Παναθηναϊκός: Οκταδα μόνο με... τρέλα και παίκτες-καμικάζι
Οι οιωνοί δεν είναι με το μέρος του, το πρόγραμμα (εκτός έδρας τα έξι από τα επόμενα οκτώ ματς) μοιάζει εφιαλτικό, όμως ο Παναθηναϊκός θα παίξει τα ρέστα του με τον Κιλπάτρικ και τον Πέιν. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.
Οκτώ εκτός έδρας αγώνες, επτά ήττες (Μπάγερν Μονάχου, Αναντολού Εφές, Μπασκόνια, Χίμκι, Ρεάλ Μαδρίτης, Ολυμπιακός, Μπαρτσελόνα) και μία νίκη (Μπουντούτσνοστ) είναι ένας πολύ άσχημος απολογισμός για μια ομάδα του επιπέδου του Παναθηναϊκού, ακόμη και του φετινού Παναθηναϊκού που αλλιώς ξεκίνησε τη σεζόν και αλλιώς την βλέπει να εξελίσσεται.
Η αντικατάσταση του Τσάβι Πασκουάλ από τον Ρικ Πιτίνο οδήγησε σε εντός έδρας νίκες επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και της Μπάγερν Μονάχου και τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα φανεί αν ο θρυλικός προπονητής μπορεί να αλλάξει το... τσιπάκι στους αγώνες έξω από τα ελληνικά σύνορα. Με ρεκόρ 8-10 οι Πρωταθλητές Ελλάδας βρίσκονται στη 10η θέση της κατάταξης της EuroLeague 2018/19 , θα παίξουν πρώτα στο Κάουνας με τη Ζάλγκιρις (7-11) και στη συνέχεια στο Τελ Αβίβ με τη Μακάμπι (7-11), δύο ομάδες που "καίγονται" για νίκες στις σπουδαίες έδρες τους.
Οι οιωνοί δεν είναι με το μέρος των πρασίνων, που δεν εκμεταλλεύθηκαν το ξεκάθαρα πιο βατό πρόγραμμα του Α' γύρου και τώρα πρέπει να κάνουν τεράστια υπέρβαση δυνάμεων, ψυχικών και σωματικών, για να χωρέσουν στο τέλος της κανονικής περιόδου στην πρώτη οκτάδα. Ο coach Πιτίνο στάθηκε άτυχος καθώς έχασε τον Κιθ Λάνγκφορντ που θα μπορούσε να του δώσει λύσεις στο σκοράρισμα και τον Θανάση Αντετοκούνμπο που θα πίεζε στην άμυνα, θα έβαζε τα χέρια του στη μπάλα και θα κυνηγούσε ριμπάουντ και μπλοκ, δεν μπορεί όμως να στέκεται στο παρελθόν. Πρέπει να κοιτάξει μπροστά και να τραβήξει τη σκανδάλα, να παίξει τα ρέστα του, να ανακατέψει την τράπουλα και να μετατρέψει σε... ροντέο τα εκτός έδρας ματς με τη Ζάλγκιρις Κάουνας και τη Μακάμπι Τελ Αβίβ.
Ο Παναθηναϊκός έχει τρομακτική αδυναμία στο ριμπάουντ (Γκιστ - Λάσμε - Παπαγιάννης πήραν ένα αμυντικό στη Βαρκελώνη) κι αυτό αποδείχθηκε με τα 27-7 "σκουπίδια" στο δεύτερο μέρος της χθεσινής αναμέτρησης στο Παλάου Μπλαουγκράνα. Ο Γκιστ παλεύει, ο Λάσμε δεν μπορεί να βοηθήσει, ο Παπαγιάννης είναι πολλά επίπεδα πίσω από τους κορυφαίους ψηλούς της EuroLeague, ο Βουγιούκας δεν υπολογίζεται, γι' αυτό οι πράσινοι κατέληξαν στην περίπτωση του Έιντριαν Πέιν που δεν είναι ο καλύτερος ψηλός του κόσμου, είναι όμως υπερβολικά αθλητικός, είναι φιλόδοξος και θα δώσει μάχες σαν να μην υπάρχει αύριο.
Την ίδια ώρα, ο Σον Κιλπάτρικ θα προσφέρει αυτά που δεν μπορούν να δώσουν ο Νίκος Παππάς κι ο Ματ Λοτζέσκι. Ο Έλληνας γκαρντ έχει 16 πόντους με 4/9 δίποντα και 1/12 τρίποντα σε 79 λεπτά στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια υπό τις οδηγίες του Ρικ Πιτίνο, ενώ ο ο Αμερικανός έχει 20 πόντους με 7/13 δίποντα και 2/5 τρίποντα σε 53 λεπτά. Και οι δύο προσπαθούν, δεν μπορούν όμως να κάνουν τη διαφορά και με τον Κιθ Λάνγκφορντ εκτός δράσης, δεν άρπαξαν τις ευκαιρίες . Ο Λοτζέσκι έκανε δύο γρήγορα φάουλ στη Βαρκελώνη ενώ μπήκε καλά στο ματς (δίποντο, 2 ριμπάουντ, 1 ασίστ), αντικαταστάθηκε και δεν πήρε άλλη ευκαιρία έως το φινάλε από τον προπονητή του.
Ο Κιλπάτρικ δεν ήρθε στην Ελλάδα για να γίνει ρολίστας , αλλά για να πάρει πρωταγωνιστικό ρόλο. Θα χρειαστεί λίγες μέρες, ίσως και 2-3 εβδομάδες για να φτάσει σε καλά επίπεδα φυσικής κατάστασης και όταν βρει τα πατήματά του, θα κάνει τη διαφορά.
Γράφαμε στο προηγούμενο κείμενό μας πως: " Ο Σον Κιλπάτρικ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά, θα λέγαμε (και δεν είναι υπερβολή) πως ο Αμερικανός μπορεί να έχει πολύπλευρη προσφορά στον Παναθηναϊκό ανάλογη με εκείνη του Νικ Καλάθη. Θα παίξει άμυνα σε τέσσερις θέσεις (στο ΝΒΑ έχει μαρκάρει ακόμη και πάουερ φόργουορντς, ρωτήστε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο που τον βρήκε απέναντί του στα ματς των Μπακς με τους Νετς), θα βάλει το σώμα του στα σκριν, θα επιδιώξει τις επαφές, θα ορμήξει στη ρακέτα, θα εκτελέσει από την περιφέρεια, θα κάνει τα πάντα για να κερδίσει. Αρκεί, φυσικά, να προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Δεν "κολλούν" όλοι οι καλοί παίκτες στο επίπεδο της EuroLeague και δεν γίνονται κακοί από τη μία μέρα στην άλλη αν δεν ταιριάξουν στο νέο τους περιβάλλον. Σίγουρα, πάντως, ο Κιλπάτρικ έχει ποιότητα, εμπειρία, φιλοδοξία και μπορεί να εξελιχθεί στον... Ντέρικ Γουίλιαμς του Παναθηναϊκού. Κι εκείνος με την ταμπέλα του παίκτη που δεν καθιερώθηκε στο ΝΒΑ ήρθε στα μέρη μας, για να γίνει ένα από τα κορυφαία τεσσάρια της διοργάνωσης μέσα σε λίγους μήνες και να τον ονειρεύεται η μισή Ευρώπη".
Με τον Κιλπάτρικ και -καλώς εχόντων των πραγμάτων- και με τον Πέιν ο Παναθηναϊκός θα ανέβει επίπεδο στον τομέα της αθλητικότητας, θα γίνει πιο σκληρός και πιο απρόβλεπτος, δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά σε αυτή τη φάση της σεζόν αν θέλει να κυνηγήσει την οκτάδα και να παίξει τα ρέστα του στα playoffs ακόμη και απέναντι στις κορυφαίες ομάδες της χρονιάς (Φενέρμπαχτσε, Ρεάλ Μαδρίτης, ΤΣΣΚΑ Μόσχας).
Με μια πεντάδα που θα έχει τους Καλάθη, Κιλπάτρικ, Παπαπέτρου, Μήτογλου, Πέιν ο Πρωταθλητής Ελλάδας θα στηριχθεί στην άμυνα και την ενέργειά του, θα βάλει χέρια στις μπάλες των αντιπάλων, θα τους πιέσει ακόμη και σε όλο το γήπεδο. Η λογική λέει πως θα συνεχίσει να έχει προβλήματα στο σετ παιχνίδι απέναντι σε κλειστές άμυνες, όμως η ταυτότητά του θα αλλάξει γιατί μόνο μέσα από την άμυνα θα μείνει σε τροχιά οκτάδας. Παίκτες-καμικάζι χρειάζεται ο Πιτίνο, αθλητές με πείσμα, ενέργεια, πάθος που θα βουτήξουν για μια κατοχή και θα δώσουν κάτι νέο σε αυτό το πολύ προβληματικό σύνολο που βλέπουμε από το ξεκίνημα της τρέχουσας σεζόν. Η οκτάδα δεν έχει χαθεί, μπορεί αυτή τη στιγμή να μοιάζει δύσκολο να χωρέσει σε αυτήν ο Παναθηναϊκός, οι επόμενες εβδομάδες όμως θα έχουν πολύ ενδιαφέρον και σίγουρα στη διάρκειά τους θα δούμε έναν Εξάστερο που δεν έχουμε δει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Αν ο "νέος Παναθηναϊκός" κάνει την υπέρβαση, η σεζόν 2018/19 θα μνημονεύεται για χρόνια.
Κι αν κάτι δεν μπορεί να προσάψει κάποιος στους ανθρώπους που τον διοικούν και τον "τρέχουν" σε καθημερινή βάση, είναι πως δουλεύουν συνεχώς για να τον βελτιώσουν και δεν παρατούν την προσπάθεια. Μπασκετικά μιλώντας, το "πείραμα" που τρέχει ο κόουτς Πιτίνο γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρον μετά τις διορθωτικές κινήσεις.