Για 70.000 ευρώ...
Το μπασκετικό Champions League προσφέρει μόλις 70.000 ευρώ ως εγγυημένο ποσό συμμετοχής. Διαβάστε το αποκλειστικό θέμα του Sport24.gr που αποκαλύπτει και επιστολή του Τζ.Μπερτομέου προς τη FIBA
Τη Δευτέρα 8/2, στη συνάντηση ευρωπαϊκών ομοσπονδιών, λιγκών και κλαμπ, θα γίνουν τα πρώτα αποκαλυπτήρια του Champions League της FIBA. Από δω κι από κεί μαθαίνουμε πως θα διεξαχθεί. Με τρεις ελληνικές ομάδες κατά τα φαινόμενα, αφού ο Άρης ακολουθεί ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, αλλά και μηδαμινά έσοδα. Όπως αποκαλύπτει σήμερα το Sport24.gr τα εγγυημένα χρήματα- στα τρία πρώτα της διοργάνωσης- 2.3 εκατομμύρια ευρώ, για 32 ομάδες. Κάτι περισσότερο από 70.000 για τον καθένα!
Εντάξει, υποτίθεται ότι ομάδες θα μοιραστούν και το 50% των εσόδων που θα βρεθούν από χορηγούς, μάρκετινγκ κλπ, το εγγυημένο ποσό, ωστόσο, είναι εβδομήντα χιλιάρικα.
Από τις αρχικές εξαγγελίες για ένα Champions League, το οποίο απέφερε στις 16 ομάδες που θα συμμετείχαν 30 εκατομμύρια ευρώ (... ενώ οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για ακόμη και 50 εκατομμύρια) η απόσταση είναι μεγάλη. Προφανώς άλλη η δυναμική μιας διοργάνωσης με τις κορυφαίες ομάδες (που διάλεξαν όμως την Euroleague) κι άλλο ένα είδος Eurocup. Παρόλα αυτά, θα περίμενε κανείς και ένα μεγαλύτερο ποσό των 2.3 εκατομμυρίων ευρώ. Χάνει και την αξία του ο όρος Champions League, εκτός αν στη FIBA εννοούν ότι θα διοργανώσουν το Champions League των φτωχών...
Ας τα πάρουμε, όμως, με τη σειρά. Να δούμε, δηλαδή, τι προβλέπουν τα μέχρι τώρα συμφωνηθέντα κι αφού υπογραμμίσουμε τη μαζική συμμετοχή, τουλάχιστον στη φάση που βρισκόμαστε, στη διοργάνωση της παγκόσμιας ομοσπονδίας.
Όπως θα' χετε διαβάσει και αλλού, η νέα διοργάνωση προβλέπει:
Συμμετοχή 32 ομάδων, χωρισμένες σε τέσσερα γκρουπ των οκτών. Η κανονική περίοδος προβλέπει 14 αγωνιστικές (εφτά εντός και εφτά εκτός έδρας ματς, για κάθε ομάδα). Στα πλέι-οφ προκρίνονται οι τέσσερις πρώτοι κάθε γκρουπ (ο 5ος και ο 6ος πάνε στη δεύτερη διοργάνωση της FIBA). Οι αγώνες στους "16" και στους "8" θα είναι διπλοί (μετράει η συνολική διαφορά πόντων) με τους τέσσερις καλύτερους να παίρνουν το εισιτήριο για το φάιναλ-φορ. Δεν φαίνεται να δίνουν έμφαση στο σημαντικό κομμάτι του πρωταθλήματος (μετά την κανονική περίοδο) ποντάροντας στην κανονική περίοδο που θα έχει και μεγαλύτερη χρονική διάρκεια. Οι αγώνες θα γίνονται Τετάρτη και Πέμπτη (όχι Παρασκευή).
Μάξιμουμ παιχνιδιών για μια ομαδα, αν φτάσει μέχρι το φάιναλ-φορ τα 20. Για την προκριματική φάση που θα γίνει σε δυο γύρους το πολύ, δεν έχει ακόμη καθοριστεί το σύστημα διεξαγωγής. Ούτε πόσοι θα παίξουν, ούτε πόσοι θα προκριθούν στoυς ομίλους). Η τρίτη ελληνική ομάδα, πάντως, θα ξεκινήσει την πορεία της από τα προκριματικά Το ποια θα είναι, θα εξαρτηθεί από την κατάταξη ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Άρη, στο ελληνικό πρωτάθλημα...
Προβλέπεται επίσης και δεύτερη διοργάνωση με συμμετοχή 36 ομάδων, αλλά καλύτερα ας κρατήσουμε μια επιφύλαξη γιατί στο τέλος στην Ευρώπη θα παίζει και η ... κουτσή Μαρία, κι ας μην έχει φτιάξει, ακόμη, ομάδα μπάσκετ!
Η οργάνωση και τα (λίγα) χρήματα
Ας δούμε καλύτερα τι προβλέπεται σε θέματα οργάνωσης και διοργάνωσης του Champions League:
Δεν υπάρχει μετοχικό πλειοψηφικό πακέτο στην δημιουργία της νέας εταιρείας που θα λειτουργήσει υπό τον ελβετικό νόμο (καθώς η έδρα της διοργάνωσης, θα βρίσκεται στο σπίτι της FIBA) . Οι λίγκες θα έχουν δικαίωμα βέτο σε κάθε απόφαση και θα μοιράζονται το 50% των εσόδων μαζί με τη FIBA. Οκτώ λίγκες (από Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, VTB-Ρωσία, Αδριατική Λίγκα, Τουρκία) θα έχουν από 5% κάθε μία, ενώ άλλες πέντε (Βέλγιο, Τσεχία, Ισραήλ, Λιθουανία, Πολωνία) θα έχουν μερίδιο 2%.
Η γενική συνέλευση είναι το κυρίαρχο όργανο της διοργάνωσης, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται αρκεί να υπάρχει πλειοψηφία 66% και από κει καθορίζεται και το Κεντρικό Γραφείο, πολυ περιλαμβάνει οκτώ μέλη (4 από τη FIBA, 4 από τις λίγκες στις οποίες θα συμπεριλαμβάνεται τουλάχιστον μία από τις λεγόμενες μικρές, που έχουν μερίδιο 1%). Θα υπάρχει εκτελεστικός διευθυντής (CEO) ο οποίος θα επιλεγεί μέσω βιογραφικού, ενώ οι ομάδες έχουν δικαίωμα να προτείνουν δικούς τους ανθρώπους σε θέσεις κλειδιά.
Ωραία (και δημοκρατικά) ακούγονται όλα αυτά, πάμε όμως και στο προκείμενο. Η FIBA αναλαμβάνει όλο το κόστος της διοργάνωσης, που ανέρχεται σε περίπου 4-5 εκατομμύρια ετησίως και εγγυάται το ποσό των 2.3 εκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια. Να σημειωθεί ότι στο αρχικό κεφάλαιο για τη δημιορυγία της νέας εταιρείας υπολογίζεται να συμμετέχουν και οι λίγκες με ένα προβλεπόμενο ποσό 500.000 ευρώ (θα ... πληρώσουν κιόλας;)
Για τα δικαιώματα της τηλεόρασης προβλέπεται κεντρική διαχείριση, ενώ τα υπόλοιπα έσοδα μοιράζονται κατά 50%, αρκεί βεβαίως να βρεθούν χορηγοί. Θα βρεθούν; Καλή ερώτηση. Μιλάμε για ένα πρωτάθλημα, που στην καλύτερη περίπτωση θα είναι ένα βελτιωμένο Eurocup. Θα μετέχουν καλές ομάδες, όχι όμως οι κορυφαίες της Ευρώπης, που θα παίζουν στην Ευρωλίγκα.
Η επιστολή Μπερτομέου
Η Euroleague από την πλευρά της συνεχίζει την προετοιμασία της νεας σεζόν, όπου όλα αλλάζουν. Πάμε στο πρωτάθλημα των 16 ισχυρότερων ομάδων, με τις 11 να έχουν υπογράψει ήδη 10ετή συμβόλαια αλλά και τον Τζόρντι Μπερτομέου να στέλνει επιστολή στην FIBA ζητώντας συνάντηση με την διεθνή ομοσπονδία για τον ... συγχρονισμό στο καλεντάρι, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με τη διεξαγωγή παράλληλων διοργανώσεων.
Οι δυο πλευρές ήταν σε επικοινωνία και η FIBA είχε ειδοποιήσει από τον περασμένο Νοέμβριο, ότι θα απαντούσε στα σχετικά αιτήματα-διαβήματα της Euroleague. Σύμφωνα με πληροφορίες του Sport24.gr ο Μπερτομέου καλεί τον Πάτρικ Μπάουμαν σε συνάντηση στη Βαρκελώνη στο τέλος Φεβρουαρίου, ή αρχές Μαρτίου.
Έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα αντιδράσει η παγκόσμια ομοσπονδία. Το βέβαιο είναι ότι θα δούμε δυο διοργανώσεις. Την Ευρωλίγκα και το Champions League. Τι θα γίνει με το Eurocup το οποίο επίσης διοργανώνει η Euroleague και τι με τη δεύτερη διοργάμνωση της FIBA είναι ...δευτερεύον ζήτημα. Υπό προϋποθέσεις, πάντως, ο "πόλεμος" μπορεί να φέρει και πρόοδο στο μπάσκετ, αρκεί να μην προσπαθεί ο ένας να βγάλει τα μάτια του άλλου.
Περισσότερα τις επόμενες μέρες όπου θα έχουμε και άλλες λεπτομέρειες...