Η Εθνική έγινε ξανά μια ομάδα και πάει στην Ασία με φόντο το Παρίσι
Η Εθνική πήρε το εισιτήριο για το Παγκόσμιο, στην Ασία θα παίξει και για τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει πως μέσα από την παραδοξότητα των παραθύρων η Εθνική έγινε ξανά μια ενιαία ομάδα, έστω και με... 39 παίκτες!
Η Εθνική Ομάδα ολοκλήρωσε τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, δίνοντας μια ακόμη μάχη. Η ήττα από την φουριόζα Λετονία, που -σε πείσμα όλων των προγνωστικών- ήταν πρώτη και καλύτερη του γκρουπ (ρεκόρ 9-1) και προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στη διοργάνωση ήταν άνευ σημασίας. Η δουλειά είχε γίνει, από την προτελευταία δόση με την εκτός έδρας νίκη κόντρα στο Βέλγιο.
Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα κρατάει ζωντανή την παράδοση που ξεκίνησε το 1986 και θα δώσει το παρών για 9η φορά σε ένα Μουντομπάσκετ, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ή Παγκόσμιο Κύπελλο, όπως ονόμασε από το 2019 τη διοργάνωση η FIBA.
Με εξαίρεση τη διοργάνωση του 2002 στην Ιντιανάπολις, η Ελλάδα παίζει ανελλιπώς στο μεγάλο τουρνουά το οποίο η διεθνής Ομοσπονδία έχει μακροπρόθεσμο στόχο να το αναβαθμίζει σε κορυφαίο ραντεβού του μπάσκετ, ανά τέσσερα χρόνια. Όπως και να' χει λοιπόν η πρόκριση σε μια διοργάνωση όπου το ελληνικό μπάσκετ μετράει ένα αργυρό μετάλλιο (το 2006) και δυο χαμένους μικρούς τελικούς (1994, 1998) συν ορισμένες από τις μαγικές στιγμές που έχει χαρίσει το σπορ στη χώρα, συνιστά μια σημαντική επιτυχία.
Όπως, μάλιστα, έχει εξελιχθεί όλη αυτή η ιστορία με τα παράθυρα, δεν είναι δύσκολο να την πατήσει κανείς, όπως η Κροατία, η Τσεχία, η Πολωνία και η Τουρκία στην Ευρώπη, η Νιγηρία και η Σενεγάλη στην Αφρική και κυρίως η Αργεντινή στην Αμερική!
Θα πρέπει να δώσει κανείς έναν ακόμη πόντο (ίσως και περισσότερους) σε όλους όσους συμμετείχαν στη μακρόχρονη διαδρομή των προκριματικών που ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2021, γιατί το ταξίδι στην Ασία έχει πολλαπλή σημασία.
Η Εθνική κέρδισε τη μάχη με την ανασφάλεια και την αστάθεια που απορρέουν από τις συνθήκες διεξαγωγής των παραθύρων και θα παίξει σε μια μεγάλη διοργάνωση, κυνηγώντας ξανά το όνειρο μιας σπουδαίας διάκρισης. Η εμπειρία του Ευρωμπάσκετ θα βρίσκεται στις αποσκευές της, μαζί και οι ελπίδες για μια διάκριση που ψάχνουμε από το 2009.
Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μέχρι το καλοκαίρι, αν και η προετοιμασία για ένα τέτοιο τουρνουά κρατάει μήνες, δεν πάμε ... δίπλα, αλλά στην άλλη άκρη του κόσμου, η Εθνική θα βρεθεί ανάμεσα στις 32 καλύτερες ομάδες του κόσμου, όχι για να βιώσει την εμπειρία, αλλά για να διαδραματίσει σοβαρό ρόλο στο τουρνουά. Ένα το κρατούμενο.
Στο βάθος Παρίσι
Υπάρχει, όμως, και δεύτερο. Η πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο κρατάει ανοιχτή την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Παρίσι, του χρόνου το καλοκαίρι. Το ολυμπιακό τουρνουά είναι έτσι κι αλλιώς ένα μεγάλο απωθημένο της Εθνικής μπάσκετ, αλλά ειδικά αυτό του 2024, μπορεί να είναι και σημαδιακό, αν σκεφτεί κανείς ότι το μεθεπόμενο καλοκαίρι κλείνει ο κύκλος στην Εθνική σε ιστορικά στελέχη της όπως οι Καλάθης, Σλούκας και Παπανικολάου.
Θα είναι εξόχως ιντριγκαδόρικο αν πράγματι κλείσει αυτός ο κύκλος στο Παρίσι, γιατί το κίνητρο τόσο φέτος, όσο και του χρόνου, μεγαλώνει ακόμα περισσότερο. Ο δρόμος για το Παρίσι, ωστόσο, περνάει μέσα από την Ασία και το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο. Για την ακρίβεια από την τελική κατάταξη. Η Ευρώπη δικαιούται δυο απευθείας θέσεις, εκτός της Γαλλίας, που έχει πάρει το εισιτήριο ως διοργανώτρια.
Οι Γάλλοι είναι και φέτος ένα από τα φαβορί, άρα υπάρχει χώρος για μια ομάδα ακόμη, αν και ο ανταγωνισμός προβλέπεται -και αυτή τη φορά- πολύ μεγάλος. Θυμίζουμε ότι το 2019, στην πρώτη οκτάδα βρέθηκαν πέντε ευρωπαϊκές ομάδες. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία, η Γαλλία που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο και ακόμη οι Σερβία (5), Τσεχία (6) και Πολωνία (8).
Με τα φετινά δεδομένα τα δυο εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς θα πήγαιναν σε Ισπανία και Σερβία (συν τη διοργανώτρια Γαλλία). Άρα, μπορεί και ο αγώνας για την 5η θέση να μοιάζει με τελικό. Σημειώστε ότι οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές ομάδες (και όσες βρεθούν στο τοπ-16 του Παγκοσμίου Κυπελλου) έχουν κι αυτές διέξοδο προς το Παρίσι, μέσω των προολυμπιακών τουρνουά.
Ναι, η Εθνική θα ταξιδέψει μέχρι την Ασία (Φιλιππίνες, Ινδονησία και Ιαπωνία) αλλά θα παίξει για δυο τουρνουά. Το Παγκόσμιο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Και οι 39 έβαλαν ένα λιθαράκι
Δεν είναι ακριβώς ό,τι καλύτερο σε μια προκριματική φάση να χρησιμοποιεί μια Εθνική Ομάδα ... 39 διεθνείς. Αυτά όμως είναι τα παράθυρα της FIBA, είναι γνωστές οι εγγενείς αδυναμίες τους, έχουν ωστόσο και τη δική τους γοητεία. Για αυτή, λοιπόν, τη σημαντική πρόκριση που δεν ήρθε τόσο εύκολα (θυμηθείτε το σοκ της ήττας από τη Βρετανία, αλλά και το μεγάλο διπλό στην Κωνσταντινούπολη) και οι 39 παίκτες που αγωνίστηκαν έβαλαν το δικό τους ξεχωριστό λιθαράκι.
Και όλοι μαζί, βέβαια, πρέπει και μπορούν να νιώσουν σαν μια ομάδα, έστω και τόσο ... μεγάλη σε εύρος. Δεν είναι, πλέον, η Εθνική των παραθύρων και η αντίστοιχη του καλοκαιριού, αφού στα προκριματικά συμμετείχαν άπαντες. Από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, μέχρι τον Κώστα Γόντικα και τον Παναγιώτη Καλαϊτζάκη, που είχαν τις περισσότερες συμμετοχές (7)
Από τους Παπανικολάου, Λαρεντζάκη και Αγραβάνη που έπαιξαν σε έξι ματς, ως τους Τανούλη και Μαντζούκα οι οποίοι έκαναν στη Ρίγα τη μοναδική τους εμφάνιση στα προκριματικά, όλοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Άρχισαν άλλωστε να γίνονται και βήματα προς τα μπροστά με την συμμετοχή παικτών της EuroLeague στα προκριματικά, ακόμη και τα ματς του καλοκαιριού στα οποία έπαιξαν μέχρι και τα αστέρια του ΝΒΑ
Ίσως την πιο δύσκολη δουλειά σε αυτά τα παράθυρα να έχουν οι προπονητές. Ο Σωτήρης Μανωλόπουλος που επωμίστηκε το μεγαλύτερο βάρος πιστώνεται και αυτός το πιο μεγαλύτερο κομμάτι της πρόκρισης, ενώ τα παράθυρα των προκριματικών, με όλες τις ατέλειες και τις ανορθογραφίες τους, διαμορφώνουν και μια ξεχωριστή πραγματικότητα, ακριβώς και λόγω της παραδοξότητας τους.
Η Εθνική Ομάδα, που για πολλά παιδιά τελειώνει στις μικρές ηλικίες, δεν αποτελεί πλέον άβατο και ένα γκρουπ στο οποίο δεν θα είχαν τύχη να παίξουν. Η συμμετοχή τους στα παράθυρα έχει, πλέον, τη δική της αξία και δίνει ακόμη και προκρίσεις όπως αυτή που πήρε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ασίας...
Ένας νέος κόσμος αναδύεται σιγά-σιγά στον μπασκετικό πλανήτη και για την Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό να βρίσκεται εκεί, ενεργή, ακμαία και με προκρίσεις που την οδηγούν στις μεγάλες διοργανώσεις.