ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Η άμυνα της υπέροχης Γερμανίας το κρυφό μυστικό του τελειομανή κόουτς Χέρμπερτ, το λέει και ο Σρούντερ

Η άμυνα του Ντένις Σρέντερ πάνω στον Γιάννη Αντετοκούνμπο
Η άμυνα του Ντένις Σρέντερ πάνω στον Γιάννη Αντετοκούνμπο EUROKINISSI SPORTS

Οι Γερμανοί ονειρεύονται τελικό με τις ΗΠΑ, πήγαν στο Παρίσι με περισσή αυτοπεποίηση και ο Ντένις Σρούντερ εκθειάζει την άμυνα που ζητάει ο τελειομανής προπονητής Γκόρντον Χέρμπερτ.

Το πούλμαν που μετέφερε την Εθνική Γερμανίας από τη Λιλ στο Παρίσι ξεχείλιζε από αυτοπεποίθηση, αλλά και φιλοδοξίες. Οι παγκόσμιοι Πρωταθλητές εντυπωσίασαν στην πρώτη φάση του ολυμπιακού τουρνουά, ήταν μαζί με τις ΗΠΑ, οι δυο καλύτερες ομάδες (με 3-0 νίκες). Η εντυπωσιακή εμφάνιση τους απέναντι στην οικοδέσποινα Γαλλία, επιβεβαίωσε την τεράστια δύναμή τους και προκάλεσε τριγμούς στους τρικολόρ, με τον Βενσάν Κολέ να μπαίνει κατευθείαν στο στόχαστρο του Εβαν Φουρνιέ.

Λίγο πριν μπουν στο παρκέ του ανακαινισμένου Μπερσί, ο Γκόρντον Χέμπερτ και οι παίκτες του είχαν μια ευκαιρία να κάνουν τη βόλτα τους στο Παρίσι, με τον Ντένις Σρούντερ να συναντά την οικογένεια του και να γιορτάζει τα γεννέθλια της κόρης του, που έγινε 4 ετών.

Όλοι δηλώνουν πανευτυχείς και έτοιμοι να συνεχίσουν τη φρενήρη πορεία τους, που κατά τη γνώμη τους δεν μπορεί παρά να ολοκληρωθεί στον τελικό. Για να φτάσουν, όμως, εκεί θα πρέπει να περάσουν το εμπόδιο της Ελλάδας. Είναι η Εθνική μας αυτή που θα προσπαθήσει να κόψει τη φόρα της νάσιοναλ μανσάφτ, σε μια ρεπετισιόν του προημιτελικού, πριν από τρία χρόνια στο Ευρωμπάσκετ.

Τότε, που το ελληνικό συγκρότημα άντεξε ένα ημίχρονο, όταν και προηγήθηκε με 61-57 (χάρη στο τρομερό τρίποντο του Σλούκα, από το κέντρο του γηπέδου) αλλά ηττήθηκε με 107-96 κι αφού πρώτα η Γερμανία είχε δώσει ένα ... τρομακτικό ρεσιτάλ στα σουτ τριών πόντων (17/31)!

Η Ελλάδα, που μετρούσε μέχρι τότε από την πρώτη φάση μόνο νίκες, έμεινε "μπουκάλα" και δεν συνέχισε την πορεία της. Οι Γερμανοί έφτασαν μέχρι τον μικρό τελικό, όταν κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο, στην πρώτη τους ... δήλωση προθέσεων για τις δυνατότητες της εθνικής τους ομάδας. Πέρσι ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακοί, γιατί σάρωσαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ασίας, όταν επιβλήθηκαν στον τελικό της Σερβίας, κατακτώντας την κορυφή του κόσμου...

"Θα νικήσουμε και τους Αμερικανούς..."

Όλα αυτά, βέβαια, τυχαία. Η φουρνιά που στηρίζει την Εθνική Γερμανίας είναι μοναδική, με NBAερς υψηλών προδιαγραφών, όπως ο εγκέφαλος Ντένις Σρούντερ, τα αδέρφια Βάγκνερ, ο Ντάνιελ Τάις, αλλά και παίκτες επιπέδου Ευρωλίγκας, σαν τους Μπόνγκα, Ντα Σίλβα, Ομπστ, Γουάιλερ-Μπαμπ, Λο, Φόγκτμαν και Τίμαν. Οι περισσότεροι παίζουν χρόνια μαζί με την Εθνική, καθώς εκτός των άλλων οι Γερμανοί έχουν και ένα σπουδαίο αναπτυξιακό πρόγραμμα, απόδειξη και ο θρίαμβος τους στον τελικό του φετινού Ευρωμπάσκετ εφήβων, κόντρα στην Σερβία!

Δεν κρύβουν ότι τα όνειρά τους δεν έχουν ταβάνι. Βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση και θεωρούν -έστω κι αν δεν το λένε δημόσια- ότι μπορούν να νικήσουν και τους Αμερικανούς σε μια ενδεχόμενη σύγκρουσή τους στον τελικό: "Αν παίζουμε, όπως εναντίον της Γαλλίας, δεν φοβόμαστε κανέναν" είπε ο Τάις, ενώ ο Φόγκτμαν παραδέχθηκε: "Θέλαμε να αποφύγουμε τους Αμερικανούς μέχρι τον τελικό και το καταφέραμε. Δεν είναι σωστό να μιλάμε πάντως από τώρα για αυτό το παιχνίδι. Μας περιμένουν δυνατές προκλήσεις για να φτάσουμε ως εκεί..."

Η Γερμανία μοιάζει ασταμάτητη, ειδικά στην επίθεση. Μόνο, που ο Σρέντερ σημειώνει με νόημα: "Για να λειτουργήσει η επίθεσή μας, πρέπει να πάνε όλα καλά στην άμυνα μας. Εκεί κάνουμε όσα χρειάζονται για να βρούμε τις λύσεις και στην επίθεση..." Ο δυναμικός γκαρντ των

Ο διαβολικός γκαρντ (στους Τορόντο Ράπτορς, πλέον) και σημαιοφόρος της Γερμανίας στην τελετή έναρξης μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τον Φραντς Βάγκνερ, που μαζί με τον αδερφό του Μό, είναι ένα σπουδαίο δίδυμο φόργουορντ κι ένας πραγματικός πονοκέφαλος για κάθε αντίπαλο κόουτς: "Είναι πολύ καλός χαρακτήρας, όπως κι ο αδερφός του. Έρχονται από μια ωραία οικογένεια και παίζουν θαυμάσια. Ο Φραντς είναι απίστευτος. Νομίζω ότι δεν έχει ξαναπεράσει από τη Γερμανία τέτοιος μπασκετμπολίστας!"

"Το μυστικό είναι η άμυνα και ο Χέρμπερτ..."

Ο Ντανίλο Μπαρτέλ, άλλοτε διεθνής με την Εθνική Γερμανίας, που λόγω τραυματισμού αποσύρθηκε από τα γήπεδα, σχολιάζει το ολυμπιακό τουρνουά για λογαριασμό του γεμανικού Kicker. Ο 32χρονος πρώην πάουερ φόργουορντ σημειώνει: "Πολλοί μπορούν να ενθουσιάζονται από τον δυναμισμό και την αρμονία της Εθνικής Γερμανίας, σας πληροφορώ όμως ότι όλα είναι πολύ λογικά, για μια ομάδα η οποία δουλεύει τα τελευταία τρία χρόνια με μεγάλη συγκέντρωση και μεθοδικό πρόγραμμα, που επεξεργάζεται ένας εξαιρετικός προπονητής, ο Γκόρντον Χέμπερτ".

Ο Μπαρτέλ συνεργάστηκε τον ομοσπονδιακό προπονητή της Γερμανίας στην Φραγκφούρτη: "Είχα την τύχη να τον έχω προπονητή για τρία χρόνια και με βοήθησε να καταλάβω παρα πολύ καλά το μπάσκετ" σχολιάζει και προσθέτει: "Παρακολουθώ τους αγώνες της Εθνικής και βλέπω πολλά από τα πράγματα της φιλοσοφίας του "Γκόρντι". Δεν είναι ένας κόουτς που θα αρχίσει να φωνάζει. Είναι συγκρατημένος και πολύ αναλυτικός. Δουλεύει με πάθος τις λεπτομέρειες, κυρίως σε φάσεις ειδικών καταστάσεων που του αρέσουν πάρα πολύ.

Δίνει μεγάλη προσοχή στους αυτοματισμούς και ξέρει ότι μόνο με την επανάληψη θα έρθουν όσα έχει σχεδιάσει στο μυαλό του. Θεωρεί πολύ σημαντική τη γωνία του σουτ, τις αποστάσεις, παίζει με τα εκατοστά και ξέρει ότι στο τέλος όλοι θα βρίσκονται στη σωστή θέση. Δεν πιέζει τους παίκτες του, αλλά δεν έχει πρόβλημα όταν δει μια χαλαρή προπόνηση να τη διακόψει και να τη ξεκινήσει από την αρχή κι ας έχει περάσει μια ώρα από την έναρξή της!

Βασικό στοιχείο της φιλοσοφίας του είναι η άμυνα. Από κεί ξεκινούν τα πάντα, φάνηκε και με τη Γαλλία, πως αντιμετώπισε μια ταλαντούχα ομάδα και έναν απαράμιλλο παίκτη στο ένας εναντίον ενός όπως είναι ο Γουμεπανιαμά. Ξέρει, επίσης, να παίρνει από κάθε παίκτη αυτό που ξέρει καλύτερα. Το σουτ του Ομπστ, την πάσα του Βόιτμαν, το ντράιβ του Φραντζ Βάγκνερ..."

Η Γερμανία είναι προφανώς το φαβορί. Θα παίξει με τον αέρα της πολύ φορμαρισμένης (και φιλόδοξης) ομάδας, έχει τον προπονητή και το υλικό, αλλά κι ένα τεράστιο πρέπει, που ενδεχομένως να τη φορτώσει με άγχος το οποίο μέχρι στιγμής δεν είχε. Κι εκεί μπορεί η δική μας Εθνική να έρθει για να της διαταράξει τα όνειρα και την αυτοπεποίθησή της. Υπομονή μέχρι την Τρίτη το μεσημέρι...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2024 ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ