ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Η ταχύτητα στην κυκλοφορία της μπάλας και οι ατομικές εμπνεύσεις είναι προϋπόθεση σε τέτοιου είδους παιχνίδια

Ο Ροντινέι
Ο Ροντινέι EUROKINISSI SPORTS - LATO KLODIAN

Ο Δημήτρης Χριστοφιδέλλης γράφει για τους παίκτες του Ολυμπιακού που δεν άκουσαν το καμπανάκι που τους χτύπησε ο Μεντιλίμπαρ πριν από το ματς με τον Παναιτωλικό και το πλήρωσαν, τον... διαγωνισμό στις σέντρες και την ανάγκη να βρεθεί λύσεις για τις κλειστές άμυνες.

Ο Μεντιλίμπαρ το φώναζε όλη την περασμένη εβδομάδα στις ομιλίες του στους ποδοσφαιριστές στον Ρέντη: "Αν κάποιοι από εσάς πιστεύουν ότι έχουμε ήδη κερδίσει τον Παναιτωλικό, να αλλάξουν μυαλά". Ο Ισπανός τεχνικός προφανώς κάτι έβλεπε που δεν του άρεσε. Θέμα νοοτροπίας; Διάθεσης; Χαλαρότητας; Υποτίμηση του αντιπάλου; Ό,τι και να ήταν, δυστυχώς για τον Ολυμπιακό, το καμπανάκι του έμπειρου κόουτς στους παίκτες δεν λειτούργησε και ήρθε η ισοπαλία.

Και δεν ήταν το πρώτο καμπανάκι από τον Μεντιλίμπαρ στους ποδοσφαιριστές. Τα ίδια πάνω κάτω είχε πει στους παίκτες παραμονές του αγώνα με την Καλλιθέα, το οποίο κέρδισε δύσκολα ο Ολυμπιακός με το τέρμα του Γιάρεμτσουκ στο 79΄.

Ο Βάσκος προπονητής είχε θίξει τα κακώς κείμενα και μετά τις εκτός έδρας νίκες επί του Βόλου και της Λαμίας. Είχε πει ότι θέλει έναν πιο επιθετικό και πειστικό Ολυμπιακό, ζητώντας από τους ποδοσφαιριστές να βγάζουν μεγαλύτερη ένταση στο παιχνίδι τους, να είναι πιο πιεστικοί, να παίζουν πιο γρήγορα και να είναι πιο αποτελεσματικοί.

Μετά από μόλις τέσσερις αγώνες στο πρωτάθλημα, ο Ολυμπιακός έχει ήδη ένα στραβοπάτημα στην έδρα του (με Παναιτωλικό), δύο νίκες αρκετά αγχωτικές (Καλλιθέα και Βόλο) και μία ακόμη (με Λαμία) που έχει κάνει το καλύτερο του παιχνίδι, χωρίς όμως να εντυπωσιάσει.

Για μία ομάδα που είχε όλο τον χρόνο το καλοκαίρι να προετοιμαστεί κατάλληλα και προέρχεται από την κατάκτηση του ευρωπαϊκού τροπαίου του Conference League, η απόδοση των «ερυθρόλευκων» στο ξεκίνημα της σεζόν δεν κυμαίνεται στα επίπεδα που θα περίμεναν οι οπαδοί του.

Το φανερώνουν οι ομιλίες του Μεντιλίμπαρ στους παίκτες, οι δηλώσεις του Ισπανού μετά τους αγώνες, όπως και η επίσκεψη του Μαρινάκη στα αποδυτήρια και όσα είπε στους ποδοσφαιριστές μετά τον αγώνα με τον Παναιτωλικό. Θα πει κάποιος, μα είναι ακόμη αρχή της σεζόν και η πειραϊκή ομάδα έχει δώσει μόλις τέσσερις αγώνες. Ωστόσο, για να χτυπούν καμπανάκι ο προπονητής και ο πρόεδρος του Ολυμπιακού απευθυνόμενοι στους παίκτες, σίγουρα κάτι περισσότερο γνωρίζουν. Και προφανώς θέλουν οι ποδοσφαιριστές να αλλάξουν εικόνα, πριν χαθούν κι άλλοι βαθμοί.

Το μήνυμα και το μάθημα από τον αγώνα με τον Παναιτωλικό (αλλά και την Καλλιθέα) στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» ήταν ξεκάθαρο. Με την ίδια εικόνα και απόδοση, οι «ερυθρόλευκοι» θα πέσουν πάλι σε τείχος.

Η ομάδα του Αγρινίου πήρε άριστα στην τακτική στο πλάνο που είχε από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό, αλλά ποιος λέει ότι δεν θα βρεθεί και άλλη ομάδα να κάνει το ίδιο; Άλλωστε, οι περισσότερες ομάδες σχεδόν με τον ίδιο τρόπο προσεγγίζουν τους αγώνες στο Φάληρο. Το ζήτημα είναι, ποιες λύσεις θα βρει ο Ολυμπιακός για να μην βρεθεί πάλι στην ίδια θέση.

Όταν μία ομάδα παίζει τόσο κλειστά στην άμυνα, χρειάζεται ταχύτητα, οι εξτρέμ να παίζουν γρήγορα, να είναι αποτελεσματικοί στο 1vs1, να έχουν υψηλό ποσοστό επιτυχίας στις σέντρες και, ταυτόχρονα, να έχουν τις κατάλληλες βοήθειες από τα μπακ, αλλά και να έχουν καλή απόδοση οι χαφ και οι κεντρικοί επιθετικοί. Να αλλάζουν οι παίκτες γρήγορες πάσες και απειλούν παράλληλα κάθετα από τον άξονα.

Η ταχύτητα στην κυκλοφορία της μπάλας και οι ατομικές εμπνεύσεις είναι βασικό κομμάτι σε τέτοιου είδους παιχνίδια. Οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν διαγωνισμό στις σέντρες (66 συνολικά στο ματς, που είναι υπερβολικά μεγάλος αριθμός), αλλά ουδείς από τη μέση και μπροστά ήταν σε καλή μέρα. Για να βρεις διακριθέντα στην πειραϊκή ομάδα θα πρέπει να στραφείς στους αμυντικούς και στον Έσε στα χαφ. Όμως, αυτό δεν φτάνει.

Χρειάζεται κάθε παίκτης να είναι κατάλληλα προετοιμασμένος αγωνιστικά και πνευματικά ανεξάρτητα με το ποιος είναι ο αντίπαλος, να δείχνει την ποιότητά του σε κάθε αγώνα, να τρέχει, να παλεύει, να προσπαθεί για το παραπάνω, να έχει την ενδεδειγμένη νοοτροπία γιατί μόνο έτσι θα έρθει η νίκη.

εν υπάρχουν εύκολα παιχνίδια στο πρωτάθλημα. Εύκολα ή δύσκολα τα ματς τα κάνουν οι ομάδες ανάλογα με την απόδοσή τους. Και μέχρι τώρα ο βαθμός είναι χαμηλός, κι ας βρίσκεται η πειραϊκή ομάδα στην κορυφή.

Αυτό που χρειάζεται ο Ολυμπιακός είναι πολλή δουλειά στον Ρέντη ώστε να βρεθούν οι λύσεις για τις κλειστές άμυνες που θα αντιμετωπίζουν οι «ερυθρόλευκοι» στα παιχνίδια του πρωταθλήματος στο Καραϊσκάκης. Ο Μεντιλίμπαρ και οι παίκτες θα πρέπει να βρουν άμεσα το αντίδοτο προκειμένου να μην χαθούν άλλοι βαθμοί.

Τώρα, ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του δύο σημαντικά εκτός έδρας παιχνίδια με αντιπάλους τον Άρη στο πρωτάθλημα και τη Λιόν στο Europa League, που απαιτούν άλλη διαχείριση και οι «ερυθρόλευκοι» θα πρέπει να δείξουν από τι υλικό είναι φτιαγμένοι.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ