Έπεσαν οι μάσκες…
Ο Γιάννης Ιωαννίδης γράφει για όλους (από την διοίκηση μέχρι την επόμενη μέρα) και για όλα...εκτός από το γκολ-φάντασμα στο ματς με τον Πλατανιά!
Ακόμα κι ο πιο βαριά ασθενής, έχει δικαίωμα να παλέψει για να παραμείνει στη ζωή. Όσο ελάχιστες κι αν είναι οι πιθανότητες να ζήσει, κανένας γιατρός δεν παίρνει από μόνος του πρωτοβουλία να κάνει ευθανασία. Ακόμα κι ο πιο επικίνδυνος φυλακισμένος, έχει το δικαίωμα σε ένα αξιοπρεπή θάνατο.
Όταν μιλάμε, όμως, για ελληνικό ποδόσφαιρο καμία ‘αξία’ δε μπορεί να θεωρείται δεδομένη. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν οι παράγοντες. Για να προστατεύουν τις ομάδες από…sudden death.
Διοίκηση
Μετά την παραίτηση Ηλιάδη, η οικογένεια του Άρη δεν επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά ώστε να ‘γεννήσει’ μία μεταβατική διοίκηση κοινής αποδοχής χωρίς τον Σκόρδα. Μοιραία, λοιπόν, ο πρώην πρόεδρος επέστρεψε καθώς οι επιφανείς παράγοντες έλαμψαν δια της απουσίας.
Η πλειοψηφία του κόσμου τον θεωρούσε ανεπαρκή, αλλά αποδέχτηκε το ‘αναγκαίο κακό’ ελπίζοντας να σώσει τον Άρη. Τελικά, ο Σκόρδας απογοήτευσε ακόμα και τον πιο ένθερμο υποστηρικτή του. Δεν ‘προστάτευσε’ την ομάδα, δεν ενίσχυσε εγκαίρως το roster, δε στελέχωσε την ΠΑΕ με ανθρώπους που γνωρίζουν τις… ιδιαιτερότητες του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Αποκορύφωμα της ανωριμότητας ήταν η παρορμητική εντολή που φέρεται να έδωσε για…διακωμώδηση του αθλήματος. Και μόνο το γεγονός ότι ο Σούλης λειτούργησε πιο ψύχραιμα και αναίρεσε αυτοβούλως την εντολή του, αρκεί για να εξαχθούν συμπεράσματα.
‘ Σφαγή’
Δε μπαίνω στη διαδικασία να συζητήσω αν η μπάλα πέρασε τη γραμμή στην Κρήτη ή αν το χέρι της Βέροιας στο 90 λεπτό στο Χαριλάου ήταν πέναλτι. Τα αποτελέσματα δε διαμορφώνονται μόνο από τις ‘κραυγαλέες’ περιπτώσεις, που δείχνουν οι τηλεοράσεις στα replay. Ένα έμπειρο μάτι μπορεί να ψυχολογήσει την προδιάθεση του διαιτητή, από τα σφυρίγματα σε όλα τα σημεία του γηπέδου.
Η επιλεκτική αυστηρότητα, οι ‘εύκολες’ κάρτες, το ‘σπρώξιμο’ προς την περιοχή και οι ‘στημένες φάσεις’ συνήθως αρκούν για να ρίξουν το θύμα στο καναβάτσο. Τις περισσότερες φορές, η εγχείρηση γίνεται με βαμβάκι. Δε χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί νυστέρι. Τα ανθρώπινα λάθη αποτελούν, αναμφισβήτητα, κομμάτι του παιχνιδιού. Υπάρχει, όμως, η αίσθηση ότι συμβαίνουν συχνά σε βάρος του Άρη.
Κυνηγάνε τον Άρη (;)
Η φούσκα του ‘κυνηγημένου Λούκι Λουκ’ γκρέμισε κάθε δίαυλο επικοινωνίας με ΚΕΔ – ΕΠΟ - Super League. Οι εχθροί πολλαπλασιάστηκαν, ο Άρης τέθηκε εκτός συμμαχιών και ‘την είδε’ μοναχικός καβαλάρης κηρύσσοντας πόλεμο κατά πάντων. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο υποβιβασμού. Το ‘εξωαγωνιστικό μπρα ντε φερ’ είναι άθλημα δύναμης. Αν είσαι πιο αδύναμος από όλους, χάνεις πάντα. Χωρίς να…συνεννοηθεί κανένας με κανέναν.
Θα δώσω ένα παράδειγμα. Πλατανιάς και Άρης παίζουν αμυντικογενές ποδόσφαιρο. Οι κρητικοί έχουν δεχτεί 58 κίτρινες κάρτες, ενώ ο θεσσαλονικείς 85. Μιλάμε για 27 κάρτες διαφορά! Αυτό δε σημαίνει ότι ο Πλατανιάς καίγεται να ρίξει συγκεκριμένα τον Άρη. Προστατεύει, απλώς, το μαγαζί του. That’s business…
Παράρτημα
Τον τελευταίο χρόνο, καλλιεργήθηκε η ανυπόστατη φήμη ότι οι κιτρινόμαυροι κατατάσσονται στις ομάδες του ‘συστήματος’. Με αφορμή την περσινή σωτηρία, γράφτηκαν ανακρίβειες και ειπώθηκαν ψεύδη αναφορικά με υποτιθέμενες ‘καλές σχέσεις’ Άρη-Ολυμπιακού. Ο στόχος ήταν προφανής: να πληγεί η αξιοπρέπεια του αριανού, για να επέλθει αποσυσπείρωση.
Η ιστορία εξέθεσε ανεπανόρθωτα τους επαγγελματίες λασπολόγους. Δεν αναφέρομαι μόνο στην επικείμενη πτώση, αλλά στη γενικότερη συμπεριφορά του ‘συστήματος’ απέναντί στους κιτρινόμαυρους. Είναι τόσο διάχυτη η αίσθηση ανισονομίας και τόσο πασιφανής η αδικία, που αναιρείται αυτομάτως η κατευθυνόμενη προπαγάνδα.
Τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι ο Άρης είναι μία από τις ελάχιστες ανεξάρτητες ομάδες στο πρωτάθλημα. Αν, λοιπόν, επιμένουν να ψάχνουν για ‘υποκαταστήματα’ προτείνω να κοιτάξουν στα του οίκου τους…
Η επόμενη μέρα
Μαθηματικές ελπίδες υπάρχουν, αλλά η ομάδα σώζεται μόνο με θαύμα. Πρέπει, αναγκαστικά, να ξεκινήσουν οι διαδικασίες προετοιμασίας του ‘αύριο’. Δε χρειάζεται, φυσικά, βιασύνη. Χρόνος υπάρχει. Το θέμα είναι να βρεθούν αξιόπιστες λύσεις που θα επαναφέρουν τον Άρη στη φυσική του θέση, με το λιγότερο ‘κόστος’ και στον ταχύτερο χρόνο.
Η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Λέσχης την Τετάρτη 26/2/2014 θα είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να συζητηθούν τα φλέγοντα θέματα. Είμαι σίγουρος πως θα υπάρχει πολυπληθές ακροατήριο, που θα στείλει μήνυμα ότι ο Άρης δεν τελειώνει ποτέ και για κανέναν!
O Γιάννης Ιωαννίδης συνεργάζεται με το Sport24.grκαι αρθρογραφεί στο overlap.gr.