STOIXIMAN GBL

Ουδείς ευχαριστημένος και η διαβολοβδομάδα πλησιάζει

Ουδείς ευχαριστημένος και η διαβολοβδομάδα πλησιάζει
INTIME

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός πιέστηκαν σε Λαύριο και Καρδίτσα, Μπαρτζώκας και Αταμάν προβληματίζονται, είναι όμως τόσο μεγάλα τα ζητήματά τους; Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Το ημερολόγιο γράφει 7 Οκτωβρίου. Η 8η θα βρει Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στο γήπεδο για προπονήσεις εν όψει Ζάλγκιιρις και Μπάγερν, όμως ούτε οι ερυθρόλευκοι, ούτε οι πράσινοι αισθάνονται πως βρίσκονται σε καλό επίπεδο. Αγωνιστικά, σωματικά και πνευματικά.

Ο Ολυμπιακός ζορίστηκε για τρεις περιόδους στο Λαύριο, στο τέλος όμως τα σουτ του Βιλντόσα και η κλάση του κορυφαίου παίκτη της Ευρώπης, έδωσαν μία άνετη νίκη στην ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα που δήλωσε ότι "βρισκόμαστε σε φόρμα Φεβρουαρίου, σαν να υπάρχει κόπωση".

Μία ημέρα πριν, ο Παναθηναϊκός πιέστηκε κι αυτός, νίκησε όμως στην Καρδίτσα με εντυπωσιακό τον Παναγιώτη Καλαϊτζάκη και κυρίαρχο τον Ομέρ Γιούρτσεβεν, για να πει ο Εργκίν Αταμάν πως "δεν παίζουμε καλό μπάσκετ, δεν είμαι ικανοποιημένος".

Οι ομάδες με τα δύο πιο γεμάτα ρόστερ στην Ευρώπη, ζορίστηκαν σε Λαύριο και Καρδίτσα. Οι ομάδες που θεωρούνται εκ των 3-4 μεγάλων φαβορί για την κατάκτηση της EuroLeague, έχουν δυσαρεστημένους προπονητές. Κι όλα αυτά ακούγονται λογικά.

Το επίπεδο της Stoiximan GBL δεν έχει... εκτοξευθεί, κόκκινοι και πράσινοι προβλημάτισαν και προβληματίστηκαν σε έδρες στις οποίες έριχναν 20άρες και 30άρες, επί της ουσίας όμως βρίσκονται και οι δύο σε διαδικασία χτισίματος. Κι ας έχουν και οι δύο κορμό. Κι ας έχουν και οι δύο εξωφρενικά πολλαπλάσιο ταλέντο από τις ομάδες που αντιμετωπίζουν στο πρωτάθλημα.

Η αλήθεια είναι πως ο Ολυμπιακός ήταν κακός για 20-25 και ίσως και για ακόμη περισσότερα λεπτά στο Λαύριο. Ασύνδετος, με τον Μπαρτζώκα να συνεχίζει να ψάχνει λειτουργικά σχήματα, με τον Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος να πονάει ξανά, με τον Μόουζες Ράιτ να μην αμύνεται με αποτελεσματικότητα, με τον Εβάν Φουρνιέ να μην παίρνει σουτ και να μη βλέπει τους γύρω του να δουλεύουν για να εκτελέσει εκείνος, με τον Τάιλερ Ντόρσεϊ να επιβεβαιώνει αυτό που ξέρουμε εδώ και χρόνια. Ότι για κάθε μεγάλη εμφάνισή του, ακολουθούν μερικές χλιαρές έως κακές.

Άσχημα διαστήματα είχε κι ο Παναθηναϊκός στην Καρδίτσα. Δεν έτρεξε ποτέ σερί μεγαλύτερο του 6-0, είδε τους Μπράουν, Ναν, Ερνανγκόμεθ να περπατούν, έδωσε δικαιώματα στους Θεσσαλούς και στον προπονητή του να φωνάξει αρκετές φορές.

Υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους αιώνιους; Ξεκάθαρα όχι. Σίγουρα δεν ενθουσιάζει η παρακολούθηση των αγώνων τους αυτή την περίοδο, σίγουρα το μπάσκετ που παίζουν δεν είναι αυτό που έπαιξαν πέρυσι, σίγουρα όμως ουδείς θα θυμάται τι έκαναν τον Οκτώβριο αν φτάσει ο Απρίλιος κι ο Μάιος και βρίσκονται και οι δύο στο Final Four της EuroLeague.

Μπροστά τους έχουν και οι δύο must-win παιχνίδια, στις έδρες τους, απέναντι στη Ζάλγκιρις ο Ολυμπιακός, απέναντι στη Μπάγερν ο Παναθηναϊκός. Η επιστροφή στο ΣΕΦ και στο ΟΑΚΑ είναι ακριβώς αυτό που χρειάζονται, θα πάρουν δύναμη από τον κόσμο τους και θα πορευθούν προς την πρώτη διαβολοβδομάδα της σεζόν στη EuroLeague με καλύτερη ψυχολογία. Αφού πρώτα αντιμετωπίσουν οι Πειραιώτες τον Άρη στο Φάληρο και οι πρωταθλητές Ευρώπης και Ελλάδας τον ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη.

Χρόνος για δουλειά υπάρχει, απλώς το στοιχείο που λείπει και από τους δύο, είναι ίσως το σημαντικότερο στο σύγχρονο μπάσκετ. Και αυτό το στοιχείο, είναι η χημεία. Τα νέα πρόσωπα δεν έχουν προσαρμοστεί σε ικανοποιητικό βαθμό, αυτό είναι λογικό, χρειάζεται υπομονή, επιμονή και υποστήριξη. Μια κάπως επίπονη και άχαρη διαδικασία, που δεν μπορείς να κάνεις skip.

Ο Φουρνιέ, για παράδειγμα, έχει τον διάδρομο, φτάνει στο λέι-απ και πασάρει στη γωνία. Όχι γιατί δεν μπορεί να τελειώσει τη φάση, και μπορεί και του είναι υπερβολικά εύκολο να το κάνει, αλλά για να δημιουργήσει "good habits" όπως λέει κι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, για να χτίσει την εμπιστοσύνη που έχει ανάγκη με τους γύρω του. Προφανώς και δεν γυρίζει στο σπίτι του ευτυχισμένος, ξέρει όμως ότι για να σηκωθεί η πολυκατοικία, πρέπει πρώτα να μπουν τα θεμέλια.

Χρειάζεται υπομονή. Και τόσο ο Μπαρτζώκας, όσο κι ο Αταμάν, χρειάζονται όσο το δυνατόν πιο γεμάτα τα ρόστερ τους.

Ο Ολυμπιακός συνεχίζει χωρίς Μιλουτίνοβ - Φαλ (στόχος είναι να μπουν στη διαβολοβδομάδα για τους αγώνες με την Αρμάνι Μιλάνο στο ΣΕΦ και με την Αναντολού Εφές στην Κωνσταντινούπολη) με αποτέλεσμα ο Μόουζες Ράιτ να γίνεται στόχος, ο δε Παναθηναϊκός πήγε στην Καρδίτσα χωρίς Γκριγκόνις, Παπαπέτρου, Αντετοκούνμπο και με τον Τζέντι Οσμάν εκτός ελληνικού ρόστερ. Με την ελπίδα ότι θα έχει πολλούς περισσότερους στους αγώνες με την Παρί στη Γαλλία και με τη Ρεάλ στη Μαδρίτη.

Το βράδυ της Πέμπτης θα απολαύσουμε το ανακαινισμένο ΟΑΚΑ και το φανταστικό glass foor. Το βράδυ της Παρασκευής θα δούμε το ανανεωμένο ΣΕΦ και σε αυτές τις 24 ώρες θα παρακολουθήσουμε δύο πολύ ενδιαφέρουσες αντιπάλους. Την Μπάγερν του Γκόρντον Χέρμπερτ και την Ζάλγκιρις του Αντρέα Τρινκιέρι. Στην πιο ανταγωνιστική EuroLeague όλων των εποχών.

TAGS STOIXIMAN GBL EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΕΡΓΚΙΝ ΑΤΑΜΑΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ