X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

OPINIONS

Εuroleague Vs Fiba

Τρεις διοργανώσεις, 88 ομάδες και ένας καυγάς που ξέσπασε και συνεχίζεται. Το Sport24.gr επιχειρεί την πρώτη σύγκριση ανάμεσα σε Euroleague, Eurocup και Βasketball Champions League

Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, ο κύβος ερρίφθη και 88 ομάδες, ζωή να έχουν, θα εμφανιστούν του χρόνου στις τρεις διοργανώσεις, που θα μας σερβίρουν Euroleague και FIBA. Η Ευρωλίγκα, το Eurocup και το νεότευκτο Basketball Champions League, έχουν μια θέση για όλους.

Και για τους ισχυρούς, τους πλούσιους, τους δυνατούς. Και τους μεσαίους και τους μικρομεσαίους. Από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας μέχρι την ΑΕΚ Λάρνακας, όλοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής. Την ώρα που οι απειλές από δω και από κει συνεχίζουν να εμφανίζονται (η FIBA ζητάει την τιμωρία των ομάδων που παίζουν στο Eurocup, αφού ... δεν προλαβαίνει να τιμωρήσει τις εθνικές ομοσπονδίες, οι οποίες άλλωστε έχουν θεωρητικά συνταχθεί μαζί της) το Sport24.gr επιχειρεί μια πρώτη σύγκριση των τριών διοργανώσεων.

Να δούμε πως διαμορφώνεται το νέο σκηνικό στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και αν αξίζει εν τέλει τον κόπο να ασχολούμαστε με τα τρόπαια που θα απονεμηθούν του χρόνου. Δυο μετά από φάιναλ-φορ (σε Ευρωλίγκα και BCL) και τελικό best of three (στο Eurocup).

Η Ελλάδα συμμετέχει και στις τρεις διοργανώσεις, με πέντε ομάδες. Ας τα πάρουμε, όμως, με τη σειρά:

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΥΠΕΛΛΩΝ

ΧΩΡΑ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ ΕUROCUP BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE
Ελλάδα Ολυμπιακός (1), ΠΑΟ (2) ΑΕΚ (3) Άρης (4), ΠΑΟΚ (5)
Ισπανία Ρεάλ (1), Μπαρτσελόνα (2)

Λαμποράλ (4)

Βαλένθια (3), Γκραν Κανάρια (5), Μάλαγα (6)Μούρθια (7)Μπιλμπάο (10) Τενερίφη (9)
Τουρκία Φενέρ (1), Εφές (2), Γαλατασαράι (3), Νταρουσάφακα (4) - Μπάνβιτ (5), Καρσίγιακα (6), Ουσάκ (7), Μπεσίκτας (9)*
Ιταλία Αρμάνι Μιλάνο (1) Ρέτζιο Εμίλια (2), Σάσαρι (7), Τρέντο (8) Καντού (11) Αβελίνο (3), Βενέτσια (5), Βαρέζε (9)*
VTB ΤΣΣΚΑ Μόσχας (1), Καζάν (2) Ζενίτ (3), Κίμκι (4), Λοκομοτίβ Κουμπάν (5), Νίζνι (7) Σαρατόφ (6)
Αδριατική Λίγκα Ερ. Αστέρας (1) Μπούντουγκνοστ (3), Τσεντεβίτα (4), Παρτίζαν (5), Ολύμπια Λ. (7) Μέγκα Λεκς (2) Τσιμπόνα (8)
Ισραήλ Μακάμπι (3) Χάποελ Ιερουσαλήμ (2) Μακάμπι Ρισόν (1) Αϊρόνι Ναχαρίγια (4)*
Λιθουανία Ζαλγκίρις (1) Λιέτουβος Ρίτας (2) Νεπτούνας (3), Γιουβέντους (4)*
Γερμανία Μπάμπεργκ (1) Ούλμ (2), Μπάγερν (4), Άλμπα (6) Ολντεμπουργκ (3), Σκαϊλάινερς (3), Λούντβιρσμπουργκ* (5)
Γαλλία - - Βιλερμπάν (1), Στρασμπούρ (2), Μονακό (3), Λε Μαν (4)
Πολωνία - Ζιελόνα Γκόρα (1) Ρόζα Ράντομ (2)
Τσεχία - - Νίρμπουργκ (1)
Βέλγιο - - Οστάνδη (1), Σαρλερουά (4)*
Σλοβενία - - Ντομζάλε (1)
Ουκρανία - - Χίμικ (1)
Λετονία - - Βέντσπιλις (3)
Βουλγαρία - - Ακαντέμικ Σόφιας (1), Ρίλσκι (4)*
Φινλανδία - - Κατάγια (1)*
Βοσνία - - Ιγκοκέα (1)*
Ουκρανία - - Τσμόκι Μίνσκ (1)*
Ολλανδία - - Γκρόνινγκεν (1)*
Μαυροβούνιο - ΚΚ Μόρναρ Μπαρ (1) *
Εσθονία - - Ταρτού Ροκ (1)*
Ρουμανία - - Οραντέα (1)*, Κλουζ (3)*
Σλοβακία - - Πριέβιντζα (1)*
Δανία - - Μπάκεν Μπίαρς (1)*
Σουηδία - - Σεντερτάλιε (1)*
Πορτογαλία - - Πόρτο (1)*, Μπενφίκα (2)*
Κύπρος - - ΑΕΚ Λάρνακας (1)*
Ουγγαρία Σολνοκι (1)

Σε παρένθεση η θέση κάθε ομάδας στο πρωτάθλημα (πρώτο κριτήριο τα αποτελέσματα των πλέι-οφ και μετά η βαιμολογία της κανονικής περιόδου)

Με αστερίσκο οι ομάδες που παίζουν στα προκριματικά του Champions League

Συνοπτικά έχουμε:

  • Συνολικές χώρες στα Κύπελλα Ευρώπης: 30 (Ρωσία από την VTB, Σερβία-Κροατία από την Αδριατική Λίγκα)
  • Συνολικός αριθμός ομάδων: 40 σε Euroleague-Eurocup και 48 στο BCL
  • Η χώρα με τις περισσότερες συμμετοχές: Ισπανία 9 ομάδες (8 σε Euroleague και Eurocup, 1 στο Champions League)
  • Μόνο στο Champions League: Η Γαλλία κι άλλες 19 χώρες.
  • Κοινές συμμετοχές και στις 3 διοργανώσεις : 8 (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, VTB League, Αδριατική Λίγκα, Ισραήλ, Λιθουανία, Γερμανία)
  • Πρωταθλητές: 8 στη Euroleague, 1 στο Eurocup, 19 στο ΒCL

Αναλυτικότερα:

Η Euroleague και το Eurocup κυριαρχούν στα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης (Ισπανία, Τουρκία, Ιταλία, Ελλάδα, VTB και Αδριατική Λίγκα, Γερμανία) με το Basketball Champons League να έχει κερδίσει ολότελα τη Γαλλία και να έχει διειίδυση στο τουρκικό πρωτάθλημα (πήρε τέσσερις ομάδες της δεύτερης "γραμμής" της λίγκας) ενώ δεν πέρασε απαρατήρητη και η μοναδική ισπανική συμμετοχή από την Τενερίφη.

Προφανώς η Euroleague που έχει 8 πρωταθλητές και 4 δευτεραθλητές κι άλλες τέσσερις σπουδαίες δυνάμεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ, όλους από τα πιο ισχυρά πρωταθλήματα, παραμένει η διοργάνωση με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και αναμένεται με ξεχωριστό ενδιαφέρον λόγω της αλλαγής του συστήματος διεξαγωγής.

Ο καυγάς όλου του καλοκαιριού έγινε (και συνεχιζεται) για τις δυο διοργανώσεις, που θα συνυπάρξουν με την Εuroleague. Δηλαδή, το Eurocup και το Basketball Champions League. Θεωρητικά το Eurocup έχει καλύτερες ομάδες μετά τους πρωταθλητές των ισχυρών χωρών, δεν έχει όμως την ανάπτυξη του BCL σε άλλες χώρες οι οποίες βρίσκουν ευρωπαϊκή διέξοδο. Προφανώς, αν υπήρχε μία κοινή διοργάνωση ή ένα Κύπελλο ανάμεσα στα δυο, κάποιοι που θα παίξουν τώρα στο BCL, δεν θα ... περνούσαν ούτε έξω από την πόρτα των Γραφείων της FIBA στο Μόναχο.

Είναι φανερό ότι το "αλληλοφάγωμα" FIBA και Euroleague δεν ωφελεί κανέναν. Και οι δυο διοργανώσεις είναι καλές, συμπαθητικές, αλλά δεν είναι τέλειες. Κάτι λείπει, σε κάθε μία. Και κάτι θα λείπει, αν οι "εγκέφαλοι" σε Μόναχο και Βαρκελώνη δεν καταλάβουν ότι το προϊόν που υποτίθεται πως υπηρετούν δεν μπορεί να πηγαίνει κομματιασμένο, με φέουδα και κάστρα λες και βρισκόμαστε ακόμη στη μεσαιωνική Ευρώπη.

Αν βάλουμε στην άκρη την Ευρωλίγκα, θα πρέπει να εχουν μεγάλη πειθώ και οι μεν και οι δε να ... μπορέσουν να πουλήσουν τις διοργανώσεις τους σε σπόνσορες, τηλεοράσεις γενικά να εμφανιστούν στην αγορά και να συγκινήσουν. Όχι να αντιμετωπιστούν, όπως τώρα, που η πρώτη αντίδραση είναι "μην ασχολείστε, αυτοί στο μπάσκετ δεν ξέρουν πόσες διοργανώσεις έχουν, ποιοι παίζουν, πότε και γιατί...".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ