Ο Ολυμπιακός να τελειώνει τα παιχνίδια του όπως την προηγούμενη διετία
Ο Ολυμπιακός τα προηγούμενα χρόνια δεν φρέναρε, δεν συμβιβαζόταν, δεν έδινε χώρο στον αντίπαλο, δεν τον άφηνε να πιστέψει ότι μπορεί να έχει τύχη στο ματς, κάτι που του λείπει φέτος και ο Πέδρο Μαρτίνς οφείλει να βρει τη λύση. Γράφει ο Δημήτρης Χριστοφιδέλλης.
Ο Ολυμπιακός μπαίνει δυνατά και ανοίγει νωρίς το σκορ στα περισσότερα παιχνίδια του, αλλά στη συνέχεια ρίχνει τον ρυθμό του, δίνοντας το δικαίωμα στον αντίπαλο να πιστέψει ότι μπορεί να πάρει κάτι από το ματς. Όταν οι ερυθρόλευκοι έχουν απέναντί τους τον Ιωνικό δεν θα συναντήσουν πρόβλημα, όμως, όταν τίθενται αντίπαλοι με την Άιντραχτ θα το πληρώσουν, γιατί είναι άλλος ο βαθμός δυσκολίας.
Η πειραϊκή ομάδα την περασμένη Πέμπτη, για παράδειγμα, προηγήθηκε με τον Ελ Αραμπί, η ομάδα της Φρανκφούρτης ισοφάρισε άμεσα με τον Καμάντα, αλλά οι ερυθρόλευκοι κλότσησαν τις ευκαιρίες με τον Μασούρα και τον Μ. Καμαρά να πάνε στα αποδυτήρια στο ημίχρονο με το σκορ στο 2-1 ή στο 3-1. Στο δεύτερο μέρος εμφανίστηκαν νωθροί, χωρίς δυνάμεις μετά το 60´, χωρίς να απειλήσουν τον Τραπ και στο φινάλε αντί να πάρουν αυτό που ήθελαν και άξιζαν με βάση τις ευκαιρίες, τελικά ηττήθηκαν από το τέρμα του Χάουγκε.
Επίσης, στο ματς με τον Ιωνικό, ο Ολυμπιακός άνοιξε το σκορ νωρίς με τον Μασούρα και στη συνέχεια ο Λαλά και ο Ροντρίγκες έχασαν σπουδαίες ευκαιρίες για να “κλειδώσουν” γρήγορα τη νίκη. Η πειραϊκή ομάδα από το 32´ και μέχρι το 74´ όπου απείλησε από κοντά ο Ελ Αραμπί, είχε μόνο την καλή στιγμή με τον Ροντρίγκες (49´). Με συνέπεια, όσο είναι ρευστό το σκορ, να παίρνει θάρρος ο αντίπαλος και να ελπίζει ότι με μία αντεπίθεση ή μία στημένη φάση να πάρει το αποτέλεσμα που θέλει. Η πραγματικότητα είναι πως ο Ολυμπιακός δεν κινδύνευσε σοβαρά από τον Ιωνικό, αλλά σε έναν αγώνα ένα λάθος, μια στιγμή, είναι ικανή να αλλάξει τα πράγματα.
Είναι θέμα κόπωσης ορισμένων παικτών; Είναι ζήτημα διαχείρισης του αγώνα; Επαναπαύονται οι ποδοσφαιριστές θωρώντας ότι όλα έχουν τελειώσει; Ό,τι και αν συμβαίνει, ο Πέδρο Μαρτίνς οφείλει να βρει τη λύση. Με τον ίδιο στον πάγκο, ο Ολυμπιακός τα προηγούμενα χρόνια, όταν πετύχαινε γκολ, κυνηγούσε με πείσμα το δεύτερο και το τρίτο τέρμα. Δεν φρέναρε, δεν συμβιβαζόταν, δεν έδινε χώρο στον αντίπαλο. Δεν τον άφηνε να πιστέψει ότι μπορεί να έχει τύχη στο ματς.
Πέρα από τις δυνάμεις, είναι θέμα αποτελεσματικότητας και νοοτροπίας. Με εξαίρεση τον αγώνα εναντίον της Φενέρμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη και τη σπουδαία νίκη 3-0 του Ολυμπιακού με τρόπο “ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε”, στα υπόλοιπα παιχνίδια οι ερυθρόλευκοι ξοδεύουν πολλές ευκαιρίες, με συνέπεια κάποιες φορές να αγχώνονται.
Η ομαδικότητα είναι θέμα νοοτροπίας (ο Α. Καμαρά, για παράδειγμα, στο β´ ημίχρονο με τον Ιωνικό, αντί να πασάρει στον ελεύθερο μέσα στην περιοχή Ονιεκούρου, προτίμησε να σουτάρει έχοντας αντίπαλο μπροστά του. Και δεν το έπραξε πρώτη φορά). Η βοήθεια στην ανάπτυξη του παιχνιδιού και η καλή ανασταλτική λειτουργία απ´ όλους είναι ζήτημα νοοτροπίας. Αν δεν προσφέρει βοήθειες ο εξτρέμ στον πλάγιο μπακ, δημιουργείται πρόβλημα. Το ίδιο ισχύει και όταν οι κεντρικοί χαφ επιτρέπουν να βγαίνουν οι κάθετες πάσες προς την άμυνα.
Η ουσία είναι πως, ο Μαρτίνς πρέπει αυτό να το αλλάξει. Το εφάρμοσε την προηγούμενη τριετία του στον πάγκο του Ολυμπιακού, άρα έχει τη γνώση και τον τρόπο να το κάνει και τώρα. Εν ανάγκη, ας τραβήξει και μερικά αυτιά στο Ρέντη…
Το θετικό για τον Πορτογάλο τεχνικό είναι ότι έχει την άνεση να δουλέψει με ηρεμία και όπως πρέπει για να βελτιώσει την εικόνα της πειραϊκής ομάδας στη διακοπή του πρωταθλήματος, καθώς ο Ολυμπιακός φιγουράρει μόνος πρώτος στην βαθμολογία της Super League Interwetten.
Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι ερυθρόλευκοι κέρδισαν (έστω με το φτωχό 1-0) τον Ιωνικό, ότι είναι αήττητοι στο πρωτάθλημα και πως πηγαίνουν με τον αέρα του +3 στο ντέρμπι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, στις 21 Νοεμβρίου. Μπορεί ο Ολυμπιακός να μην πείθει με την απόδοσή του, όμως, τα αποτελέσματα δίνουν το περιθώριο στον Μαρτίνς με ψυχραιμία να βρει τι φταίει και να αλλάξει την κατάσταση. Να βρει το φάρμακο για τα κενά διαστήματα του δευτέρου ημιχρόνου, την προβληματική αμυντική λειτουργία, όπως και την καλύτερη οργάνωση του παιχνιδιού από τον άξονα.
Ο Πορτογάλος έχει τον χρόνο να δουλέψει, όπως και οι μισοί παίκτες του ρόστερ να πάρουν τις ανάσες τους, καθώς οι άλλοι μισοί έχουν υποχρεώσεις με τις εθνικές ομάδες των χωρών τους. Βέβαια, κάποιοι εκ των τελευταίων θα παραμείνουν στην Ελλάδα, όπως ο Κούντε, ο Ροντρίγκες και πιθανόν ο Μ. Καμαρά και ο Ρέαμπτσιουκ που έφυγαν τραυματίες από το Καραϊσκάκη την Κυριακή το βράδυ.
Σε κάθε περίπτωση, οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού χρειάζεται να “τελειώνουν” τα παιχνίδια τους όταν πρέπει, όπως έκαναν την προηγούμενη διετία… Να μην κοιτούν στο να τα δίνουν όλα για να πετύχουν πρώτοι τέρμα και μετά να “σβήνουν” το ματς, ευελπιστώντας ότι η ποιότητα τους και η κατοχή της μπάλας δεν θα επιτρέψει στον αντίπαλο να τους απειλήσει.
Στην Game Night της Κυριακής, ο Παντελής Βλαχόπουλος μαζί με τους Θέμη Καίσαρη και Τσάρλυ σχολιάζουν το μεγάλο ντέρμπι μεταξύ του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ, καθώς και το Ολυμπιακός - Ιωνικός για την 9η αγωνιστική της Super League Interwetten.