EUROLEAGUE

Φλέβα χρυσού η γενιά του ' 90

Φλέβα χρυσού η γενιά του ' 90
INTIME SPORTS

Η Ευρωλίγκα μιλάει ελληνικά, όχι μόνο μέσω του Sport24.gr, αλλά γιατί η γενιά του 90, "χρυσή" για το ελληνικό μπάσκετ, γίνεται, πλέον, κεντρικό σημείο αναφοράς στους δυο "αιωνίους". Στους τρομερούς 90άρηδες του Ολυμπιακού, έρχεται με φόρα ο συνομήλικός τους Νίκος Παππάς για τον ΠΑΟ, ενώ ο Παπανικολάου παίζει περισσότερο από κάθε άλλον παίκτη της Μπαρτσελόνα. Ο Γιάννης Φιλέρης αναλύει

Είναι η (ελληνική) γενιά του 1990 εκείνη που θα κυριαρχήσει στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και σε μια αντιστοιχία με τους Ισπανούς 80άρηδες, θα αποτελέσει κεντρικό σημείο αναφοράς τα επόμενα χρόνια; Τα σημάδια είναι ενθαρρυντικά, τόσο για τις δυο κορυφαίες ελληνικές ομάδες στην Ευρωλίγκα, όσο και για την Εθνική Ομάδα, που αντλεί συνήθως τις δυνάμεις της από τα ρόστερ των δυο αιωνίων. Ο Νίκος Παππάς εισήλθε δυναμικά στην Ευρωλίγκα και μετά το ρεσιτάλ, που έδωσε στο Βελιγράδι και θα πρέπει να λογίζεται, πλέον, σαν ένα εκλεκτό μέλος αυτής των παικτών εκείνων που ξεχώρισαν από εκείνη την σπουδαία φουρνιά.

Την αρχή, βέβαια, έκανε ο Ολυμπιακός που πριν από τέσσερα χρόνια εμπιστεύτηκε θέσεις στο ρόστερ του σε παίκτες όπως ο Κώστας Παπανικολάου και ο Κώστας Σλούκας. Σε αυτούς προστέθηκε και ο Βαγγέλης Μάντζαρης (αλλά και ο Δημήτρης Κατσίβελης, που είναι ένα χρόνο μικρότερος). Η πολιτική του "δώστε τόπο στα νιάτα" απέδωσε πλήρως, καθώς ο Ολυμπιακός βρήκε στα πρόσωπα των νεαρών άσων, όχι μόνο την επένδυση για το μέλλον του, αλλά σπουδαίους μπασκετμπολίστες που συνέβαλαν τα μέγιστα στην κατάκτηση των δυο συνεχόμενων τίτλων στην Ευρωλίγκα.

Μέσα, μάλιστα, απ΄αυτή τη διαδικασία οι νεαροί ωρίμασαν στο έπακρο, έφτασαν στην Εθνική ανδρών και ήδη ο ένας (Παπανικολάου) έκανε μεταγραφή στη Μπαρτσελόνα, με προοπτική (και) το ΝΒΑ.

Θα έλεγε κανείς ότι η επιθετική πολιτική του Ολυμπιακού κατέρριψε ένα μύθο, που ήθελε τις μεγάλες ομάδες να στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο σε έμπειρα χέρια Ελλήνων και ξένων παικτών, αφού υποτίθεται πως ένας κορυφαίος σύλλογος δεν έχει την υπομονή, αλλά και τη διάθεση, να επενδύσει, να δώσει ευκαιρίες και στο τέλος να καρπωθεί τα οφέλη από τους "δικούς μας" ταλαντούχους μπασκετμπολίστες. Σωστό, αν και το παρελθόν έχει διδάξει ότι όποτε το επιχείρησαν κάτι ανάλογο οι "αιώνιοι" δεν το μετάνιωσαν.

Στη δεκαετία του 90, ο Ολυμπιακός έγινε κυρίαρχος επειδή εμπιστεύτηκε αμούστακα παιδιά (Σιγάλας, Μωραΐτης, Σταμάτης και βέβαια Τάρλατς-Τόμιτς), ενώ την ίδια εποχή, ο Παναθηναϊκός έδινε φανέλα βασικού σε παίκτες, όπως ο Μυριούνης στην αρχή και οι Οικονόμου-Αλβέρτης στη συνέχεια. Ο Παναθηναϊκός, μάλιστα, χτύπησε διάνα την επόμενη δεκαετία, όταν έφτιαξε ένα ισχυρό κορμό, με παίκτες όπως ο Διαμαντίδης, ο Σπανούλης, ο Χατζηβρέττας και ο Φώτσης, που προστέθηκαν σταδιακά δίπλα στον Κώστα Τσαρτσαρή.

Η μικρή επανάσταση

Ωστόσο, η συνειδητή επιλογή του Ολυμπιακού να επιλέξει από την Εθνική Ομάδα των νέων, που το καλοκαίρι του 2009 έπαιρνε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ της Ρόδου, ήταν μια μικρή "επανάσταση" και ήρθε ως συνέχεια της πρώτης επιχείρησης δημιουργίας ελληνικού κορμού, με τους παίκτες γεννημένους μέχρι το 1985 (Βασιλόπουλος, Μπουρούσης, Σχορτσιανίτης, Μαυροκεφαλίδης).

Η δεύτερη φορά, λένε, είναι η πιο καλή, με αποτέλεσμα οι Πειραιώτες να ανέβουν στην κορυφή της Ευρώπης, έχοντας φτιάξει μια ομάδα που ξεχείλιζε από νεανικό ενθουσιασμό και πάθος, βρήκε βεβαίως στο πρόσωπο του Σπανούλη τον ηγέτη που ήθελε, ξαναφόρεσε τα "ερυθρόλευκα" στον πλήρως ανανεωμένο και έμπειρο Πρίντεζη αλλά και έπεσε σε φλέβα χρυσού όταν εμπιστεύτηκε ξένους όπως ο Κάιλ Χάινς, ή ο Έισι Λο. Προφανώς η ομάδα ευτύχησε να βρει και προπονητές που δούλεψαν με τα νέα παιδιά. Πρώτα ο Ίβκοβιτς, μετά ο Μπαρτζώκας και η Κωνσταντινούπολη, έδωσε τη σκυτάλη στο Λονδίνο.

Από την σπουδαία φουρνιά των ενενηντάρηδων, αποφάσισε να ενισχυθεί, φέτος, και ο Παναθηναϊκός. Οι "πράσινοι" απέκτησαν από τον Πανιώνιο τους δυο κορυφαίους παίκτες του περσινού Πανιωνίου, Παππά και Γιάνκοβιτς. Ο πρώτος κάνει μια σπουδαία προσπάθεια να συνδυάσει το καταπληκτικό επιθετικό του ταλέντο με τις υπόλοιπες δουλειές που πρέπει να κάνει μέσα στο γήπεδο, σε μια ομάδα κορυφαίου επιπέδου, ο δεύτερος περιμένει τις ευκαιρίες που θα του δώσει κάποια στιγμή ο Πεδουλάκης. Την ίδια ώρα, ο Μάντζαρης αποδεικνύει, σχεδόν, σε κάθε εμφάνισή του, πόσο έλειψε πέρσι από τον Ολυμπιακό, ο Σλούκας έχει ωριμάσει στο έπακρο και σε τρεις αγώνες δεν έχει κάνει κανένα λάθος, ενώ στη Μπαρτσελόνα, ο Παπανικολάου παίζει περισσότερο από όλους τους παίκτες που χρησιμοποιεί ο Τσάβι Πασκουάλ

Να δούμε τι κάνουν οι τέσσερις παίκτες εκείνης της ωραίας Εθνικής νέων, που πρωταγωνιστούν, πλέον, στην Ευρωλίγκα:

  • Βαγγέλης Μάντζαρης (1990, 1.96, γκαρντ, Ολυμπιακός): 3 αγώνες (μ.ο 20 λεπτά συμμετοχής) 5.3π, 50%δ, 2ρ, 3ασ, 0.7κλ, 2λ
  • Κώστας Σλούκας (1990, 1.90, γκαρντ, Ολυμπιακός): 3 αγώνες (μ.ο, 18 λσ): 8.3π , 42.9%, 40%τρ, 77.8%β, 1.3ρ, 4.7ασ, 0.7κλ, κανένα λάθος
  • Νίκος Παππάς (1990, 1.94, γκαρντ, Παναθηναϊκός): 3 αγώνες (μ.ο 12λσ): 9.7π, 60%δ, 100%τρ, 80%β, 1ρ, 1.3λ
  • Κώστας Παπανικολάου (1990, 2.03, φόργουορντ, Μπαρτσελόνα): 3 αγώνες (30λσ, 8.,3π, 62.5%δ, 36.4%τρ, 33.3%β, 5.7ρ, 2.3ασ, 0.3κλ, 2λ, 1κοψ)

Σε αυτούς τους τέσσερις θα προσθέσουμε και άλλον έναν, που τουλάχιστον στο ξεκίνημα της χρονιάς, δείχνει να θέλει να ...δώσει απαντήσεις και ρεβάνς πρώτα απ΄όλα στον ίδιο του τον εαυτό. Είναι ο Γιώργος Μπόγρης, που μοιάζει να την έχει πάρει αλλιώς τη χρονιά στον ΠΑΟΚ και ήδη οι αριθμοί του στο Eurocup είναι εξαιρετικοί: 3 αγώνες (μ.ο 28λσ) 18.3π, 65.7%δ, 56.3%β, 3.3ρ, 0.7ασ, 1κλ, 1.7κοψ. Αν καταφέρει ο 24χρονος σέντερ (έχει γεννηθεί τον Φεβρουάριο του 1989) να παίξει μπάσκετ με βάση τα σωματικά του προσόντα, τότε ... θα χαμογελάμε ακόμη περισσότερο.

Καλύτεροι απ΄όλους

Τέσσερις, λοιπόν, Έλληνες 90άρηδες πρωταγωνιστές, στην Ευρωλίγκα της φετινής χρονιάς. Ένας που έρχεται (Γιάνκοβιτς) κι ένας που πρωταγωνιστεί στο Eurocup. Καθόλου άσχημα, αν αναλογιστούμε ότι από την αντίπαλο της Εθνικής στον τελικό του 2009 (Γαλλία) ουσιαστικά το μεγάλο βήμα έκανε ο Κέβιν Σεραφέν, που παίζει στο ΝΒΑ. Ο Αντουάν Ντιότ, πέρασε ένα σοβαρό τραυματισμό και παίζει στην Στρασμπούρ (ήταν πάντως με την Εθνική Γαλλίας στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ) ενώ ο Τόμας Ερτέλ είναι στέλεχος της Κούτσα Λαμποράλ.

Η Ισπανία "έβγαλε" απ΄αυτό το τουρνουά (μόνο) τον Πάμπλο Αγκιλάρ, οι Λιθουανοί τον Μοντειγιούνας που λόγω ύψους πήγε στο ΝΒΑ, αλλά κατέληξε στην Βραζιλία και τον Κουζμίνκσας, ενώ ενδεχομένως ο καλύτερος όλων να είναι ο Μαυροβούνιθος Βούτσεβιτς που προτίμησε πρώτα το πανεπιστημιακό πρωτάθλημα και εν συνεχεία το ΝΒΑ, όπου φαίνεται ότι θα κάνει σπουδαία καριέρα. Να προσθέσουμε και τον Σέρβο, Νεμάνια Νέντοβιτς, που επίσης θα πάει στο ΝΒΑ.

Εντάξει, το ξέρουμε. Οι Έλληνες παίκτες δεν έχουν το ΝΒΑ ως προτεραιότητα, αλλά στην Ευρωλίγκα ως γνωστόν δεν... παίζουν εκείνοι που βρίσκονται πέραν του Ατλαντικού. Κι επειδή η δουλειά συνεχίζεται, ο Ολυμπιακός φρόντισε φέτος να πάρει δυο 19άρηδες (Παπαπέτρου-Αγραβάνης), ενώ ο Παναθηναϊκός έχει επενδύσει σε Χαραλαμπόπουλο (16 ετών) και Διαμαντάκο (18, 2.14)...

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ