OPINIONS

Η γερμανική εισβολή στο Λονδίνο στον τελικό του Champions League

Η γερμανική εισβολή στο Λονδίνο στον τελικό του Champions League

Ογδόντα χιλιάδες Γερμανοί στο Λονδίνο; Τα κόκαλα του Ουίνστον Τσόρτσιλ θα τρίζουν, αλλά από τους βομβαρδισμούς της αγγλικής πρωτεύουσας έχουν περάσει 72 χρόνια. Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την ... ποδοσφαιρική εισβολή των Γερμανών στην αγγλική πρωτεύουσα για τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ...

Ως γνωστόν οι Γερμανοί δεν πάτησαν ποτέ το πόδι τους στο Λονδίνο. Ο Χίτλερ είχε εκπονήσει το σχέδιο "Θαλάσσιος Λέων", αλλά το ανέβαλε, γιατί πρώτα ήθελε να "εξολοθρεύσει" την RAF. Η μάχη της Αγγλίας, έγινε στον αέρα, με τις πόλεις του νησιού να δέχονται τις επιθέσεις των γερμανικών βομβαρδιστικών. Το Λονδίνο, δέχθηκε τις περισσότερες βόμβες απ΄όλες.

Οι Βρετανοί αν και δεν είδαν ποτέ τους Γερμανούς στο νησί τους, είχαν χιλιάδες θύματα, πριν η ναζιστική Γερμανία εισβάλλει στην Σοβιετική Ένωση και γνωρίσει την οριστική συντριβή της.

Οι βομβαρδισμοί των βρετανικών πόλεων, έχει διαπεράσει την ιστορία. Για τους Λονδρέζους που επιβίωσαν ήταν μια τραυματική εμπειρία που σημάδεψε τη ζωή τους, αλλά και επέβαλε το πρότυπο της αφύπνισης τους σε κάθε επίπεδο. Τα μικρά παιδιά φυγαδεύτηκαν στην επαρχία, οι γυναίκες οργανώθηκαν σε διάφορες υπηρεσίες, οι άντρες όσοι δεν πήγαν στο μέτωπο, λόγω ηλικίας, παρουσιάστηκαν για την "πολιτική άμυνα".

Από τις 7 Σεπτεμβρίου του 1940, μέχρι τις 10 Μαΐου του 1941, η γερμανική αεροπορία ξερνάει θάνατο στις αγγλικές πόλεις. Στις 29 Δεκεμβρίου, πέφτουν 10.000 βόμβες στο Λονδίνο, στην πιο ανηλεή νύχτα επίθεσης της Λουτβάφε. Λέγεται ότι ένας λόγος για την ισοπέδωση της Δρέσδης το 1945 από τους συμμάχους κι ενώ ο πόλεμος είχε, ήδη, κριθεί ήταν η διάθεση για "εκδίκηση" για τα όσα υπέφεραν οι Βρετανοί, ενάμιση χρόνο.

Από τότε, βέβαια, έχουν περάσει 72 χρόνια. Σιγά-σιγά, φεύγουν από τη ζωή οι τελευταίοι που βίωσαν την φρίκη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Στο Λονδίνο, πλέον, ζουν μόνιμα 40.000 Γερμανοί, ενώ συνολικά στη Βρετανία, ανέρχονται σε περίπου 240.000.

Μπορεί, η μνήμη να μην έχει σβηστεί ακόμη ολότελα, το τραγούδι "ten german bombers" να αποτελεί σύνθημα των οπαδών της Εθνικής Αγγλίας στο ποδόσφαιρο, ωστόσο η ...απόβαση 80.000 Γερμανών, που το Σάββατο θα παρακολουθήσουν στο Γουέμπλεϊ τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, ανάμεσα στη Μπάγερν Μονάχου και την Μπορούσια Ντόρτμουντ δεν φαίνεται να ενοχλεί τους Άγγλους. Τα ευρώ των τουριστών που θα ξοδευτούν στην αγγλική πρωτεύουσα στη διάρκεια της παραμονής τους για το παιχνίδι είναι πάντοτε ευπρόσδεκτα και η αγορά του Λονδίνου είναι "ελκυστική" για όλους.

Άλλωστε, μέσω του ποδοσφαίρου, οι Γερμανοί ... αποβιβάστηκαν εν τέλει στο "νησί". Το 1966 η (τότε) Δυτική Γερμανία, έφτασε μέχρι τον τελικό του Μουντιάλ, όπου οι Άγγλοι με το περίφημο γκολ μπήκε-δεν μπήκε του Τζεφ Χαρστ στην εστία του (μετέπειτα προπονητή της ΑΕΚ) Χανς Τιλκόφσκι, προηγήθηκαν 3-2 και αργότερα νίκησαν 4-2, παίρνοντας το μοναδικό τρόπαιο στην ιστορία τους. Οι μνήμες 25 χρόνια μετά τους βομβαρδισμούς ήταν ακόμη πολύ πιο νωπές.

Το 1996 στον ημιτελικό του Euro, που έγινε στο Γουέμπλεϊ, η Daily Mirror κυκλοφόρησε με το ιστορικό πρωτοσέλιδο που απεικόνιζε τον Στιούαρτ Πις και τον Πολ Γκασγκόιν με βρετανικά κράνη του β΄παγκοσμίου πολέμου και τίτλο: "Achtung, surrender, for you Fritz, ze Euro 96 Championship is over." Γερμανοαγγλικά, δηλαδή, με νόημα "Προσοχή, παραδοθείτε, φρίτσηδες το Euro 96 για σας τελείωσε".

Η γερμανική εισβολή στο Λονδίνο στον τελικό του Champions League

Το ματς τελείωσε 1-1 καθώς ο Κουντζ ισοφάρισε το γκολ του Σίρερ, στην παράταση το σκορ δεν άλλαξε, ενώ στα πρώτα πέντε πέναλτι ευστόχησαν άπαντες. Ο Σαουθγκέιτ ήταν ο μοιραίος Άγγλος, στέλνοντας τη μπάλα στα πουλιά, ο Μέλερ έκανε το 6-5 και η Γερμανία περνούσε στον τελικό όπου νίκησε την Τσεχία 2-1 και αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης μέσα στο Λονδίνο.

Χρειάστηκε να περάσουν άλλα πέντε χρόνια για να πάρει τη ρεβάνς η Αγγλία, μέσα στο Μόναχο. Στην 1η Σεπτεμβρίου του 2001, οι δυο ομάδες συναντήθηκαν στο Μόναχο, στο δεύτερό τους ματς για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2002. Οι Γερμανοί που είχαν νικήσει 1-0 στο Λονδίνο, ήθελαν μια νίκη για να εξασφαλίσουν την απευθείας πρόκρισή τους, σε ένα όμιλο όπου συμμετείχε και η Ελλάδα (στα πρώτα βήματα του Ρεχάγκελ στον πάγκο της).

Μπροστά σε 60.000 θεατές, ο Γιάνγκερ άνοιξε το σκορ μόλις στο έκτο λεπτό, αλλά οι Άγγλοι αποδείχθηκαν καταιγιστικοί. Ο Μάικλ Όουεν ισοφάρισε σε 1-1, έβαλε άλλα δυο γκολ και το τελικό 1-5 διαμόρφωσαν ο Στίβεν Τζέραρντ και ο Εμίλ Χέσκεϊ (φουλ της Λίβερπουλ, για να μη ξεχνιόμαστε). Λέγεται ότι ο Ρούντι Φέλερ, προπονητής της Εθνικής Γερμανίας, έπαθε ελαφρύ καρδιακό επεισόδιο στη διάρκεια του αγώνα, που θεωρείται πλέον η μεγαλύτερη νίκη όλων των εποχών για την Εθνική Αγγλίας! Τα "λιοντάρια" κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση απευθείας, οι Γερμανοί έπαιξαν μπαράζ με την Ουκρανία...

Ο νέος αγγλικός θρίαμβος γράφτηκε πέρσι (πάλι στο Μόναχο) όταν η Τσέλσι με ήρωα τον Ντιντιέ Ντρογκμπά έπαιρνε την μπουκιά από το στόμα της Μπάγερν, που μέσα στην Allianz Arena έχανε ένα δικό της Τσάμπιονς Λιγκ!

Ένα χρόνο μετά, οι Γερμανοί κάνουν θριαμβευτική παρέλαση στο Λονδίνο, με δυο ομάδες τους στον τελικό. Η κυριαρχία τους είναι απόλυτη, καθώς η Μπάγερν πέταξε έξω τη Μπαρτσελόνα με ... συνολικό σκορ 7-0, ενώ η Μπορούσια Ντόρτμουντ έστειλε τα όνειρα της Ρεάλ Μαδρίτης για την decima (το δέκατο Κυπελλο Πρωταθλητριών) στον καιάδα. Οι αγγλικές ομάδες έχουν αποτύχει παταγωδώς, καθώς δεν βρέθηκαν καν στα ημιτελικά.

Το Λονδίνο σιγά-σιγά υποδέχεται τους Γερμανούς τουρίστες, ενώ ο βρετανικός Τύπος γράφει αφιερώματα για το "θαύμα της Μπουντεσλίγκα" και το περίφημο αναπτυξιακό πρόγραμμα των Γερμανών στο ποδόσφαιρο, που έχει γεμίσει το πρωτάθλημα και τις ομάδες τους νέα παιδιά, πολλά από τα οποία θα εμφανιστούν στον τελικό.

Για τους οπαδούς της Μπάγερν, μάλιστα, υπάρχει ένας μοναδικός προορισμός. Πρόκειται για την παμπ "Octoberfest" όπου εδρεύει ο σύνδεσμος φίλων της βαυαρικής ομάδας στην αγγλική πρωτεύουσα. Όσοι δεν εξασφαλίσουν εισιτήριο για τον τελικό, θα δουν εκεί το παιχνίδι, ενώ μετά έχει προγραμματιστεί πάρτι για τα επινίκια της Μπάγερν σε απόλυτα γερμανικό στυλ. Αρκεί να μη τους χαλάσει τη γιορτή η ...Ντόρτμουντ.

Από ψηλά ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, θα καπνίζει το πούρο του και θα μονολογεί: "Αυτό δεν είναι το τέλος, ούτε καν η αρχή του τέλους, όμως είναι, ίσως, το τέλος της αρχής" όπως είχε πει μετά την μάχη του Ελ Αλαμέιν...

Η Άνγκελα Μέρκελ θα πάει στο Γουέμπλεϊ, όπως είπε, χωρίς άγχος, για να παρακολουθήσει τον τελικό που θυμίζει ντέρμπι της Μπουντεσλίγκα. Το 2006 η Sun είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες της με μαγιό και τίτλο "είμαι μεγαλύτερη από τη Μπούμτεστανγκ", κάνοντας ...αγγλικό χιούμορ για τα "κάλλη" της καγκελαρίου Μέρκελ σε σχέση με τον όγκο του γερμανικού κοινοβουλίου, αλλά κι αυτοί ακόμη οι Άγγλοι είναι υποχρεωμένοι για δυο μέρες τουλάχιστον να μιλήσουν γερμανικά. Κι ας τους κάθεται στον λαιμό...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ