Με Φώτη στο νέο Ευρωμπάσκετ
Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τα μηνύματα από τα υψηλά κλιμάκια, προς προπονητή και διεθνείς και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Εθνική θα συνεχίσει με τον Κατσικάρη στον πάγκο της στο εντελώς νέο Ευρωμπάσκετ του 2015
Άλλες φορές θα λέγαμε, ακόμη είναι νωρίς, κάτσε να έρθει ο χειμώνας να ηρεμήσουν τα πνεύματα κλπ,κλπ. Φέτος είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα, αν αποκωδικοποιούμε σωστά τα μηνύματα.
Τι θέλουμε να πούμε; Μπορεί κατά την προσφιλή του συνήθεια, ο πρόεδρος της ΕΟΚ, να μην εμφανίστηκε μετά την ήττα από τη Σερβία, μετέφερε, ωστόσο, το μήνυμα ικανοποίησης προς παίκτες και προπονητή μέσω των συνεργατών του.
Με βάση το πρόσφατο παρελθόν, κάτι τέτοιο συνιστά τεράστια πρόοδο, αν σκεφτούμε τι πέρασαν οι δυο προηγούμενοι προπονητές. Ο Ζούρος χαρακτηρίστηκε "ανεπαρκής" από τον αείμνηστο Γ.Κολοκυθά, ενώ ο Τρινκιέρι δεν ήξερε καν αν κάποιος θα επικοινωνούσε μαζί του.
Τι σημαίνει αυτό;
Λογικά, θα πάμε στο Ευρωμπάσκετ με το ίδιο τεχνικό επιτελείο και επικεφαλής τον Φώτη Κατσικάρη. Με τον 47χρονο τεχνικό υπάρχει άτυπη συμφωνία για ένα συν ένα χρόνια. Άτυπη, γιατί το συν ένα εναπόκειται στην διάθεση και των δυο. Φαίνεται πως υπάρχει και από τις δυο πλευρές η θέληση για συνέχεια. Η συμφωνία με την ομοσπονδία, αφήνει τον προπονητή να εργαστεί σε σύλλογο, εφόσον του παρουσιαστεί η ευκαιρία και όλα δείχνουν ότι ι Κατσικάρης θα συνεχίσει κανονικά στο τιμόνι της ομάδας.
Το συνολικό πρόσημο, άλλωστε, για τη δουλειά του, παρά τον αποκλεισμό από την Σερβία, είναι θετικό. Ο Φ.Κ απολαμβάνει της εμπιστοσύνης όλων των παικτών. Δεν έχουμε ακούσει, πολλές φορές, τους διεθνείς να υπερθεματίζουν για τον προπονητή τους. Στην προκειμένη περίπτωση το ακούσαμε από το στόμα του Καλάθη, του Μπουρούση και του Καϊμακόγλου. Και νομίζουμε ότι αν ρωτούσαμε και τους υπόλοιπους τα ίδια θα ακούγαμε.
Στα συν του Κατσικάρη πρέπει να προσθέσουμε την καλή εικόνα της ομάδας, την άμεση προσαρμογή της σε ό,τι της ζήτησε και τη φιλοσοφία με την οποία εμφανίστηκε στο γήπεδο, δείχνοντας ότι απολαμβάνει αυτό που έκανε.
Προφανώς για τον αποκλεισμό χρεώνεται και ο προπονητής, που επίσης δεν αντέδρασε σε όσα δύσκολα έβαζε από την άλλη πλευρά Σάσα Τζόρτζεβιτς και το επιτελείο του. Θα μπορούσε να γράψει κανείς πολλά για την έκβαση του κρίσιμου αγώνα με τους Σέρβους, σε τεχνικό επίπεδο. Αλλά νομίζουμε ότι όπως στο 5-0 ήταν θέμα ομάδας, έτσι και στο 0-1 των νοκ-άουτ η αποτυχία βαραίνει περισσότερο όλη την ομάδα και λιγότερο το άτομο. Αυτό ήταν και το μικρό κατόρθωμα της νέας τεχνικής ηγεσίας. Έδειξε, δηλαδή, να μεταμορφώνει την Εθνική περισσότερο σε ομάδα και λιγότερο σε ένα σύνολο καλών παικτών.
Ένα νέο Ευρωμπάσκετ
Αν, λοιπόν, δεν υπάρξει κάποιο σημαντικό απρόοπτο, η Εθνική θα ταξιδέψει του χρόνου για να παίξει στο Ευρωμπάσκετ των τεσσάρων χωρών και των πέντε πόλεων. Μια ... τελείως διαφορετική διοργάνωση, την οποία η FIBA είτε εξ΄ανάγκης, είτε από πρόθεση, την έκοψε στα τέσσερα και της έδωσε μια τελείως διαφορετική μορφή.
"Εξήντα χρόνια μετά το τέλος του β΄παγκοσμίου πολέμου, η Ευρώπη αποδεικνύει ότι ενωμένη μπορεί να φιλοξενήσει από κοινού μια μεγάλη αθλητική διοργάνωση" είπε ο πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδίας Ίνγκο Βάις. Ξέχασε, βέβαια, μια σημαντική λεπτομέρεια. Ότι το Ευρωμπάσκετ 2015 ήταν να φιλοξενηθεί στην Ουκρανία, αλλά της αφαιρέθηκε λόγω ενός ...πολέμου.
Πίσω από τα παχιά λόγια και τον κατακερματισμο της διοργάνωσης σε τέσσερις πόλεις στην αρχή, δηλαδή σε Μονπελιέ (Γαλλία), Ρίγα (Λετονία), Βερολίνο (Γερμανία) και Ζάγκρεμπ (Κροατία) κρύβεται η οικονομική δυσπραγία για μια χώρα να αναλάβει εξ ολοκλήρου το Ευρωμπάσκετ. Το κόστος ξεπερνάει τα 20-25 εκατομμύρια και η εποχή δεν είναι για να ... δίνονται χρήματα και να βλέπεις αγώνες σε άδεια γήπεδα!
Αντίθετα, το κόστος ανά όμιλο με το νέο σύστημα δεν ξεπερνάει τα 4-5 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που μπορούν να καλύψουν οι ομοσπονδίες, με μικρή ή μεγάλη κρατική βοήθεια και ανταπόδωση της παρουσίας κόσμου (σε κάθε πόλη θα υπάρχει ένας γηπεδούχος) και του τοπικού ενδιαφέροντος με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε οικονομικό επίπεδο.
Από την άλλη υπάρχει η τελική φάση στο...ποδοσφαιρικό γήπεδο της Λιλ: "Αυτό ήταν το έξτρα όπλο της γαλλικής υποψηφιότητας. Να γίνουν οι τελικοί σε μια αρένα, χωρητικότητας 28.000 θεατών. Μη με ρωτ'ατε να σας πω πως είναι γιατί δεν ξέρω! Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι το Σάββατο έγινε μια συναυλία και όλα πήγαν μια χαρά" μας έλεγε χαμογελώντας ο Βενσάν Κολέ.
Ο προπονητής της Εθνικής Γαλλίας ήταν παρών, με τους παίκτες του στην συνέντευξη Τυπου της FIBA Europe και όλοι μαζί ξέσπασαν σε ζητωκραυγές όταν ανακοινώθηκε η ανάληψη από η Λιλ της τελικής φάσης: "Θα είναι μια γιορτή για μας. Και μια ευκαιρία για το γαλλικό κοινό να δει από κοντά τη μεγάλη μας ομάδα. Με Πάρκερ, Ντιό, Μπατούμ, ίσως και το Νοά..."εξήγησε ο Κολέ
Πού θα μας κάτσει λοιπόν η μπίλια; Το νέο Ευρωμπάσκετ, έχει οριστικά και νέο σύστημα. Τέσσερις όμιλοι των έξι, προκρίνονται οι τέσσερις πρώτοι και μετά χιαστί στους "16"για την οκτάδα.
Θα υπάρξουν και αγώνες κατάταξης για την συμπλήρωση της πρώτης εξάδας, καθώς οι τρεις πρώτοι πάνε απευθείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες και οι άλλοι τρεις παίζουν στο προολυμπιακό τουρνουά.
Έχοντας μάθει από το πάθημα της Ισπανίας, ξέρουμε από τώρα ότι ακόμη κι αν στην πρώτη φάση -σε όποια πόλη κι αν πάμε- είμαστε αήττητοι, όταν βρεθούμε στη Λιλ πρέπει να είμαστε πιο αποφασιστικοί από ποτέ. Και θα είμαστε!