Ο Φουρνιέ κέρασε τρίποντα κρουασάν στο πιο μεγάλο ντέρμπι μέχρι το επόμενο
Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για το τρομερό ντέρμπι του ΟΑΚΑ, την σπουδαία τακτική του Ολυμπιακού και τα τρίποντα... κρουασάν που ξεφούρνισε ο Εβάν Φουρνιέ για τη μεγάλη νίκη της ομάδας του.
Πρώτα απ' όλα είδαμε ένα τεράστιο ματς. Ίσως το καλύτερο όλων των εποχών, αν και εκείνος ο ημιτελικός του 2009 είχε εκτός από την ποιότητα και το σασπένς και το διακύβευμα της πρόκρισης σε ένα τελικό. Παίχθηκε ασύλληπτο μπάσκετ στο glass floor του ΟΑΚΑ ανάμεσα σε Παναθηναϊκό AKTOR και Ολυμπιακό, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, σαν σε ένα πρελούδιο για το που θα καταλήξει η χρονιά, με τα δυο μεγάλα αφεντικά της Ευρώπης να δίνουν μοναδικές παραστάσεις.
Ύστερα νίκησε ο Ολυμπιακός. Δίκαια, 100% κι ας κατάφερε ο Παναθηναϊκός AKTOR να γυρίσει το ματς και να προηγηθεί μια (και μοναδική) φορά στη διάρκεια του ματς. Συνολικά καλύτερος, ήταν μπροστά σε ολόκληρη τη διάρκεια του ματς, πριν ο Κώστας Σλούκας σκοράρει δυο βολές και δώσει το προβάδισμα στην ομάδα του, 3:15 πριν από το τέλος.
Το ΟΑΚΑ είχε σηκωθεί στο πόδι πιστεύοντας, φυσικά, σε μια ολική ανατροπή. Κάπου εκεί ο Ολυμπιακός έδειξε τον χαρακτήρα του και κυρίως ... εμφανίστηκε ο έτσι κι αλλιώς αισθητός σε ολόκληρο το ματς, Εβάν Φουρνιέ. Ο Γάλλος έβαλε ένα φοβερό τρίποντο (με τον Οσμάν κρεμασμένο πάνω του) και συνολικά εννιά πόντους σε αυτό το τρίλεπτο, βάζοντας φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στο ντέρμπι. Μια μεγάλη νίκη, η πέμπτη σερί του Ολυμπιακού σε αυτό το γήπεδο -σε ευρωπαϊκό επίπεδο- που έχει να χάσει από το 2019!
Η εξαιρετική ομαδική προσπάθεια των "ερυθρολεύκων", η έξοχη αμυντική τακτική κυρίως στο πρώτο μέρος για να εξουδετερωθεί πλήρως ο Μπράουν και να πιεστούν οι Ναν-Σλούκα αλλά και η σοφή επιλογή να δημιουργεί με τον πλέι-μέικερ (κυρίως τον Γουόκαπ) να ποστάρει-συνήθως τον Σλούκα- στη γωνία της ρακέτας, είχε έντονο και το ατομικό στοιχείο ενός πολύ σπουδαίου μπασκετμπολίστα.
Ο Φουρνιέ, βέβαια, δεν είναι κάποιος τυχαίος. Έπαιξε δώδεκα χρόνια στο ΝΒΑ, ξεκινούσε βασικός. Μόλις πριν από τρία χρόνια, σημείωνε 41 πόντους με τη φανέλα των Νικς κόντρα στους Σέλτικς. Σε αυτό το ματς (στις 7 Ιανουαρίου 2022, οι Νικς επικράτησαν με 108-105) είχε 10/14 τρίποντα! Ούτε παλαίμαχος είναι, ούτε συνταξιούχος, πολύ περισσότερο στο τέλος της καριέρας του, όπως ενδεχομένως να νόμιζαν κάποιοι.
Αντιθέτως. Η διετής ξαφνική τοποθέτηση του στον πάγκο (από τον κόουτς Θιμποτό) του έδωσαν ένα τεράστιο κίνητρο να επιστρέψει στην Ευρώπη και να ξαναγίνει ένας παίκτης, κεντρικό σημείο αναφοράς. Η πίστωση χρόνου που πήρε ήταν αναγκαία και τώρα που βρίσκει τα πατήματα του, δείχνει γιατί η μετακίνηση του στον Πειραιά ήταν μια από τις μεγαλύτερες μεταγραφές των τελευταίων ετών στην Ευρωλίγκα.
Όλοι μαζί και ο Μπαρτζώκας...
Ο Ολυμπιακός πήρε τον Φουρνιέ για αυτόν ακριβώς το λόγο. Να πάρει την μπάλα στα τελευταία λεπτά και να τη βάλει στο αντίπαλο καλάθι. Το τρίποντο που πετυχαίνει μπροστά από τον Οσμάν είναι τεράστιο. Όπως και το σουτ από τη γωνία, αλλά και το δεύτερο τρίποντο που πέτυχε κάνοντας μια ... βόλτα πριν μείνει ολότελα ελεύθερος από τη λάθος συνεννόηση της "πράσινης" άμυνας, ήταν τα κρουασάν που κέρασε στο καινούργιο γκλας-φλορ του ΟΑΚΑ τον Παναθηναϊκό.
Δεν ήταν, βέβαια, μόνος του. Ο Ολυμπιακός εκτέλεσε συνολικά ένα σπουδαίο σχέδιο του Μπαρτζώκα. Η είσοδος (και η εμφάνιση) του Βιλντόσα στην πεντάδα των "ερυθρολεύκων" ήταν ένα τρικ που αιφνιδίασε τον Παναθηναϊκό, γιατί ο Αργεντίνος πίεσε αφόρητα την μπάλα στο πρώτο καλό αμυντικό ημίχρονο της ομάδας του, ενώ σκόραρε και δυο μεγάλα σουτ στο απίθανο τρίτο δεκάλεπτο!
Αλλά και οι δυο άλλοι περιφερειακοί, πρώτα ο Γουόκαπ που κυνηγούσε στην άμυνα τον Ναν, προσπαθώντας να τον οδηγήσει σε παρατραβηγμένες ενέργειες και ο Γουίλιαμς-Γκος έδωσαν ρέστα και ακολούθησαν το πλάνο του προπονητή τους, που είχε πολύ ποστάρισμα πάνω στον Σλούκα και ξεκίνημα της δημιουργίας από τη γωνία της ρακέτας του Παναθηναϊκού. Είχε επίσης πολύ παιχνίδι χωρίς την μπάλα, με τα κοψίματα που ενώ τα περιμένει η αντίπαλη άμυνα, πιάνεται διαρκώς στον ύπνο και δέχεται εύκολο καλάθι.
Ο Γουόκαπ μπορεί να μην σημείωσε πόντο, αλλά έδωσε 11 ασίστ, που απέφεραν 19 πόντους στον Ολυμπιακό. Ο Γκος είχε περισσότερο εκτελεστικό ρόλο (13π) και συνέχισε το σερί των πολύ καλών εμφανίσεων του απέναντι στον Παναθηναϊκό και μέσα στο ΟΑΚΑ.
Παίκτες κλειδιά;
- Ο στιβαρός Νίκολα Μιλουτίνοβ, που σάρωσε τα ριμπάουντ, κυρίως τα επιθετικά, έκανε το καλύτερο φετινό του παιχνίδι και με εξαίρεση την τάπα που έφαγε από τον Λεσόρ στο δεύτερο ημίχρονο, νίκησε σε όλες τις υπόλοιπες μονομαχίες!
- Ο Σάσα Βεζένκοβ, βεβαίως. Δεύτερος σκόρερ με 20π (8/11 σ) ήταν πάντα έτοιμος να υποδεχθεί τις ασίστ, είτε του Γουόκαπ, είτε του Φουρνιέ, ώστε να βάλει εύκολους πόντους, με τον τρόπο που μόνο αυτός μπορεί στην Ευρωλίγκα
- Και ο Σακίλ ΜακΚίσικ, όχι τόσο φανταχτερός όπως στα προηγούμενα ματς, αλλά πολύ ουσιαστικός με 8 πόντους και 6 ριμπάουντ ήταν παρών στις κρίσιμες στιγμές...
Οι πιο πολλές αλλαγές του Αταμάν
Δεν είναι υπερβολή ότι ο Εργκίν Αταμάν στο πρώτο μέρος έκανε τις περισσότερες αλλαγές, από τότε που ήρθε στην Ελλάδα. Βλέποντας τον Ολυμπιακό να κυριαρχεί απόλυτα, άρχισε να δοκιμάζει το ένα σχήμα πίσω από το άλλο. Ξεκίνησε με τρεις κοντούς, μετά έβαλε τον Παπαπέτρου στο "3", χρησιμοποίησε τον Γιούρτσεβεν στο "5", πήγε σε κοντό σχήμα με σέντερ τον Μήτογλου, ένα συνεχόμενο γαϊτανάκι από τον κόουτς του Παναθηναϊκού, που έψαχνε να βρει το κατάλληλο σχήμα. Δεν τα κατάφερε.
Όταν στην επανάληψη η ομάδα του βρήκε και την καλή κυκλοφορία (17 ασίστ στο δεύτερο μέρος είχαν οι "πράσινοι") ηρέμησε, είδε τα βαριά χαρτιά (Σλούκας, Λεσόρ και Ναν) να πέφτουν στο παρκέ, ο Ερνανγκόμεθ και ο Οσμάν μπήκαν στο κόλπο για την ανατροπή αλλά εκεί είδε και τον Ολυμπιακό να επιμένει και να παίρνει το ματς δίκαια.
Η αλήθεια είναι ότι σε αυτή τη μάχη, ο Παναθηναϊκός που έχασε κατά κράτος τη μάχη των ριμπάουντ, υστέρησαν και δυο παίκτες, που ο Αταμάν θα τους ήθελε πολύ καλύτερους. Ο Μπράουν, ο παίκτης που στο ΣΕΦ είχε κάνει τη διαφορά, έμεινε χωρίς πόντο στα εννιά λεπτά που χρησιμοποιήθηκε, ενώ ο Γκραντ δεν μπόρεσε να φτάσει στο ύψος των καλών και πολύ σημαντικών εμφανίσεων του στα ντέρμπι.
Γενικά είδαμε ένα απίστευτο παιχνίδι. Με ... 54 ασίστ (28 ο Ολυμπιακός, 26 ο Παναθηναϊκός) με τρομερά ποσοστά ευστοχίας (και οι δυο σούταραν πάνω από 50%), μεγάλα σουτ και 183 πόντους. Στο δεύτερο ημίχρονο ο ΠΑΟ είχε 14/19 δ, 7/12 τρ και ... 17 ασίστ. Με τέτοια στατιστικά θα πίστευε κανείς ότι θα είχε κερδίσει. Δύσκολο, γιατί και ο Ολυμπιακός δεν πήγε πίσω. Είχε 14/20δ, 7/11 τρ, 4/5 βολές και 16 ασίστ!
Χορτάσαμε μπάσκετ; Ναι, μέχρι την ... επόμενη μονομαχία των δυο αιωνίων, με το σκορ στα μεταξύ τους παιχνίδια να είναι πλέον στο 2-1 υπέρ του Ολυμπιακού. Η ουσία αυτού του διπλού για τους "ερυθρολεύκους"; Μεγάλη, χωρίς αμφιβολία. Σε αυτό το γήπεδο δύσκολα θα κερδίσει κάποιος άλλος, άρα δεν είναι μια συνηθισμένη εκτός έδρας επιτυχία. Ο Ολυμπιακός έφτασε, πλέον, στο 5-3 και πλησιάζει την κορυφή. Συν τοις άλλοις συμπλήρωσε μια τριάδα σπουδαίων αγώνων με Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Παναθηναϊκό, όπου οι Πειραιώτες έκαναν τρεις τεράστιες νίκες ισοφαρίζοντας το 0-3 που τους είχε αποπροσανατολίσει.
Κι ο Παναθηναϊκός; Κατάλαβε κατ' αρχήν ότι δεν είναι ανίκητος και προφανώς θα γίνει πολύ πιο σκληρός στη συνέχεια για να μην επιτρέψει ξανά σε αντίπαλο του, μέσα στο ΟΑΚΑ, να δεχθεί 94 πόντους. Το είπε και ο Οσμάν, μετά τη λήξη...