ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο πιο μεγάλος τίτλος και το πιο μεγάλο εμπόδιο για τον Γιώργο Μπαρτζώκα

Ο πιο μεγάλος τίτλος και το πιο μεγάλο εμπόδιο για τον Γιώργο Μπαρτζώκα

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την ανανέωση της συνεργασίας του Ολυμπιακού με τον Γιώργο Μπαρζώκα, τον μεγαλύτερο τίτλο του Έλληνα κόουτς αλλά και την πιο μεγάλη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει στην καριέρα του

Το 2026 ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα είναι 61 ετών και θα έχει συμπληρώσει μια εξαετία στον πάγκο του Ολυμπιακού. Συν άλλα δυο χρόνια στην πρώτη του θητεία θα μετράει -στο σύνολο- οκτώ, τα περισσότερα από κάθε άλλον συνάδελφο του, Έλληνα και ξένο. Ήδη τα ρεκόρ σε αγώνες, νίκες ελληνικές και ευρωπαϊκές, πέφτουν για λογιαριασμό του ανθρώπου που έγραψε (και γράφει) τη δική του ιστορία στον σύλλογο του Πειραιά.

Μπορεί η χρονιά φέτος να έκλεισε χωρίς χαμόγελα, με τον αιώνιο αντίπαλο να βρίσκεται στην κορυφή (εντός και εκτός συνόρων), ακόμα όμως και σε αυτή την όχι επιτυχημένη σεζόν, ο Ολυμπιακός του Μπαρτζώκα κατάφερε να πάρει δυο τίτλους (Κύπελλο και Σούπερ Καπ) αλλά και να φτάσει για τρίτη σερί σεζόν στο φάιναλ-φορ της EuroLeague.

Είναι όμως η τέτοια η προηγούμενη πορεία της ομάδας με τον 59χρονο προπονητή στο τιμόνι της τέτοια, που καθιστά τη φετινή αποτυχημένη. Ο ίδιος ο Ολυμπιακός των τελευταίων ετών έβαλε τόσο ψηλά τον πήχη, που ουσιαστικά οτιδήποτε άλλο πλην της κατάκτησης όλων των τίτλων είναι... σχεδόν επιβεβλημένη.

Ο Μπαρτζώκας και η ομάδα του, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισαν όλες τις προκλήσεις που συνάντησαν από τα μέσα της σεζόν 2019-20 και κυρίως το μπάσκετ που ευαγγελίστηκαν, έφεραν τον Ολυμπιακό σε αυτό το (πολύ) υψηλό επίπεδο.

Η εντυπωσιακή επιστροφή του από τα αλώνια της Α2 στην ελίτ της Ευρώπης, οι τίτλοι που πήγαν στο λιμάνι και η ξεχωριστή φυσιογνωμία της ομάδας, είναι τα μικρά και μεγάλα κατορθώματα του προπονητή και των συνεργατών του.

Μαζί με τους Αγγελόπουλους, που υλοποίησαν σε διοικητικό επίπεδο το σχέδιο του Μπαρτζώκα, χαράχτηκε μια τελείως διαφορετική πλεύση, από εκείνη την επικίνδυνη και ένα βήμα πριν από το οριστικό ναυάγιο που είχε βρεθεί το καράβι του μπασκετικού Ολυμπιακού τον Ιανουάριο του 2020.

Θα πρέπει κανείς -αρκετές φορές- να ανασκαλεύει τις μνήμες του και να θυμάται που ήταν και που έφτασε, για να εκτιμήσει, να αποφασίσει και να συνεχίσει. Ο Έλληνας κόουτς κατάφερε να δώσει οντότητα και κύρος στους "ερυθρόλευκους", που μνημονεύονται, πλέον, για το μπάσκετ που παίζουν, με τη φράση "το μπάσκετ του Μπαρτζώκα".

Αυτό νομίζουμε είναι και ο μεγαλύτερος τίτλος που μπορεί να κερδίσει ένας προπονητής. Στην καριέρα τους οι τεχνικοί σε αυτό το υψηλό επίπεδο θα κερδίσουν -αν είναι ικανοί και σίγουρα τυχεροί- τρόπαια. Δεν είναι όμως όλοι, όσοι αφήνουν ανεξίτηλη και την σφραγίδα τους για το μπάσκετ που παίζουν οι ομάδες τους.

Ο Μπαρτζώκας είναι ένας απ' αυτούς, χτίζοντας την καριέρα του όχι μόνο στον Ολυμπιακό αλλά και στις άλλες ομάδες που εργάστηκε συνδυάζοντας το αποτέλεσμα με τη φιλοσοφία του πάνω στο σπορ που υπηρετεί.

Όσοι βρέθηκαν στο πρόσφατο σεμινάριο της Ένωσης Προπονητών και άκουσαν να αναλύει τα βασικά στοιχεία της, κατάλαβαν γιατί πέτυχε αλλά και πως ο Ολυμπιακός της σύγχρονης εποχής, ξανάγινε ένα μεγάλο και ισχυρό όνομα στην Ευρωλίγκα, με τον βασικό χαρακτηρισμό "η ομάδα του Μπαρτζώκα".

Πάνω απ' όλα ο Ολυμπιακός

Φυσικά, ο Ολυμπιακός -όπως κάθε σύλλογος- δεν είναι του Μπαρτζώκα, ή του Σπανούλη, ή του Ιωαννίδη, του Πάσπαλι, του Ρίβερς και του Ίβκοβιτς. Ο σύλλογος μπαίνει πάντοτε πάνω από πρόσωπα και συνεχίζει την πορεία του μέσα στον χρόνο.

Κάτι τέτοιο όμως φαίνεται να ασπάζεται ο ίδιος ο κόουτς "Μπι", που εκτός των άλλων τυγχάνει και... οπαδός της ομάδας στην οποία εργάζεται. Γνωρίζει από πρώτο χέρι την σκέψη και την συμπεριφορά των οπαδών, αλλά και το μέγεθος που εκφράζεται μέσα από τα χρώματα και το έμβλημα.

Και σε αυτό, ότι ο Μπαρτζώκας με τα σωστά του, τις επιτυχίες του, τους θριάμβους του αλλά και τα λάθη του, δύσκολα μπορεί κανείς να διαφωνήσει. Στο μυαλό του, πέρα από πρόσωπα και καταστάσεις, βρίσκεται πάντα ο Ολυμπιακός.

Κάπως έτσι, άλλωστε, η ομάδα του φρόντισε να περάσει την περίοδο μετά την εποχή των εμβληματικών Σπανούλη και Πρίντεζη, όχι σαν μια μετάβαση, αλλά σαν μια ρηξικέλευθη νέα εποχή που έφερε και αυτό το ξεχωριστό στυλ μπάσκετ στον Πειραιά. Προφανώς κανείς δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο με την επιτυχία, ο Μπαρτζώκας δεν ειναι αλάνθαστος, αλλά στο τέλος μετράει η συνολική πορεία και όχι ένα αποτέλεσμα.

Οι Αγγελόπουλοι έχοντας και αυτοί συμπληρώσει σχεδόν μια εικοσαετία στην διοικητική ηγεσία της ομάδας, πρώτα σαν αρρωγοί του Σωκράτη Κόκκαλη, στη συνέχεια ως καθαυτοί ιδιοκτήτες έχουν πλέον και τη γνώση αλλά και την εμπειρία να εκτιμήσουν την προσφορά προπονητών και παικτών του.

Μια νέα, πιο μεγάλη, πρόκληση

Για αυτό και έδωσαν ξανά τα χέρια με τον προπονητή που ξανάβαλε την ομάδα στην τροχιά των μεγάλων επιτυχιών. Κι αυτή τη φορά η πρόκληση, ενδεχομένως, να είναι ακόμα μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 2020.

Τότε ο Μπαρτζώκας έπρεπε να μαζέψει ένα προς ένα τα κομμάτια ενός σχεδόν καταρρακωμένου Ολυμπιακού και να τον ξανακάνει να θυμίζει μια ομάδα υψηλών προδιαγραφών. Το κατάφερε και με το παραπάνω, ξαναφέρνοντας πολύ γρήγορα όχι μόνο τα χαμένα χαμόγελα, αλλά και τους ξεχασμένους τίτλους.

Τώρα, έχει ένα δύσκολο έργο να φέρει σε πέρας, Δεν είναι μόνο ο δρόμος στον οποίο πρέπει να μείνει ο Ολυμπιακός, αλλά και το εμπόδιο του Παναθηναϊκού που χρειάζεται να ξεπεράσει. Οι "πράσινοι" είναι αυτοί στην κορυφή σε μια θριαμβευτική επιστροφή και μια νίκη στο τέλος κόντρα στον Ολυμπιακό μετά από ένα 0-2 στους τελικούς των πλέι-οφ.

Ο Μπαρτζώκας θα προσπαθήσει να επαναφέρει την ομάδα του στην κορυφή, γνωρίζοντας τις όποιες δυσκολίες, έχοντας μάθει και από τα λάθη του, αλλά και υπηρετώντας το μπάσκετ με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. Σε αυτό, άλλωστε, δεν πρόκειται ποτέ να κάνει εκπτώσεις...

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ