ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός πανίσχυρος, ο Φουρνιέ ξανά σουπερ-σταρ και ο Μπαρτζώκας στην παρτίδα της ζωής του

Ο Ολυμπιακός πανίσχυρος, ο Φουρνιέ ξανά σουπερ-σταρ και ο Μπαρτζώκας στην παρτίδα της ζωής του
Evan Fournier AP PHOTO/ADAM HUNGER

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για το αθώο τουίτ του Εβαν Φουρνιέ πριν από δυο χρόνια και τη μεταγραφή του Γάλλου σούπερ-σταρ που κάνει τον Ολυμπιακό ασυναγώνιστο και τον Γιώργο Μπαρτζώκα σε μια παρτίδα που περίμενε ένα χρόνο

Κρατούσε το καλύτερο για το τέλος ο Ολυμπιακός, που βρίσκοντας πρόσφορο το έδαφος για μια τελευταία κίνηση ουσίας αλλά και εντυπωσιασμού, έκανε τη μεταγραφή της χρονιάς. Η απόκτηση του Εβάν Φουρνιέ φέρνει στο λιμάνι έναν από τους κορυφαίους Ευρωπαίους που έπαιξαν ποτέ στο ΝΒΑ. Μόλις πριν από λίγες μέρες διεκδικούσε με πάθος το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, εναντίον της Team USA, ένας σμολ-φόργουορντ πολύ υψηλών προδιαγραφών.

Το φλερτ Φουρνιέ-Ολυμπιακού χρονολογείται εδώ και δυο χρόνια, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ... καπνός για να ανάψει η φωτιά. Το tweet που έκανε πριν από δυο χρόνια, στη διάρκεια του φάιναλ-φορ του Βελιγραδίου έμοιαζε με μια ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος από τη μεριά του ίδιου του Γάλλου σουπερ-σταρ, με αποδέκτη το σύλλογο του Πειραιά!

"Αν θα επέστρεφα κάποια στιγμή στην Ευρώπη, θα διάλεγα τον Ολυμπιακό, μια πραγματικά κολασμένη ομάδα" είχε γράψει ο Φουρνιέ, χωρίς πάντως να ... εννοεί ότι ήταν έτοιμος να αποχωρήσει από το ΝΒΑ για να φορέσει τα "ερυθρόλευκα". Απλά του άρεσε ο τρόπος με τον οποίο είχε παίξει ο Ολυμπιακός στο F4, με τον κόσμο του να έχει κατακλύσει τη Σταρκ Αρένα.

Στον πλανήτη "Ολυμπιακός", όμως, όλα είναι πιθανά. Ακόμα και τα πιο ... απίθανα. Κάποτε οι οπαδοί του Ολυμπιακού, στη φιέστα για το 7ο σερί πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο, είχαν τραγουδήσει το περίφημο "Κόκκαλη σε παρακαλώ, φέρε τον Ριβάλντο στον Ολυμπιακό". Ο Σωκράτης Κόκκαλης είχε χαμογελάσει, αλλά δυο χρόνια αργότερα ,έφερνε τον Ρίμπο στο (νέο) Καραϊσκάκη.

Προφανώς το 2003 που οι οπαδοί της ομάδας τον ... παρακαλούσαν, δεν είχε καν περάσει από το μυαλό του η ιδέα. Όταν το καλοκαίρι του 2005, όμως, έμαθε ότι ο μεγάλος Βραζιλιάνος ήταν διαθέσιμος (και πρόσφορος) έκανε πραγματικότητα ένα θεότρελο όνειρο.

Κάπως έτσι εξελίχθηκε και η περίπτωση του Φουρνιέ. Από το μάλλον αθώο τουίτ το 2022, φτάσαμε σε ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις και συμφωνία μέσα σε λίγες ώρες με έναν από τους καλύτερους ξένους μπασκετμπολίστες που πήρε ποτέ ο Ολυμπιακός. Έπρεπε να ... συνωμοτήσει το σύμπαν, να γυρίσει η βίδα του σκληρού κόουτς Τομ Τιμποτό, που πήρε μια γομολάστιχα και χωρίς να δώσει προφανείς εξηγήσεις έσβησε από το ρόστερ των Νικς το όνομα του Γάλλου διεθνή. Του παίκτη, που ένα χρόνο (2021-22) πριν από τη σταδιακή του εξαφάνιση, είχε παίξει σε 80 ματς με μ.ο 29.5 λεπτά και 14.1 πόντους.

Ο Φουρνιέ βρέθηκε ξαφνικά στο περιθώριο, έπαιζε στη χάση και στη φέξη (χωρίς να μάθει ποτέ το γιατί), βρήκε φέτος καταφύγιο στους Πίστονς, αλλά άρχισε να σκέφτεται πραγματικά ότι μετά από μια 12ετή σπουδαία καριέρα στο ΝΒΑ, θα μπορούσε να επιστρέψει στην Ευρώπη. Κι ο Ολυμπιακός που ... κάποτε τον είχε μνημονεύσει ο ίδιος, εμφανίστηκε ξανά μπροστά του.

Το τηλεφώνημα του Μουσταφά Φαλ με τον οποίο βέβαια είναι συμπαίκτες στην Εθνική Γαλλίας (αλλά και είχαν παίξει πριν από 13 χρόνια στην Πουατιέ) έμοιαζε με διερευνητική πρόταση, όμως ο Φουρνιέ διαμήνυσε στους Πειραιώτες ότι η προτεραιότητα του είναι το ΝΒΑ. Πρόταση, που να τον ικανοποιεί, όμως, δεν ήρθε ποτέ στα χέρια του, η Ευρώπη ξανάγινε ο τελικός προορισμός του και ο Ολυμπιακός το πεπρωμένο του!

Οι Αγγελόπουλοι, οι αλλαγές και ο Μπαρτζώκας

Για να γίνει πραγματικότητα, ωστόσο, εκείνο το προ διετίας τουίτ, χρειάστηκε οι Αγγελόπουλοι να δώσουν στον Φουρνιέ ένα πολύ μεγάλο συμβόλαιο με κάποιες αλλαγές στο ρόστερ (ο Πετρούσεβ στον Ερυθρό Αστέρα, ενδεχόμενη αποχώρηση και του Μακ Κίσικ;) να μοιάζουν φυσιολογικές για την τελική συγκρότηση της νέας ομάδας του Ολυμπιακού. Η σκυτάλη πάει πλέον στον Γιώργο Μπαρτζώκα, που πρέπει να δημιουργήσει ένα σύνολο αντάξιο των προσδοκιών και των υψηλών φιλοδοξιών, απόρροια του πολύ πλούσιου ρόστερ της ομάδας του.

Πέραν του ότι ο 59χρονος κόουτς καταρρίπτει ένα κλισέ ότι τάχα μου δεν μπορεί να συνεργαστεί με βεντέτες (λες και στη Λοκομοτίβ Κουμπάν δεν είχε συνταιριάξει αρμονικά Ντιλέινι, Σίγκλετον, Ράντολφ, Κλαβέρ και Μπρόκχοφ), μετά από ένα χρόνο παίρνει, όπως όλος ο Ολυμπιακός, μια ρεβάνς.

Ό,τι δεν έγινε ένα χρόνο πριν με Ναν, Μίροτιτς και Μάικ Τζέιμς που για διάφορους λόγους, είπαν όχι στις δεδομένες "ερυθρόλευκες" προτάσεις, φέτος με Έβανς, Βιλντόζα, Ντόρσεϊ και βέβαια Βεζένκοβ-Φουρνιέ, "αλλάζουν τα κόζια" και τη γενική ιδέα για τη δυναμική του Ολυμπιακού.

Ποιος μπορεί να βρει κενά και αδυναμίες στην "ερυθρόλευκη" ομάδα, που εκτός των άλλων θα έχει να περιμένει και την επιστροφή δυο τραυματιών (Φαλ, Έβανς);

Ο Φουρνιέ έρχεται σαν κερασάκι στην τούρτα. Ο δίμετρος φόργουορντ που παίζει βέβαια και στο "2", αλλά μπορεί να δημιουργήσει και σαν πλέι-μέικερ παίζοντας στην εντέλεια πικ εν ρολ, ισχυροποιεί αφάνταστα την περιφέρεια των ερυθρολεύκων. Ένας αδίστακτος σουτέρ, γεννημένος να σκοράρει με μπάζερ μπίτερ, που κινείται εξαιρετικά χωρίς την μπάλα, έχει σπουδαίο ντράιβ κι ένα χάρισμα. Παίρνει την ... ευθύνη και δεν φοβάται να ευστοχήσει ακόμα κι αν χρειαστεί να κάνει και το πιο τρελό σουτ που έχει επιχειρήσει.

Πραγματικά ηγετική φυσιογνωμία πάνω στο παρκέ, παίζει με τεράστια αυτοπεποίθηση, που του έχουν δώσει τα χρόνια στο ΝΒΑ, αλλά και οι τεράστιες επιτυχίες του με την Εθνική Γαλλίας της οποίας είναι αναπόσπαστο μέλος στα έξι μεταλλια που έχει κατακτήσει μαζί της τα τελευταία εννιά χρόνια.

Το κίνητρο να ξαναγίνει σημαντικός

Αν ο Φουρνιέ δεν προσέκρουε στον ύφαλο Τιμποτό δεν θα είχε κανένα λόγο να αφήσει το ΝΒΑ που τουλάχιστον για μια οκταετία (κυρίως στο Ορλάντο) ήταν πρωταγωνιστής. Από την τελευταία θέση στον πάγκο, βλέποντας όλους τους αγώνες των Νικς με φόρμα, είναι δεδομένο ότι η άφιξη του στην Ελλάδα και στον Ολυμπιακό του δίνουν ένα τεράστιο κίνητρο.

Όπως έκανε στο ολυμπιακό τουρνουά με την Εθνική Γαλλίας, έτσι και με τα "ερυθρόλευκα" σε συλλογικό επίπεδο και για μια ολόκληρη σεζόν, θέλει να νιώσει ξανά σημαντικός. Μέλος μιας ομάδας με πολλαπλές λύσεις, με υψηλές φιλοδοξίες και στόχους τους τίτλους που θα διεκδικήσει μέσα στη σεζόν. Όχι πια ως ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας, αλλά ο ακριβοπληρωμένος σούπερ-σταρ της ομάδας και ένας εκ των κορυφαίων της EuroLeague.

Ο Φουρνιέ άλλωστε με το προ διετίας τουίτ του, είχε φροντίσει να φτιάξει το κλίμα και τη σχέση του με τον κόσμο της ομάδας, που στο άκουσμα της μεταγραφής έχει αρχίσει να παραληρεί. Ο Ολυμπιακός της νέας σεζόν δεν θα έχει καμιά σχέση με τον περσινό και ήδη στο ΣΕΦ προβλέπονται βραδιές γεμάτες μπάσκετ και πάθος στην εξέδρα.

Οι ισορροπίες, πλέον, στο ρόστερ είναι θαυμαστές και ο Μπαρτζώκας έχει να παίξει την παρτίδα σκάκι της ζωής του...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ EUROLEAGUE ΒΕΖΕΝΚΟΒ NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ