Ο ηγέτης Σλούκας, οι σύρτες και "τι έβαλε" ο Βεζένκοβ
Ο Ολυμπιακός έφτασε στο 4/4 κι ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την ηγετική εμφάνιση του Σλούκα στο τέταρτο δεκάλεπτο, την απίστευτη τρίτη περίοδο του κορυφαίου Βεζένκοβ και τους σύρτες που βρήκαν οι "ερυθρόλευκοι" για να κλείσουν οριστικά την πόρτα στην Μπασκόνια.
Είχε να σκοράρει από το τελείωμα του πρώτου δεκαλέπτου. Δεν του 'βγαινε τίποτε, έκανε λάθη, ήταν άστοχος. Αστοχώντας στο τρίποντο που επιχείρησε στην εκπνοή της τρίτης περιόδου, ο Κώστας Σλούκας σήκωνε ψηλά τα χέρια σαν σε απόγνωση. Αλλά δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Ο 32χρονος διεθνής, ο άνθρωπος που έβαλε την υπογραφή του στο διπλό επί της Ρεάλ, πήρε όλες τις ρεβάνς μαζεμένες.
Πρώτη φάση στην τέταρτη περίοδο τρίποντο, εύστοχο. Δεύτερη, κλέψιμο και αιφνιδιασμός στο καλάθι της Μπασκόνια. Ο Κώστας, είχε ξαναγίνει Σλούκας. Δηλαδή, ο ηγέτης του Ολυμπιακού, που μέσα σε δέκα λεπτά όχι μόνο μάζεψε τη διαφορά των 9π που είχαν πάρει οι γηπεδούχοι, αλλά ήταν υπεύθυνος για τους 22 από τους 32 πόντους που πέτυχε η ομάδα του στα τελευταία δέκα λεπτά.
Δέκα έξι έβαλε ο ίδιος (με 3/4δ, 1/1τρ και 7/7β) και έξι οι συμπαίκτες στους οποίους κατέληξαν οι τρεις δικές του ασίστ σε αυτή την περίοδο. Το 4/4, η τρίτη νίκη επί ισπανικού εδάφους είναι και δικό του κατόρθωμα.
Ο Βεζένκοβ δεν έχασε σουτ στην τρίτη περίοδο
Μέχρι να πάρει την ευθύνη ο Σλούκας, υπήρχε ο Σάσα Βεζένκοβ. Την ώρα που ο Ολυμπιακός έπινε θάλασσα, ο Βούλγαρος διεθνής αλλά πολύ δικό μας παιδί, φρόντισε να κρατάει όρθια την ομάδα του. Προχθές φώναζε, "τι έβαλε, τι έβαλε" για τα καλάθια του Γιαννούλη Λαρεντζάκη στο τελείωμα του αγώνα με τη Ρεάλ. Αυτή τη φορά, την ιαχή έπρεπε να βγάλει όλη η ομάδα για λογαριασμό του.
Τι έβαλε και τι έκανε, σε αυτό το τρίτο πολύ κρίσιμο δεκάλεπτο του ματς; Η Μπασκόνια, με ένα καταπληκτικό δεύτερο δεκάλεπτο, είχε εξαρθρώσει όλο το αμυντικό σχέδιο του Ολυμπιακού, με συνεχόμενα πικ εν ρολ στην καρδιά της ρακέτας των "ερυθρολεύκων" (και το εντυπωσιακό 16-32 της πρώτης περιόδου, διαδέχθηκε ένα εξίσου τρομερό 31-10 υπέρ των γηπεδούχων) όταν ο Ντάριους Τόμπσον σημάδευε σωστά τους ευκίνητους σέντερ της ομάδας του.
Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε με τρίποντο του Γκεντράιτιτς και η Μπασκόνια έμοιαζε απελευθερωμένη, έβρισκε το χέρι της και ετοιμαζόταν για το τελικό χτύπημα. Μπορεί ο Χάουαρντ να είχε σιγήσει (άτυχο το βράδυ για τον βραχύσωμο σκόρερ, αφού στο τέλος του ματς έπεσε πάνω στο πόδι του ο Φαλ και αποχώρησε υποβασταζόμενος) ο Χομς και οι υπόλοιποι καλοί σουτέρ του κόουτς Πεναρόγια ανέλαβαν δράση.
Η Μπασκόνια είχε 5/9 τρίποντα σε αυτό το διάστημα, το καλύτερο της από τα 6.75μ, αλλά έπεσε πάνω στον τρομερό Βεζένκοβ. Ο Σάσα δεν έχασε σουτ στην τρίτη περίοδο, στην οποία σημείωσε 16 (από τους 23 συνολικά του Ολυμπιακού) έχοντας 4/4 τρίποντα και 2/2 δίποντα.
Ειδικά τα τέσσερα τρίποντα έμοιαζαν να σηκώνουν ολόκληρο τον Ολυμπιακό από το καναβάτσο, που προσπαθούσαν να τον ρίξουν τα απανωτά χτυπήματα των γηπεδούχων. Κάθε φορά που οι Βάσκοι έμοιαζαν σίγουροι για το νοκ-άουτ, ο κορυφαίος παίκτης του Ολυμπιακού ανταπέδιδε!
Μην τα ξαναλέμε. Ο Βεζένκοβ, που φόρεσε τα γούρικα παπούτσια του, είναι αυτή τη στιγμή ο καλύτερος παίκτης στην EuroLeague. Πρώτος σκόρερ με μ.ο 23π., πρώτος ριμπάουντερ με 10.3 και καλύτερος σε αξιολόγηση με 28.8 β, ανά αγώνα.
Σύρτες ο Λαρεντζάκης και ο Φαλ
Η διαφορά των 9 πόντων έδινε μεν αέρα στην Μπασκόνια ήταν και λίγο πλασματική (ειδικά με την περίεργη φάση που σφυρίχτηκε τεχνική ποινή στον Μπαρτζώκα, δόθηκε τζάμπολ το οποίο κατέληξε σε αντιαθλητικό φάουλ του ΜακΚίσικ. με αποτέλεσμα στην ίδια φάση ο Ολυμπιακός να δεχθεί πέντε πόντους) και παρέπεμπε σε αυτό που έλεγε ο Μπαρτζώκας στην ανάπαυλα του ημιχρόνου: Κάποια στιγμή πρέπει να επιστρέψουμε στις βασικές αρχές του παιχνιδιού μας.
Και μία απ' αυτές είναι -βέβαια- η άμυνα του. Αυτή που έπαιξε στο πρώτο δεκάλεπτο και επανέλαβε στο τελευταίο. Με τον Γουόκαπ να έχει επιστρέψει και να αποτελεί βασικό σημείο αναφοράς στο συγκεκριμένο κομμάτι (ο Χάουαρντ κατάλαβε τι σημαίνει να παίζει ο αντίπαλος του καλή προσωπική άμυνα), ο Ολυμπιακός έψαχνε, πλέον, τους σύρτες. Μέσα στη ρακέτα βρήκε τον Μουσταφά Φαλ, που φρόντισε να περιορίσει τα επιτυχημένα πικ εν ρολ των αντίπαλων σέντερ στο ελάχιστο.
Κι έξω απ' αυτήν, υπήρχε ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης. Αυτός έπεσε σαν καμικάζι σε όλες τις βοήθειες, σίγασε τον Μαρίνκοβιτς που θέλησε κάποια στιγμή να εξελιχθεί σε παράγοντα του ματς και οριστικοποίησε την υπεροχή της ομάδας του, την στιγμή που χρειαζόταν.
Με τον Σλούκα να οδηγεί την επίθεση, ο Ολυμπιακός πέρασε μπροστά και δεν έχασε ποτέ ξανά την πρωτοπορία, με μια περίοδο αντίστοιχη της πρώτης. Σχεδόν ίδιο και το σκορ: 16-32 στην αρχή, 18-32 στο τέλος.
Για ακόμη ένα ματς ο Ολυμπιακός είχε εξαιρετική αναλογία ασίστ με λάθη (23-10), κυριάρχησε στις μάχες του αέρα (35-30) χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έφτασε την απόδοση του στο τέλειο. Είχε και πολλά κενά διαστήματα, τα οποία ο Μπαρτζώκας θα τα συζητήσει με τους παίκτες του.
Η Μπασκόνια βρήκε έδαφος, χτυπώντας στην κακή άμυνα των πικ εν ρολ στη δεύτερη περίοδο, αλλά και σημαδεύοντας τα αργά πόδια του Άλεκ Πίτερς. Η κατάρρευση των "ερυθρολεύκων" σε αυτό το σημείο του αγώνα, σίγουρα χρήζει ανάλυσης, έστω κι αν η νίκη ως γνωστόν τα σκεπάζει όλα.
Ο Κάναν ήταν πιο ενεργός αυτή τη φορά, αλλά αδικήθηκε λίγο από τους διαιτητές, ενώ ο Πεναρόγια είχε διαλέξει να αφήσει τον Χάουαρντ εκτός πεντάδα, προτιμώντας ένα ψηλό γκαρντ για να δυσκολέψει τον γκαρντ του Ολυμπιακού και να τον φθείρει με φάουλ.
Και τώρα πολύ ΣΕΦ
Ο Ολυμπιακός μετράει τέσσερις νίκες, και με μέσο όρο 89π, έχει προς στιγμήν την καλύτερη επίθεση στην EuroLeague. Πολύ κολακευτικό για μια ομάδα η οποία αγωνίστηκε τρεις φορές μακριά από το γήπεδο της και μάλιστα μέσα στην Ισπανία. Έβγαλε ένα πρόγραμμα εξαιρετικά δύσκολο χωρίς απώλειες, έχει ενθουσιάσει τον κόσμο του, ο οποίος ετοιμάζεται να ανταποδώσει με σολντ-άουτ στο Ειρήνης και Φιλίας.
Με την τιμωρία που κυνηγούσε από το τέλος της περασμένης σεζόν, ο Ολυμπιακός έπαιξε χωρίς θεατές εναντίον της Ζάλγκιρις. Το μοναδικό ματς που είχαν την ευκαιρία να το δουν από κοντά οι φίλοι του ήταν η γιορτή με το Περιστέρι, στην επιστροφή του Βασίλη Σπανούλη. Τώρα το νόμισμα γυρίζει ανάποδα.
Οι "ερυθρόλευκοι" έχουν τρία συνεχόμενα ματς στο γήπεδό τους. Πρώτα με τη Μονακό την ερχόμενη εβδομάδα, την ομάδα με την οποία στην προηγούμενη περίοδο, έδωσαν μια τιτανομαχία για την πρόκριση στο φάιναλ-φορ. Κι ύστερα, έρχονται η Βαλένθια (στις 4) και η Παρτιζάν (στις 10 Νοεμβρίου).
Η ευκαιρία για ένα 7/7 πριν την επόμενη έξοδο (με Μπάγερν στο Μόναχο) είναι ενώπιον του Μπαρτζώκα και των παικτών, αν και όπως όλοι θα πουν, δεν υπάρχει τίποτε άλλο στο μυαλό τους παρά το επόμενο παιχνίδι με τη Μονακό του Μάικ Τζέιμς.