Ο Κέσελι και οι απαντήσεις
Η μεταγραφή του Κέσελι και η προσαρμογή στη φιλοσοφία και νοοτροπία του Ντούσαν Ίβκοβιτς
Ποιος είναι τελικά ο Μάρκο Κέσελι; Και γιατί τον επέλεξε ο Ολυμπιακός; Ας επιχειρήσουμε να δώσουμε κάποιες απαντήσεις, μέχρι να τον δούμε να παίζει με τα "ερυθρόλευκα"
Στους περισσότερους το ονοματεπώνυμο Μάρκο Κέσελι δεν έλεγε τίποτε μέχρι την Τετάρτη το πρωί, όταν και ανακοινώθηκε επισήμως από την ΚΑΕ Ολυμπιακός. Ο 22χρονος φόργουορντ, από το Βελιγράδι, είναι ο νέος παίκτης των "ερυθρολεύκων".
Κι από το ... πουθενά, καθώς ο Ολυμπιακός είχε φροντίσει να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του, ο νεαρός μπασκετμπολίστας έγινε το αντικείμενο πολλαπλών ερωτήσεων.
Προφανώς, η πρώτη που ήρθε στο στόμα ήταν το "ποιος είναι αυτός"; Είναι, λοιπόν, ένα από τα κορυφαία ταλέντα της "χρυσής φουρνιάς" που έβγαλε το σέρβικο μπάσκετ τα τελευταία χρόνια, συμμαθητής, συνοδοιπόρος και φίλος του Μίλος Τεόντοσιτς κι ένας πανύψηλος φόργουορντ, που μπορεί να εκτελεί με μοναδική ικανότητα από τα 6.25 ή μισό μέτρο πιο πίσω, όπου μεταφέρεται η γραμμή του τρίποντου από τον Οκτώβριο και μετά.
Είναι ένας παίκτης που τελειώνει τους αιφνιδιασμούς με εντυπωσιακά καρφώματα και αποτελεί το νέο πρόσωπο της Εθνικής Σερβίας εν όψει Μουντομπάσκετ.
Είναι, επίσης, ο παίκτης που σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση του draft-express έχει ένα εντυπωσιακό ποσοστό σε τελικές προσπάθειες (68%), αλλά και ένα ακόμη πιο εντυπωσιακό 76% σε σουτ στο τρανζίσιον.
Είναι, τέλος, ένας μπασκετμπολίστας, που σύμφωνα με την εκτίμηση του Σάσα Τριφούνοβιτς "θα αφήσει εποχή" και κατά την άποψη του Βλάντο Τζούροβιτς "έχει γεννηθεί για να σουτάρει".
Όλα αυτά μοιάζουν με καλές συστατικές επιστολές για ένα νεαρό Σέρβο, που καλείται να συνεχίσει την εξαιρετική παράδοση του μπασκετικού Ολυμπιακού αν θυμηθούμε την πορεία και την απόδοση των Τόμιτς, Τάρλατς στο παρελθόν και του Τεόντοσιτς στο παρόν. Θα βάζαμε και τον Πάσπαλι, αλλά ο Ζάρκο ήταν κατά πρώτο λόγο Μαυροβούνιος και κατά δεύτερο πήγε στον Πειραιά και τον Ολυμπιακό, σαν ο άνθρωπος της επαγγελίας και ανταποκρίθηκε στον ρόλο του στην εντέλεια.
Η παρουσία του Ντούσαν Ίβκοβιτς στον πάγκο των "ερυθρολεύκων" είναι ένα ακόμη στοιχείο που πρέπει να πάρει κανείς σοβαρά υπόψη για την τελική προσφορά του ελπιδοφόρου Μάρκο στον Πειραιά. Γιατί, όπως είπε ο Τζούροβιτς "για να πετύχει, αλλά και να εξακολουθεί να σουτάρει χωρίς φόβο, μετά από το πρώτο ή δεύτερο άστοχο σουτ, χρειάζεται να του δείχνει εμπιστοσύνη ο προπονητής του". Προφανώς, για να τον διαλέξει αλλά και να τον χρησιμοποιεί σαν βασικό τριάρι και της Εθνικής Σερβίας, ο Ντούντα, σημαίνει ότι τον πιστεύει στο έπακρο.
Από την άλλη, ο Κέσελι πάει σε μια ομάδα όπου η μοναδική ομοιότητα με εκείνη που έπαιζε είναι το χρώμα της φανέλας και η ...τρέλα των οπαδών της. Άλλες οι απαιτήσεις του Ερυθρού Αστέρα κι άλλες του Ολυμπιακού, που πρέπει σε κάθε παιχνίδι του σε ελληνικό πρωτάθλημα και Ευρωλίγκα να παίζει σε πολύ υψηλό επίπεδο, με φουλ ένταση και ρυθμό. Από ένα παίκτη με τέτοιο ύψος, θα περίμενε κανείς περισσότερα ριμπάουντ και inside game αλλά ο Κέσελι δεν είναι πάει κοντά στο καλάθι, πολύ περισσότερο δεν παίζει με πλάτη.
Πάει, επίσης, για να παίξει σε μια θέση την οποία πέρσι κάλυπτε ο Τζος Τσίλντρες, ενώ έβγαινε για να σουτάρει κι ο Λίνας Κλέιζα. Μπορεί ο Κέσελι να είναι (θεωρητικά) καλύτερος σουτέρ και από τους δυο (από τον Αμερικανό ... χωρίς αμφιβολία)αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι διαθέτει το ειδικό βάρος για να έχει, στον τελικό απολογισμό, μεγαλύτερη προσφορά.
Οι συνηθισμένοι, τα τελευταία χρόνια, οπαδοί του Ολυμπιακού σε λαμπερά ονόματα από το ΝΒΑ, προφανώς αιφνιδιάστηκαν από την απόκτηση του νεαρού φόργουορντ. Ίσως γιατί δεν έχουν, ακόμη, καταλάβει και τη φιλοσοφία του Ντούσαν Ίβκοβιτς, που όταν "φτιάχνει" μια ομάδα δεν κοιτάζει το μέγεθος του ονόματος, ή το ακριβό συμβόλαιο, πολύ περισσότερο αν έχει παίξει, ή όχι στο ΝΒΑ.
Στην περίπτωση του Κέσελι είδε ότι ο νεαρός Σέρβος είναι σε θέση να του λύσει το πρόβλημα του μακρινού σουτ και γι αυτό εισηγήθηκε την απόκτησή του. Περισσότερα όταν τον δούμε να παίζει με τον Ολυμπιακό...
ΥΓ: Ο Κέσελι είναι παίκτης του Μίσκο Ραζνιάτοβιτς, όπως δηλαδή και οι Σπανούλης, Νίλσεν αλλά κι ο ίδιος ο Ίβκοβιτς. Για πολλούς κάτι τέτοιο μοιάζει σχήμα οξύμωρο. Είναι, ωστόσο, απολύτως φυσιολογικό και γίνεται σε όλες τις ομάδες. Με τον συγκεκριμένο ατζέντη, άλλωστε, συνεργαζόταν τα προηγούμενα χρόνια ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ο Μεσίνα εμπιστεύεται τον Κένι Γκραντ και πάει λέγοντας.