Δύο (συν δυο) αγώνες την εβδομάδα στη νέα Euroleague
Το Sport24.gr αποκαλύπτει τα διπλά ματς της Εuroleague σε πέντε εβδομάδες της νέας σεζόν, αλλά και τα δυο σημεία τριβής με την FIBA που ετοιμάζεται για το Champions League
H Ευρωλίγκα -και το το τοπ 16- έχουν μπει στην πιο κρίσιμη φάση, αφού κάθε αγωνιστική από δω και πέρα έχει ξεχωριστή σημασία. Η ρευστή κατάσταση των ομίλων, καθώς μόνο η Φενέρ μπορεί να αισθάνεται ότι πλησιάζει την πρόκριση στους "8" φέρνει ακόμη μεγαλύτερο σασπένς στις μάχες της κορυφαίας διοργάνωσης. Κι είναι η τελευταία χρόνιά, που θα βλέπουμε αυτό το σύστημα διεξαγωγής.
Όπως είνα γνωστό, του χρόνου η Ευρωλίγκα αλλάζει, γίνεται ένα πρωτάθλημα 16 ομάδων (εκ των οποίων οι 11 έχουν εγγυημένο συμβόλαιο, για μια δεκαετία) που σημαίνει ένα πρωτάθλημα 30 αγωνιστικών. Δεκαπέντε αγωνιστικές στον πρώτο γύρο και άλλες τόσες στον δεύτερο.
Είναι η πρώτη φορά που θα δοκιμαστεί το "όλοι εναντίον όλων", κάτι που ήταν πάγιος στόχος από τη δημιουργία της Euroleague το 2000. Να γίνει η διοργάνωση, όπου οι καλύτερες ομάδες, θα ανταγωνίζονται η μια την άλλη.
Στο νέο πρωτάθλημα, όπου οι οκτώ πρώτοι περνούν στα πλέι-οφ και συνεχίζουν μέχρι το φάιναλ-φορ, με πλεονέκτημα έδρας στον βαθμολογικά ισχυρότερο (να έχει και νόημα η κανονική περίοδος) θα υπάρχει και η εξής καινοτομία: Για να βγει το πρόγραμμα των 30 αγωνιστικών που όπως και να' χει είναι αρκετές, πέντε -τουλάχιστον- εβδομάδες θα έχουν διπλούς αγώνες.
Μια ομάδα, δηλαδή, μπορεί να παίζει Τετάρτη (ή Τρίτη) και Παρασκευή (ή Πέμπτη), με τις μετακινήσεις να επιλέγονται με γεωγραφικά κριτήρια. Μπορεί, δηλαδή, μια ξένη ομάδα που έρχεται στην Αθήνα να παίξει διαδοχικά με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, ενώ το ίδιο μπορεί να συμβεί και με μια ελληνική ομάδα, η οποία θα επισκεφθεί χώρα με περισσότερες από μια εκπροσώπους στην Ευρωλίγκα.
Είναι λίγο περίπλοκο να βγει ένα πρόγραμμα, με εξισορροπημένες τις αγωνιστικές για όλους, ωστόσο οι άνθρωποι της Euroleague είναι πεπεισμένοι ότι θα τα καταφέρουν, ώστε να ... βγουν και οι ημερομηνίες. Κάτι τέτοιο, για τις ομάδες της διοργάνωσης, άρα και τις δικές μας (Ολυμπιακός, ΠΑΟ) σημαίνει ακόμη και τέσσερις αγώνες μέσα σε διάστημα εφτά ημερών. Δυο για την Ευρωλίγκα και δυο για το πρωτάθλημα. Ένα έξτρα ματς, ειδικά Ευρωλίγκας, προσθέτει μεγάλη ένταση και επιβάρυνση. Ίσως τα 16 συμβόλαια που είναι ο μάξιμουμ αριθμός παικτών για μια ομάδα, να πρέπει να διευρυνθεί.
Ημερομηνίες και (κυρίως) διαιτητές τα σημεία τριβής
Την ίδια ώρα η FIBA αρνείται το διάλογο με την Euroleague, επικαλούμενη την προσήλωσή της στη δημιουργία του Champions League. Αυτή ήταν επισήμως η απάντηση της διεθνούς ομοσπονδίας στην επιστολή Μπερτομέου, που καλούσε για διάλογο τον Πάτρικ Μπάουμαν στη Βαρκελώνη, κάτι που είχε αποκαλύψει το Sport24.gr πριν από λίγες μέρες.
Οι ημερομηνίες είναι το πρώτο ζήτημα, ειδικά μετά το 2017 όταν η FIBA θα ανοίξει τα περίφημα "παράθυρα" μέσα στη σεζόν για τους αγώνες των εθνικών ομάδων, μέσα στη χρονιά. Η Euroleague έχει εναντιωθεί σε αυτή την προοπτική και οι ομάδες -προς το παρόν- αρνούνται να δώσουν τους διεθνείς για τις εθνικές ομάδες, που εκτός των ΝΒΑερ κινδυνεύουν να εμφανιστούν και χωρίς τους κορυφαίους εγχώριους παίκτες, στις προκριματικές φάσεις των μεγάλων διοργανώσεων.
Το δεύτερο αφορά τους διαιτητές. Μπορεί η FIBA να άφησε κατά μέρος τις απειλές για τα κλαμπ που συμμετέχουν στην Ευρωλίγκα, δεν προτίθεται, ωστόσο, να πράξει το ίδιο με τους διαιτητές. Ήδη έχουν γίνει δηλώσεις του στυλ "πρέπει να διαλέξουν, δεν μπορούν να αγωνίζονται σε προολυμπιακά τουρνουά, Ολυμπιακούς Αγώνες κλπ, κλπ και ταυτόχρονα στη Ευρωλίγκα".
Οι ρέφερι της Euroleague απειλούνται με ... αφανισμό από τις μεγάλες διοργανώσεις, όπου η FIBA με κυνισμό δηλώνει ότι θα παίζουν οι "ημέτεροι". Αλλά η διαιτησία είναι γενικά ένας χώρος με εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς δεν αποκλείονται και άλλου είδους ηχηρές μεταγραφές!
Να σημειωθεί ότι επιβεβαιώθηκε πλήρως το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Sport24.gr για το εγγυημένο ποσό που προσφέρει το νεότευκτο (από τον προσεχή Οκτώβριο) Basket Champions League. Είναι 72.000 ευρώ για κάθε ομάδα. Τα υπόλοιπα θα έρθουν από το 50% των εσόδων της διοργάνωσης (το άλλο 50% πάει στα ταμεία της FIBA)