Ο Ολυμπιακός των πολλών, ο στρατάρχης Βεζένκοβ και ο... Λάρι Ντόρσεϊ
Ο Ολυμπιακός πέτυχε την δεύτερη σερί νίκη στην EuroLeague και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την ομάδα των πολλών, τον στρατάρχη Βεζένκοβ και τον Λάρι... Ντόρσεϊ!
Το άδειο γήπεδο είναι από μόνο του ένας κίνδυνος για τους εκάστοτε οικοδεσπότες, ειδικά όταν στη θεωρία ο αγώνας έχει κυκλωθεί οπωσδήποτε το 'W' της νίκης. Αλλά για σταθείτε. Σε μια αγωνιστική όπου είχαμε τρεις παρατάσεις και πέντε ματς να τελειώνουν με όχι μεγαλύτερη διαφορά των τριών πόντων, η EuroLeague μόνο εύκολα ματς δεν έχει.
Πόσο μάλλον όταν στην πραγματικότητα ο αντίπαλος δεν είναι εύκολος, αλλά μια διαφορετική Ζαλγκίρις, πολύ πιο ενεργητική και περισσότερο "λιθουανική" απ' όσο τα τελευταία χρόνια.
Με τα ψηλά γκαρντ (Μπραζντέικις, Ουλανόβας) να ποστάρουν και κατ' αρχήν να κάνουν δύσκολη τη ζωή του Κάναν, τα τεσσάρια που σουτάρουν από μακριά (Κάβανο, Σμιτς) και τους γκαρντ που μπορούν να δημιουργήσουν δικές τους φάσεις (Έβανς, Λεκαβίτσιους) έχει παίξει πολύ καλύτερα από το 0-2 που δείχνει ο μέχρι τώρα απολογισμός της.
Στην πρεμιέρα έχασε στο τσακ από τη Μακάμπι, την Παρασκευή είχε από κοντά τον Ολυμπιακό, τον παραμόνευε, τον απειλούσε, μέχρι το τελευταίο τρίλεπτο όπου εν τέλει πέταξε τη λευκή πετσέτα.
Η αλήθεια είναι ότι και ο Ολυμπιακός είχε το νου του και ταυτόχρονα τον έλεγχο του ματς. Ακόμη κι όταν η Ζαλγκίρις πλησίαζε, έβγαιναν δυο άμυνες, έμπαινε ένα σουτ, έβγαινε ένας αιφνιδιασμός. Αν μάλιστα υπήρχε καλύτερο ποσοστό από μακριά (7/21 τρίποντα) μπορεί η διαφορά στο τέλος να ήταν μεγαλύτερη των δέκα πόντων.
Οι "ερυθρόλευκοι" δεν άρχισαν καλά, πέφτοντας στην παγίδα που ήθελε να στήσει η Ζαλγκίρις. Να ποστάρει κυρίως τον Κάναν με τον Μπραζντέικις στο "2" (έκανε γρήγορα δυο φάουλ και βρέθηκε εκτός ρυθμού) και να πηγαίνει διαρκώς στο επιθετικό ριμπάουντ. Όπως άρχισε το ματς, φαινόταν ότι οι φιλοξενούμενοι θα επαναλάμβαναν την σαρωτική τους επίδοση στο Τελ Αβίβ, όπου την περασμένη εβδομάδα ανανέωσαν 17 επιθέσεις!
Ο Μπαρτζώκας το έβλεπε, αλλά περίμενε την αντίδραση της ομάδας του. Ο Σλούκας πέρασε στην πεντάδα, ο Γουόκαπ παρέμεινε για να δεσπόζει σε άμυνα και επίθεση και η μπάλα άρχισε να περνάει όσο το δυνατόν περισσότερο μέσα στη ρακέτα. Ο Μουσταφά Φαλ δεν αρνήθηκε τις πάσες των συμπαικτών του, αλλά και τον δικό του ρόλο ως δημιουργού και σε κάθε νταμπλ τιμ ήταν έτοιμος να πασάρει την μπάλα έξω, ή να τη δώσει σε εκείνον που έκοβε μέσα, χωρίς την μπάλα.
Όσο για το πρόβλημα των ριμπάουντ, ανέλαβε να το λύσει ο Σάσα Βεζένκοβ, που σε ένα ακόμη ματς έκανε τα πάντα. Σκόραρε από μακριά, από κοντά, έπαιζε άμυνες και καθάρισε τις μάχες του αέρα μαζεύοντας όχι τρία και τέσσερα, αλλά δεκατέσσερα ριμπάουντ.
Ακόμα καλύτερος από πέρσι ο 27χρονος φόργουορντ, δεν λέει να σταματήσει. Ακούραστος, άπιαστος και μανιακός για να πιάσει μια μπάλα, κάνοντας βουτιές, πηδώντας πιο ψηλά απ' όλους για ένα ακόμη "σκουπίδι". Ρεκόρ καριέρας έκανε την Παρασκευή. Μέχρι το επόμενο, βέβαια, γιατί έτσι όπως παίζει, τίποτε δεν μπορεί να τον συγκρατήσει.
Σε δυο αγώνες ο ξανθομάλλης άσος μετράει 21.5π (με 52.6%δ και 62.5%τρ!), 11 ρ και 28.5β στο σύστημα αξιολόγησης. Σχεδόν τέλειος και ιδανικός στρατηγός. Τι στρατηγός. Στρατάρχης...
Η αμερικάνικη σιωπή
Δεν λειτούργησαν, βέβαια, όλα στην εντέλεια για τον Ολυμπιακό. Η αμερικάνικη βοήθεια, αυτή τη φορά δεν ήταν ανάλογη με εκείνη της πρεμιέρας. Ο Κάναν μπλοκαρίστηκε εξ αρχής, δεν πήρε πολλές προσπάθειες, το ματς σίγουρα δεν του βγήκε, όπως ήθελε. Ο Μπαρτζώκας, μετά το ματς, είπε πόσο πιστεύει σε αυτόν. Ή μάλλον πόσο πιστεύει στην ομάδα του, η οποία θα βοηθήσει και τον Κάναν να δείξει το πραγματικά σπουδαίο σουτ που διαθέτει κι ακόμη ο Ολυμπιακός -με εξαίρεση το τρίτο δεκάλεπτο στο παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα- δεν το έχει χαρεί.
Ούτε και οι δυο ψηλοί, ωστόσο, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, μπόρεσαν να ακολουθήσουν τον Φαλ. Ό,τι συνέβη, δηλαδή, στη Βαρκελώνη αλλά από την αντίστροφη πλευρά. Στην πρεμιέρα ήταν ο Γάλλος που έμεινε πίσω και οι Μπολομπόι - Μπλακ εκείνοι που έκαναν τη δουλειά. Αυτή τη φορά ο "Μους" πήρε αμπάριζα όλους τους ψηλούς της Ζαλγκίρις, χωρίς όμως οι αντικαταστάτες του να συνεχίσουν στο ίδιο τέμπο.
Ο Μπλακ δεν... πρόλαβε να παίξει. Οι ρέφερι τον βρήκαν μπόσικο, τα φάουλ τον καθήλωσαν και ο Μπολομπόι μπήκε στη θέση του πιο γρήγορα απ' όσο υπολόγιζε ο Μπαρτζώκας καθώς ο Αμερικανορωσοουκρανός ήταν τραυματίας, δεν προπονήθηκε όπως θα 'θελε μέσα στην εβδομάδα και δεν μπόρεσε να κάνει αισθητή την παρουσία του.
Οι δυο ψηλοί είχαν μηδέν πόντους και τρία ριμπάουντ, ενώ ο Άλεκ Πίτερς τελείωσε το ματς με 1/4 τρίποντα, άρα ούτε κι αυτός είχε σημαντική συνεισφορά στην επίθεση...
Οι 90 πόντοι και ο Λάρι
Κι όμως σε ένα τέτοιο βράδυ, ο Ολυμπιακός σταμάτησε στους 90 πόντους. Ο Μπαρτζώκας μίλησε για το μπάσκετ των πολλών. Κι αν κάτι κάνει την ομάδα του να ξεχωρίζει είναι οι πολλές λύσεις που διαθέτει και θα εμφανίζοναι, κάθε φορά πάνω στο παρκέ του ΣΕΦ και των υπόλοιπων γηπέδων που θα επισκεφθεί.
Δίπλα στον μίστερ νταμπλ-νταμπλ, Σάσα Βεζένκοβ ο Φαλ είχε 15π (και 2 ασίσ, συν πάμπολλες πάσες προς τα έξω, που κατέληξαν σε ελεύθερο σουτ) και έγινε κεντρικό σημείο αναφορά στο ξεκίνημα, αλλά και στο τέλος του ματς όταν ο Ολυμπιακός έπρεπε να ακουμπήσει πάνω του για να βάλει ένα κρίσιμο καλάθι.
Ο Σλούκας μετά το νευρικό του ξεκίνημα, είχε κέφια με 15π και 6 ασίστ, κυκλοφόρησε σωστά την μπάλα και τελείωσε καλά τις προσωπικές φάσεις του, ενώ ο Τόμας Γουόκαπ γέμισε ξανά την στατιστική του με 10 πόντους, 3 ριμπάουντ, 6 ασίστ , 2 κλεψίματα (συν δυο-τρία ντιφλέξιον) και μια τάπα που άστραψε σαν φλας πάνω από το κεφάλι του άτυχου Τόμας Ντίμσα.
Όσο για τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη, συνέχισε από κεί που σταμάτησε στη Βαρκελώνη. Το δικό του φορμάρισμα, αλλά και το διαφορετικό χτίσιμο της φετινής περιφέρειας του Ολυμπιακού, έχουν αναβαθμίσει το ρόλο και τα λεπτά συμμετοχής του. Στους δυο πρώτους αγώνες μετράει 13.5π (με 7/12τρ) σε 18:32 λεπτά. Πέρσι έπαιζε οκτώ λεπτά λιγότερο και είχε μ.ο 4.2π ανά αγώνα.
Ο "Λαρι" είναι -προς το παρόν- αυτός που καλύπτει το κενό του Ντόρσεϊ, είτε σκοράροντας από τα που βγαίνουν μέσα από το σύστημα, είτε δημιουργώντας τις δικές του φάσεις, που πολλές φορές έχει ανάγκη η ομάδα του.
Η συνέχεια για τους Πειραιώτες, που έχουν δύο στα δυο, έρχεται στην Ισπανία. Πρώτα στην Μαδρίτη κόντρα στη λαβωμένη Ρεάλ την Τετάρτη 19 του μήνα και δυο μέρες μετά στη Βιτόρια κόντρα στην Μπασκόνια, που θα έχει υποδεχθεί νωρίτερα τον Ερυθρό Αστέρα. Πέρσι στο ίδιο ντουέτο ματς είχε νικήσει τους Βάσκους και ηττήθηκε από τους Μαδριλένιους. Ναι, αλλά πέρσι είχε χάσει και στη Βαρκελώνη. Και στο κάτω-κάτω, μιλάμε για μια άλλη σεζόν κι έναν Ολυμπιακό που όσο μοιάζει με τον περσινό, άλλο τόσο διαφορετικός είναι κιόλας.