Ο Παναθηναϊκός που πέτυχε το ακατόρθωτο κι ο υπερβολικός Πιτίνο
Η αγγαρεία στην Κωνσταντινούπολη, το ματς που δεν άφησε το παραμικρό κέρδος στον Παναθηναϊκό κι ο Ρικ Πιτίνο που δεν μπορεί να προσαρμοστεί στα δεδομένα του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.
Δεν υπάρχει χειρότερη ατάκα στο μπάσκετ από το "αδιάφορο ματς", πολύ απλά γιατί ΔΕΝ υπάρχει αδιάφορο ματς. Ακόμη κι όταν οι κορυφαίες ομάδες παίζουν με ουραγούς των πρωταθλημάτων τους, κάτι έχουν να κερδίσουν.
Το ίδιο συμβαίνει κι όταν μικρομεσαία clubs αντιμετωπίζουν κολοσσούς, έχουν περισσότερα κίνητρα για να φανούν ανταγωνιστικά. Μικρομεσαίο club στη φετινή EuroLeague ο Παναθηναϊκός, έπαιξε στην έδρα της πρωτοπόρου της διοργάνωσης και κατάφερε το ακατόρθωτο!
Να μην κερδίσει το παραμικρό απέναντι στη μέτρια και δίχως τον Γιαν Βέσελι Φενέρμπαχτσε, να χάσει κι άλλο έδαφος στο κυνήγι της οκτάδας και των playoffs και να χάσει και τον Ματ Λοτζέσκι με νέο τραυματισμό που θα τον κρατήσει εκτός του ημιτελικού Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό.
Το βράδυ της Παρασκευής (8/2) ήταν εφιαλτικό για τον Πρωταθλητή Ελλάδας που ούτε ανταγωνιστικός ήταν, ούτε μπορεί να κρατήσει κάτι από το σαραντάλεπτό στην ULKER Sports Hall.
Η αίσθηση που άφησαν οι πράσινοι ήταν πως ταξίδεψαν στην Κωνσταντινούπολη για να βγάλουν αγγαρεία πριν από τον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας με τον Ολυμπιακό (13/2) που είναι για εκείνους το must-win ντέρμπι.
Ήταν αποκαρδιωτική η εικόνα της ομάδας του Ρικ Πιτίνο στην Τουρκία. Παίκτες να φωνάζουν συνεχώς για μια πάσα, γκρίνια προς τους διαιτητές, άρνηση για τρανζίσιον άμυνα, πρόσωπα που έβγαζαν αμηχανία και προβληματισμό, όλα κρίκοι σε μια αλυσίδα που δείχνει να σπάει συνεχώς σε μικρότερα κομμάτια.
Η ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ... 2' ΚΑΙ Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΧΙΜΚΙ
Ο Ντεσόν Τόμας που τουλάχιστον κάνει ό,τι μπορεί, ο Ίαν Βουγιούκας που ήταν πάντα έτοιμος για να προσφέρει ποιοτικά λεπτά και βάζει τα γυαλιά ξανά και ξανα στους υπόλοιπους ψηλούς της ομάδας του κι ο Σον Κιλπάτρικ που πέτυχε 19 πόντους με 8/12 δίποντα και 3/4 βολές, αλλά δεν έκανε κάτι περισσότερο από αυτό που δεδομένα μπορεί να κάνει με ευκολία, ήταντρία θετικά στοιχεία του χθεσινού αγώνα, που πάντως δεν πρόσφερε το παραμικρό κέρδος στον Παναθηναϊκό.
Ο Έιντριαν Πέιν αποκτήθηκε για να δώσει περισσότερα από αυτά που έδινε ο Στεφάν Λάσμε και χρησιμοποιήθηκε για 1:46. Ο Γιώργος Παπαγιάννης πήρε 5:43 στον garbage time όταν είχαν όλα κριθεί. Ο Ιωάννης Παπαπέτρου κι ο Τζέιμς Γκιστ δεν μπορούσαν να φτάσουν τα επίπεδα ενέργειας των γηπεδούχων. Ο Λούκας Λεκαβίτσιους έχει "καεί", ο Ματ Λοτζέσκι έπαιξε πέντε λεπτά και τραυματίστηκε ξανά, ο Ντίνος Μήτογλου έχει χάσει την αυτοπεποίθησή του κι ο Θανάσης Αντετοκούνμπο προσπαθεί να γίνει κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι.
Την ίδια ώρα, ο Νίκος Παππάς χάνει το υπόλοιπο της σεζόν, ο Κιθ Λάνγκφορντ παραμένει εκτός δράσης και ο Νικ Καλάθης αισθάνεται περισσότερο καταπονημένος πνευματικά, παρά σωματικά. Η κατάσταση μοιάζει οριακή για τους πράσινους και το ματς της 23ης αγωνιστικής με τη Χίμκι που έχει επίσης ρεκόρ 9-13 και θα παίξει τα ρέστα της στο ΟΑΚΑ, είναι πραγματικός τελικός.
Προηγουμένως, βέβαια, ο Παναθηναϊκός θα έχει δώσει ακόμη έναν και ίσως και δύο τελικούς. Ακολουθεί την Τετάρτη (13/2) ο ημιτελικός του Κυπέλλου Ελλάδας με τον Ολυμπιακό και σε περίπτωση πρόκρισης θα έρθει την Κυριακή (17/2) ο τελικός με τον νικητή του ζευγαριού Κύμη - ΠΑΟΚ στο Ηράκλειο Κρήτης. Προσθέστε και το "ύπουλο" Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη για το EKO All-Star Game 2019 και θα καταλάβετε πως η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη για τον Πιτίνο και τους συνεργάτες του που δεν έχουν χρόνο για δουλειά σε αυτή τη φάση της σεζόν.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΕΙ Ο ΠΙΤΙΝΟ
Στα 66 του ήρθε στην Ευρώπη για να ζήσει μια νέα εμπειρία, την απολαμβάνει σε μεγάλο βαθμό και το δείχνει σε κάθε ταξίδι και σε κάθε συνέντευξη Τύπου, όμως ο Ρικ Πιτίνο δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στα δεδομένα και την πραγματικότητα του δικού μας μπάσκετ και από τις δηλώσεις του προκύπτουν δύο ξεχωριστές καταστάσεις: αμηχανία στους αθλητές του κι αμέτρητα έως και πικρόχολα σχόλια στο μπασκετικό κοινό.
Ο προπονητής-θρύλος του αμερικανικού κολεγιακού μπάσκετ, είναι ένας ακόμη προπονητής στην Ευρώπη. Τα "παράσημά" του δεν έχουν καμία αξία στη EuroLeague, η φιλοσοφία του δεν μπορεί να επιβληθεί στον Παναθηναϊκό και οι ατάκες του είναι τουλάχιστον υπερβολικές.
Μέσα σε μία εβδομάδα ο 66χρονος τεχνικός έβαλε τον Νικ Καλάθη στην ίδια πρόταση με τους Μάτζικ Τζόνσον - Αϊζάια Τόμας, τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς στην ίδια πρόταση με τους Φιλ Τζάκσον - Πατ Ράιλι και τη Φενέρμπαχτσε στην ίδια πρόταση με τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς.
Προηγουμένως στη σεζόν τα έβαλε πολλάκις με τους αθλητές του για τις άσχημες επιδόσεις τους στο περιφερειακό σουτ, μετά το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ αποθέωσε τον Νίκολα Μιλουτίνοβ και το μόνο που κατάφερε ήταν να δημιουργήσει ίσως και εκνευρισμό στους παίκτες του που έχουν δεδομένες αδυναμίες, αλλά όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο προβληματισμένοι και μπερδεμένοι δείχνουν στο παρκέ.
Το λέμε ξανά, ο ΘΡΥΛΟΣ στις ΗΠΑ Πιτίνο, είναι ένας ακόμη προπονητής στην EuroLeague. Το ίδιο θα γινόταν αν ο ΘΡΥΛΟΣ στην Ευρώπη Ομπράντοβιτς πήγαινε στο ΝΒΑ, το ίδιο θα γινόταν αν κορυφαίοι προπονητές της Α2 ή των μικρών εθνικών ομάδων έπαιρναν προαγωγή στην Α1 ή την εθνική ανδρών.
Σωστή διαχείριση, προσεκτικές δηλώσεις και δημόσιες κρίσεις, ψυχραιμία χρειάζεται και ο Ρικ Πιτίνο μέχρι στιγμής έχει δείξει πως είναι ένας παρορμητικός άνθρωπος, ακριβώς όπως τον γνωρίζαμε από τα "χρυσά" κολεγιακά του χρόνια στο Κεντάκι και το Λούιβιλ, από τα χρόνια του στο ΝΒΑ με τους Νικς και τους Σέλτικς.
Για τις ικανότητες του Πιτίνο δεν υπάρχει (και φυσικά δεν μπορεί να υπάρξει) αμφιβολία, το ερώτημα όμως είναι αν ο Αμερικανός μπορεί να προετοιμάσει αυτό το group παικτών πνευματικά για την τελική ευθεία της σεζόν. Στα εντός έδρας ματς υπάρχει μια μικρή βελτίωση, στα εκτός έδρας η κατάσταση δεν έχει αλλάξει και ουδείς μπορεί να ποντάρει πως ο Παναθηναϊκός θα κερδίσει έναν ή δύο αγώνες στις έδρες των Γκραν Κανάρια, Νταρουσάφακα, ΤΣΣΚΑ Μόσχας (τρία σερί ματς), ή στην Αρμάνι Μιλάνο την 28η αγωνιστική της κανονικής περιόδου.
Υ.Γ.: Παππάς, Λάνγκφορντ, Λοτζέσκι, τρεις σούτινγκ γκαρντ βρίσκονται πλέον εκτός δράσης κι ο Σον Κιλπάτρικ έχει μια σπουδαία ευκαιρία για να δείξει την κλάση του. Η εμφάνισή του στην Κωνσταντινούπολη δεν προκάλεσε έκπληξη σε όσους γνωρίζουν ποιος είναι και τι μπορεί να κάνει, όμως κι εκείνος μοιάζει να δυσκολεύεται να προσαρμοστεί σε αυτή την πρόκληση της καριέρας του.