STOIXIMAN SUPER CUP

Ουδείς έχει το δικαίωμα να υποτιμήσει ένα τρόπαιο: Το γήπεδο, οι μπασκέτες και η ψυχολογία των ομάδων του Stoiximan Super Cup

Ουδείς έχει το δικαίωμα να υποτιμήσει ένα τρόπαιο: Το γήπεδο, οι μπασκέτες και η ψυχολογία των ομάδων του Stoiximan Super Cup
EUROKINISSI

Οι ομάδες δεν είναι έτοιμες. Ούτε το κλειστό της Καλλιθέας. Και όμως, το Stoiximan Super Cup και μπορεί και θα δημιουργήσει συνθήκες, όσο κι αν κάποιοι επιμένουν να υποτιμούν τον πρώτο τίτλο της σεζόν. Γράφει, από την Ρόδο, ο Χάρης Σταύρου.

Η προετοιμασία για τη σεζόν 2024/25 ολοκληρώθηκε. Το Stoiximan Super Cup ξεκινάει σήμερα (28/9) στο ανανεωμένο κλειστό της Καλλιθέας Ρόδου, με τέσσερις ομάδες να έχουν η κάθε μία τους δικούς της στόχους και δύο από αυτές να θέλουν το πρώτο τρόπαιο της περιόδου.

Ο πρωταθλητής Ευρώπης και Ελλάδας Παναθηναϊκός, ο Κυπελλούχος και κάτοχος του περσινού Super Cup Ολυμπιακός, το Περιστέρι και ο Άρης θα πατήσουν παρκέ με φόντο τον τελικό της Κυριακής (29/9), στον οποίο αν δεν υπάρξει έκπληξη μεγατόνων, οι δύο κορυφαίες ομάδες της χώρας θα διεκδικήσουν τον έναν από τους τέσσερις τίτλους της χρονιάς.

Για το κλίμα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από την πτήση προς την Ρόδο, διαβάσατε το κείμενο της Βασιλικής Καραμούζα. Οι τέσσερις φιναλίστ είχαν χθες την πρώτη τους γνωριμία με το ανανεωμένο κλειστό της Καλλιθέας, στο οποίο το παρκέ άλλαξε φορά 90 μοιρών για να τοποθετηθούν ακόμα δύο εξέδρες. Μεγαλύτερες από τις δύο που ήδη υπήρχαν.

Το γήπεδο δεν έχει πάρει την τελική του μορφή. Αυτό θα συμβεί τις επόμενες δύο εβδομάδες, πριν από το πρώτο εντός έδρας ευρωπαϊκό παιχνίδι του Κολοσσού, προς το παρόν ωστόσο το νέο κλειστό της Ρόδου θα έχει εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή που είχαμε συνηθίσει.

Περιμετρικά του παρκέ δεν υπάρχει πια πολύς χώρος, ο κόσμος βρίσκεται ακόμη πιο κοντά στους πάγκους, στους προπονητές και στους παίκτες, αυτό που δεν έχει αλλάξει όμως είναι τα... ιδιαίτερα στεφάνια για τα οποία έγινε μεγάλη συζήτηση τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Προφανώς στα ίδια στεφάνια θα σουτάρουν όλοι, οπότε αυτή η συζήτηση είναι κατά κάποιον τρόπο... καφενειακή. Κάτι που δεν συμβαίνει με την αξία του τουρνουά, το οποίο για κάποιο λόγο έχει υποτιμηθεί από πολλούς λες και δεν μιλάμε για ένα τρόπαιο, λες και το αποτέλεσμά του δεν δημιουργεί ένα... μικροκλίμα, ιδιαίτερες συνθήκες σε νικητές και σε χαμένους.

Παρακολουθήσαμε χθες βράδυ την συνέντευξη Τύπου του Stoiximan Super Cup, μιλήσαμε με προπονητές και με παίκτες των τεσσάρων ομάδων. Και καταλάβαμε ότι πράγματι ουδείς αισθάνεται έτοιμος, ουδείς αισθάνεται να ξεχειλίζει από αυτοπεποίθηση τόσο νωρίς στη χρονιά.

Πλην του Άρη, που έπαιξε στην Βενετία πριν από μερικές ημέρες για την πρώτη αγωνιστική του EuroCup, οι ομάδες θα δώσουν σήμερα το πρώτο τους επίσημο ματς για τη σεζόν 2024/25.

Στον Παναθηναϊκό δεν νιώθουν έτοιμοι. Έχουν ταλαιπωρηθεί από τραυματισμούς, ο Εργκίν Αταμάν σκέφτεται περισσότερο τον Μάιο και τον Ιούνιο παρά το διήμερο που ξεκινάει σήμερα, την ίδια ώρα όμως ελπίζει ότι οι παίκτες του θα έχουν ξεχάσει όσα έγιναν πέρυσι και θα δουλέψουν με ακόμη περισσότερο ζήλο.

Στον Ολυμπιακό ξέρουν ότι ο τρόπος με τον οποίο έκλεισε η περσινή σεζόν, τους βάζει λίγη περισσότερη πίεση για να ανοίξουν τη φετινή με τίτλο. Ξέρουν ότι η χρονιά είναι ιστορική για τον σύλλογο, ξέρουν ότι τους λείπουν οι δύο σημαντικότεροι σέντερ τους και βρίσκονται σε φάση ξεκαθαρίσματος ρόλων καθώς το ρόστερ έχει γεμίσει ταλέντο στον υπερθετικό βαθμό.

Στο Περιστέρι, το οποίο υπό τις οδηγίες του Βασίλη Σπανούλη κατέκτησε δύο τρίτες θέσεις σε ισάριθμες σεζόν, έριξαν το μπάτζετ δραματικά και άλλαξαν προτεραιότητα. Θέλουν να "βγάλουν" νεαρά παιδιά, θέλουν να στηρίξουν Αβδάλα και Ζούγρη, ξεκινούν με πέντε ξένους και με τον Γιώργο Λιμνιάτη στο τιμόνι θα είναι ομάδα που θα ρίχνει συνεχώς εμπόδια στον αντίπαλό της.

Στον Άρη έχουν μπει σε εβδομάδα τεσσάρων αγώνων, έχουν δύο πενταδάτους εκτός δράσης εξαιτίας τραυματισμών, έχουν κι άλλους που ταλαιπωρούνται και γενικώς βρίσκονται σε μία άχαρη περίοδο στην οποία πρέπει να γυρίσει ο διακόπτης, να ξεχαστεί η περσινή πορεία και οι νέοι να καλύψουν τους ρόλους παικτών όπως ο Χάρελ, ο Μπλούμπεργκς, ο Σανόγκο και ο Μπάνκστον.

Προφανώς και στα τέλη του Σεπτέμβρη ουδείς περιμένει... μπασκετάρα. Ωστόσο ο θεσμός του Super Cup καθιερώθηκε και θα πρέπει να στηριχθεί. Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ακόμη μεγαλύτερη σοβαρότητα, απ' όλους. Η προσπάθεια της Ρόδου και του ΕΣΑΚΕ είναι μεγάλη και αν υπάρχει κάτι που θα θέλαμε να αλλάξει, αυτό είναι οι τιμές των εισιτηρίων που είναι φέτος αρκετά τσιμπημένες ως αποτέλεσμα της περσινής πορείας των αιωνίων στη EuroLeague.

Στο τέλος της χρονιάς λίγοι θα θυμούνται ή, τέλος πάντων, λίγοι θα βάζουν ψηλά το αποτέλεσμα του Super Cup. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι ένα τρόπαιο μπορεί να υποτιμηθεί. Οι Λέικερς, για παράδειγμα, έλεγαν ότι δεν θα βάλουν banner για το περσινό πρώτο Κύπελλο στην ιστορία του NBA και στην πορεία κατάλαβαν ότι αυτή ήταν μία λάθος οπτική. Κάθε τρόπαιο έχει τη μικρή ή μεγάλη αξία του, αλλά κάθε τρόπαιο είναι κομμάτι της ιστορίας και αυτό δεν αλλάζει.

Καλή μπασκετική σεζόν σε όλους. Με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα τραυματισμών για τις ομάδες σας, με όσο το δυνατόν περισσότερη υπομονή και ψυχραιμία, με όσο το δυνατόν λιγότερη συζήτηση για τη διαιτησία και με πολλή περισσότερη στήριξη στους αθλητές, στους προπονητές και στις διοικήσεις των συλλόγων που υποστηρίζετε.

TAGS STOIXIMAN SUPER CUP ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΡΗΣ ΑΡΗΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ