ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο μισός Παναθηναϊκός είχε κλάση, ο Αταμάν δίνει ευκαιρίες και ψάχνει λύσεις λόγω των απουσιών

/  -
/ - EUROKINISSI SPORTS

Ελλείψει τεσσάρων βασικών παικτών και με ένα σέντερ, ο Παναθηναϊκός έκανε περίπατο στο δεύτερο ημίχρονο με τη Γαλατά και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τις ευκαιρίες που δίνει ο Αταμάν, τις λύσεις που ψάχνει και την εξάδα των ξένων εν όψει Σουπερ Καπ

Ένα ημίχρονο αντίστασης από την Γαλατασαράι έφτανε για να ... σοβαρευτεί ο μισός Παναθηναϊκός (χωρίς Σλούκα, Μπράουν, Αντετοκούνμπο που έμειναν εκτός αποστολής και Λεσόρ ο οποίος δεν έπαιξε δευτερόλεπτο) και να νικήσει με χαρακτηριστική άνεση την αγαπημένη ομάδα του Εργκίν Αταμάν.

Η Γαλατά τίμησε τον Τούρκο προπονητή, που το 2013 της χάρισε το τελευταίο πρωτάθλημα (το 16ο συνολικά) στην ιστορία της. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι ο Αταμάν αγαπάει από μικρός της Γαλατά, της οποίας είναι και μέλος, με αριθμό μητρώου 17123, όπως υπενθύμιζε η αναμνηστική φανέλα, δώρο της ιστορικής τουρκικής ομάδας, στον προπονητή του Παναθηναϊκού. Έχει πει, άλλωστε, ότι μετά το τέλος της καριέρας του θα επιστρέψει στην "Τσιμ Μπομ" ... σαν πρόεδρος!

Σε σχέση, βέβαια, με την ομάδα του 13 που πήρε το πρωτάθλημα, έχοντας στο ρόστερ της ξένους όπως ο Χένρι Ντόμερκαντ, ο Τζαμόν Γκόρντον, ο Ντέιβιντ Χόκινς, ο Μπονιφάς Εντόνγκ και ο Γιάκα Λάκοβιτς (αλλά και Τούρκους σαν τον Σερτάκ Σανλί στο ξεκίνημα του, τον Τσενκ Ακιόλ και τον νυν κάπτεν Κοκσάλ), η τωρινή Γαλατασαράι είναι αρκετά αδύναμη.

Ο τότε βοηθός του Αταμάν, που τώρα είναι χεντ κόουτς, Γιακούμπ Σεκιτζκοκ, έκανε κάποιες διορθωτικές κινήσεις το καλοκαίρι, καθώς πέρσι η ομάδα του ήταν 5η στην κανονική περίοδο και αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο των πλέι-οφ κόντρα στην Πετκίμ, αλλά η διαφορά της απέναντι στον πρωταθλητή Ευρώπης, έστω και με τόσες απουσίες, είναι πολύ μεγάλη.

Ουσιαστικά η Γαλατά έκανε αισθητή την παρουσία της στο δεύτερο δεκάλεπτο, όταν ισοφάρισε το ματς, έκανε απανωτούς αιφνιδιασμούς και προβλημάτισε τον Παναθηναϊκό, έστω και για μια περίοδο. Αν μάλιστα ήταν στοιχειωδώς πκιο εύστοχη από μακριά (1/12 τρίποντα) ενδεχομένως να είχε κάνει μεγαλύτερη ζημιά στον νωχελικό και χωρίς ενέργεια ΠΑΟ. Ο Ναν είχε ξεκινήσει εντυπωσιακά, με κλέψιμο και κάρφωμα, αλλά είναι φανερό ότι θέλει ματς μέχρι να βρει τους ρυθμούς του, όπως και οι περισσότεροι από τους παίκτες του Αταμάν.

Η "έκρηξη" του Γιούρτσεβεν

Με τον Αντετοκούνμπο στην Αθήνα και τον Λεσόρ να έχει DNP, ο προπονητής των "πρασίνων" έβγαλε το ματς με ένα κλασικό πεντάρι, επιστρατεύοντας για λίγο και τον Μήτογλου. Ο Τούρκος σέντερ έκανε ένα μάλλον κακό πρώτο ημίχρονο, χωρίς πόντο και ουσιαστικά εκτός παιχνιδιού. Οι "πράσινοι" ήταν εξίσου άστοχοι από μακριά (2/10τρ) με τους γηπεδούχους, δεν απειλούσαν από κοντά, με αποτέλεσμα το ματς να γίνει ντέρμπι.

Ο Γιούρτσεβεν "εξερράγη" στο δεύτερο ημίχρονο όταν σκόραρε και τους 15 πόντους του στο ματς, χάνοντας μόλις ένα σουτ (6/7) και εμποδίζοντας ταυτόχρονα στην άμυνα όλους τους ψηλούς της Γαλατά. Είναι εξαιρετικός επιθετικός ο Γιούρτσεβεν και εφόσον τον αξιοποιήσουν οι γκαρντ του Παναθηναϊκού θα αποτελέσει σημείο αναφοράς, μέσα στο καλάθι, ένα δεύτερο μετά τον Λεσόρ οι ικανότητες του οποίου είναι εγνωσμένες.

Σε καλή βραδιά και ο Τσεντί Οσμάν, που επίσης θέλει αγώνες καθώς εμφανίστηκε τελευταίος στην προετοιμασία, αλλά φαίνεται ότι μαζί με τον Ιωάννη Παπαπέτρου μπορούν να δημιουργήσουν ένα σπουδαίο (και ψηλό) δίδυμο στο "3", άσχετα αν ο Αταμάν αρέσκεται να παίζει με τρεις περιφερειακούς.

Κι άλλες φορές, ωστόσο, ο προπονητής των πρωταθλητών, εμφανίζει στο παρκέ ψηλά σχήματα. Πολλά μεγάλα κορμιά, όπως είναι τα δυο τριάρια (αλλά και ο Ερνανγκόμεθ) που διευκολύνουν τις αμυντικές επιδιώξεις του, αφού για τον αντίπαλο είναι πολύ δύσκολο να βρει στόχο σε δάσος από χέρια. Κάτι τέτοιο έπαθε και η Γαλατά στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Παναθηναϊκός σταμάτησε να χάνει εύκολα την μπάλα και η τουρκική ομάδα που συνέχιζε να σπάει τα καλάθια (3/17τρ, στο δεύτερο μέρος) και έβαλε συνολικά 22 πόντους σε δυο περιόδους,

Ο ΠΑΟ με ένα επί μέρους σκορ 51-22 στην επανάληψη, έβαλε τέλος στους όποιους πονοκεφάλους του και καθάρισε, εν τέλει, εύκολα το ματς...

Ψάχνοντας την ευκαιρία και την εξάδα

Ελλείψει τεσσάρων παικτών τα κουκιά ήταν μετρημένα. Ο Αταμάν έδωσε χρόνο σε Καλαϊτζάκη, Σαμοντούροφ και Μωραΐτη, που ψάχνουν πάντα τις ευκαιρίες τους. Ο πρώτος εξακολουθεί να είναι πιο "ψημένος" και να μπορεί να παίξεοι σε σχήματα ... ανατροπής και αλλαγής του ρυθμού, πρωταγωνιστικό ρόλο, οι άλλοι δυο έχουν το ταλέντο καοι τις δυνατότητες, αλλά δύσκολα θα βρίσκουν θέση στην δωδεκάδα, ειδικά στους αγώνες της Ευρωλίγκας όπου δεν υπάρχει ο περιορισμός των ξένων.

Προφανώς υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά μας, μέχρι να δούμε τον φετινό Παναθηναϊκό σε φουλ δράση και με όλο το οπλοστάσιο γεμάτο. Η διαφορά που υπάρχει στους χρόνους προετοιμασίας, αλλά και οι τραυματισμοί δημιουργούν τις σχετικές ανισορροπίες. Γι αυτό στην εκκίνηση της χρονιάς, οι "πράσινοι" ενδεχομένως να ποντάρουν περισσότερο σε παίκτες που έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία, είναι υγιείς και μπορούν να εκπληρώσουν το πλάνο πάνω στο παρκέ.

Από την άλλη μιας και έρχονται οι αγώνες του σουπερ-καπ στο τέλος της εβδομάδας αξίζει να να δούμε την επιλογή της τελικής εξάδας των ξένων με την οποία ο Παναθηναϊκός θα εμφανιστεί στη Ρόδο. Αυτή τη στιγμή οι "πράσινοι" έχουν οκτώ ξένους, θα διαλέξουν εφτά για το τουρνουά, αλλά θα παίζουν έξι. Ο Μπράουν λόγω του τραυματισμού του, ενδεχομένως να είναι ο ένας, αν και πριν πάθει τη φλεγμονή στο πόδι, ήταν από τους καλύτερους στα φιλικά.

Προφανώς ο Αταμάν περιμένει να δει την κατάσταση του Λεσόρ, για να πάρει τις τελικές αποφάσεις του, αλλά έτσι κι αλλιώς η τελική του απόφαση αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον.

Κατά τ' άλλα σήμερα, εναντίον της Εφές, ο Παναθηναϊκός θα έχει ένα σαφώς πιο δυνατό τεστ, αφού θα αντιμετωπίσει μια κανονική ομάδα EuroLeague, η οποία μάλιστα έχει ανανεώσει το ρόστερ της και φιλοδοξεί να ξαναπαίξει ρόλο στη νέα διοργάνωση...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΕΡΓΚΙΝ ΑΤΑΜΑΝ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚ ΝΑΝ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΤΣΕΝΤΙ ΟΣΜΑΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ