NBA All-Star Weekends: Μύθοι και πραγματικότητες
Τα τεράστια κέρδη της διοργάνωσης ενός All-Star Weekend, η απάντηση στο ερώτημα "πότε θα δούμε ένα ανταγωνιστικό All-Star Game" και τα... περιφερειακά του τριημέρου που έχουν τη δική τους σημασία. Γράφει ο Χάρης Σταύρου από το Σολτ Λέικ Σίτι.
Ακόμη ένα All-Star Weekend πέρασε στην ιστορία και για ακόμα μία φορά ο κόσμος αναρωτιέται τι πρέπει να γίνει ώστε το κυρίως πιάτο του ετήσιου εορταστικού τριημέρου του μπάσκετμπολ να έχει ανταγωνισμό και κατ' επέκταση ενδιαφέρον. Και όμως, η απάντηση είναι μία. Και η πραγματικότητα πολύ συγκεκριμένη. Αυτό είναι το All-Star Game και δεν θα αλλάξει, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το παιχνίδι αυτό καθεαυτό.
Αποστολή στο Σολτ Λέικ Σίτι: Χάρης Σταύρου
Το συζητήσαμε και στο Facebook LIVE με τον Βασίλη Σκουντή. Παίκτες εκατοντάδων εκατομμυρίων, στους οποίους στηρίζονται οργανισμοί δισεκατομμυρίων και μία Λίγκα 30 ομάδων, δεν υπάρχει περίπτωση να βάλουν τα χέρια και τα πόδια τους στη φωτιά, δεν υπάρχει περίπτωση να ρισκάρουν τη σεζόν και την καριέρα τους για έναν αγώνα επίδειξης. Είναι τόσο απλό, είναι τόσο λογικό και από τη στιγμή που τα χρήματα γίνονται όλο και περισσότερα (για αθλητές, για ομάδες, για το NBA), η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει.
Το σίγουρο είναι ότι μετά από πέντε All-Star Weekends μπορώ να πω με σιγουριά ότι το να ζεις από κοντά αυτό το φεστιβάλ είναι εντελώς διαφορετικό απο το να το παρακολουθείς τηλεοπτικά. Πρέπει να περπατήσεις στους δρόμους της πόλης, πρέπει να επισκεφθείς τις εκθέσεις, τα festivities, τις προπονήσεις και τις media days, πρέπει να δεις από κοντά το Basketball Without Borders με τα μεγαλύτερα ταλέντα των πέντε ηπείρων, πρέπει να μιλήσεις με τον κόσμο για να κατανοήσεις τα vibes αυτών των ημερών.
Οι αστέρες και ο τρόπος προσέγγισης
Το να μένεις στο media hotel (ξενοδοχείο το οποίο το NBA "καπαρώνει" στο 100%), είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να σου συμβεί. Καθόμαστε στο λόμπι δίπλα στον Τζούλιους Έρβινγκ και τον Άλεν Άιβερσον, μας χαιρετάει ο Σον Μάριον κι ο Πάου Γκασόλ, συζητάμε με συναδέλφους από κάθε πιθανό κι απίθανο μέρος, με ανθρώπους που βλέπουμε μία φορά τον χρόνο γιατί απλώς μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα, τον ίδιο σκοπό, την ίδια κάψα.
Απλώς σε αυτά τα τριήμερα, ουδείς θέλει να λειτουργήσει ως επαγγελματίας. Όλοι απολαμβάνουν το μπρέικ, όλοι θέλουν να ξεφύγουν από τη ρουτίνα, παίκτες, προπονητές, παράγοντες, δημοσιογράφοι. Λίγοι είναι εκείνοι που κυνηγούν ευκαιρίες και ακόμη λιγότεροι εκείνοι που επιστρέφουν στις βάσεις τους έχοντας κάνει κάτι μεγάλο. Εκείνοι που χάνουν πάντως τον ύπνο τους είναι ξεκάθαρα οι άνθρωποι του NBA, οι οποίοι δουλεύουν μήνες γι' αυτές τις τρεις ημέρες και πάντα προσφέρουν άψογες συνθήκες στους εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, ανθρώπους που συμμετέχουν στα All-Star Weekends.
Αρκεί να δει κάποιος τον Νίκολα Γιόκιτς για να καταλάβει ότι δεν είναι για όλους ευχάριστα αυτά τα φεστιβάλ. Ο άνθρωπος έφευγε στον αιφνιδιασμό και χαιρετούσε κάποιον στην εξέδρα, δεν είχε καταλάβει ότι η μπαλα πήγαινε προς το μέρος του και δεν νοιάστηκε κιόλας για το λάθος της ομάδας του. "Ξαφνιάστηκες που σε επέλεξαν έβδομο;" τον ρώτησαν στη συνέντευξη Τύπου, για να απαντήσει πως "ούτε εγώ θα με επέλεγα". Τόσο ειλικρινής, τόσο αφοπλιστικά ειλικρινής.
Τα κέρδη ενός All-Star Weekend
Το απόγευμα του Σαββάτου (18/2), ο Κομισάριος Άνταμ Σίλβερ ήταν ξανά εκεί για να απαντήσει στις ερωτήσεις μας. Πάντα στην press conference ενός τριημέρου ο λόγος του ξεκινάει με ευχαριστίες προς τη διοίκηση του οργανισμού που έχει αναλάβει τη διοργάνωση και προς τις τοπικές αρχές για την υποστήριξή τους. Αμέσως μετά καταθέτει μερικά νούμερα, που φέτος μας άφησαν με ανοιχτό το στόμα.
33.000 δωμάτια ενοικιάστηκαν, με τα ξενοδοχεία να πανηγυρίζουν και την οικονομία της πόλης να ανθίζει. Τα μαγαζιά γέμισαν, τα έσοδα του Σολτ Λέικ Σίτι έφτασαν τα 280 εκατομμύρια δολάρια και κάπως έτσι μία πόλη που ζει από τον τουρισμό χάρη στο Παρκ Σίτι, το περίφημο χειμερινό θέρετρο που βρίσκεται σε απόσταση μισής ώρας στα βουνά, πήρε μία τεράστια οικονομική ανάσα.
Σε αντίθεση με την Ευρώπη, όπου για παράδειγμα η EuroLeague δεν βρίσκει πόλεις για να διοργανώσει το Final Four, το NBA δέχεται προτάσεις σχεδόν απ' όλες τις αγορές του. Το 2024 θα βρεθεί στην Ιντιανάπολις και το 2025 μάλλον στο Μιλγουόκι.
Το Basketball Without Borders και τα ταλέντα
Αν ακολουθείτε το SPORT24, τότε σίγουρα γνωρίζετε πόση έμφαση δίνουμε στις μικρές ηλικίες. Στα τουρνουά εφήβων, στις μικρές εθνικές, στα ANGT της EuroLeague. Δεν υπήρχε λοιπόν περίπτωση να μην παρακολουθήσουμε το Basketball Without Borders στο προπονητήριο των Γιούτα Τζαζ, το οποίο βρίσκεται 7-8 λεπτά μακριά από το κέντρο της πόλης σε ένα ήσυχο μέρος.
Δεν πήγαμε εκεί για τον Αλέξανδρο Σαμοντούροβ, θα πηγαίναμε ακόμη κι αν δεν βρισκόταν Έλληνας στη λίστα με τα 40 ονόματα. 40 σπουδαία ταλέντα από 27 χώρες, από το Ιράν μέχρι τη Μαδαγασκάρη και από τη Γουινέα μέχρι την Αίγυπτο, η συνεργασία του NBA με τη FIBA έδωσε μια σπουδαία ευκαιρία σε αυτά τα παιδιά να δείξουν τι μπορούν να κάνουν μπροστά στους παράγοντες όλων των οργανισμών. Είδαμε τον Μασάι Ουτζίρι των Ράπτορς, είδαμε τον Ντάνι Έιντζ, είδαμε πολύ σημαντικά ονόματα να βρίσκονται εκεί και τις τρεις ημέρες.
Φυσικά είδαμε και απίθανα prospects. Ο Σαμοντούροβ τραυματίστηκε την πρώτη ημέρα και ενώ έσφιξε τα δόντια, δεν ήταν ο εαυτός του, σε ένα τριήμερο με απίστευτη ένταση, με απίστευτες μάχες σώμα με σώμα, με αυτά τα παιδιά να αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα. Αθλητές όπως ο Κιλιάν Μαλουαγιά, ο Μίρο Λιτλ, ο Μόντου Φαλ Τιάμ, ο Πακόμ Νταντιέ, ο Μοτιέγιους Κρίβας, ο Έλιοτ Καντό και ο Αδάι Μάρα Γκόμεθ θα παίξουν μπάσκετ σε υψηλό επίπεδο, όπως και ο Μάτας Μπουζέλις, ένας φόργουορντ με ύψος 2μ.08 που τα κάνει όλα και θεωρείται το μεγάλο prospect του λιθουανικού μπάσκετ. Κι ας μεγάλωσε στις ΗΠΑ.
Τους περισσότερους τους παρακολουθήσαμε πέρυσι στο Adidas Next Generation Tournament. Τους είδαμε και τώρα, έναν χρόνο μετά. Και ποιο είναι το συμπέρασμα; Ότι οι δικοί μας 16χρονοι, 17χρονοι, 18χρονοι βρίσκονται πολύ πίσω, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που ακόμη κι αυτοί, χρειάζονται πολλή δουλειά για να ξεχωρίσουν. Ο Αλέξανδρος Σαμοντούροβ είναι μία μεγάλη ελπίδα μας, ξέρει όμως και ο ίδιος και αυτό είναι το σημαντικότερο, ότι ο δρόμος είναι μακρύς και θα έχει σκαμπανεβάσματα.
Αντί επιλόγου, το λέμε και το ξαναλέμε, το γράφουμε και το ξαναγράφουμε, αν κάποιος έχει την οικονομική δυνατότητα να κάνει ένα ταξίδι για να παρακολουθήσει ένα All-Star Weekend, να το κάνει με κλειστά τα μάτια και δίχως δεύτερη σκέψη. Θα είναι μία εμπειρία που δεν θα ξεχάσει ποτέ, θα είναι ένα τριήμερο... αφόρητα γεμάτο από events και η μοναδική του ευκαιρία να δει όλους τους σταρ του NBA συγκεντρωμένους στο ίδιο μέρος.
Όσο για το θέαμα; Είναι διαφορετικό να το ζεις από μέσα και διαφορετικό να είσαι απλώς τηλεθεατής. Το NBA ξέρει ότι ο αγώνας θα είναι χαλαρός και αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει, οπότε προσπαθεί να τον "νοστιμίσει" με όσο το δυνατόν καλύτερα μπαχαρικά όπως με το χθεσινό halftime show με την αφρικανική μουσική, όπως με τη συνύπαρξη των τριών κορυφαίων σκόρερ στην ιστορία της Λίγκας (ΛεΜπρόν Τζέιμς, Καρίμ-Αμπντούλ Τζαμπάρ, Καρλ Μαλόουν) στο ίδιο stage, όμως με ήρωες από το πουθενά, σαν τον ΜακΜακλάνγκ που μας έκανε να τραβάμε τα μαλλιά μας στο Dunk Contest. Και δεν έχουμε και μαλλιά.
Ραντεβού το 2024 στην Ιντιανάπολις, μία ακόμη πόλη που ζει και αναπνέει για το μπάσκετ και έχει μακρά ιστορία στο άθλημα. Στις πτήσεις της επιστροφής προς την Αθήνα θα βάλουμε το Hoosiers στην οθόνη...
Το SPORT24 στο Σολτ Λέικ Σίτι
Ο διαπιστευμένος δημοσιογράφος, Χάρης Σταύρου, βρίσκεται από την Πέμπτη (16/2) στο Σολτ Λέικ Σίτι για να μεταφέρει τον παλμό από το 72ο All-Star Weekend του NBA. Το SPORT24 ακολουθεί και φέτος τον captain Γιάννη Αντετοκούνμπο, που μπαίνει στο ένατο εορταστικό τριήμερο της καριέρας του και στο έβδομο All-Star Game.
Χορηγός της αποστολής ο Ιταλικός και Παγκόσμιος κολοσσός Mapei, με τα κορυφαία υλικά για την κατασκευή. Στη Mapei θα βρείτε περισσότερα από 5.000 προϊόντα για κάθε ανάγκη: κόλλες πλακιδίων, αρμόστοκους, στεγανωτικά, θερμομόνωση, χρώματα και πολλά άλλα. Γνωρίστε και εσείς τα προϊόντα Mapei στα καταστήματα δομικών υλικών και ειδών υγιεινής και στο mapei.gr.