Ο Ολυμπιακός κατάπιε την Μπάρτσα και το πλεονέκτημά της και την περιμένει στο καμίνι του ΣΕΦ
Δώδεκα παίκτες, ένας προπονητής που ήξερε απέξω κι ανακατωτά τι έκανε η Μπαρτσελόνα μέσα στο γήπεδο και ο Ολυμπιακός ξεκίνησε τα πλέι-οφ με μπρέικ. Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την έξοχη εμφάνιση των "ερυθρολεύκων" στο Παλαού Μπλαουγκράνα
Ο Ολυμπιακός των 12 παικτών. Με προτελευταίο στο ροτέισον τον Μακ Κίσικ (που εξελίχθηκε σε κλειδί του ματς) και τελευταίο τον Μιλουτίνοβ. Ο Ολυμπιακός του Μπαρτζώκα που διάβασε την Μπαρτσελόνα από την αρχή ως το τέλος σαν ανοιχτό βιβλίο. Ο Ολυμπιακός των πλέι-οφ, με το μπρέικ μέσα στη Βαρκελώνη να είναι γεγονός και τη σειρά να πηγαίνει προς .... διευθέτηση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Φαντάζεστε να σας έλεγαν ότι ο Ολυμπιακός θα νικούσε στον πρώτο αγώνα των πλέι-οφ μέσα στη Βαρκελώνη, με τον Σίκμα να ξεκινάει βασικό τεσσάρι, τον Μπραζντέϊκις πρώτη αλλαγή στο "3", τον Γουόκαπ εκτός ματς σχεδόν για ένα ημίχρονο, τον Πίτερς σχεδόν άποντο και φυσικά ένα ακόμη τραυματισμό (Πετρούσεβ) σαν σουβενίρ ενός θριάμβου. Μην ησυχάσει κιόλας...
Κι όμως. Αυτά συνέβησαν στο γήπεδο της Μπαρτσελόνα, εκεί όπου οι "μπλαουγκράνα" είχαν χάσει μόλις δυο φορές (καλύτερος εντός έδρας ρεκόρ μαζί με τη Φενέρ) και είχαν σαν βασικό στόχο να διατηρήσουν το αλώβητο τους. Βρήκαν απέναντι τους μια απίθανη άμυνα, που καθήλωσε στο μηδέν όλα τα ατού των γηπεδούχων, τους εξανάγκασε σε 17 λάθη, σε - 7 πόντους από το συνηθισμένο μέσο τους όρο και τραγικά ποσοστά στην επίθεση τους.
Φαλ και Πετρούσεβ σαρώνουν στο ζωγραφιστό
Με τον Πίτερς στο "3" και τον Σίκμα στο "4" θεωρητικά η πεντάδα με την οποία ξεκίνησε το ματς ο Ολυμπιακός έμοιαζε πολύ σοφτ. Ήταν ακριβώς το αντίθετο. Η Μπαρτσελόνα έκανε πέντε λεπτά και κάτι για να βάλει το πρώτο καλάθι της, με τους "ερυθρόλευκους" να πηγαίνουν γρήγορα-γρήγορα το ματς στα δικά τους μέτρα. Στοχεύοντας στους Βέσελι και Λαπροβίτολα, που έμειναν πολύ πίσω από τις συνηθισμένες επιδόσεις τους, ο Ολυμπιακός καθόρισε το τέμπο του αγώνα και βρήκε στην πρώτη περίοδο τον Μουσταφα Φαλ σε ... έκσταση.
Ο Γάλλος σέντερ εκτός από την γνωστή θηριώδη παρουσία του μέσα στη ρακέτα, ή τις έξυπνες πάσες, αυτή τη φορά τελείωσε σχεδόν όλες τις φάσεις που η μπάλα πήγε στα χέρια του, έχοντας 10π με 5/5 δίποντα. Ο Γουίλιαμς Γκος βρήκε κι αυτός χρόνο (και χώρο να σκοράρει) λόγω του τραυματισμού του Κάναν και οι Πειραιώτες ήταν σταθερά μπροστά.
Ο Τζαμπάρι Πάρκερ κατ' αρχήν κι ο Άλεξ Αμπρίνες με το έξοχο στυλ που τον διακρίνει όταν σουτάρει από μακριά κράτησαν όρθια την Μπάρτσα, πριν εμφανιστεί ο Φίλιπ Πετρούσεβ.
Ο Σέρβος πάουερ-φόργουορντ μπήκε στο αρχικό σχήμα του δεύτερου δεκαλέπτου και έγινε ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Με την άμυνα της Μπαρτσελόνα να προσπαθεί να περιορίσει την έκρηξη του Ράιτ, ο Πετρούσεβ βρήκε τον τρόπο με συνεχόμενα ντράιβ να αποδιοργανώσει τους Καταλανούς και να σκοράρει 12 πόντους με 4/4δ και 4/5 τρ. Οι close out επιθέσεις του ήταν υποδειγματικές και το καλάθι που έβαλε όταν πήρε το ριμπάουντ για να φτάσει μέχρι το άλλο άκρο του γηπέδου, απολαυστικό.
Ταυτόχρονα έβαζε τον Ολυμπιακό μπροστά στο σκορ και με 10 πόντους, την οποία η Μπάρτσα δεν μπόρεσε παρά τη μειώσει κατά έναν στην εκπνοή του ημιχρόνου. Οι Πειραιώτες είχαν χτυπήσει από κοντά (14/21 δίποντα) ενώ ο Κάναν φρόντισε με δυο τεράστια τρίποντα να επικουρήσει τον Πετρούσεβ στο χτίσιμο της διαφοράς, που πήγαινε την ομάδα του στα αποδυτήρια με σχετική ικανοποίηση
Ο Γκος κάνει τη διαφορά
Ο Μπαρτζώκας έβαλε τον Μακ Κίσικ δίπλα σε Γουόκαπ και Κάναν, παίρνοντας από τον Αμερικανό και την άμυνα και την ενέργεια και το απρόβλεπτο, που σίγουρα ζητούσε από τον Αμερικανό. Ο Ολυμπιακός έμοιαζε να κρατάει γερά τα ηνία, ακόμα κι όταν ο Γουόκαπ φορτώθηκε με τέσσερα φάουλ (αμφισβήτησε το τρίτο, με αποτέλεσμα να εισπράξει και τεχνική ποινή) και ουσιαστικά έμεινε σχεδόν όλο το ημίχρονο στον πάγκο. Όταν επανήλθε, άλλωστε, παραλίγο να γίνει και μοιραίος...
Η έξοδος του Γουόκαπ στη θεωρία βόλευε τη Μπάρτσα. Στην πράξη έκανε ... καλό στον Ολυμπιακό, γιατί αυτός που μπήκε, ο Γουίλιαμς Γκος δηλαδή φρόντισε να εκτοξεύσει τη διαφορά μέχρι το +13. Ο Αμερικανός ήταν εξαιρετικός τόσο στην οργάνωση, όσο και στην εκτέλεση κάνοντας ένα πολύ μεγάλο ματς, όπως πάντως συνήθιζε με τη Ρεάλ όταν αντιμετώπιζε την Μπαρτσελόνα.
Ο Ολυμπιακός είχε κλείσει ασφυκτικά κάθε διάδρομο, πιέζοντας κάθε μπάλα, κάθε κατοχή, ιδιαίτερα όταν ο Ρούμπιο προσπαθούσε να στήσει πικ εν ρολ, ή να μεταφέρει την μπάλα στην επίθεση της ομάδας του. Ήταν φορές που οι Καταλανοί αδυνατούσαν καν να πλησιάσουν στο αντίπαλο καλάθι. Ο Γκριμάου πάντως, πήρε τάιμ-άουτ την ώρα του 47-60 και ζήτησε πάνω απ' όλα αυτοπεποίθηση...
Και ο Κάναν βάζει στοπ...
Πράγματι η Μπάρτσα έπαιξε το τελευταίο της χαρτί. Άρχισε να πιέζει πολύ περισσότερο και θέλησε να ροκανίσει τη διαφορά. Έκανε ένα 7-1 στην αρχή και συνολικά ένα επί μέρους 20-9, εκμεταλλευόμενος και τα φτηνά λάθη που έκαναν οι παίκτες του Μπαρτζώκα.
Με το σκορ να πηγαίνει στο καλάθι (67-69) το Παλαού Μπλαουγκράνα σηκώθηκε στο πόδι, οι οπαδοί της άρχισαν να ουρλιάζουν και να ζητούν την επιστροφή της ομάδας τους. Κι εκεί που ο Ολυμπιακός χρειαζόταν επειγόντως ένα καλάθι, ήρθε το τρίποντο του Αϊζάια Κάναν. Ο Αμερικανός πήρε την πάσα του Μακ Κίσικ, σηκώθηκε και ουσιαστικά έβαζε στοπ στις φιλοδοξίες των γηπεδούχων για καμ-μπάκ.
Η διαφορά ξαναπήγε στο +5 και ο Ολυμπιακός είχε ξανά τον έλεγχο. Όταν ο Φαλ έκανε το τέταρτο φάουλ του, ο Μπαρτζώκας έδωσε εντολή στον Μιλουτίνοβ, που έμπαινε για πρώτη φορά στο ματς. Το δικό του έμμεσο τρίποντο (κάρφωμα και φάουλ) ήταν αυτό που πήγε το χάντικαπ στους οκτώ πόντους.
Ουσιαστικά δεν θα κινδύνευε άλλο, αν έλειπε το λάθος του Γουόκαπ στο φινάλε, που έχασε την μπάλα από το κλέψιμο του Ρούμπιο και έκανε αντιαθλητικό φάουλ, θα είχε καθαρίσει πολύ πιο εύκολα και ενδεχομένως να είχε αποφύγει τη φάση όπου ο Αμπρίνες σώριασε τον Πετρούσεβ με ένα σκληρό φάουλ πάνω στο παρκέ. Στο ριπλέι της φάσης φάνηκε ότι το γόνατο του γύρισε, αλλά προφανώς προέχουν οι όποιες εξετάσεις θα δείξουν, ή όχι κάποιο πρόβλημα!
Δεν κρίθηκε τίποτε, αλλά υπάρχει... σκορ
Τα μπρέικ έπεσαν βροχή στα πρώτα ματς των πλέι-οφ. Ο Ολυμπιακός πήρε το διπλό που έψαχνε πηγαίνοντας στη Βαρκελώνη, όπως έκαναν η Μακάμπι στο ΟΑΚΑ και η Φενέρ στο Μονακό. Εντάξει, κανείς δεν προκρίθηκε με 0-1, αλλά υπάρχει σκορ και έχει έρθει με μπρέικ σε μια από τις πιο δύσκολες έδρες της φετινής EuroLeague.
Ο Ολυμπιακός ξέρει ότι έχει την τύχη στα χέρια του. Το ΣΕΦ θα έχει ηφαιστειώδη ατμόσφαιρα στα δυο (ή μήπως ένα) ματς που θα δώσει τη Μεγάλη Εβδομάδα με τους μπλαουγκράνα.
Φυσικά υπάρχει κι άλλο ματς στη Βαρκελώνη. Η Μπάρτσα θα αντιδράσει 100%, αλλά θα έχει πιο πολύ άγχος, αφού με μια νέα ήττα τότε τα πράγματα στο Φάληρο θα είναι πολύ δύσκολα για αυτήν...