Διαζύγιο, όπως διαφωνία...
Ο Γιάννης Φιλέρης προσπαθεί να εξηγήσει πως σε πέντε λεπτά μέσα έφυγε ο Σίλβα και προσλήφθηκε ο Βίκτορ Σάντσεθ, την ημέρα της έναρξης της προετοιμασίας του Ολυμπιακού!
Φαινόταν τις τελευταίες μέρες ότι κάτι πήγαινε στραβά στον Ολυμπιακό. Ότι ενώ οι μεταγραφές ξεκίνησαν με μια 100% επιλογή του Σίλβα (Φιγκέιρας) ξαφνικά σταμάτησαν, ή άρχισαν να γίνονται μόνο οι κινήσεις που άπτονται αποκλειστικά των αρμοδιοτήτων της διοίκησης. Ο προπονητής είχε βγει από το κάδρο...
Η απομάκρυνση του στενού συνεργάτη του Σίλβα, Γρηγόρη Γεωργάτου, την ημέρα που η ομάδα αναχώρησε για προετοιμασία. Το ότι πέντε λεπτά μετά την αποχώρηση του Πορτογάλου, ανέλαβε δράση ο Βίκτορ Σάντσεθ, δείχνει ότι οι εξελίξεις είχαν δρομολογηθεί πολύ νωρίτερα. Εκτός αν πιστεύουμε ότι στις 2:30μμ ο Σίλβα είπε "παραιτούμαι" και μέσα σε πέντε λεπτά, ο Ολυμπιακός επικοινώνησε με τον Σάντσεθ και συμφώνησε μαζί του.
Η άποψη ότι στον Σίλβα (και στον Γεωργάτο) χρεώθηκε η ήττα από την ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλλου, μπορεί να ευσταθεί. Μόνο, όμως, εν μέρει. Αν υπήρχε τόσο έντονη δυσφορία, θα είχαν φύγει αμφότεροι μετά την ήττα των "ερυθρολεύκων", όχι στην ... έναρξη της προετοιμασίας.
Ισχύει, πάντως, πως στους προπονητές αποδόθηκε ένα σημαντικό κομμάτι της απόδοσης που είχε ο Ολυμπιακός στον τελικό. Για τον βαθμό ετοιμότητας και συγκέντρωσης της ομάδας στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς, παρότι όλοι παραδέχονταν ότι η αναμονή ενός μηνός, ήταν λογικό να σπάει τα νεύρα όλων και κυρίως των παικτών του πρωταθλητή που τρεις φορές είχαν αλλάξει εισιτήρια για τις διακοπές τους.
Να δεχθούμε αυτό που άφησε ο Ολυμπιακός να διαρρεύσει, ότι ο Σίλβα "δεν ήταν συγκεντρωμένος, γιατί είχε το μυαλό του, στις προτάσεις που του είχαν γίνει" είναι λίγο δύσκολο. Εντάξει, μπορεί να στέκει σαν δικαιολογία, δεν υπάρχει, ωστόσο, λογική. Αν ήταν να σκεφτεί ο Σίλβα άλλη ομάδα και δεν είχε την προσοχή του στον Ολυμπιακό, θα μπορούσε να πιέσει να πάει στην Πόρτο εδώ και ένα μήνα. Το να είχε προσωπικό πρόβλημα, όπως επίσης ειπώθηκε, να το δεχθούμε. Πώς γίνεται όμως να το απέκτησε στην ... πρώτη μέρα της προετοιμασίας και ο Ολυμπιακός να είχε βρει ήδη προπονητή;
Σε αυτές τις περιπτώσεις και με τον τρόπο, που οδηγηθήκαμε στο διαζύγιο, υποδηλώνεται κάτι ξεκάθαρο. Η διαφωνία του προπονητή με τη διοίκηση για τις κινήσεις του καλοκαιριού. Ο Σίλβα από πέρσι, όπως λένε, είχε δείξει ότι ήθελε να περάσει το δικό του. Γι αυτό και οι περισσότερες επιλογές, πλην εξαιρέσεων (Καμπιάσο) ήταν δικές του. Όπως και η ομάδα του Ολυμπιακού, που είδαμε πέρσι.
Με τα καλά της και με τα κακά της. Με τα μεγάλα της παιχνίδια, όπως στο Λονδίνο, στο Ζάγκρεμπ, στην Τούμπα, στο 4-0 επί της ΑΕΚ και τις αποτυχίες της (με Άρσεναλ στο Καραϊσκάκη, με Άντερλεχτ, με ΑΕΚ στο πρωτάθλημα μέσα στο ΟΑΚΑ).
Προφανώς και άφησε το στίγμα του, ο προπονητής που έδωσε μια ταυτότητα στον Ολυμπιακό και σίγουρα εργαζόταν στου Ρέντη με το δικό του τρόπο και μέθοδο. Σίγουρα το πρόσημο στην θητεία του στον Πειραιά είναι θετικό, καθώς στο μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς ο Ολυμπιακός έπαιξε καλό ποδόσφαιρο, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων...
Σε ένα μήνα μπαίνει στο γήπεδο
Δεν ξέρουμε αν αληθεύει ότι το μπάτζετ της νέας χρονιάς θα είναι περιορισμένο, ότι οι μεταγραφές δεν είναι εύκολη υπόθεση, ότι ο Σίλβα δεν συμφωνούσε να στηριχτεί περισσότερο στο ελληνικό στοιχείο, ότι ήθελε τον Φουστέρ αντί του Τσόρι και διάφορα άλλα που διαρρέουν από δω κι από κει.
Φαίνεται, όμως, ότι υπήρχε διαφωνία διοίκησης-προπονητή, τόσο έντονη, που το διαζύγιο ήταν η πιο λογική εξέλιξη
Και προφανώς έχει μεγαλύτερη σημασία το πώς θα εξελιχθεί η συνεργασία της διοίκησης με το νέο προπονητή, τον... παλιό γνώριμο Βίκτορ Σάντσεθ (για πολλούς ο εγκέφαλος πίσω από τον Μίτσελ) και πως θα θωρακιστεί για μια χρονιά, που φέτος ξεκινάει νωρίτερα από ποτέ. Σε ένα μήνα, ο Ολυμπιακός παίζει μπάλα, επίσημο παιχνίδι για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.
Μέχρι τότε ο νέος προπονητής πρέπει να έχει εικόνα για το υλικό της ομάδας, τι χρειάζεται η ομάδα, ποιους και αν πρέπει να πάρει για να γίνει καλύτερος και πιο ισχυρός.
Εκτός αν ήδη ο Βίκτορ έχει κάνει την σχετική προεργασία. Να πω την αλήθεια, δεν θα εκπλαγώ αν το ... έχει κάνει ήδη.
From legend to legend. Γιατί τελικά αυτό που μένει είναι η ομάδα, από γενιά, σε γενιά