ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Η πρώτη Σλουκιάδα και ένα μαγικό ημίχρονο για τον Παναθηναϊκό AKTOR

Ο Κώστας Σλούκας
Ο Κώστας Σλούκας EUROKINISSI SPORTS

Ένα μαγικό πρώτο ημίχρονο και ο Κώστας Σλούκας που δεν... χάνει ποτέ σε αυτό το γήπεδο έφεραν ένα μεγάλο διπλό στην Κωνσταντινούπολη. Ο Παναθηναϊκός, όπως γράφει ο Γιάννης Φιλέρης, έπαιξε ως πρωταθλητής Ευρώπης σε μια φλογισμένη έδρα.

Στο γήπεδο που έχει πανηγυρίσει μια από τις τέσσερις Ευρωλίγκες που έχει κατακτήσει, αλλά και σκοράρει ένα απίθανο τρίποντο-πρόκρισης του Ολυμπιακού κόντρα στη Φενέρ δεν θα μπορούσε να απογοητεύσει τον Παναθηναϊκό. Ο Κώστας Σλούκας έπαιξε τα ρέστα του στο τελείωμα του ντέρμπι της Ούλκερ Αρένα, όταν το ματς είχε γυρίσει σε βάρος της ομάδας του, έκανε φλος ρουαγιάλ και οδήγησε τους "πράσινους" στον θρίαμβο.

Δεν ήταν ακριβώς ένας κρυφός άσος στο μανίκι του Αταμάν. Όλοι ξέρουμε ποιος είναι ο Σλούκας. Αλλά επειδή φέτος δεν ήταν ακόμα σε φουλ δράση, αυτό το ματς του έδωσε την ευκαιρία για μια πρώτη υπογραφή σε ένα μεγάλο ματς, όπως αυτό που έγινε στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Ο Παναθηναϊκός που είχε κάνει ένα τρομερό πρώτο μέρος, είδε τη Φενέρ να επιστρέφει, παραλίγο να βρεθεί στο καναβάτσο. Μεταξύ μας, βρέθηκε κι εκεί. Αλλά ήρθε ο Σλούκας να τον σηκώσει, να τον πάρει από το χεράκι και να τον οδηγήσει σε μια πολύ σπουδαία εκτός έδρας νίκη...

Οι απουσίες των Μήτογλου, Παπαπέτρου και η τυπική παρουσία του Γκριγκόνις, υπαγόρευαν ένα σφιχτό ροτέισον στον Αταμάν, προσοχή στην φθορά των φάουλ και κυρίως απόλυτη συγκέντρωση.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Παναθηναϊκός έκανε ένα μαγικό πρώτο ημίχρονο στη φλεγόμενη πριν από το τζάμπολ Ούλκερ Αρένα, με τις τουρκικές σημαίες και τον Κεμάλ Ατατούρκ να δίνουν "άλλο χρώμα". Περισσότερο βέβαια για τον κόσμο και λιγότερο για την ίδια την ομάδα της Φενέρ, αν σκεφτεί κανείς ότι ο ΠΑΟ με Αταμάν, Οσμάν και Γιούρτσεβεν, έχει περισσότερους Τούρκους στο ρόστερ του!

Η Φενέρ προσπάθησε μέσω της άμυνας της να καθηλώσει τον Παναθηναϊκό, κυρίως τον Ναν, τον οποίο ανέλαβε να περιορίσει δυναμικά ο Γκούντουριτς. Αρχικά ο Σέρβος έδειχνε να έχει τον πρώτο λόγο δυσκολεύοντας τον Αμερικανό σκόρερ, με την πάροδο του χρόνου, όμως, όλα έγερναν στην αντίστροφη πλευρά. Ο Γκούντουριτς δεν μπορούσε να παίξει διαρκές όβερ-πλέι τον Ναν, χωρίς να έχει πρόβλημα με φάουλ, ενώ τόσο ο νεοφερμένος στην Ευρώπη Σκάιλερ Μάις όσο και ο αφελής Μπόλντγουιν, ήταν αδύνατο να σταματήσουν τον φοβερό Κέντρικ.

Πριν καταλάβει τι είχε συμβεί η τουρκική άμυνα δεχόταν 12π από τον Ναν, που χωρίς την σκιά του Γκούντουριτς έκανε ό,τι ήθελε τους υπόλοιπους αντιπάλους φορτώνοντας με νεύρα ολόκληρη τη Φενέρ.

Αλάνθαστος σαν πρωταθλητής

Δεν ήταν μόνος του, ωστόσο. Ο Λεσόρ είχε ξεκινήσει εντυπωσιακά, κρατώντας τον Παναθηναϊκό όρθιο στο δύσκολο ξεκίνημα, ο Μπράουν είχε δώσει ουσιαστικές βοήθειες με το στοχευμένο επιθετικά παιχνίδι του και ο Γκραντ έκανε όλη τη δουλειά, ως συνήθως και στα δυο κομμάτια του γηπέδου.

Οι επιθετικές πρωτοβουλίες του άλλοτε MVP του Eurocup είναι πάντα μετρημένες και με μεγάλο ποσοστό ευστοχίας. Αλλά η κυρίαρχη μορφή του στην άμυνα είναι εκείνη που τον κάνει υπερπολύτιμο για την ομάδα του Αταμάν. Αυτή τη φορά έπεσε με δύναμη πάνω στον Μπόλντγουιν, τον οποίο έβγαλε νωρίς-νωρίς έξω από τα νερά του, στερώντας από τη Φενέρ τον παίκτη που έχει το γενικό πρόσταγμα. Η θέλει να το έχει.

Ταυτόχρονα το σχήμα με Χουάντσο και Οσμάν, έδωσε ύψος στην πεντάδα και στόχευσε εκτός από τον Μπόλντγουιν και στον Χέιζ Ντέιβις, που μπόρεσε να βρει ελεύθερο πεδίο για σκορ, μόλις σε μια προσπάθεια.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η Φενέρ έπεσε σε τείχος! Έκανε 10 λάθη και ο Παναθηναϊκός όταν κατάφερνε να γυρίσει στην άμυνα του έμοιαζε αδιαπέραστος. Οι μοναδικές στιγμές που οι γηπεδούχοι έβρισκαν τρόπο να απειλήσουν το καλάθι ήταν όταν έβρισκαν ανοργάνωτους τους "πράσινους" παίζοντας στο τρανζίσιον ή βρίσκοντας γρήγορες εκτελέσεις στην επίθεση τους.

Προσθέστε σε αυτά την καλή παρουσία του Γιούρτσεβεν αλλά και το θετικό πρόσημο στον Σλούκα, για να βγάλετε την εικόνα ενός σχεδόν αλάνθαστου Παναθηναϊκού (μόλις δυο λάθη), που θύμιζε στη Φενέρ ποιος είναι ο πρωταθλητής Ευρώπης. Το καλάθι του Ναν ακριβώς με την εκπνοή του ημιχρόνου έδινε στους "πράσινους" ένα ωραιότατο +11 που είχε παγώσει προσωρινά την έδρα...

Συντήρηση, κούραση και Ινδιάνοι...

Αυτή τη διαφορά ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε -στο δεύτερο μέρος- να τη μεγαλώσει. Σιγά-σιγά άρχισε να βαραίνει και η κούραση σε συνδυασμό με την πίεση που άρχισε να ασκεί περισσότερο η Φενέρ. Ο Γιασικεβίτσιους είχε δει στα δυο πρώτα δεκάλεπτα ότι οι παίκτες του υστερούσαν σε ενέργεια και πήγαιναν δεύτεροι στην μπάλα.

Οι γηπεδούχοι αποφάσισαν να παίξουν πιο ... ινδιάνικη άμυνα, θέλοντας να περιορίσουν κυρίως τον Ναν, που είχε κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά στο πρώτο ημίχρονο.

Το πρόβλημα του Αταμάν ήταν το τρίτο φάουλ του Λεσόρ, που έστειλε τον Γάλλο στον πάγκο. Ο Γιούρτσεβεν που μπήκε στη θέση του είχε τον τρόπο να φορτώσει το καλάθι των Τούρκων, κυρίως με ελεύθερες βολές. Αυτοί οι πόντοι ήταν ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει επιθετικά ο ΠΑΟ στην τρίτη περίοδο.

Κι όταν χρειάστηκε ήρθε ο Σλούκας

Ο Παναθηναϊκός έμοιαζε ωστόσο σιγά-σιγά να υποχωρεί. Έχοντας χάσει την φρεσκάδα που είχε στο πρώτο ημίχρονο, έκανε αυτός τα λάθη (οκτώ συνολικά) και σταμάτησε να έχει καθαρό μυαλό, ειδικά στις σετ επιθέσεις. Έμεινε εφτά λεπτά χωρίς καλάθι (!) είδε την Φενέρ να επιστρέφει δριμύτερη και να προηγείται με ένα καλάθι διαφορά.

Η ινδιάνικη άμυνα είχε γίνει και καουμπόικη μαζί, ο Ναν έψαχνε μάταια να βρει ελεύθερο σουτ, οι ψηλοί είχαν σιωπήσει και το ματς είχε αλλάξει για τα καλά.

Πώς τελικά το ξαναγύρισε ο Παναθηναϊκός;

  • Πρώτα με δυο-τρεις σπουδαίες άμυνες. Ο Ναν μπορεί να μην έβαλε πόντους είχε όμως δυο εντυπωσιακές επιστροφές στο 67-65 όταν με δυο εντυπωσιακά άλματα απέτρεψε το ... κάρφωμα των γηπεδούχων, απόδειξη ότι στο μπάσκετ ένα μπλοκ και μια αλλοίωση είναι το ίδιο πολύτιμα με ένα τρίποντο!
  • Κι ύστερα γιατί στο τέλος είχε στο ρόστερ του τον Κώστα Σλούκα! Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού ήταν ο τελευταίος που σκόραρε πριν το ολικό κλακάζ μετά το 31, όταν πήγε τη διαφορά στο +9 αλλά κι εκείνος που έδωσε το σύνθημα μιας επικής αντεπίθεσης. Η πάσα του στον Μπράουν που περίμενε στη γωνία για ένα ελεύθερο τρίποντο πήγε τη διαφορά από το +5 υπέρ της Φενέρ, μόλις στο +2. Οι "πράσινοι" ξανάμπαιναν για τα καλά μέσα στο ματς. Κι ο Σλούκας δεν έλεγε να αφήσει την μπαγκέτα. Το δικό του σουτ έριξε τη διαφορά στον πόντο, αλλά και αφού οι γηπεδούχοι έδωσαν δυο φορές την μπάλα στον ΠΑΟ από δικά τους λάθη, δεν λάθεψε για να ξαναβάλει την ομάδα του μπροστά στο σκορ! Οι οκτώ πόντοι που είχε σκοράρει στην τέταρτη περίοδο συν τις ασίστ και την συνολική παρουσία του, συνέθεσαν την πρώτη σλουκιάδα για φέτος...
  • Για κερασάκι στην τούρτα ήρθε ο Λεσόρ. Ένα φόλοου (από άστοχη βολή του Ναν), βολές που βρήκαν τον στόχο και ένα θαυμάσιο κλέψιμο κράτησαν τον Παναθηναϊκό σε θέση ισχύος...
TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ ΕΡΓΚΙΝ ΑΤΑΜΑΝ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚ ΝΑΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ