OPINIONS

Αυτό μπορεί, αυτό έκανε

Αυτό μπορεί, αυτό έκανε

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την απόφαση του Γιάννη Ανδριανού να αναβληθούν οι αγώνες του σαββατοκύριακου και το πρόβλημα της βίας στην αρρωστημένη ατμόσφαιρα του ελληνικού αθλητισμού

Την απόφασή του να αναβληθούν όλοι οι αγώνες των ομαδικών σπορ, σε ένδειξη ελάχιστου σεβασμού για το θάνατο του Κώστα Κατσούλη, του φιλάθλου του Εθνικού, που έχασε τη μάχη με τη ζωή, ανακοίνωσε ο υφυπουργός αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός

Προφανώς κι ένας νεκρός αξίζει τον ελάχιστο σεβασμό. Και όχι μόνο αυτόν που σίγουρα δείχνει μια συμβολική απόφαση, όπως αυτή της αναβολής των αγωνιστικών εκδηλώσεων του σαββατοκύριακου. Μόνο, που κάποια στιγμή οφείλουμε να αναλογιστούμε και την πραγματικότητα.

Είναι σίγουρο ότι ο κ.Ανδριανός αλλά και ο οποιοσδήποτε υφυπουργός βρισκόταν στη θέση του, δεν μπορεί να κάνει τίποτε περισσότερο. Άντε να συγκαλέσει κια μια ακόμη ευρεία σύσκεψη των διαφόρων επιτροπών, ώστε να βρεθούν οι αιτίες που η βία ζει και βασιλεύει. Να ξαναμπεί το μαχαίρι στο κόκκαλο, να συμφωνήσουν όλοι μαζί κατεβάζοντας συγκαταβατικά το κεφάλι τους και να πάνε άπαντες ευχαριστημένοι σπίτι τους.

Το μαχαίρι. βέβαια, έχει μπει και ανακατεύει τα σωθικά μας, ου μην και το μεδούλι μας.

Τα πρωτοσέλιδα φτάνουν και περισσεύουν. Το μίσος που χύνεται από τα social media επωνύμων και μη, επίσης. Τα σχόλια κάτω από κάθε κείμενο, παρά τις επίμονες προσπάθειες των moderator. Τη βία σε κάθε σύνθημα, που δεν έχει σχέση με την ομάδα και τους παίκτες, αλλά τα "πεσίματα" και τα "ντου" που ανάγκασαν τους "αντιπάλους να καταφύγουν στην συνδρομή της αστυνομίας".

Μη περιγελάτε τον Γιάννη Ανδριανό. Τόσα μπορεί, τόσα κάνει. Στην κριτική, καλό θα είναι να προσθέτουμε πάντοτε και την αυτοκριτική, ειδικά εμείς οι δημοσιογράφοι, που πολλές φορές ξεπερνάμε σε νοοτροπία και εμετική συμπεριφορά τους ίδιους τους χούλιγκαν. Καμιά φορά δεν ξεχωρίζουμε κιόλας, ποιοι είναι χειρότεροι. Εμείς ή οι αναγνώστες μας;

Δεν το έλυσε η Θάτσερ

Και εν πάση περιπτώσει, το πρόβλημα της βίας δεν θα το λύσει ο κ.Ανδριανός. Ούτε η Θάτσερ το έλυσε, όπως πολλοί νομίζουν, αλλά τελείως λανθασμένα. Η Θάτσερ, όπως ο κ.Ανδριανός ... για ένα σαββατοκύριακο, λειτούργησε με τη γνωστή νοοτροπία των πολιτικών "ό,τι δεν μπορούμε να το διοργανώσουμε, ή να το τιθασεύσουμε, το καταργούμε".

Η Θάτσερ αδιαφόρησε απλά για το πολιτικό κόστος, όταν αποφάσισε να αποκλείσει από μόνη της τις αγγλικές ομάδες από την Ευρώπη. Ο ρόλος της αγγλικής κυβέρνησης και της αστυνομίας αλλά και της εφημερίδας Sun για την τραγωδία του Χίλσμπορο το 1989, ήταν ύποπτος αν όχι καθοριστικός να χαρακτηριστούν χούλιγκανς νεκροί που απλά πήγαν σε ένα γήπεδο το οποίο δεν πληρούσε τις στοιχειώδεις συνθήκες ασφάλειας και στο οποίο είχαν μπει χιλιάδες υπεράριθμοι.

Η λύση στο αγγλικό πρόβλημα της βίας δεν δόθηκε από την Θάτσερ. Υπήρξε πρώτα η αναφορά Τέιλορ, η περίφημη taylor report για τις αιτίες της τραγωδίας του Χίλσαμπορο, που έθεσε επί τάπητος τα προβλήματα των αγγλικών γηπέδων, με τα πέταλα των ορθίων, τα κιγκλιδώματα κλπ, κλπ.

Όταν το 1992 ιδρύθηκε η πρέμιερλ λιγκ, τα ίδια τα κλαμπ αποφάσισαν ότι είχε έρθει η ώρα να διαφυλάξουν το προϊόν τους. Με καθαρά καπιταλιστικούς όρους, με στόχο να πουλήσουν περισσότερα εισιτήρια, να αυξήσουν τα έσοδά τους από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, έκαναν το αυτονόητο σε ένα πρωτάθλημα που είχε ορισμένους από τους πιο βίαους οπαδούς στην Ευρώπη.

Η υιοθέτηση της φιλοσοφίας που προσφέρει το αθλητικό θέαμα σε μεγάλες μάζες ένωσε όλα τα κλαμπ της premier league σε μια κοινή πολιτική εξοστρακισμού της βίας από τα γήπεδα. Υπήρξε μια πρόθεση απ' όλους να αλλάξει το σκηνικό.

Εδώ το προϊόν όχι μόνο δεν αναβαθμίζεται, αλλά όσο πάει το ... κάνουμε ακόμη χειρότερο. Όσο χειρότερο, μάλιστα, τόσο πιο διεστραμμένη είναι η παρακολούθησή του. Φτάσαμε στο σημείο να μη σχολιάζονται οι φάσεις από τους σπίκερ της συνδρομητικής τηλεόρασης, για να μη στενοχωριούνται οι διοικήσεις των ομάδων!

Ναι, η Nova πληρώνει ένα κάρο εκατομμύρια ευρώ, για να υποχρεώνονται οι δημοσιογράφοι της να κάνουν τον μουγκό, σε κάθε "επίμαχη" φάση.

Η καχυποψία, η χολή, οι κύκλοι και τα τετράγωνα, τα Γραφεία Τύπου, οι διευθυντές επικοινωνίας (σε τελείως διαστρεβλωμένες αποστολές) οι πρόεδροι, οι αντιπρόεδροι, οι ομοσπονδίες και οι λίγκες παίζουν τον πρώτο ρόλο. Για να γίνει ένας αγώνας, την τελική απόφαση για το πόσοι οπαδοί θα πάνε στο γήπεδο την παίρνει η αστυνομία, που κάνει ολόκληρες επιχειρήσεις, ειδικά στα ντέρμπι. Κι εδώ που τα λέμε τα Κύπελλα, πρέπει να τα απονέμει ο εκάστοτε διοικητής της ΕΛΑΣ.

Ανακοινώσεις, απαντήσεις, εξυπνακισμοί, σε μια αρρωστημένη ατμόσφαιρα, που φέρνει μπροστά μας μέχρι και νεκρούς. Απαθείς, απευθύνουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια, γυρίζουμε σελίδα και με μια στάση το σαββατοκύριακο, συνεχίζουμε απτόητοι.

Η πρώτη κουβέντα, άλλωστε, μετά την απόφαση της αναβολής είναι αν το ΠΑΟ-Ολυμπιακός στο μπάσκετ θα μετατεθεί και θα διεξαχθεί με κόσμο, ή ποιον από τους Ολυμπιακό-ΠΑΟΚ συμφέρει η μετάθεση του ντέρμπι κατά δυο εβδομάδες, αφού μεσολαβεί και η διακοπή λόγω Εθνικής.

Καφριλίκι και άγιος ο Θεός...

Με βρίσκετε και στο twitter ως @yiannifil

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ