η βόμβα του Βοϊναρόφσκι
Τέσσερις φορές All-Star (2015, 2016, 2017, 2018), δύο φορές μέλος της δεύτερης καλύτερης πεντάδας (2015 και 2016), ο Κάζινς υπήρξε για μία περίοδο ο πιο πληθωρικός σέντερ του ΝΒΑ, αλλά και μια πυρηνική βόμβα στα αποδυτήρια των Κινγκς, οι οποίοι κουράστηκαν από τα καπρίτσια του και στις 19 Φεβρουαρίου του 2017 τον έστειλαν στην Νέα Ορλεάνη.
Για την ακρίβεια, του είπαν να μείνει εκεί και ναι, αυτή είναι μια ωραία ιστορία.
Ήταν βράδυ Κυριακής, το NBA All-Star Weekend 2017 είχε μόλις ολοκληρωθεί και ξαφνικά, στην αίθουσα Τύπου στην οποία βρισκόταν το SPORT24, γέμισε με ήχους notifications. Ο Έιντριαν Βοϊναρόφσκι, που τότε εργαζόταν στο Yahoo, τουϊταρε πως οι Κινγκς έστειλαν τον Κάζινς στους Πέλικανς και οι δεκάδες δημοσιογράφοι έμειναν άναυδοι, κοιτάζοντας ο ένας τον άλλο με έκπληξη. Δύο λεπτά μετά, ο νεαρός σέντερ ξεκινούσε τις δηλώσεις του σε άλλη γωνία του γηπέδου, χωρίς να γνωρίζει ότι οι Κινγκς τον έχουν ανταλλάξει. Ο υπεύθυνος των Κινγκς ζήτησε ερωτήσεις σχετικές με το All-Star Game, ο Κάζινς ρώτησε "γιατί, τι άλλες ερωτήσεις μπορούν να γίνουν;" και τότε ενημερώθηκε γι' αυτό που είχε μόλις προηγηθεί.
Στους Πέλικανς έπαιξε στο πλευρό του Άντονι Ντέιβις για 17 ματς τη σεζόν 2016/17 και για 48 ματς τη σεζόν 2017/18, πριν ξεκινήσουν οι διαδοχικοί τραυματισμοί που φρέναραν την καριέρα του με αποτέλεσμα να ψάχνει δεκαήμερα συμβόλαια πέρυσι προς το τέλος της χρονιάς και μια ευκαιρία φέτος από νωρίς στη σεζόν.
Οι τραυματισμοί
Σε ενάμιση χρόνο, από τον Ιανουάριο του 2018 έως τον Αύγουστο του 2019, ο Κάζινς υπέστη τρεις πραγματικά πολύ σοβαρούς τραυματισμούς. Στις 26/1/2018 έκοψε τον αριστερό αχίλλειο τένοντά του σε αγώνα των Πέλικανς με τους Μπλέιζερς και στις πέντε ημέρες μετά υποβλήθηκε σε επέμβαση που τον κράτησε εκτός δράσης για έναν χρόνο.
Ως free agent δυσκολεύθηκε να βρει συμβόλαιο το καλοκαίρι του 2019, πήρε μια μικρή συμφωνία για να γίνει μέλος των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, έπαιξε για πρώτη φορά μαζί τους στις 18/1/2019 και στις 16 Απριλίου τραυματίστηκε ξανά, καθώς υπέστη ρήξη αριστερού τετρακέφαλου. Πείσμωσε, πιέστηκε για να αγωνιστεί στα playoffs, ήταν όμως φάντασμα του καλού εαυτού του.
Τον Ιούλιο του 2019 έδωσε τα χέρια με τους Λέικερς, όμως υπέστη ρήξη χιαστού τον Αύγουστο σε αγώνα εκτός ομάδας και όλα γκρεμίστηκαν για τρίτη φορά μέσα σε ενάμιση έτος. Έμεινε στην ομάδα μέχρι τον Φεβρουάριο και αντικαταστάθηκε από τον Μαρκίφ Μόρις. Τον Δεκέμβριο του 2020 συμφώνησε με τους Ρόκετς, τον Φεβρουάριο του 2021 αποδεσμεύθηκε, τον Απρίλιο πήγε με δεκαήμερο συμβόλαιο στους Κλίπερς, υπέγραψε τελικά έως το τέλος της σεζόν και ήταν θετικός.
Ο χαρακτήρας και τα πρόστιμα
Ο Κάζινς δεν ήταν ποτέ εύκολος άνθρωπος, δεν ήταν καλός επαγγελματίας, αλλά δεν βρέθηκε και σε έναν οργανισμό ικανό να τον βοηθήσει στα παραγωγικά του χρόνια. Ούτε οι Κινγκς, ούτε οι Πέλικανς ήταν ομάδες ικανές να τον τιθασεύσουν.
Έχει μαλώσει με προπονητές, έχει μαλώσει με συμπαίκτες, έχει ειρωνευθεί επιλογές σε Draft όπως εκείνη που έκαναν στο Σακραμέντο με τον Γιώργο Παπαγιάννη, έχει μαλώσει με δημοσιογράφους, γενικώς έχει μαλώσει με όποιον βρέθηκε απέναντί του και φυσικά έχει μαλώσει με το μισό ΝΒΑ. Μπορεί στα 31 του να αλλάξει και να βοηθήσει πραγματικά; Να πνίξει τα συναισθήματά του και να βάλει το "εγώ" κάτω από το "εμείς"; Να ενσωματωθεί στο σύνολο, να αποδεχθεί τον ρόλο του και να μην ενδιαφέρεται για τα λεπτά και για τα στατιστικά του; Ρητορικά ερωτήματα, αν και τα περισσότερα από αυτά θα απαντηθούν τους επόμενους μήνες.
Προς το παρόν, ο Κάζινς έχει εκτός από απίθανα νούμερα στις καλές σεζόν του και μια τεράστια λίστα τεχνικών ποινών και προστίμων. Σκεφτείτε ότι κάθε τεχνική επιφέρει πρόστιμο 2.000 - 4.000 δολαρίων. Και τώρα φανταστείτε πόσες έχει δεχθεί για να φτάσει στα 1.104.890 δολάρια σε ποινές στην καριέρα του στο ΝΒΑ.
Πόσο ρισκάρουν οι Μπακς με τον Κάζινς;
Καθόλου. Κι αυτή δεν είναι μια απλή ανάγνωση της συμφωνίας των δύο πλευρών, αλλά η πραγματικότητα από τη στιγμή που ο 31χρονος σέντερ υπέγραψε μη εγγυημένο συμβόλαιο. Τι σημαίνει αυτό; Πως σε περίπτωση που δεν μπορεί να προσαρμοστεί, αγωνιστικά ή εξωαγωνιστικά, οι Μπακς έχουν το δικαίωμα να τον αποδεσμεύσουν χωρίς αποζημίωση για να ψάξουν σε διαφορετική κατεύθυνση τον παίκτη που θα τους ανεβάσει επίπεδο προς το τέλος της χρονιάς.
Οι πρωταθλητές χρειάζονταν έναν ψηλό:
α) ικανό να προσφέρει ως backup του Γιάννη και του Πόρτις όσο λείπει ο Λόπεζ
β) ικανό να κάνει τα... ρεπό των δύο και του Λόπεζ όταν εκείνος επιστρέψει
γ) ικανό να ματσάρει με τους backup σέντερ των contenders. Δεν είχαν αναπληρωματικό για να να παλέψει για παράδειγμα με τον Αντρέ Ντράμοντ των Σίξερς, με τον Χασάν Γουάιτσαϊντ των Τζαζ, με τον ΤζαΒέιλ ΜακΓκί των Σανς, με τον Νέρλενς Νόελ των Νικς, με τον ΝτιΆντρε Τζόρνταν των Λέικερς. Ο Κάζινς είναι ο παίκτης που συνδυάζει, στην θεωρία, κάθε ανάγκη των πρωταθλητών.
Γιατί αυτόν και γιατί όχι άλλον μέσω trade;
Ο Κάζινς είναι μεν ταλαιπωρημένος από τραυματισμούς και πιθανότατα παραμένει ένας εύθραυστος χαρακτήρας που μπορεί να γκρινιάξει, να φωνάξει, να τα βάλει με τους διαιτητές και με τους αντιπάλους, είναι όμως ακόμη 31 ετών και ενώ έχει βγάλει 92.54 εκατομμύρια δολάρια (πολλά λιγότερα από αυτά που θα μπορούσε να βγάλει υγιής και ισορροπημένος/επαγγελματίας), έχει κίνητρο για να γυρίσει σε καλό επίπεδο. Οι Μπακς του προσφέρουν κάτι περισσότερο. Να γυρίσει σε υψηλό επίπεδο και να διεκδικήσει το πρωτάθλημα που δεν πήρε με τους Γουόριορς.
Ο Κάζινς ταιριάζει αγωνιστικά στο Μιλγουόκι και με δεδομένο ότι μπαίνει σε έναν υγιή οργανισμό με σπουδαίους επαγγελματίες που εκτόξευσαν την καριέρα ενός άλλου εκρηκτικού χαρακτήρα, αυτόν του Μπόμπι Πόρτις, ξέρει ότι ίσως να μην έχει άλλη τέτοια ευκαιρία στο μέλλον. Χόλιντεϊ, Μίντλετον, Αντετοκούνμπο είναι leaders by example, οι Μπακς έζησαν πέρυσι τον φωνακλά Πι Τζέι Τάκερ και πλέον δεν φοβούνται κανέναν χαρακτήρα, ειδικά από τη στιγμή που μιλάμε για ένα μη εγγυημένο συμβόλαιο το οποίο μπορεί να ακυρωθεί ανά πάσα στιγμή.
Ποιητής στο low post, ο Κάζινς μπορεί ακόμη να κάνει θραύση κοντά στο καλάθι με το μέγεθος, τη δύναμη και το ρεπερτόριό των κινήσεών του. Σπουδαίος ριμπάουντερ, έξυπνος αμυντικός και above average πασέρ, ειδικά όταν παγιδεύεται, ο 31χρονος σέντερ έχει μεν χάσει την αθλητικότητα και την εκρηκτικότητά του, ήταν ωστόσο πάντα ένας έξυπνος μπασκετμπολίστας που γνώριζε τα βασικά του μπάσκετμπολ. Γι' αυτό και αν βρει ρυθμό και κυρίως αν μείνει μακριά από νέες ατυχίες, έχει τις ικανότητες για να βοηθήσει τους Μπακς.
Ο Κάζινς έχει συνυπάρξει με "Γιάννη" στο παρελθόν, με τον Άντονι Ντέιβις στους Πέλικανς και η συνεργασία τους ήταν άψογη. Στο Μιλγουόκι μπορεί να παίξει είτε με τον Αντετοκούνμπο, ως δεύτερος πολιορκητικός κριός, είτε με τον Πόρτις που εκτελεί με απίθανα ποσοστά από το τρίποντο. Δεν μπορεί να συνυπάρξει, φυσικά, με τον Μπρουκ Λόπεζ, όμως ούτως ή άλλως πηγαίνει στους Μπακς για να παίζει πίσω από εκείνον όταν με το καλό γυρίσει ο ψηλός των Ελαφιών.
Υπήρχαν παίκτες για να κυνηγήσουν ο Χορστ κι ο Μπουντενχόλζερ μέσω ανταλλαγής, υπήρχαν και καλά "δολώματα" για να προσελκύσουν ομάδες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τι δείχνει το γεγονός ότι προτιμήθηκε ένας free agent; Αν και είναι πολύ νωρίς και είναι αρκετά πιθανό να δούμε κάποια ανταλλαγή από τους πρωταθλητές, φαίνεται ότι προς το παρόν ο GM κι ο head coach εμπιστεύονται το υλικό τους, περιμένουν την επιστροφή των ΝτιΒιντσέντζο - Οτζελέγε για να αξιολογήσουν το πλήρες ρόστερ και αισθάνονται... καλά όταν σκέφτονται ότι θα μπουν με αυτούς τους 15+2 παίκτες στα playoffs.
Αντί επιλόγου, το Depth Chart που θα έχουν οι πλήρεις Μπακς:
PG: Τζρου Χόλιντεϊ, Τζορτζ Χιλ, Τζάστιν Ρόμπινσον (2W), Γιώργος Καλαϊτζάκης
SG: Γκρέισον Άλεν, Ντόντε ΝτιΒιντσέντζο, Ρόντνι Χουντ
SF: Κρις Μίντλετον, Πατ Κόνατον, Θανάσης Αντετοκούνμπο, Τζόρνταν Νουόρα
PF: Γιάννης Αντετοκούνμπο, Μπόμπι Πόρτις, Σέμι Οτζελέγε
C: Μπρουκ Λόπεζ, ΝτεΜάρκους Κάζινς, Σάντρο Μαμουκελασβίλι (2W)