ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ

Εύκολη πρεμιέρα στο Βερολίνο των θριάμβων και ο Αταμάν σχεδιάζει τις πεντάδες του νέου Παναθηναϊκού

Εύκολη πρεμιέρα στο Βερολίνο των θριάμβων και ο Αταμάν σχεδιάζει τις πεντάδες του νέου Παναθηναϊκού
INTIME

Στο γήπεδο που θριάμβευσε πριν από μερικούς μήνες (και το 2009) ο Παναθηναϊκός είχε μια εύκολη πρεμιέρα κόντρα στην αναιμική Άλμπα και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τις πεντάδες που ανέδειξαν τις σκέψεις του Αταμάν για τη νέα χρονιά

Η πρώτη νίκη του Παναθηναϊκού στο φετινό σαφάρι της EuroLeague στο ίδιο γήπεδο που πριν από 4 μήνες είχε κατακτήσει την 7η Ευρωλίγκα της ιστορίας του (και το 2009 την πέμπτη), προφανώς και δεν συνοδεύτηκε από το τρελό πανηγύρι εκείνης της βραδιάς της 26ης Μαΐου.

Η εποχή, άλλωστε, που οι "πράσινοι" θεωρούσαν ... σημαντική επιτυχία μια εκτός έδρας νίκη επί της Άλμπα (άλλες φορές έχαναν και δυο φορές, όπως συνέβη μόλις στη σεζόν 2022-23) έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Τώρα, οι πρωταθλητές Ευρώπης ξέρουν ότι η διαφορά τους απέναντι σε αυτού του επιπέδου ομάδες είναι χαώδης και δεν χρειάζεται παρά δυο-τρία καλά διαστήματα πάνω στο παρκέ για να επιβληθούν.

Εκτός των άλλων τέτοιοι αγώνες, στη δεδομένη χρονική στιγμή και με βάση τα πεπραγμένα του καλοκαιριού, είναι επίσημα τεστ προετοιμασίας. Ταυτόχρονα με τη νίκη, δηλαδή, οι προπονητές αναζητούν σχήματα, ρόλους και χημεία εν όψει της σεζόν, που μόλις ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί σε εφτά μήνες. Είναι τόσο μεγάλη και κοπιαστική, που ειλικρινά κανείς δεν θυμάται τα ματς της πρεμιέρας, εκτός αν έχει χάσει.

Ο Παναθηναϊκός ήταν δύσκολο, απέναντι στην αναιμική Άλμπα, να πατήσει την μπανανόφλουδα και ο Αταμάν βρήκε την ευκαιρία να δοκιμάσει διάφορες πεντάδες, που έχει στο μυαλό του για τη συνέχεια.

Ξεκίνησε με Μπράουν, Ναν, Γκριγκόνις, Μήτογλου, Λεσόρ, έβαλε τον Σλούκα αντί του Μπράουν, πήγε σε σχήμα με τον Οσμάν στο "3" και τον Ερνανγκόμεθ στο "4", για λίγο έπαιξε -όπως και στη Ρόδο- με δίδυμους πύργους (Λεσόρ-Γιούρτσεβεν), έβαλε τον Οσμάν στο "4" (με πεντάρι τον Λεσόρ) ενώ στο δεύτερο ημίχρονο πήρε τη μεγαλύτερη διαφορά με Μπράουν, Γκραντ, Ναν, Ερνανγκόμεθ και Γιούρτσεβεν.

Όταν η Άλμπα προσπάθησε να αντιδράσει και μείωσε τη διαφορά ακόμα και στο -2, έβαλε στο παρκέ Σλούκα, Ναν, Γκραντ, Χουάντσο και Λεσόρ, βρήκε μεγάλα τρίποντα (Σλούκας, Γκραντ) και γκολ-φάουλ από τον Ναν για να καθαρίσει οριστικά το ματσάκι.

Οι εναλλαγές στις διάφορες πεντάδες, άλλες με βάση τις σκέψεις του Αταμάν για ολόκληρη τη σεζόν, άλλες επειδή προέκυψαν μέσα από τις ανάγκες του παιχνιδιού αναδεικνύουν συνολικά το σχέδιο του Τούρκου προπονητή. Η βασική του πρόθεση είναι να ενσωματώσει όσο γίνεται πιο γρήγορα τις μεταγραφές στα δεδομένα της ομάδας του.

  • Ο Μπράουν παίρνει αρκετό χρόνο και την μπάλα στα χέρια του (5 πόντοι, 5 ασίστ, αλλά και κάποια λάθη στο ξεκίνημα) γιατί είναι ένας χαρισματικός πόιντ-γκαρντ, που ξέρει να διαβάζει τις φάσεις και να δίνει λύσεις. Λόγω του τραυματισμού του έχει μείνει κάπως πίσω, είναι όμως ζήτημα χρόνου να βρει τον ρόλο για τον οποίο τον προορίζει ο Αταμάν.
  • Ο Γιούρτσεβεν δίνει ποιοτικές ανάσες στον Λεσόρ, που δεν χρειάζεται να παίζει τριάντα και τριαντα πέντε λεπτά. Έχει επαφή με το καλάθι, ολοκληρώνει καλά τα πικ εν ρολ, ίσως χάνεται λίγο στην άμυνα και πάλι, ωστόσο, είναι πολύ καλύτερος από τον Μπαλτσερόφσκι.
  • Ο Όσμαν έχει την πιο δύσκολη αποστολή. Ήρθε τελευταίος, ενδεχομένως να χάσει ματς από το ελληνικό πρωτάθλημα ελέω έξι ξένων, άρα έχει και το λιγότερο χρόνο μπροστά του. Παίζοντας βασικά στο "3" και καλύπτοντας σε μερικά σχήματα το "4", ο Τούρκος φόργουορντ μπορεί να προσφέρει δυο-τρεις φάσεις, όπως αυτή του πρώτου ημιχρόνου, όταν σκόραρε για τρεις και αμέσως μετά έριξε τάπα στον αντίπαλό του...

Οι τρεις καμπαλέρος...

Ο Αταμάν, βέβαια, γνωρίζει ότι όταν σφίγγουν τα γάλατα θα επιστρέφει στην πεπατημένη. Στην ομάδα, δηλαδή, η οποία κατέκτησε πριν από ένα τρίμηνο την Ευρωλίγκα και το πρωτάθλημα στην Ελλάδα. Θα γυρίζει δηλαδή στο σχήμα με τους τρεις καμπαλέρος: Σλούκα, Ναν και κυρίως Γκραντ, που ξέρει να καλύπτει τρύπες, να παίζει άμυνα για δυο και ταυτόχρονα να είναι καθοριστικός στα σουτ.

Αυτοί τελείωσαν το ματς και στο Βερολίνο, αναλαμβάνοντας δράση για να βάλουν τέλος στις όποιες ελπίδες έδιναν στην Άλμπα τα μακρινά σουτ.

Ο Σλούκας έπαιξε λιγότερο απ' όλους, αφού ακόμα δεν είναι απόλυτα έτοιμος, παρόλα αυτά πρόλαβε να σκοράρει δυο κρίσιμα τρίποντα, με την άμυνα της Άλμπα να τον προκαλεί να ευστοχήσει!

Η "μάχη" Μήτογλου-Χουάντσο

Ο Ντίνος Μήτογλου ήταν πέρσι ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές στους θριάμβους του Παναθηναϊκού. Επιστρέφοντας μετά την πολύμηνη τιμωρία του, μπήκε και τελείωσε τη χρονιά με ορμή και ουσία είτε παίζοντας στο "4", είτε κάποιες φορές καλύπτοντας το "5" πίσω από τον Λεσόρ.

Το ξεκίνημα της σεζόν βρίσκει τον διεθνή άσο λίγο κουρασμένο και τον Χουάντσο Ερνανγκόμεθ έτοιμο να ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Όχι ότι δεν έχει προσφέρει στους "πράσινους" ο Ισπανός, πολλές φορές όμως έμπαινε και έβγαινε από το παρκέ χωρίς να κάνει αισθητή την παρουσία του.

Σε αυτό το πρώτο ματς της Ευρωλίγκας, ήταν βασικό τεσσάρι σχεδόν σε ολόκληρο το δεύτερο ημίχρονο σκόραρε 11 πόντους με 3/5 τρίποντα και έδωσε λύσεις και υποσχέσεις. Ο Αταμάν, όπως είπαμε, έχει και τη λύση Όσμαν για το "4", ενώ σε αυτή τη θέση μπορεί να προσφέρει (όπως έκανε στον τελικό του Σουπερ Καπ) και ο Ιωάννης Παπαπέτρου που στο Βερολίνο δεν έπαιξε δευτερόλεπτο λόγω τραυματισμού...

Το αφεντικό της ρακέτας

Φυσικά σημείο αναφοράς και του φετινού Παναθηναϊκού θα είναι ο Ματίας Λεσόρ. Θέλοντας να σκοράρει για τρεις πόντους, ο Γάλλος χάλασε μια σχεδόν τέλεια στατιστική με 6/7 δίποντα, 2/2 βολές, 14 πόντους και 8 ριμπάουντ, δείχνοντας ωστόσο ότι και σε αυτή τη σεζόν θα είναι το αφεντικό της ρακέτας στα ματς της ομάδας του.

Αν μάλιστα ξεκουράζεται από τον Γιούρτσεβεν (και τον Αντετοκούνμπο όταν επιστρέψει) και έχει ανάσες, τότε η χρονιά θα' ναι ακόμα πιο καλή για τον σέντερ-δυναμίτη.

Ο Αταμάν σημείωσε ότι το ρόστερ του είναι πιο βαθύ σε σχέση με αυτό που είχε στη σεζόν της επιστροφής στους τίτλους. Άρα και το μέλλον ευοίωνο, αν και όπως λένε όσοι ξέρουν, πιο δύσκολα είναι να μείνεις στην κορυφή από το να φτάσεις σ' αυτή. Οι προσθήκες του καλοκαιριού, ωστόσο, είχαν τον στόχο να κάνουν τον πρωταθλητή ακόμα καλύτερο.

Σημειώνουμε τις 21 ασίστ και τα 4 μόλις λάθη που είχε ο Παναθηναικός στο Βερολίνο, αλλά και τους 17 πόντους που πέτυχε από τα λάθη των αντιπάλων του. Στον αντίποδα υπάρχουν τα 12 επιθετικά ριμπάουντ της Άλμπα και τα μόλις τέσσερα των "πρασίνων" χωρίς μάλιστα να υπάρχει μεγάλη διαφορά στα ποσοστά των δυο ομάδων.

Είναι ένα θέμα τα ριμπάουντ, όπως φάνηκε και στον τελικό του Σουπερ Καπ, αν και γενικά είμαστε πολύ νωρίς στη σεζόν για να βγάζουμε συμπεράσματα, τα οποία την άνοιξη θα έχουν καταρριφθεί...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΕΡΓΚΙΝ ΑΤΑΜΑΝ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΑΛΜΠΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚ ΝΑΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ