Μπασκόνια - Ολυμπιακός: Είναι ήδη καλύτερος
Ο Ολυμπιακός πέρασε και από τη Βιτόρια και έχει ήδη πλεονέκτημα απέναντι σε όλες τις ομάδες της Ευρωλίγκας. Ο Γιάννης Φιλέρης εξηγεί, αλλά περιμένει και τη συνέχεια.
Όσες ομάδες επισκεφθούν φέτος την επιβλητική Φερνάντο Μπουέσα Αρένα της Βιτόρια, θα εύχονται να … επιστρέψουν στο τέλος της σεζόν και στο φάιναλ-φορ. Αν τελείωνε τώρα η Ευρωλίγκα , ο Ολυμπιακός θα έπαιζε, αλλά αν συνεχίσουμε έτσι θα αρχίσετε να πετάτε ντομάτες. Από τη 2η αγωνιστική κανείς δεν πήρε πρόκριση, κανείς δεν κέρδισε κάτι.
Ωστόσο, όπως και να ‘ χει ο Ολυμπιακός έχει ξεκινήσει τη χρονιά με ιδανικό τρόπο. Με τον πιο ιδανικό, θα λέγαμε. Δυο σημαντικές εκτός έδρας νίκες, απέναντι σε ομάδες, που θεωρητικά βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο μαζί του, από τις οποίες μάλιστα στην περσινή χρονιά (στα ίδια γήπεδα) είχε γνωρίσει την συντριβή.
Οι «ερυθρόλευκοι» είναι η μία από τις τέσσερις ομάδες που μετράνε ένα 2-0 (οι άλλες τρεις είναι Φενέρ, ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Ρεάλ Μαδρίτης) αλλά η μοναδική που έχει κερδίσει και τα δυο ματς μακριά από το γήπεδό του. Ουσιαστικά πήρε ένα μικρό αβαντάζ, σε αυτό το ξεκίνημα της διοργάνωσης, καθώς επαναλαμβάνουμε ότι σε αυτή τη σεζόν τα διπλά θα είναι ακόμη πιο … πολύτιμα. Το 2/2 είναι ένα μίνι επίτευγμα, που προφανώς πρέπει να έχει και συνέχεια . Ποιος όμως περίμενε στα αλήθεια αυτές τις δυο πολύ μεγάλες εκτός έδρας νίκες; Εδώ στα διάφορα mail που έστελναν στο ραδιόφωνο, διαβάζαμε και απορίες του στυλ «κι αν ο Ολυμπιακός χάσει και τα δυο ματς στο ξεκίνημα, θα αντέξει την πίεση ο Μπλατ»;
ΠΟΛΛΟΙ ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ
Άρεσαν πολλά πράγματα (και πάλι) στον Ολυμπιακό της Ευρώπης. Ας τα πάρουμε με τη σειρά:
Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ πιστοποίησε το φορμάρισμά του , κάνοντας πάρτι απέναντι σε μια από τις πιο ισχυρές φροντ-λάιν της Ευρώπης. Δεν είναι μόνο το ότι ακολουθεί όλες τις φάσεις, για να τις τελειώσει σε πιθανό άστοχο σουτ των συμπαικτών του, έχει βελτιωθεί πάρα πολύ και στο πως προστατεύει το καλάθι στην άμυνα. Η Μπασκόνια δεν έχει … τίποτε παιδάκια μέσα στη ρακέτα. Με Πουαριέ, Βόιτμαν, Ντιόπ - στα χαρτιά τουλάχιστον- θα μπορούσε να απειλήσει τον Σέρβο, που είχε κάποιες φορές να αντιμετωπίσει και το ποστ-απ παιχνίδι του δυναμίτη Σενγκέλια. Παρένθεση. Ο Μπλατ είχε μελετήσει καλά το παιχνίδι. Έπαιξε λίγες φορές με τον Λε Ντέι στο «5», προτίμησε τον Αμερικανό στο «4» (για ένα ακόμη κορμί απέναντι στον Σενγκέλια) κι έδωσε χρόνο στον Μπόγρη που πήρε την ευκαιρία και έδωσε τα πάντα .
Το τρίποντο με την Κύμη του έδωσε αυτοπεποίθηση και μπαίνοντας γρήγορα-γρήγορα στη θέση του Ουίλιαμ Γκος (2 φάουλ) και παίζοντας είτε στο «2» είτε στο «3» έκανε θραύση, σουτάροντας με άνεση και παίζοντας με τεράστια ενέργεια στην άμυνα.
Ο Γκος ανέβαζε ταχύτητα στο δεύτερο μέρος με καθοριστικό παιχνίδι, κλεψίματα, αποφάσεις και εκτελέσεις, παίζοντας και για τον Στρέλνιεκς που είχε πρόβλημα πριν από το ξεκίνημα του αγώνα.
Αφήσαμε τελευταίο τον Σπανούλη, γιατί υπό τη διεύθυνσή του και με εξαίρεση το κλέψιμο του Πουαριέ, ο Ολυμπιακός διατήρησε τον απόλυτο έλεγχο. Κι όταν η Μπασκόνια επέστρεψε για τα καλά, ρίχνοντας τη διαφορά των 18 πόντων στους 3, το τάιμ-άουτ του Μπλατ, έδιωξε τα σύννεφα. Ο Ολυμπιακός απέφυγε τα τρελά σουτ, δεν εκμαίευσε επιθέσεις, αλλά είχε το καθαρό μυαλό, να «ταΐσει» τον Μιλουτίνοφ με συνέπεια. Ακόμη και με τρεις-τέσσερις πάσες, έτσι ώστε ο Ολυμπιακός να βάλει το πιο σίγουρο καλάθι. Ένας παίκτης που σουτάρει με 70% γιατί είτε θα καρφώσει, είτε θα αφήσει την μπάλα κοντά στο καλάθι, πρέπει να την πάρει στο τέλος, ο κόσμος να χαλάσει. Το μπάσκετ είναι απλό, ειδικά όταν γίνονται τα αυτονόητα. Κι ο Ολυμπιακός παρά την πίεση που του έβαλε η Μπασκόνια στο τέλος, είχε τον τρόπο να βάλει το μυαλό να δουλέψει και να βασιστεί στο πάσινγκ γκέιμ. Ο Σπανούλης σαν πασέρ δεν παίζεται. Ήδη μετράει 15 σε δυο αγώνες. Και σαν χόμπι, πλέον, έχει να σκοράρει στην εκπνοή κάθε … ημιχρόνου με σουτ τριών πόντων .
ΤΟ ΤΡΙΠΟΝΤΟ ΤΟΥ ΓΚΡΕΪΝΤΖΕΡ
Οι 44 ασίστ σε δυο αγώνες είναι κορυφαία επίδοση για τη διοργάνωση (μαζί με Εφές, Ρεάλ) και ο Ολυμπιακός είναι απολαυστικός όταν αλλάζει την μπάλα.
Μα καλά τα έκανε όλα τέλεια ο Ολυμπιακός; Όχι βέβαια. Διαφορετικά θα κέρδιζε με 20 πόντους και βάλε. Η Μπασκόνια κατάφερε να ξαναμπεί χάρη στην αντίδρασή της στο τελευταίο δεκάλεπτο. Ίσως αν δεν έβαζε ο Γκρέιντζερ το τρίποντο από το ύψος της κορυφής της ρακέτας στο τελείωμα της τρίτης περιόδου, οι γηπεδούχοι να μην έφταναν στο -3. Παρόλα αυτά, το πολέμησε, γύρισε σε ζώνη και πόνταρε σε ένα χαλάρωμα που έκανε αναμφίβολα ο Ολυμπιακός, βλέποντας το δείκτη του σκορ στο +18. Τα δυο καλάθια που έβαλε ο Βεζένκοφ όταν πλησίασαν οι Βάσκοι, βοήθησαν στην επικράτηση, από μια ομάδα που έδειξε αποφασισμένη και στο τέλος γιόρτασε με ομαδική σέλφι για το ίνσταγκραμ του Βασίλη Σπανούλη.
ΥΓ 1: Λένε ότι ο Ολυμπιακός του Μπλατ θα’ ναι «όσα βάλει τόσα θα … τρώει». Στις δυο πρώτες αγωνιστικές πάντως έχει την καλύτερη άμυνα απ’ όλους.
ΥΓ 2: Δεν είναι, λέει, τόσο «αθλητικός» ο φετινός Ολυμπιακός. Περισσότερα ψηλά κορμιά για άμυνα με αλλαγές δύσκολα θα βρεις σε άλλη ομάδα
ΥΓ 3: Το ΣΕΦ περιμένει το πρώτο ματς, αύριο με το Μιλάνο του Μάικ Τζέιμς. Ευκαιρία για ένα ζεστό καλωσόρισμα σε μια καινούργια ομάδα που έχει εντυπωσιάσει.