ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός ψάχνει ρυθμό, βρίσκει ξανά τους ψηλούς και στοχεύει στις πολύτιμες νίκες

EUROLEAGUE 2024-2025 /  -    (  / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE 2024-2025 / - ( / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε καλά, αλλά στο τέλος ζορίστηκε από τη Ζάλγκιρις και ο Γιάννης Φιλέρης σημειώνει την άνοδο του Φουρνιέ, το εξάλεπτο από το μέλλον του Φαλ και τις νίκες που είναι απαραίτητες για να καλύψουν και τα όποια προβλήματα

Ο Ολυμπιακός ψάχνεται, το βλέπουμε. Αναζητούνται ρυθμός, ρόλοι και χημεία, υπάρχουν δυο σοβαροί τραυματισμοί, αλλά και όπως είπε ο Μπαρτζώκας μια μεγάλη ανομοιομέρεια στην σωματική κατάσταση των παικτών. Αυτό βάζει πρόσθετα εμπόδια στην εύρυθμη λειτουργία, οπότε στη δεδομένη χρονική στιγμή οι "ερυθρόλευκοι" πρέπει να ικανοποιούνται πρώτα με τις νίκες (όσες περισσότερες τόσο το καλύτερο) και ύστερα με την διεύρυνση του χρόνου που παίζουν καλά.

Υπ' αυτές τις προϋποθέσεις η νίκη επί της Ζαλγκίρις και το καλό πρώτο δεκαπεντάλεπτο (με νταμπλ σκορ 30-15) είναι κάτι που πρέπει να κρατήσει ο Ολυμπιακός, σημειώνοντας ακόμα ότι:

  • Ο Εβάν Φουρνιέ έκανε το πρώτο του "γεμάτο" παιχνίδι (15π, 5ρ, 2κλ και 2 λάθη) μπαίνοντας σιγά-σιγά στο νόημα. Ο Γάλλος υπενθύμισε ότι είναι που επιθετικός παίκτης, αλλά εμείς τον βλέπουμε να μην κλέβει στην άμυνα, να δίνει βοήθειες και να γίνεται σιγά-σιγά ένας κεντρικός πόλος του παιχνιδιού της ομάδας...
  • Ο Μουσταφά Φαλ επέστρεψε, έστω κι αναγκαστικά λόγω των φάουλ που έκαναν Πετρούσεβ και Ράιτ, έπαιξε κάτι περισσότερο από έξι λεπτά και ο Ολυμπιακός σα να κούνησε ο έτερος Γάλλος το ... μαγικό του ραβδάκι έδειξε να βρίσκει αυτοματισμούς. Η μπάλα κυκλοφόρησε σωστά, ο Φαλ έγινε η πρώτη επιλογή πάσας, βγήκαν τα ελεύθερα σουτ και είδαμε σκηνές από τις μεγάλες επιτυχίες του παρελθόντος αλλά και τα ... προσεχώς στις οθόνες μας.
  • Ο Σάσα Βεζένκοβ έβαλε ξανά την υπογραφή του σε ένα ματς που το τελείωσε με νταμπλ νταμπλ (17π και 11 ρ) και μόλις ένα (άστοχο) τρίποντο. Ο Τρινκιέρι φώναζε για τις πολλές βολές που εκτέλεσε, η αλήθεια όμως είναι πως δεν είχε παίκτη να κοιτάξει στα μάτια τον σουπερ-σταρ του Ολυμπιακού...

Στα θετικά κομμάτια του ματς θα προσθέταμε τα κέφια του Γουίλιαμς-Γκος, τη θετική συμβολή του Παπανικολάου και το γρήγορο μπάσκετ που έπαιξε συνολικά η "ερυθρόλευκη" ομάδα μέχρι να αρχίσει το... ξεφούσκωμα.

Προβλήματα γενικώς...

Η σκληρή, στα όρια του φάουλ, άμυνα της Ζάλγκιρις ήταν το ένα πρόβλημα. Όχι όμως και το μόνο. Ο Ολυμπιακός δεν έχει μόνο τις δυο σημαντικές απουσίες των ψηλών (με αποτέλεσμα η ρακέτα του να μην είναι απαγορευμένη ζώνη όπως γίνεται παρόντων των Φαλ-Μιλουτίνοβ) αλλά αντιμετωπίζει αρρυθμίες και στην περιφέρεια του.

Ο Γουόκαπ είναι ξεθεωμένος από την τριετή συνεχή παρουσία του στα γήπεδα. Ο Γουίλιαμς-Γκος που βρίσκει καλά πατήματα πάνω στο παρκέ υποφέρει από το εύθραυστο μυικό του σύστημα. Πάλι ένιωσε ενοχλήσεις και έρχονται συνεχόμενα ματς εντός και εκτός συνόρων.

Ο Μπαρτζώκας επέλεξε στο βασικό σχήμα τον Βιλντόσα, που δεν πήρε κακό βαθμό, μοιάζει όμως καλύτερος όταν έρχεται από τον πάγκο για να αλλάξει το ρυθμό και τη ροή του ματς.

Την ίδια ώρα ο Τάιλερ Ντόρσεϊ έμεινε ξανά σε ρηχά νερά (0/4 τρ) και η αντίπαλη άμυνα δεν τον ένιωσε καθόλου.

Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα την απώλεια της διψήφιας διαφοράς, το δικαίωμα των Λιθουανών να ελπίζουν σε ανατροπή, έστω κι αν επί της ουσίας ο Ολυμπιακός δεν κινδύνευσε.

Προφανώς τα 4/17 τρίποντα οι 18 ασίστ και τα 19 λάθη και τα 18 επιθετικά ριμπάουντ που μάζεψαν οι αντίπαλοι είναι αριθμοί που αναδεικνύουν την δυσλειτουργία της ομάδας. Όσο περνούσε ο χρόνος, μάλιστα, οι παλμοί της "ερυθρόλευκης" καρδιάς έπεφταν και η Ζάλγκιρις πλησίαζε.

Οι νίκες δίνουν αέρα...

Ο Ολυμπιακός δείχνει να αγκομαχάει. Και λόγω των απουσιών και λόγω της κούρασης που υπάρχει σε αρκετούς παίκτες. Όταν οι ισορροπίες θα αποκατασταθούν, επιστρέψουν οι τραυματίες και θωρακιστεί η ομάδα, τότε θα δούμε και το πολύ διαφορετικό μπάσκετ που μπορεί να παίξει ο Ολυμπιακός.

Οι νίκες είναι το ζητούμενο. Αυτές θα δώσουν στην ομάδα τον αέρα που ζητάει, ζεσταίνοντας ταυτόχρονα τη μηχανή της. Γι αυτό και ο Μπαρτζώκας ένιωθε καλά, όπως είπε, μετά τον αγώνα. Θα' ταν πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα για τον κόουτς του Ολυμπιακού να δίνει αυτή τη μάχη με τον χρόνο και τις ανισότητες της χρονικής στιγμής και να έχει υποστεί η ομάδα του τη δεύτερη σερί ήττα στην Ευρωλίγκα.

Το πρόγραμμα είναι δύσκολο, ήδη ακολουθεί η πρώτη διαβολοβδομάδα της σεζόν, αλλά εφόσον έρχονται οι νίκες, ενσωματώνονται οι ψηλοί (μετά τον Φαλ επιστρέφει και ο Μιλουτίνοβ) ο Ολυμπιακός θα αρχίσει να πατάει πιο γερά στα πόδια του. Πολλοί ίσως περίμεναν μια υπερηχητική ομάδα που θα σάρωνε τον κάθε αντίπαλο στο πέρασμα της. Μόνο, που παρακάμπτουν τραυματισμούς, υπερφόρτωση και κυρίως τη λογική μιας πολύ ανταγωνιστικής λίγκας όπως είναι η Ευρωλίγκα.

Δεν πρόκειται να χαριστεί κανένας στον Ολυμπιακό επειδή έκανε σπουδαίες μεταγραφές και στα χαρτιά είναι ένα από τα φαβορί της χρονιάς. Άλλο τα χαρτιά, όμως, και άλλο η πραγματικότητα του παρκέ, που αυτή τη στιγμή για τους Πειραιώτες λέει ότι έρχονται έξι ματς σε διάστημα 12 ημερών...

Συγγνώμη κύριοι διαιτητές...

Κάτι περισσότερο από δυόμισι ώρες κράτησε το παιχνίδι! Οι ρέφερι, όχι τίποτε παιδαρέλια, αφού δυο από τους τρεις (Ράντοβιτς, Γιόβσιτς) έχουν τεράστια εμπειρία. Μας... έσπασαν τα νεύρα, ωστόσο. Σφύριζαν διαρκώς, καμιά φορά χωρίς να έχει γίνει τίποτε πάνω στο γήπεδο, ενώ στο τέλος δεν πέτυχαν τίποτα! Τους έσωσε το άμεσο ριπλέι.

* Το γκολ-φάουλ που έδωσαν στον Πετρούσεβ ακυρώθηκε γιατί ο Φρανσίσκο δεν πατούσε στο ημικύκλιο όπως υποδείχθηκε. Τα πόδια του Αμερικανού ήταν, τουλάχιστον, 20-30 εκατοστά μακριά από τη γραμμή. Τι είδε ο Γιόβσιτς ένας Θεός ξέρει...

** Δεν υπήρχε αντιαθλητικό φάουλ πάνω στον Παπανικολάου, αφού ο Σερβίντις βρήκε μεν τον αρχηγό του Ολυμπιακού στο πρόσωπο, μάλλον όμως σε μια φυσιολογική κίνηση του χεριού του.

*** Δεν ήταν γκολ-φάουλ η υπόδειξη για το καλάθι του Φρανσίσκο, μετά το μαρκάρισμα του Γουόκαπ. Κι εδώ το ριπλέι έδωσε την απάντηση και αναίρεσε την αρχική απόφαση των διαιτητών (Πέτεκ).

**** Αποκορύφωμα των αλλοπρόσαλλων σφυριγμάτων και η υπόδειξη παράβασης 24 δευτερολέπτων σε βάρος του Πετρούσεβ, ενώ έμενε τουλάχιστον ένα δέκατο όταν η μπάλα έφυγε από τα χέρια του Σέρβου πάουερ-φόργουορντ.

Ο εκνευρισμός που δημιουργήθηκε και στις δυο ομάδες ευτυχώς δεν τίναξε στον αέρα το παιχνίδι, αλλά τέτοιοι διαιτητές, επιπέδου Euroleague, είναι ανεπίτρεπτο να καταφεύγουν διαρκώς στο ριπλέι, διαπιστώνοντας ότι απλά έκαναν το ένα λάθος πίσω από το άλλο.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΒΕΖΕΝΚΟΒ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ